Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-17, 12:43 AM   #1551
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: 八仙果 查看文章
好奇一問,
大家身邊有沒有一些平時不打開機的朋友 / 親戚等等,
一見到 VR 會比平時接觸多了遊戲機呢?
謝謝。

唔係打開機跟本唔會理
亦唔覺係機迷以外有咩社會現像出現過

舊 02-07-17, 10:37 AM   #1552
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 神名レオ 查看文章

唔係打開機跟本唔會理
亦唔覺係機迷以外有咩社會現像出現過
其實有

多左人問我係唔係應該買部ps4和vr 黎玩下

不過我叫他唔玩開的人等下先

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-17, 04:15 PM   #1553
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 八仙果 查看文章
好奇一問,
大家身邊有沒有一些平時不打開機的朋友 / 親戚等等,
一見到 VR 會比平時接觸多了遊戲機呢?
謝謝。

過年啲親戚來拜年試完後,平均廿幾到四十幾歲個年齡層個個都話買

有啲已經買左VIVE玩一段時間

但一聽到PSVR無貨同炒價,就立即覺得唔直

有啲聽到VIVE要$8000唔連電腦,就話咁貴算把

總括來講PSVR個價位係最可接受,但唔明SONY諗咩

都推遲成大半年先發售,但貨都係咁小

PS:我家族大約有五十人左右,廿幾到四十幾歲個年齡層大約有三十人左右

至於我打機啲朋友,廿幾人左右

買左PSVR既人有五個,想買既人有十個,對VR全無興趣七八個
只有一個買左VIVE,買左VR既人無一個後悔或已經放棄賣出
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-17, 05:30 PM   #1554
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: ayane123 查看文章

過年啲親戚來拜年試完後,平均廿幾到四十幾歲個年齡層個個都話買

有啲已經買左VIVE玩一段時間

但一聽到PSVR無貨同炒價,就立即覺得唔直

有啲聽到VIVE要$8000唔連電腦,就話咁貴算把

總括來講PSVR個價位係最可接受,但唔明SONY諗咩

都推遲成大半年先發售,但貨都係咁小

PS:我家族大約有五十人左右,廿幾到四十幾歲個年齡層大約有三十人左右

至於我打機啲朋友,廿幾人左右

買左PSVR既人有五個,想買既人有十個,對VR全無興趣七八個
只有一個買左VIVE,買左VR既人無一個後悔或已經放棄賣出
VIVE都有想過買, 問題係唔知有咩game, PSVR個平台都叫做有Game, 不過出完PS可能會出返PC版?

舊 02-09-17, 08:57 AM   #1555
fix
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDToyman_G_
XBox Live GamertagGARRET HK
我想問下, 大家插左VR之後, 個電視會唔會成日眨, 好似個input signal 有問題咁?
fix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-17, 09:07 AM   #1556
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Tdot 查看文章
VIVE都有想過買, 問題係唔知有咩game, PSVR個平台都叫做有Game, 不過出完PS可能會出返PC版?
http://store.steampowered.com/vr/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-17, 09:17 AM   #1557
ayane123

引用:
作者: fix 查看文章
我想問下, 大家插左VR之後, 個電視會唔會成日眨, 好似個input signal 有問題咁?

有時會,舊機同pro都會
可能係FW問題

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 02-09-17, 12:49 PM   #1558
fix
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDToyman_G_
XBox Live GamertagGARRET HK
引用:
有時會,舊機同pro都會
可能係FW問題

Sent from my iPhone using Gaforum
OK, 即係唔係HW問題, 唔使驚拎去整.
fix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 10:34 PM   #1559
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
http://www.cgmagonline.com/2017/02/1...g-system-psvr/
SONY patents "VIVE" like tracking system for PS VR
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-17, 01:47 PM   #1560
pet3
The One

PlayStation 春日電玩祭@東港城

有夏日課堂中文版試

有人試左係咪真的講台文?

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 02-16-17, 04:11 PM   #1561
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
PlayStation 春日電玩祭@東港城

有夏日課堂中文版試

有人試左係咪真的講台文?
OT 一問: N 年無跟, 而家係唔係新出o左部 PS4 Pro 主機? 用o黎完/推 VR game?
好似話出貨量好少?

舊 02-16-17, 04:29 PM   #1562
pet3
The One

引用:
作者: martinnitram 查看文章
OT 一問: N 年無跟, 而家係唔係新出o左部 PS4 Pro 主機? 用o黎完/推 VR game?
好似話出貨量好少?
ps4
勁少少的ps4 pro (可4k/ 1080p時流暢點)

FGO 目標預算
舊 02-22-17, 04:55 PM   #1563

註冊日期: Sep 2006
岩岩搬過電掣位,將PS4 同 PSVR 黑盒重新插電後,發現PS4關機後VR 黑盒不會自己轉紅燈
我查過可以長按VR開闢令佢變紅燈,但明明以前都唔駛

請教一下咩事?
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 04:58 PM   #1564
ayane123

引用:
作者: 112914 查看文章
岩岩搬過電掣位,將PS4 同 PSVR 黑盒重新插電後,發現PS4關機後VR 黑盒不會自己轉紅燈
我查過可以長按VR開闢令佢變紅燈,但明明以前都唔駛

請教一下咩事?
無事的,你唔理佢,過一陣都會自己變返紅燈
舊 02-22-17, 05:16 PM   #1565

註冊日期: Sep 2006
引用:
無事的,你唔理佢,過一陣都會自己變返紅燈
如你所說,變紅燈了,謝謝

此篇文章於 02-22-17 08:33 PM 被 112914 編輯。
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 11:18 AM   #1566
sorlohk

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
想問下有咩 已經出左既 類似 絕命絕體 既 冒險遊戲 (女友問,所以唔好話 summer lesson 既game)?
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 01:18 PM   #1567
pet3
The One

引用:
作者: sorlohk 查看文章
想問下有咩 已經出左既 類似 絕命絕體 既 冒險遊戲 (女友問,所以唔好話 summer lesson 既game)?
蘿拉好像有支援

另外有隻 直到黎明

FGO 目標預算
舊 02-27-17, 01:57 PM   #1568
sorlohk

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
引用:
蘿拉好像有支援

另外有隻 直到黎明
我形容得唔好 應該係冒險類 但無咩敵人打 純粹行下搵下野 (而且無驚嚇無H成分)
我見有隻 魯濱遜-旅程 (Robinson the Journey) 但好似劣評如潮? 會唔會仲有其他?
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 09:29 AM   #1569
pet3
The One

台灣萬代南夢宮娛樂宣佈,由萬代南夢宮娛樂中文化中心開發的PS VR繁體中文版《夏日課程:宮本光》將推出實體光碟版,更加碼收錄日文版所有追加下載內容。

咁中文版抵好多

FGO 目標預算
舊 03-06-17, 11:28 AM   #1570
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
引用:
台灣萬代南夢宮娛樂宣佈,由萬代南夢宮娛樂中文化中心開發的PS VR繁體中文版《夏日課程:宮本光》將推出實體光碟版,更加碼收錄日文版所有追加下載內容。

咁中文版抵好多
日服表示
希望日服都做下優惠

雖則一早知遲D有中文,不過當時VR GAME真係唔多
等唔切買咗,下集金髮少女應該等中文碟版了
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 05:34 PM   #1571
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
對我黎講,夏日=500度近視;doax3=300度近視
我已經唔期望佢出碟版會修正下度數,但日後出金髮時可否較200度近視以下

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 07:18 PM   #1572
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
對我黎講,夏日=500度近視;doax3=300度近視
我已經唔期望佢出碟版會修正下度數,但日後出金髮時可否較200度近視以下
其實我覺得唔係D廠唔想解像度高D
而係各樣野令到唔較低D解像就保持唔到每秒高FPS,
你應該知道psvr既game係一定要合乎個每秒fps規格吧
可能係笨大既優化力無對家咁好或者係各自用既engine既問題
,亦都可能係夏日D模型精細度同特效比對家用多左令處理多左

佢犧牲左某d特效去較高返解像度,你可能又會覺得怪怪地之類

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo

此篇文章於 03-06-17 07:23 PM 被 ycyleo 編輯。
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 11:51 PM   #1573
小光
でっかいお世話です。

PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
我玩VR MODE又好, CINEMATIC MODE又好, 擰個頭時畫面會明顯變矇
方向靜止又變返清, 即係只係轉角度時先會變矇
向上下左右又好, 擰得快定慢又好, 都會變朦
擰得越快變越矇, 有時矇到睇唔到D字
請問係正常定唔正常?

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-17, 06:03 PM   #1574
安安

PS4 Firmware 4.50 improves motion control tracking
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1351475

安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-17, 02:28 PM   #1575
pet3
The One

https://store.playstation.com/#!/ja-...00000000000000

合體 go VR

FGO 目標預算

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SONY HMZ T3 3D 頭戴式顯示器 nds 買賣專區 0 09-05-16 12:38 PM
[ETC] PlayStation 4 in 3D 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 01-15-09 01:19 AM
[爆笑] PlayStation 9 nakakula 電視遊戲討論版 18 05-27-06 12:41 AM
Want Fix the playstation........ Orage 電視遊戲討論版 0 03-22-05 09:12 PM

現在的時間是 03:02 AM

手機版 | APP版