Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-28-17, 12:25 AM   #1
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
認真,要玩既都玩曬,加一兩條新龍都好啦
完全一樣番炒點比錢呀?
畫質好D,但MH真係玩畫質既Game? 黑人問號.jpg
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 12:39 AM   #2
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
好多人冇3DS, 亦有好多只有NS想玩

舊 05-28-17, 12:50 AM   #3
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: Eking 查看文章
好多人冇3DS, 亦有好多只有NS想玩
講得好

支持 CAPCOM 已經好好

都不算炒飯了 , 之前3年 至 十幾年前嘅GAME 就真的炒冷飯了 !!!

PS系總共 6238隻GAME,PSN LV605
PSN HK暫時排名 318,365 全球最佳排名10771,12288
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 12:53 AM   #4
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
但係呢類人又有幾鍾意玩MON HON呢?

舊 05-28-17, 12:57 AM   #5
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
唔洗理有幾多人有興趣與否,總之呢個時候出呢隻野C記和老任點都冇壞處(玩家多隻game選擇)
為畫面又好,係新手又好,係老手又好,鐘唔鐘意MH都好..市場唔係硬死的,可能switch會帶到新玩家入場也不定(唔單講日本,係全世界)
講到尾目標一定唔係MHXX,係之後"正傳"果隻舖路~

CAPCOM公佈完MHXX switch,任天堂和CAPCOM股價齊齊大幅上升可見..
其實早在switch推出時就有人估MHXX會是首發添,不過咁樣一定嚴重影響3DS版銷量

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 05-28-17 01:27 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 01:44 AM   #6
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Rance 查看文章
但係呢類人又有幾鍾意玩MON HON呢?
正解
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 01:22 AM   #7
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
佢又唔係過咗幾年唔出MH5出哩隻嚟呃錢
3DS玩哂咪唔好買,都唔知鬧嚟做乜
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 01:27 AM   #8
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
無O既,又SHOW一次CAPCOM有幾厚顏啫

舊 05-28-17, 01:36 AM   #9
風間鈴木仁

引用:
作者: Rance 查看文章
無O既,又SHOW一次CAPCOM有幾厚顏啫
又是講得好 !!!

PSN HK暫時排名 318,365 全球最佳排名10771,12288
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
舊 05-28-17, 01:36 AM   #10
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
當年由 dc既cv出過完全版去另一邊,bio4全機種制霸,有錢賺,有機打,大家開心。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 05:19 AM   #11
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
其實打得快慢同有幾鐘意隻GAME係2回事啊...

我好鐘意PKM, 但係SM我到呢家都只係爆左一個版本仲要未開始2周目, 另唔講另一個版本連郁都未郁過
我好鐘意MK, 但係到呢家都未打晒200CC 3星
我好鐘意玩RPG, 但係NIER:AUTOMATA我仲未打完3周目

時間有限, 特別係香港人工作間時數長, 冇時間玩都冇計......
為左打機, 真係可以連休息時間都犧牲
每晚9點幾10點先放工, 食飯陪女朋友處理家事又用左2~3個鐘,
每日都只係凌晨1~3點偷D時間打下機, 第2日又要7~8點起身做野

此篇文章於 05-28-17 05:23 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 07:52 AM   #12
tylau

PSN  IDkeithlau81
我成班朋友都即諗出機再玩MH

唔知你地嘈乜 我自己就接受唔到3ds畫面

雖然我都唔係鍾意打MH 但都會買來試下 回家用電視 出街又打得既MH

Sent from my iPhone using Gaforum
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 08:26 AM   #13
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
情況同玩完ps4隻dq1,2 咪唔玩ns 隻dq1,2 一樣。

舊 05-28-17, 09:33 AM   #14
風間鈴木仁

引用:
作者: holsety 查看文章
情況同玩完ps4隻dq1,2 咪唔玩ns 隻dq1,2 一樣。
精句

NS 月月選擇
6,7,8,9,10,11,12
我暫定都是 12月先買機 NS

支持 CAPCOM
 Monster Hunter XX Switch ver. | 8 月 25 日 我朋友買硬,朋友沒有3DS

支持支持 任天堂

支持 SEGA
P.S. SEGA SONIC 25TH 作品 會在 12/2017 定 01/2018 出 ???

此篇文章於 05-28-17 09:40 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
舊 05-28-17, 07:34 PM   #15
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: holsety 查看文章
咁有少少唔同,
PS4>NS係弱化左
比較似MGS2/3 PS2>PS3
睇你有幾大愛, 不過身邊好買左3DS都唔買NS版
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 10:32 AM   #16
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: 野良猫 查看文章
佢又唔係過咗幾年唔出MH5出哩隻嚟呃錢
3DS玩哂咪唔好買,都唔知鬧嚟做乜
引用:
作者: tylau 查看文章
我成班朋友都即諗出機再玩MH

唔知你地嘈乜 我自己就接受唔到3ds畫面

雖然我都唔係鍾意打MH 但都會買來試下 回家用電視 出街又打得既MH

Sent from my iPhone using Gaforum
咪就係咁囉
兩位師兄結論晒,跟本今次咁快出係好聰明嘅做法
等市場多個選擇,股價升就解釋晒一切
真係諗唔到點解要鬧(仲想鬧請重複消化兩位師兄嘅論點)

舊 05-28-17, 11:05 AM   #17
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
Capcom今次好聰明咁車左3ds版果班一巴

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 12:05 PM   #18
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
NS的確帶動到多人,又報稱自己喜歡打機的熱潮。
呢班人唔喺核心玩家,只喺熱潮洪流推落黎嘅(gamer)

咁岩呢班人又同多年前MH熱潮新加入嘅人差唔多
喺NS出又可以比佢地滿足下「回憶」「打下卡」嘅心態

掂哂啦,C記話,仲捉唔到你地班非核心幫襯?
核心嘅,3DS都打到夠,有幾多人8月仲有心機玩咪帶下果班「新人」囉

在商言商,C記呢個商法又唔錯喎⋯⋯
不過有幾多人買機+game返黎打卡用我就不得而知⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 12:29 PM   #19
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: lineage19 查看文章
其實打得快慢同有幾鐘意隻GAME係2回事啊...

我好鐘意PKM, 但係SM我到呢家都只係爆左一個版本仲要未開始2周目, 另唔講另一個版本連郁都未郁過
我好鐘意MK, 但係到呢家都未打晒200CC 3星
我好鐘意玩RPG, 但係NIER:AUTOMATA我仲未打完3周目

時間有限, 特別係香港人工作間時數長, 冇時間玩都冇計......
為左打機, 真係可以連休息時間都犧牲
每晚9點幾10點先放工, 食飯陪女朋友處理家事又用左2~3個鐘,
每日都只係凌晨1~3點偷D時間打下機, 第2日又要7~8點起身做野
我完全明白....同你一樣....不過我係個D....一打就通頂, 最多返工司釣魚個類人

不過咁講啦, 我有個FD係XLINK 玩MH1識的, 去到咁多代一直都有一齊玩, X都有買, 不過去到XX我就真係放棄沒買...因為又係加龍當新野出....仲要有幾隻係舊野...同埋個時我記得已經講左話出新主機NS, 我就預左XX會係NS出多次...大家都知個畫面係3DS有幾差架啦...

我個FD就一直未買NS, 比我半推之下話買機因為隻MK. 好喇, 而家多個理由, 其實都係一件好事...
先唔理XX係咪咩都沒加....但起碼操作唔同左
(唔....我只能咁安慰自己...)

何況, 以MH的尿性 係任記機入面3DS + WII, 3DS + WIIU 都出過HD版, 其實3DS + NS 版只係之後的趨勢, 我們反而可以唸下....以後係買3DS定係等NS版好過啦....

BTW, 之前隻運動會快D出係NS啦...好想玩.../口\

舊 05-28-17, 12:46 PM   #20
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
係公佈時間點尷尬...
3月3日NS 發售
3月18日3DS 版MHXX 發售

我係CAPCOM 都唔講會有NS 版MHXX,影響3DS 版銷量..
不過都暗示, 傳媒大眾都解讀到有NS版...
為等NS版的話,你都係要時間等.. 依家反而個期近,可能仲開心啦
買左3DS版都係一隻game 錢..又早打晒, 有cross play , 睇你仲想唔想carry 下NS版新玩家囉
3DS 版X 都可過NS 版XX ..spik 左3DS版XX,都受惠到
最死忠果班應該想見到MH 去到下一代主機,不過好似發生得好快咁...

佢8 月出NS 版都有理由.. 仲有人玩3DS 版時cross play 先有價值
如果愈遲出,NS版就真係愈多冷飯味,更唔會有人想cross play..

最蝕應該係為3DS 版又入機入GAME 的,應該唔多吧...都咁多集了

此篇文章於 05-28-17 01:04 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-17, 01:11 PM   #21
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 信長 查看文章
係公佈時間點尷尬...
3月3日NS 發售
3月18日3DS 版MHXX 發售

我係CAPCOM 都唔講會有NS 版MHXX,影響3DS 版銷量..
不過都暗示, 傳媒大眾都解讀到有NS版...
為等NS版的話,你都係要時間等.. 依家反而個期近,可能仲開心啦
買左3DS版都係一隻game 錢..又早打晒, 有cross play , 睇你仲想唔想carry 下NS版新玩家囉
最死忠果班應該想見到MH 去到下一代主機,不過好似發生得好快咁...

佢8 月出NS 版都有理由.. 仲有人玩3DS 版時cross play 先有價值
如果愈遲出,NS版就真係愈多冷飯味,更唔會有人想cross play..

最蝕應該係為3DS 版又入機入GAME 的,應該唔多吧...都咁多集了
MHX > MHXX銷量少咗一半.
可能好多人覺得加新怪唔多/3DS畫面好悶
喺唔同原因下所以無買或未買.

而家有HD, 又可以喺大電視玩, 又喺另一新半台.
比人多一次機會, 因應唔同原因(HD?可用大電視玩?新平台?)去選擇買唔買都係好事.
覺得都唔足夠吸引力去買既話, 咪等下次出MH5.

最重要係MH5好大機會都會係NS出. 今次NS版或多或少明確咗MH既方向, (當然世事無絕對)
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-17, 02:22 AM   #22
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: MO 查看文章
MHX > MHXX銷量少咗一半.
可能好多人覺得加新怪唔多/3DS畫面好悶
喺唔同原因下所以無買或未買.

而家有HD, 又可以喺大電視玩, 又喺另一新半台.
比人多一次機會, 因應唔同原因(HD?可用大電視玩?新平台?)去選擇買唔買都係好事.
覺得都唔足夠吸引力去買既話, 咪等下次出MH5.

最重要係MH5好大機會都會係NS出. 今次NS版或多或少明確咗MH既方向, (當然世事無絕對)
其實都係睇錢份上,吾買得就係甘先

不過又大電視,又高清,又可拿出街打
之前觀望無買,又有NS都應該買硬
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-17, 10:55 AM   #23
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
官網同梱機開訂
但即時俾人迫爆server
http://www.e-capcom.com/shop/g/gC00000964/

事實証明,switch屋企出街都玩得呢個特性,令好多game只要夾得到,即使炒冷飯都可以大受歡迎

再update:スペシャルパック俾人秒晒鳥

此篇文章於 05-29-17 10:57 AM 被 Gundam MK-2 編輯。
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-17, 11:01 AM   #24
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
官網同梱機開訂
但即時俾人迫爆server
http://www.e-capcom.com/shop/g/gC00000964/

事實証明,switch屋企出街都玩得呢個特性,令好多game只要夾得到,即使炒冷飯都可以大受歡迎

再update:俾人秒晒鳥
本身唔係系列FANS,
純粹因為覺得當年3DS版畫面太差無買嚟玩…

同埋覺得NS好似完全唔理買WiiU、3DS遊戲果班支持者咁,
把本來的獨佔作都搬到NS上再出一次…

舊 05-29-17, 11:06 AM   #25
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
本身唔係系列FANS,
純粹因為覺得當年3DS版畫面太差無買嚟玩…

同埋覺得NS好似完全唔理買WiiU、3DS遊戲果班支持者咁,
把本來的獨佔作都搬到NS上再出一次…
WiiU就只能算數
因為實際用家比起歷代主機都係少數
而家為左反底都只能集中所有資源力谷NS

3DS就算有良心架啦
save有得由3DS轉過NS(3DS再上一集X都有得「大部份」轉移落NS)
又可以經internet同NS聯機
個人覺得對3DS玩家真係俾足面架啦

利申:一樣係無玩MH

標籤
Monster Hunter XX, Nintendo Switch, モンスターハンターダブルクロス

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] Monster Hunter XX | 日版已售 enishi 手提遊戲機討論版 308 11-11-17 04:10 PM
放 Monster Hunter XX 220$ 11281984 買賣專區 0 05-01-17 03:19 AM
[3DS] Monster Hunter 4G/Ultimate | 已售 enishi 手提遊戲機討論版 2183 10-22-15 07:24 AM
[PSP] Monster Hunter P2ndG Vol.4 [已售] 滅龍士 手提遊戲機討論版 688 06-10-14 07:57 PM
[PSP] Monster Hunter Portable 2nd 已售 Volume 2 古烈特 手提遊戲機討論版 432 04-14-07 11:16 PM

現在的時間是 10:09 PM

手機版 | APP版