Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-25-16, 11:42 AM   #1476
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 天野 查看文章
第一點認同,我電視隔離冇位打橫放部機
會唔會可以用返wii or wiiu果條bar呢?
第二點我唔覺得有問題wor
裝落mon度係俾你可以出街打時用
斷估你唔會帶埋個dock出去掛?
手提就TOUCH SCREEN得啦
相架MODE你要距離部機幾遠先用到個SENSOR
個畫面又細仲要成米幾遠慢慢郁個POINTER
Kain 目前離線  
舊 10-25-16, 11:42 AM   #1477
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 阿聰 查看文章
我係任粉,又講下自己嘅睇法。

我覺得NS只可以定位做"可以直駁電視出畫面"嘅手提機,
骨子裡就係一部portable console,唔可以算係home console。
機能方面以portable console來講係OK,但用home console角度來講,係不合格。

可能老任會覺得,反正我設計一部PS4 PRO、XB ONE S級機能嘅主機,
唔見得可以搶到人地D玩家過來(而某程度上老任似係冇心要搶人地D玩家過來﹚,
我唯一唔能夠理解老任嘅係:Wii U徹底失敗了,點解唔借勢出返一部強力home console呢?
改變一下普羅大眾對老任嘅觀感:其實任天堂都可以有機能強勁嘅主機。
唔通真係唔可以係成本同機能上作出一個好好嘅平衡,好似N64同GC咁樣呢?
老任俾我感覺係:對自家主機機能由"輕視",變成"過份輕視",唔係好事。

以目前手上有嘅情報來預測,視NS為手提機的話,應該可以玩3-5年,
當家機的話就可以無視。我就希望老任趁住留左一線(話NS唔係Wii U/3DS後繼機﹚,
到PS5同XB scorpio時代,可以出一部強力home console,同PS5同XB scorpio一較高下。
我諗只能同意一半
講真,出部勁過晒所有主機既機又有咩用?
根本依家好多日本廠都未必可以好好咁利用
整部4K機出黎,但得一兩隻4Kgame既話
我寧願畫面冇咁靚羅
遊戲廠都玩家都吃力不討好

大家都好似俾科技發達玩死自己咁
有4K電視冇4K廣播或碟出
真係得物冇所用
我寧願d廠留返d力係遊戲性故事性度仲好

任記會唔會過份輕視機能?
呢樣要等佢真正公佈先知
天野 目前離線  
舊 10-25-16, 11:45 AM   #1478
天野

引用:
作者: Kain 查看文章
手提就TOUCH SCREEN得啦
相架MODE你要距離部機幾遠先用到個SENSOR
個畫面又細仲要成米幾遠慢慢郁個POINTER
講得岩
不過有冇sensor都未知
天野 目前離線  
舊 10-25-16, 11:49 AM   #1479
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
一方面我同意 "老任俾我感覺係:對自家主機機能由"輕視",變成"過份輕視",唔係好事”,一來控制自己的可能性,二來最少在商而商,你性能同其他機差太遠,想Port隻 Game比你都做唔到

但另一方面睇依家個大環境又好唔同以前
以前出部新機 (Console) 可以玩到5-7年,一開始成本高可以用時間拉番低個總成本
點知去到呢個Generation,PS4/XBox1 兩邊出左3年幾都無,竟然玩埋Power Up的軍事競賽 ..
同埋呢一刻老任奮身係機能一較高下,佢始終仲要有 Selling Point ..
Exactly!老任想多D第三方port隻game俾你,機能真係唔可以差太遠。

PS4/XB 1玩世代中期POWER UP都真係估唔到,通常都只會出廉價版主機,
其實某程度上世代中期POWER UP證明科技真係提升得好快,家用主機要追近唔容易,
但真係唔代表老任係呢方面可以"過份輕視"或者落後人地太遠嘅理由。

引用:
作者: 信長 查看文章
老任嘗過藍海wii 時成功, 而PS4/XBONE 路線= 機能軍備競賽,老任又盡量避開
次世代主機戰打左幾次, 大家捧場客都分好晒位, 你要GEAR OF WAR 定GOD OF WAR ,玩家好易落注, 老任次次執下人地唔要的日廠IP.(MH 例外)
機能SET 到夠自己出GAME 就是.. 大家鐘意的華麗畫面, 佢自己旗下得 Zelda,Metroid ,先有機會用尼款調味料. 依家Zelda 都係用"風格化"調味料
HIT GAME 各主機每世代都有, 都咁多年... PS世代+PC 都令人對畫面追求.. 老任真係做唔到佢地生意. 另外同意某些版友咁講, 老任有陣"老任除"..唔係人人都鐘意
反而splatoon, 先係果D 令人想出機的GAME ,佢出多D 新IP可能有得做..
"老任除"唔係人人都鐘意我係相當同意,我作為任粉梗係鍾意,但都要顧下三廠要求。
新IP我一直都希望老任繼續有,但都唔好忘記現有IP,我認為老任係Wii U係未盡全力。

引用:
作者: 天野 查看文章
我諗只能同意一半
講真,出部勁過晒所有主機既機又有咩用?
根本依家好多日本廠都未必可以好好咁利用
整部4K機出黎,但得一兩隻4Kgame既話
我寧願畫面冇咁靚羅
遊戲廠都玩家都吃力不討好

大家都好似俾科技發達玩死自己咁
有4K電視冇4K廣播或碟出
真係得物冇所用
我寧願d廠留返d力係遊戲性故事性度仲好

任記會唔會過份輕視機能?
呢樣要等佢真正公佈先知
所以呢下真係好兩睇,我自己就覺得遊戲流暢好玩就得,
幾多TFLOPS同咩4K係數字遊戲,真係咁在意數字遊戲,
應該去組PC,家用機絕不適合作打機之用。

我希望老任出部勁少少主機係想老任照顧三廠需要,我就因為老任GAME而買老任主機。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218

此篇文章於 10-25-16 11:54 AM 被 阿聰 編輯。
阿聰 目前離線  
舊 10-25-16, 11:52 AM   #1480
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
鬥機能即係鬥燒錢, 賣得平又收唔返成本, 賣得貴又賣唔出,
起現今時代走錯一步就好易玩完,
老任完全唔同X1同PS4鬥, 走另一條路係聰明的

以玩家角度來講當然係又想好玩又畫面靚,
但商業角度來講都係賺錢為主, 大家睇開D啦
lodoss 目前離線  
舊 10-25-16, 11:57 AM   #1481
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: lodoss 查看文章

但我們說了好多次唔係要佢鬥機能
而是不要差太多 ,但果價唔平

人地講緊4200
現在你慢過佢出 插座變電視後仲係得600-700的
連別人的上一代的ps4 1800 x1 1200 都接近唔到
你有一千都好d啦

wiiu 和ps4 同世代的話
nx 應該和ps4 p一代

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 10-25-16 12:01 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 10-25-16, 12:04 PM   #1482
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: pet3 查看文章
但我們說了好多次唔係要佢鬥機能
而是不要差太多

人地講緊4200
現在你慢過佢出 仲係得600-700的

你有一千都好d啦
咁計出番部1500都無得比,另一間下年個部6000幾

但我諗老任「可以係電視玩的手提機」正正避開呢樣野
比教下之前Vita比3DS個畫面係Step Up左,但Content 都係手提機的水平
iPad/Smartphone game畫面再勁又Control唔掂

Switch作為手提機兩樣都有 - 用到現在ARM水平的Graphic + Console向內容 + Console Control
12號四分衛 目前離線  
舊 10-25-16, 12:09 PM   #1483
pet3
The One

引用:
咁計出番部1500都無得比,另一間下年個部6000幾

但我諗老任「可以係電視玩的手提機」正正避開呢樣野
比教下之前Vita比3DS個畫面係Step Up左,但Content 都係手提機的水平
iPad/Smartphone game畫面再勁又Control唔掂

Switch作為手提機兩樣都有 - 用到現在ARM水平的Graphic + Console向內容 + Console Control
我對任系的期望已經是希望唔好輸人上一代了(雖然現在還是輸)

還有現在機能一定夠出唔洗起格格的比卡超
唔好再出御好燒獵人和格格比卡超啦OTL

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 10-25-16 12:12 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線  
舊 10-25-16, 12:22 PM   #1484
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
老任不嬲買硬件要賺錢的
所以點會用高成本做勁機能喎

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 10-25-16, 12:23 PM   #1485
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: C.K.F. 查看文章
老任不嬲買硬件要賺錢的
所以點會用高成本做勁機能喎

所以都唔望佢用Terga X2
12號四分衛 目前離線  
舊 10-25-16, 12:26 PM   #1486
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: lodoss 查看文章

老任避開X1, ps4, 但代價就係變左要同手機鬥, 風險隨時仲大, 聰唔聰明就要1-2年後先知了
gingq7 目前離線  
舊 10-25-16, 12:26 PM   #1487
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:

所以都唔望佢用Terga X2
不過如果 768 GFLOPS (連上dock時)
應該會係 Tegra X2

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 10-25-16, 12:31 PM   #1488
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: pet3 查看文章
我對任系的期望已經是希望唔好輸人上一代了(雖然現在還是輸)

還有現在機能一定夠出唔洗起格格的比卡超
唔好再出御好燒獵人和格格比卡超啦OTL
PM S/M 畫面爆格係game freak技術問題
3ds 最近隻MHS既畫面已經比佢好一個世代
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 10-25-16, 12:49 PM   #1489
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: gingq7 查看文章
老任避開X1, ps4, 但代價就係變左要同手機鬥, 風險隨時仲大, 聰唔聰明就要1-2年後先知了
GAME 係關鍵,唔一定老任出.不過佢對部機了解多過其他廠,多少有諗法,戰略佈署
睇下有無GAME 爆出黎, 好似當年腦鍊,任天狗真係奇兵

此篇文章於 10-25-16 12:53 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 10-25-16, 12:54 PM   #1490
12號四分衛
Game Master

引用:
兩睇
你可以話直接鬥 - 大家都係 Portable 唔係坐定定咁玩
但唔計Control個先天問題影響可玩性,依家手機Game 個 Content同搵錢方式,同傳統Console Game以至3DS/Vita個種 Genre/深度,還是有大分別吧

最後出唔出Switch,老任都要諗3DS Successor呢個問題吧

此篇文章於 10-25-16 12:56 PM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線  
舊 10-25-16, 12:57 PM   #1491
12號四分衛
Game Master

BTW 其實同3DS以及 Vita比較,有無話Switch 快左幾多倍 ?
12號四分衛 目前離線  
舊 10-25-16, 01:02 PM   #1492
pet3
The One

引用:
BTW 其實同3DS以及 Vita比較,有無話Switch 快左幾多倍 ?
手提模式的話
psv 好像70
sn 300
3ds 戰力外

差6年時間

FGO 目標預算
pet3 目前離線  
舊 10-25-16, 01:06 PM   #1493
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
不過如果 768 GFLOPS (連上dock時)
應該會係 Tegra X2
半精同單精係開發或畫面上有咩分別? PS4 PRO 又吹半精有 8.4TFLOPS, NS 又話行半精有1.5TFLOPS..........

舊 10-25-16, 01:07 PM   #1494
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 信長 查看文章
GAME 係關鍵,唔一定老任出.不過佢對部機了解多過其他廠,多少有諗法,戰略佈署
睇下有無GAME 爆出黎, 好似當年腦鍊,任天狗真係奇兵
當然如果老任做倒一隻帶領倒潮流既遊戲, NS會好似wii咁大賣都唔奇,
但而家難度又高過當年

引用:
兩睇
你可以話直接鬥 - 大家都係 Portable 唔係坐定定咁玩
但唔計Control個先天問題影響可玩性,依家手機Game 個 Content同搵錢方式,同傳統Console Game以至3DS/Vita個種 Genre/深度,還是有大分別吧
其實慢慢都有唔少"傳統game"出落手機度, 例如FF, 逆轉裁判, 唔少AVG,
以後d細廠應該有一定機會NS+手機 雙(三)平台咁出

而如果再睇高一層的話, NS的對手甚至唔止係"傳統game"或"手機game", 而係一眾可以消耗用家大量碎片時間的app, 如facebook, youtube, 各類新聞app
gingq7 目前離線  
舊 10-25-16, 01:12 PM   #1495
wsx360
Game Master

引用:
而家對NS既機能都係估估下
最後出黎可能比佢地估既更差
wsx360 目前離線  
舊 10-25-16, 01:38 PM   #1496
ayane123

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: sgouki 查看文章
半精同單精係開發或畫面上有咩分別? PS4 PRO 又吹半精有 8.4TFLOPS, NS 又話行半精有1.5TFLOPS..........
到GPU性能強不強,目前大家首先想到的是芯片GPU可以跑出多FLOPS值。什麼是FLOPS呢? FLOPS是“Floating-point operations per second”的縮寫,意為每秒浮點運算次數。對於浮點數做一次加法或者乘法,都算是一次操作,記作1 FLOPS。浮點數是有一定的精度的,比如16bit的浮點數,精度就是FP16,而再高一點的FP32就是32bit的浮點數。只要將每個週期的FLOPS 數乘以每個核心的運算流水線數,再乘以核心數,然後乘以頻率,就會得出FLOPS 數,這個數字很大,所以通常以“GFLOPS”(千兆個flops)標稱。目前絕大部分遊戲的Pixel Shader計算都採用中等(FP16)的精度, Vertex Shader計算則一般是FP32的精度。至於能跑多少GFLOPS,這很大程度由GPU的Shader著色器架構來決定了

而Mark Cerny講既PS4 PRO新能力,係張兩個半精FP16同時處理成一個FP32
做成50%提升,達到8.4TFLOPS潛在能力

呢啲野都唔算完全吹水,因為NVIDIA P100系列就係用左呢種新技術

但NS 個半精有1.5TFLOPS,日本仔個網講

就真係只行半精FP16得出既數據

此篇文章於 10-25-16 02:00 PM 被 ayane123 編輯。
ayane123 目前離線  
舊 10-25-16, 01:57 PM   #1497
BLMballball

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0430 8233 5589
PSN  IDBallball
XBox Live GamertagBLMballball
點睇NS都係一部可以駁到電視嘅手提機
要比較就應該用PSV而並唔係P4/X1

舊 10-25-16, 01:59 PM   #1498
wsx360
Game Master

引用:

其實慢慢都有唔少"傳統game"出落手機度, 例如FF, 逆轉裁判, 唔少AVG,
以後d細廠應該有一定機會NS+手機 雙(三)平台咁出

而如果再睇高一層的話, NS的對手甚至唔止係"傳統game"或"手機game", 而係一眾可以消耗用家大量碎片時間的app, 如facebook, youtube, 各類新聞app
除左操作問題,玩手機game 既人唔鍾意俾錢買game 都係阻外左"傳統game"係手機上發展

逆轉裁判同其他文字 AVG到左今日都仲係以3ds,psv
為主平台
好似 極限脫出系列 ,第1集都ios 版
之後2集都係出3ds,psv
第3集仲要加pc版都唔出手機版

對於玩手機game 既"休閒玩家",傳統game根本唔岩佢地
而手機就未有條件吸引到機迷係佢度玩傳統game
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 10-25-16, 02:01 PM   #1499
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: BLMballball 查看文章
點睇NS都係一部可以駁到電視嘅手提機
要比較就應該用PSV而並唔係P4/X1

尼個年代,好多野定位都唔單一...
我PS4都係睇Netflix,twitch 多過打機
好似WIIU 都睇到HULU , 用點數幫日本八達通增值

[幻想]
唔知會唔會用擦身而過, 依家nintendo acc有連社交網站ACC
可能出街行過圈,搵到同區隱藏人群中的玩家, 方便約戰

此篇文章於 10-25-16 02:08 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 10-25-16, 02:16 PM   #1500
BLMballball

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0430 8233 5589
PSN  IDBallball
XBox Live GamertagBLMballball
[幻想]
唔知會唔會用擦身而過, 依家nintendo acc有連社交網站ACC
可能出街行過圈,搵到同區隱藏人群中的玩家, 方便約戰[/QUOTE]

NS本體有兩個手制,可以係街或者坐係cafe等路人挑機都得

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 05:13 PM

手機版 | APP版