Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-02-05, 10:47 AM   #126
山貓Ocelot
Senior Gamer
Mr.Director

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: neo2046
b 勁懷念

真係好懷念!感動狂聽中!

舊 01-02-05, 11:03 AM   #127
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: A HoManTin Work
大家覺得SS有乜立體遊戲正?
我覺得以 ss 既機能,sega rally 真係做得唔錯,
我自己都有玩過,遠景少爆山之餘,格數又流暢,
係我最鍾意既 ss game 之一。

你地唔好再講咁多 dc 既野喇,攪到我好想買部 dc,
不過要搵倒一部全新既 dc 真係唔容易,
而且我屋企又冇位再擺新玩具喇。

另外,八仙你個新 dc 手掣真係好有型。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-05, 12:54 PM   #128
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: FOKKIT

之後不斷儲錢,到左小六差不多暑假就將DC帶左番屋企
小六...
你都幾後生呀...
我淨係記得dc係我唔知f.2定3先出..

sega...我ss之前我冇玩過佢部家用機...
以前打機淨係去表哥度..係pc-engine->sfc->3do->ps
根本冇玩過md
ss第一次玩都係我阿哥問人借左部dc成個月
game就係z gundam,媽叉cop(呢兩隻玩得最多)

之後自己買機...買左ps2
o係ps2買左大半年之後,2001年見dc$6xx,同埋o個陣睇醫驚咳d櫻戰3片,終於忍唔住買埋dc返黎
當然..o個個時候緊係玩老x
但係櫻大戰就係正版
結果我玩到好似追電視劇咁
晚晚打到4點...第二朝仲要返學耶 o個陣係f.4(2001年)o既4,5月
連續由1打到3
個feeling真係爽到爆
故事實在太正
所以之後出4我連complete box都入埋

不過其實媽叉系列我都真係唔多識玩...
striker...我都係返去玩winning算
fighter...我都係返去玩doa算...大技俾一野下拳打停...吹漲...
cop...有時落街機都會打下...
on...唔太識玩

最近玩o既sega game...緊係nds o既你去死啦

舊 01-02-05, 12:55 PM   #129
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 阿聰
我覺得以 ss 既機能,sega rally 真係做得唔錯,

其實睇番D資料,ss既cpu有33.8MHZ,而當年最強既街機基版M2,只有24MHZ,所以對世嘉來說夠用……可惜,世嘉錯古局勢…

世嘉後期都轉得快架喇,例如用特攝代替CG播片…現在諗番,世嘉當年真係好狂敖!例如當年移值「東京番外地」時,傳媒問世嘉拿ss版既相,世嘉竟然叫佢地找回街機版就得,反正都一樣…

舊 01-02-05, 02:40 PM   #130
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
其實都係得小貓三四隻……不過,就相當唔簡單!
1:
《的亞奶》,這是令世嘉開發組面目無光的遊戲,ST─V機能,竟然遠到M2基版的級數!也是,ss/ps時代最高質素的立體格鬥,因為,之後ps版也要減貼圖和鐵拳式cg背影才能移值…
2:
《東京番外地》,幸好有這隻,才令世嘉的面子從新建立,也是世嘉各主機中,第一次更新開發工具,令ss超越再超越!

其實仲有既,留番比你地講…
1:
我會揀grandia, 2d人物+3d背景, 畫面豐富, d貼圖好超班, 唔多覺有格仔情況出現, 就算有都唔嚴重(ps ss時代3d game一zoom近就見有格仔)

2:
sega rally~ 無可否認, sega自己移植o既3d街機game都唔係好o店, 最表表者就係daytona, 當時見到真係估唔到d畫面咁樣衰(雖然係幾好玩), 一早對rally冇咩期望, 但出左之後又發現非常正喎, 又流暢, 又易控制~
ELT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-05, 02:56 PM   #131
chammi
強化超(獸)人

註冊日期: Jan 2003
PSN  IDkuramahk
XBox Live Gamertagkurama hk
對世嘉沒有特別感情~
玩得最多係街機隻鬼屋1~勁多分支~
當年成日同個fd去機鋪操~正~

不過dc真係一部好主機~

舊 01-02-05, 03:02 PM   #132
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
引用:
其實都係得小貓三四隻……不過,就相當唔簡單!
唔係嘛?

1) 電脳戦機Virtua On
2) Panzer Dragoon 1 ,2, Azel
3) Radiant Silvergun
4) Virtual Cop
5) Grandia
6) 機動戦士ガンダム外伝
7) Thunder Force V
8) XX紅蓮隊
9) Virtua Fighter 2
10) Clock Work Knight
11) Victory Goal
12) Nights
13) Fighter Vipers
14) Fighters Megamix
15) ダイナマイト刑事
16) Shining Force III

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-05, 04:12 PM   #133
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

仲有
17) GUNGRIFFON 1,2

舊 01-02-05, 04:20 PM   #134
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: cancerman
仲有
17) GUNGRIFFON 1,2
都算?唔好意思…我接受唔到…

舊 01-02-05, 07:38 PM   #135
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

東京番外地....Fighter Vipers 2...呢幾隻幾正,都唔明sega近呢幾年點解唔開發多d格鬥game....
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-05, 07:47 PM   #136
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: Ringo
東京番外地....Fighter Vipers 2...呢幾隻幾正,都唔明sega近呢幾年點解唔開發多d格鬥game....
太多格鬥Game就好快會令人生厭架,適可而止好d

舊 01-02-05, 09:29 PM   #137
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

引用:
作者: 龍寶寶
太多格鬥Game就好快會令人生厭架,適可而止好d
SEGA近期除左VF4都好似無乜格鬥Game....
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-05, 12:39 AM   #138
cancerman
Game Master

Lightbulb

引用:
都算?唔好意思…我接受唔到…
你接受唔到,唔代表呢隻唔係正Game。

其實你係想講SS o既立體Game,
3D技術真真正正做得好o既只係得兩三隻?

係我眼中當時o既家用機o既3D畫面,
始終都係比較粗糙
同當時d電腦Game及M2基板Game質素差好遠,
可能冇咩期待,所以對畫面冇咩執著

此篇文章於 01-03-05 01:04 AM 被 cancerman 編輯。
cancerman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-05, 01:28 AM   #139
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: gamerroid
該到我談談我與sega的事了!
我第一次接觸世嘉的事物是電腦版的戰斧!對!是黑白畫面+dos的時代!!雖然是黑白畫面,可是我仍與我的哥哥玩得不亦樂乎!同期還有一套在大樓中安裝炸彈的遊戲,好像也是sega推出的,不過名字我倒不知道了!因為當時我只是一個小學生而已!
跟著我的大哥買了MD回來!第一套的遊戲就是動作射擊遊戲的名作!!--重裝機兵!!這套遊戲難度很高,而且出色的機設令我迷上了。我玩來玩去只玩到第六版。而我的二哥只玩到最後大佬前一段。後來大哥將這套遊戲借了給人,後來一借無回頭。令我不能打爆機,實在是我一生人中的遺憾。同期我也玩到孔雀王2以及一些射擊名作,還有中文版的三國誌。當時的三國誌已經有rts的原素在內了!反而我覺得後來的戰爭系統反而落後呢!
後來中五時和朋友主要玩幽遊白書,四人對戰實在太有趣了!
跟著我的大哥買了SS回來。最令我深刻的是櫻大戰!出色的人設+戰鬥系統令我引像深刻!其之是sega以二次大戰為題材的大戰略!耐玩度極高!大哥最喜歡玩這套遊戲了!(他是戰略遊戲迷)當然有玩到高迷外傳三部曲和shining force三部曲等名作啦!
DC則是我用自己的錢買回來!首次的開機畫面令我感動極了!令我沒有後悔買這部主機回來。令我感動的遊戲有grandia 2和Eternal Arcadia。前者的故事感人,後者給我冒險的感覺。買了DC後,終於買了一直沒有?過的遊戲--virtual on。不過實在太難玩了!後來買的遊戲以女game為主。
莎木就在DC停產後買。莎木不愧是一套大作!畫面和故事很吸引人。不過很可惜可能看不到結局了!玩這套遊戲最有趣的地方是我玩到莎木二章後段,去到鈴莎花的家的時候。我的母親看到那棵莎木是時候,我聽到她細細聲說了一句:「那棵樹真漂亮!」想不到我的母親不在是在我玩gt,pg2時說,而是在那個時刻說這句話!!現在回想起來,鈐木先生真厲害。莎木連我的母親也感動了呢!!

打完這篇感想後才發覺,原來sega真的給我不少歡樂!SEGA實在太好啦!!

哈哈,你同我的經歷有點相似,
當時的 MD 也是我阿哥買回來的。

而我當年認識世嘉,也就是從街機版的戰斧開始,
那時一放學,就會和同學們一起去打機,
玩得最多的可說是戰斧及當年元祖 Street Fighter。

當年我阿哥第一批買回來的遊戲是斧戰、孔雀王 2、大魔界村。
而中文版的三國誌 ( 印象中好像叫三國誌列傳 ) 也是花了不少時間玩的遊戲,
這遊戲也是我阿哥買回來的,最記得他打爆機的情景,
因我沒有這種興致會用心玩一隻 SLG 遊戲,
所以當我見到那爆機畫面時,都覺得好利害,
可以花這麼多時間去完成一隻三國誌。
後來,我也被他影響,去試試這遊戲,果然,
一玩之下有它的樂趣,而我也花了不少時間在這遊戲上,
最後也打爆了。

反而以前玩大戰略就沒有爆機,
玩三國誌就可以打爆機,也可能是中文版的關係吧!

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-05, 01:33 AM   #140
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
作者: 阿聰

新o既 DC ...
莫說香港,就連日本也沒有見話有全新的。
在香港就算話俾你聽係全新o既我都唔係幾信 ... (笑)

現在唯一可以找到「新 DC」,都是 D-Direct 的 DC 再生品,
不話一點都不便宜,連稅的話也要 14,000 日圓。

http://segadirect.jp/Catalog/CustomP...ypuyofever.htm

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 01-03-05, 01:47 AM   #141
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: neo2046
b 勁懷念

哈哈,多謝分享。
請問有沒有 DC 的? (笑)

舊 01-03-05, 02:17 AM   #142
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

你想要DC,我有呀
之前整個張DC GIF時
CAP了段AVI在,不過音質就差少少
GC個開機畫面我都有

引用:
作者: 八仙果
哈哈,多謝分享。
請問有沒有 DC 的? (笑)

舊 01-03-05, 04:23 AM   #143
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: KTN
你想要DC,我有呀
之前整個張DC GIF時
CAP了段AVI在,不過音質就差少少
GC個開機畫面我都有
請問可否放上網?跟大家分享一下?
謝謝你。

舊 01-03-05, 12:20 PM   #144
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
請問可否放上網?跟大家分享一下?
謝謝你。

放上來啦...可惜我冇capture卡...唔係我都cap左...
以前整過開機音效,可惜之前鏟機冇左...>_<

SEGA...真係好多回憶...
由MKIII打到宜家,好多Game都好好玩,MD、SS同DC時真係好多正Game...
宜家....唉.....
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-05, 12:51 AM   #145
八仙果
youtube 頻道

其實大家有沒有買這遊戲?SF ZERO 3 的 Matching Service 版。

舊 01-04-05, 12:55 AM   #146
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: antony chan

放上來啦...可惜我冇capture卡...唔係我都cap左...
以前整過開機音效,可惜之前鏟機冇左...>_<
其實可以用模擬器...可能會有好多game run唔到,但係要run bios就一定得

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-05, 10:08 AM   #147
antony chan
大合奏部隊!

Nintendo Switch ID2591-1991-9995
引用:
其實大家有沒有買這遊戲?SF ZERO 3 的 Matching Service 版。
8仙,呢隻野好貴下,上次見到都要$360買唔落手...
各位大大有冇見過DC Lan/BB Adaptor呀?就來頂唔住用Modem上網喇...

此篇文章於 01-04-05 10:11 AM 被 antony chan 編輯。
舊 01-04-05, 10:13 AM   #148
antony chan
大合奏部隊!

引用:
作者: catho7
其實可以用模擬器...可能會有好多game run唔到,但係要run bios就一定得
模模呢家0野好耐冇玩...反正屋企乜機都有...索性開返部機o黎玩算....
(最主要係屋企部機廢廢地 )
舊 01-04-05, 10:17 AM   #149
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
我好鍾意SEGA DC!
最鍾意有:
1. 櫻大戰3,4,5
2. Grandia 2
3. DOA 2
其他好似Virtual Striker 2都幾好玩!
可惜DC落得如此下場...

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-05, 04:06 PM   #150
FOKKIT
Banned

引用:
作者: antony chan
8仙,呢隻野好貴下,上次見到都要$360買唔落手...
各位大大有冇見過DC Lan/BB Adaptor呀?就來頂唔住用Modem上網喇...
仲有用DC Online?

DC BBA JP YAHOO拍賣場賣萬幾YEN
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:31 PM

手機版 | APP版