Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 11-01-11, 03:44 PM   #1526
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
搵錄音 software 搵到人都灰
你用邊隻???

舊 11-01-11, 03:59 PM   #1527
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
你用邊隻???
想搵 protools or reason or cubase XD

舊 11-01-11, 08:44 PM   #1528
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

而家開始習慣左20 Fret既手感囉, 好順暢

引用:
想搵 protools or reason or cubase XD
你講完我搵一搵, 發覺我HDD個Copy都唔見左 (Cubase)

舊 11-02-11, 11:40 AM   #1529
新堂愁一
男人三寶無樣有

我發現果d reason, cubase 之類....似係 mixer / 混音 software....
咁有無d 係 high class 既 instrument recording software ga???@@
定其實係我唔識用......XDD

舊 11-02-11, 02:23 PM   #1530
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Cubase咪用黎錄音囉

舊 11-02-11, 02:26 PM   #1531
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
Cubase咪用黎錄音囉
而家用緊 reason 跟果個 record 黎頂住先....

等我又搵個 cubase 黎試下先.....最新既係咪都係5.0?

舊 11-02-11, 03:36 PM   #1532
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
而家用緊 reason 跟果個 record 黎頂住先....

等我又搵個 cubase 黎試下先.....最新既係咪都係5.0?
我用緊5.0, 6.0有冇唔知 (有朋友買左正版)

舊 11-03-11, 12:11 AM   #1533
言若~
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2011
各位Bass手鐘意用手指彈定用pick彈
言若~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-11, 12:35 AM   #1534
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
手指
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-11, 12:59 AM   #1535
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

手指
我比較鐘意用手指既聲, 同埋硬係覺得彈bass用手指係型d
前果排試過用pick, 發覺我係完全唔係用pick既材料

舊 11-03-11, 01:20 AM   #1536
言若~

引用:
手指
我比較鐘意用手指既聲, 同埋硬係覺得彈bass用手指係型d
前果排試過用pick, 發覺我係完全唔係用pick既材料
用pick真係好難
學極都做唔到上下上下咁彈
舊 11-03-11, 12:44 PM   #1537
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 言若~ 查看文章
用pick真係好難
學極都做唔到上下上下咁彈
咁手指亦都有手指既難處

舊 11-03-11, 04:54 PM   #1538
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

而家真係唔多滿意錄音效果, 大家係用乜野裝備同software黎錄???
我而家係用緊M-Audio MobilePre USB + Cubase 5

感覺D聲都係怪怪地, 定係我唔識用Cubase???
D聲同用AMP唔同

此篇文章於 11-03-11 08:06 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-11, 06:24 PM   #1539
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

今日去完柏斯開倉.....好少野睇.....

舊 11-06-11, 06:55 PM   #1540
言若~

小弟手汗好多 支Bass d線有小小生鏽想話換過d新線
請問買線同換線果陣有咩要注意呢
舊 11-06-11, 07:46 PM   #1541
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 言若~ 查看文章
小弟手汗好多 支Bass d線有小小生鏽想話換過d新線
請問買線同換線果陣有咩要注意呢
換弦教學

聽清楚佢講既重點, 弦既方向之類.
不過我建議唔好好似佢咁一次過剪晒D弦, 最好都係一條一條咁換.
剪之前鬆左條弦先剪.

買弦呢, 冇乜所謂, D聲唔岩聽既咪下次換第2款囉

舊 11-08-11, 03:44 PM   #1542
txl

前排係hkband先答完對似既問題。

線基本上得呢幾隻HK買到又用得落:
平:Erine Ball, D'Addario (16
中: Sadowsky, rotosound (2x
貴: DR (2xx-4x

我自已習慣先由粗 > 幼線開始鬆,全部甩曬出黎就會順便清潔下。
之後上線就由幼 > 粗 線開始上番
舊 11-09-11, 06:05 PM   #1543
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
引用:
而家真係唔多滿意錄音效果, 大家係用乜野裝備同software黎錄???
我而家係用緊M-Audio MobilePre USB + Cubase 5

感覺D聲都係怪怪地, 定係我唔識用Cubase???
D聲同用AMP唔同
其實結他類既野Line-in錄set得唔好d聲會好怪
我同d member試過用錄音咪隊埋隻amp度反而郊果ok,我聽d幫人錄過CD既fd講有d人係咁錄既
用既係Zoom H2,我錄鼓都係用依支

不過近排自已搞左band房入左套PA,都會試下用來錄野

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-11, 06:35 PM   #1544
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: Justine 查看文章
其實結他類既野Line-in錄set得唔好d聲會好怪
我同d member試過用錄音咪隊埋隻amp度反而郊果ok,我聽d幫人錄過CD既fd講有d人係咁錄既
用既係Zoom H2,我錄鼓都係用依支

不過近排自已搞左band房入左套PA,都會試下用來錄野
呢幾日係咁不停試, 換左Amplitube + Amplitube Fender黎做模擬AMP, 雖然同AMP都係有唔同, 不過D聲順耳好多

舊 11-10-11, 09:17 AM   #1545
txl

錄bass我通常係Amp (DI out) -> AI -> Mac機。
就咁Bass入AI d聲總係差少少,我都有買iRig,但只係貪得意買黎玩下,用黎練野多。
錄音就無試過,感覺上不太可靠
舊 11-10-11, 02:01 PM   #1546
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: txl 查看文章
錄bass我通常係Amp (DI out) -> AI -> Mac機。
E???可唔可以詳細少少講要D乜野配備同software???

舊 11-10-11, 02:13 PM   #1547
新堂愁一
男人三寶無樣有

我係經POD HD500錄...懶人做法....

舊 11-11-11, 10:45 AM   #1548
新堂愁一
男人三寶無樣有

HKB 個 eddy 係咪真係好似d人講到咁神呀....?

舊 11-11-11, 02:20 PM   #1549
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
HKB 個 eddy 係咪真係好似d人講到咁神呀....?
link??

舊 11-12-11, 12:05 PM   #1550
maik15

註冊日期: Jun 2009
知唔知邊度搵ESP 2手 GUITAR 較為多D
除咗YAHOO BID

我係想搵HORIZON 果D
maik15 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:21 PM

手機版 | APP版