Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-12, 01:08 AM   #101
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: Suda 查看文章
行完MK返來,估唔到呢隻同節奏怪盜冇偷跑
會唔會根本冇咩人想入
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 04:43 AM   #102
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
之前找到既系統說明..........
http://www.gaforum.org/showpost.php?...8&postcount=92

我諗住買呢隻架

有無人識日文呀......?
幫幫手啦........下邊兩篇講左好多重點........

【ラビリンスの彼方】ファーストレビュー
http://game.girldoll.org/?eid=500
【ラビリンスの彼方】本当の始まりは戦闘システムが出揃った所から
http://game.girldoll.org/?eid=501
【ラビリンスの彼方】少女の着替え始めました。
http://game.girldoll.org/?eid=502

ラビリンスの彼方 プレイリポート!【TGS2011】
http://www.youtube.com/watch?v=FUZ7obl8IpA

片段 1-2 只係開頭, 片段3-8 先係正式入game
http://www.youtube.com/watch?v=a-MomtY43AI
http://www.youtube.com/watch?v=74iE1gohY4w
http://www.youtube.com/watch?v=4KwfM_yAT_E
http://www.youtube.com/watch?v=sz1ztBBni4Q
http://www.youtube.com/watch?v=t4upg3xKfu4
http://www.youtube.com/watch?v=ZXVK2wGy1mg
http://www.youtube.com/watch?v=9P7CR_-GBJ4
http://www.youtube.com/watch?v=WY5zg3J9kSM

此篇文章於 01-20-12 04:07 PM 被 Netnet 編輯。
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 08:53 AM   #103
ac-angel
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
會唔會根本冇咩人想入
唔係o麻~
我應該會買......
我估最低限度mk地庫應該有o瓜....
ac-angel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 02:52 PM   #104
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: ac-angel 查看文章
唔係o麻~
我應該會買......
我估最低限度mk地庫應該有o瓜....
到貨了,依家去買
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 03:43 PM   #105
ac-angel
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2003
係?!
希望收工仲有...
ac-angel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 04:05 PM   #106
野良猫
肥倫

信和539入手,好貴的說
舊 01-19-12, 05:30 PM   #107
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
我決定等跌價先買了....
反正有demo 玩緊....XD
DMRevolution 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 05:48 PM   #108
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
有demo咩@@?

有得低炒
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 05:53 PM   #109
野良猫
肥倫

引用:
作者: cknjoshua 查看文章
有demo咩@@?

有得低炒
佢唔係講哩隻DEMO
舊 01-19-12, 06:03 PM   #110
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
『ラビリンスの彼方』のコラボ装備がPSP『フロンティアゲート』のDLCとして配信開始
ttp://www.famitsu.com/news/201201/19008621.html

舊 01-19-12, 06:32 PM   #111
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
$539入手,成個信和得地下鋪有貨

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 06:54 PM   #112
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
188高佬返唔切

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 07:37 PM   #113
Suda

一開始有normal, hard同hyper hard三種難度
教學玩懷舊8-bit風,四條友組團亂入3D世界

Nintendo3DS
舊 01-19-12, 07:39 PM   #114
野良猫
肥倫

終於過咗個8BIT,啲字好難睇
亦明白點解迷宮要劣化

睇住3個PLAYER向住少女吐嘈而怇又聽唔到真係好搞笑

到底响少女眼中我哋係咩嚟?
舊 01-19-12, 07:41 PM   #115
Suda

引用:
作者: 如月刃 查看文章
到底响少女眼中我哋係咩嚟?
可能係部3DS跟住佢飛

Nintendo3DS
舊 01-19-12, 08:07 PM   #116
野良猫
肥倫

引用:
可能係部3DS跟住佢飛
咁佢都算大膽,見到不明飛行物體都唔驚仲要帶佢番屋企

HYPER HARD同相像中一樣,敵方一下攻擊冇半行血
戰鬥仲係未熟哂,成日弱點攻擊打咗HP出嚟就到佢回合俾佢回番血,等於冇打過佢一樣…
舊 01-19-12, 08:08 PM   #117
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
看過tgbus沒吹水有貨
旺角買晒
好倒霉

舊 01-19-12, 10:01 PM   #118
呆王
Game Master

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDleocy_2011
XBox Live Gamertagleo cy
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
看過tgbus沒吹水有貨
旺角買晒
好倒霉
今快賣哂!?
仲諗住聽日先去入

呆王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-12, 10:53 PM   #119
Suda

終於摸熟戰鬥系統
屬性相剋得出來的儲值會送俾下一個同屬性單位補血,要睇實個次序來攻擊
少女的魔法好勁 (之前掟石仔咁可愛)

隻game投入感幾高,好似niconico睇實況咁幾個花生友睇住個少女攻略落comment

Nintendo3DS
舊 01-19-12, 11:02 PM   #120
野良猫
肥倫

引用:
終於摸熟戰鬥系統
屬性相剋得出來的儲值會送俾下一個同屬性單位補血,要睇實個次序來攻擊
少女的魔法好勁 (之前掟石仔咁可愛)

隻game投入感幾高,好似niconico睇實況咁幾個花生友睇住個少女攻略落comment
但好多時你攻完弱點得出嘅HP,下回就到敵人攻,變相冇打過…
唔知點先可以避免哩個情況,我唔諗住轉MODE就咁打HYPER HARD
哩個難點搞唔掂真係唔駛打落去
舊 01-19-12, 11:09 PM   #121
Suda

引用:
唔知點先可以避免哩個情況,我唔諗住轉MODE就咁打HYPER HARD
攻擊次序真係好緊要(隻game又冇得skip去下一個同伴)
我用最小的攻擊來打佢,順便調整攻擊次序
咁下一輪就爭取到一個剋完佢血,一個可以吸走HP儲值

Nintendo3DS
舊 01-19-12, 11:46 PM   #122
Netnet
Game Master

引用:
我都係捱貴買左隻 = =
但心諗真係想玩就買左

玩落都唔錯.......好想快 D 過左 8 bit 教學關,
個系統無想像中咁難明,
在教學關一路行佢一路教.......我唔識日文大慨明白 (game 中有教學有圖 + 說明書)

隻 game 畫面意料之外好,
場景全多邊形化, 3D 的迷宮感很強, 真係感覺在一個空間裡的感覺
地面, 天花版都有輕微反射光源, 有高景有低景
魔法全 3D 化, 怪物會變好似o者喱咁輕微變形,
畫面在 3DS 中唔錯, 代入感很強
四人團隊 + 萌女合力戰鬥, 到石碑之下可以自由加點數提升能力值, 或改變屬性
戰鬥系統有原創新規的, 有自己獨特的戰鬥系統

主要都係包剪揼三種屬性 :
紅-石頭
綠-剪刀
藍-布
看到這邊大家應該都知道了 紅>綠>藍>紅 這樣的相剋法, 全有圖示, 唔難明白
屬性雙倍傷害, 被勀屬性傷害減半
相勀傷害能產生漂浮的 HP, 會被下一個同屬性攻擊者吸收
可選擇用多少儲力 level 攻擊來影響戰鬥順序, 戰鬥順序可以影響能否吸取畫面右邊漂浮中的同屬性 HP (漂浮中的 HP 會不分敵我被同屬性吸取, 所以預判戰鬥順序很重要)
遊戲角色沒 level 慨念
難度高時敵人會轉屬性

音樂亦唔錯

耐玩性非常高, 有 normal, hard, super hard, ultra hard, hyper hard 既變態難度
毒性高, 挑戰性非常強, 絕對的核心機迷(hardcore) 遊戲, 變態難度爆機會極之開心

故事亦好特別.........神秘的萌妹身體開始出現了奇怪的紋印.........

缺點是以迷宮為主, 不喜歡挑戰難度的人不太適合玩
絕對的 hardcore 硬派遊戲
缺點也不是沒有, 就是不停的迷宮會有點單調(不過我只是玩在開頭)
買既人有心理準備 : 這隻 game 係有點難度, 核心向迷宮 game, 你要有心理準備接受挑戰
向難度挑戰, 你會有更高成功感, 如果你只想輕輕鬆鬆, 呢隻 game 唔岩你

此篇文章於 01-21-12 10:09 AM 被 Netnet 編輯。
舊 01-19-12, 11:57 PM   #123
Netnet
Game Master

引用:
攻擊次序真係好緊要(隻game又冇得skip去下一個同伴)
我用最小的攻擊來打佢,順便調整攻擊次序
咁下一輪就爭取到一個剋完佢血,一個可以吸走HP儲值
將來有機會用盾可以 skip 人
http://3ds.tgbus.com/news/201201/20120105132202.shtml
http://www.gaforum.org/showpost.php?...8&postcount=92
舊 01-20-12, 01:31 AM   #124
野良猫
肥倫

HYPER HARD真係好難

擊中對手弱點最多都係扣4份1血,相同攻擊扣幾十,被克扣十幾
試咗好多陣形先順利過到第一隻怪,KEEP住得番3個PLAYER咁上第二層,然後被人滅團

如果敵人速度唔係咁快嘅話相信冇咁難
就算連續兩下弱點攻擊,但佢速度快的話放出嚟嘅HP都係佢吸番
依家就係難在哩度…

睇嚟要降低難度去玩
舊 01-20-12, 01:55 AM   #125
Suda

失驚無神走入Boss room,附近又冇save point又無補血位
少女得返一半血俾boss 屈死(打剩七百幾血就來收工)

頂你,game over都要逼人game over兩次

Nintendo3DS

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
End of Eternity / Resonance of Fate | Tri-Ace x Sega 武藤遊戲 電視遊戲討論版 770 06-27-12 09:25 PM
[業界] tri-Ace R&D technical demo neo2046 電視遊戲討論版 13 04-23-11 09:58 PM
Infinite Undiscovery [Tri-Ace RPG新作 / 已售] neo2046 電視遊戲討論版 690 10-11-08 11:21 PM
[ETC] 玩家對tri-ACE的偏見 wai128 電視遊戲討論版 34 06-30-08 06:46 PM
[ETC] Tri-Ace 新作即將發表 steve 電視遊戲討論版 9 12-06-05 01:30 AM

現在的時間是 12:49 PM

手機版 | APP版