Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-17-10, 05:07 PM   #151
tony0815
Junior Member

註冊日期: Feb 2010
wink

引用:
作者: kyu 查看文章
惡搞HERO姐和青山柴枝的格劍認真抵死

不過看來應該少於一個月前起稿吧?
連偽娘雜誌也說。
其實表示時間點的不止這個……
本話的兩個連載NETA表示了應該少於兩個星期起稿
畢竟連載268的透也在4月9日才出來

至於中文OP2……九成九是愚人節玩笑
因為懷疑的某發怖源就是在4月1日開文
各大Forum也是在4月1日轉載

嘛,總之我沒發錯消息就是……
向成功爭取OP2的TVB《爆管》工作人員置敬!

此篇文章於 04-18-10 03:10 AM 被 tony0815 編輯。
tony0815 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 12:53 AM   #152
結城yuuki
Senior Gamer
軍曹

註冊日期: Sep 2006
問過當事人了,另外再加埋綜合咗好多資料,
其實本來唔係愚人節玩笑,係真係諗住用的。

本來因為有中文歌,中文版會一曲用到尾的,
所以導配先生爭取過換歌,創作過中文OP2,那首詞的確在內部出現過的。
但有幾句和網上發佈版本有些不同,例如沒有「膠」字。
不過因為搞音樂的部門,同節目部門那邊係完完全全獨立嘅,
咁一間大公司,完完全全獨立嘅部門,明啦……

所以唯有自己貼BLOG用,
然而一貼了BLOG,大家就傳開去了。
不過睇番周圍啲FORUM,連「塔利班」聚集的TVB,
眾多回應主要都是讚寫得好的。
若不是被傳會播到出街,可能沒這麼多人留意這首好詞。

平時TVB找人填的中文歌詞,即使連說是給日方審批過的,都被狠批,
這次主要是被讚的,卻被和諧無法播出。冇可能話唔可惜。

不過節目部門的人都盡了力,
爭取不到中文OP2,起碼爭取到日文OP2,
(咁樣先至食番話轉歌嗰啲對白)
但…真係好可惜……
尤其是呢一套動畫,精華盡在中文聲的本土化……

如果畀我係TVB方面音樂部門的阿頭,
我就唔單只會用呢首歌詞,仲會以後要填中文動畫歌的,
都畀呢位咁有心嘅前綫員工填。咁先係明智決定吖嘛。
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 01:01 AM   #153
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
第一次聽到爭取中文OP

咁中文OP2係邊個唱?
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 02:04 AM   #154
結城yuuki
軍曹

冇人唱過,因為有關音樂嘅部門唔用……

亦都因為唔用,我同埋T8兄都識嘅嗰位努力的朋友
先至自己貼blog

呢首歌嘅位置…應唔應該話「出師未捷嘅『潛在官方』式」作品?

點都好啦,老實首歌真係寫得好好,
好過三色台平時啲質素n倍。
(所以明明咁好卻唔會出街,真係勁悲)
舊 04-18-10, 12:04 PM   #155
ty1106
Game Master
おれいも

註冊日期: Mar 2009
明明OP2歌詞改得比OP1仲要好仲要夾原聲音樂
真係「0徒晒」...
不過佢肯播原裝OP2已經算消0左我地一部份氣
唔係只會俾我地網上狠批至死

講番尋日0個一話
天音0個段幫天下賣廣告0既對白,讚!
詩音(小妹妹版)期待中
校監(理事長)把「大嬸」聲真係好夾

此篇文章於 04-18-10 12:06 PM 被 ty1106 編輯。
ty1106 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 07:08 PM   #156
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
有d ot

想問下psp隻管家限定版(連神姬)香港做緊幾錢??

我見有間賣2400yen

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 07:42 PM   #157
tat0gd
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
有d ot

想問下psp隻管家限定版(連神姬)香港做緊幾錢??

我見有間賣2400yen
上年3月出ga wo-,- 咁奇怪仲有貨?
tat0gd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-10, 07:48 PM   #158
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: tat0gd 查看文章
上年3月出ga wo-,- 咁奇怪仲有貨?
有呀~仲係新品~

不過想知香港個價睇下入唔入好

舊 04-24-10, 05:13 PM   #159
ty1106
Game Master
おれいも

颯vs冰室0個段好正... (粵語版都刻意換番日文原聲,生天目大姐GJ!)

颯vs雛菊... 囧RZ掉...(半桶水+半桶水=/=一桶水...)
夏娜+零之使魔... (爆)
舊 04-24-10, 10:50 PM   #160
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: ty1106 查看文章
颯vs冰室0個段好正... (粵語版都刻意換番日文原聲,生天目大姐GJ!)
其實點解果下會換返原聲既
個heroman單挑hero姐真係欺騙人感情既
仲有詩的世界(C的世界)笑左

此篇文章於 04-24-10 10:52 PM 被 issac92354 編輯。
issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 02:53 AM   #161
結城yuuki
軍曹

那個不是生天目大姐。
是日本著名綜合格鬥技主持人Lenne Hardt配音。

TVB保留了Lenne Hardt的所有對白。
舊 04-25-10, 11:49 AM   #162
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
那個不是生天目大姐。
是日本著名綜合格鬥技主持人Lenne Hardt配音。

TVB保留了Lenne Hardt的所有對白。
原來係Lenne Hardt...
前半駁位就做得超好 但係後半駁位感覺好似key落去、唔夠自然

仲有 加藤英美里聲演法國女生0個段都留番

話時話 預告講定兩星期後有高達捏大放送喎...

PS 叫瑪利亞將水銀燈換閃光燈啦 XDDD (←暗指「閃光彈」)

此篇文章於 04-25-10 11:52 AM 被 ty1106 編輯。
舊 04-28-10, 02:15 AM   #163
tony0815

TVB配音版《爆笑管家》第28集部份精華摘錄
爆笑管家 | TVB配音版第28集部份精華摘錄

http://www.youtube.com/watch?v=0UB3qUdCWfM

爆管FB應援團繼續開放→http://www.facebook.com/group.php?gid=365140631196
看似很長,其實正篇為了將就釣魚片只有2分半鐘;正篇看似很短,其實NETA滿載。
另外,初回上傳限定盤附送自主規制版無字幕OP2。

本周六《爆管》停播確定!
但下周一會有好事發生,欲知詳情,請待下回分解。

引用:
《爆笑管家》將停播一週

根據Tvb.com的節目表,為了遷就《上海世界博覽會開幕典禮》於2010年5月1日星期六早上播放,故《爆笑管家》將停播一次。

是次停播是自2009年10月10日首播以來的第2次。上次停播是2009年12月26日星期六,原因是聖誕節節目調動。據了解,本來年三十當天(2010年2月13日星期六)亦會因遷就賀歲動畫──喜羊羊與灰太狼的電影而停播一次。但後來估計因為「反羊派」的網友於不少論壇炮轟該安排,故無綫方面更正回原有沒有改播的安排。
舊 04-28-10, 02:41 AM   #164
怪盜小G
しゃろとも

克勞斯...

完全係詐騙啊

唔理係大屋定係張相

舊 04-28-10, 03:00 AM   #165
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
克勞斯...

完全係詐騙啊

唔理係大屋定係張相
問題係我已經越來越睇唔明套野講緊乜....

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-10, 10:14 AM   #166
longsonufo
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
3DS Friend Code4983 4956 8613
引用:
克勞斯...

完全係詐騙啊

唔理係大屋定係張相
時間果然係人類最大的敵人

舊 04-29-10, 07:55 AM   #167
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我又唔覺詐騙喎
只係負債管家太平凡

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-10, 10:00 AM   #168
tony0815

於是……

http://www.youtube.com/watch?v=c_AXyd6ru7g

此篇文章於 05-01-10 12:52 PM 被 tony0815 編輯。
舊 05-01-10, 11:53 AM   #169
ty1106
Game Master
おれいも

引用:
作者: tony0815 查看文章

於是……

http://www.youtube.com/watch?v=c_AXyd6ru7g
聲演:kuru(TVB《爆管》顧問)、貓王(寫TVB《爆管》稿的)、t8(Yotube《爆管》片子發怖者)、????(TVB《爆管》導配)
笑死0左...
不過呢0的內幕見唔見得光0架?
舊 05-01-10, 12:53 PM   #170
tony0815

除了最後一句之外...

這個也別外傳好些www
舊 05-08-10, 10:13 AM   #171
綾風祐希
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
我無聽錯有指尖奶茶……
馮友wwww
危機百科www

此篇文章於 05-08-10 10:17 AM 被 綾風祐希 編輯。
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 10:20 AM   #172
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
Heroman

HerXman

Her X man

許 X 文

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 10:21 AM   #173
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
CUT 歌?!
有馬二慘被抽水 (幾時到 I'M)

高登系:
安已不
破喉嚨
狗公眼裡出觀音

自社系:
智勇新警界
情迷黑森林

舊 05-08-10, 10:26 AM   #174
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
HAPPY EDEN

好小孩切勿 GOGGLE

舊 05-08-10, 10:28 AM   #175
綾風祐希
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
遊戲王wwww
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 原作:あさのますみ(浅野真澄) 作画:畑健二郎 「それが声優!」好評放送中丨第4話ゲスト 銀河万丈(CV: 銀河万丈) money 日本動漫畫討論版 56 10-09-15 11:27 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 06:32 AM

手機版 | APP版