Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
第一 ... 33 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 53  ... 最後
攻略及心得交流區>機動戰士 Gundam Battle Operation 約戰及討論區 Vol.3
chow263 11:26 PM 02-24-13

雖然全能即全不能但始終都叫做可以用正常打法玩的白吉:-)
叮檔幾時到你:-)
scania 12:11 AM 02-25-13
作者: 高級嘍囉:
都唔一定,可能係隊友太強,殺到對手不斷後退,仲Keep到隊形前進。

咁個個唔死得你死,先可能係致敗嘅原因。
隊友強都冇意思,關鍵係補給線
比你壓住對方係基地,但冇搶到點,人地係外面復活再包抄返入o黎內外夾擊,而我方復活後就要老遠跑返入來,咁幾勁都係死
如果冇把握可以完全控制局面再搶埋點既話,寧願唔好推前好過,缺乏補給同後方火力支援既話你前線幾勁都冇用。特別係基地同都市,如果唔係有壓倒性優勢,唔好輕易超過中央戰場,唔係好易由贏變輸
TCS_disable 02:23 AM 02-25-13
作者: scania:
隊友強都冇意思,關鍵係補給線
比你壓住對方係基地,但冇搶到點,人地係外面復活再包抄返入o黎內外夾擊,而我方復活後就要老遠跑返入來,咁幾勁都係死
如果冇把握可以完全控制局面再搶埋點既話,寧願唔好推前好過,缺乏補給同後方火力支援既話你前線幾勁都冇用。特別係基地同都市,如果唔係有壓倒性優勢,唔好輕易超過中央戰場,唔係好易由贏變輸
呢隻Game 要輸通常係 散開俾人圍 或者 面對面硬碰硬太長時間
少數因為基地大破

如果你清左對面四個, 唔主動向前衝+搶點去逼對手後退, 點維持落去都係難,好彩就我方圍毆人地...
scania 07:54 AM 02-25-13
作者: TCS_disable:
呢隻Game 要輸通常係 散開俾人圍 或者 面對面硬碰硬太長時間
少數因為基地大破

如果你清左對面四個, 唔主動向前衝+搶點去逼對手後退, 點維持落去都係難,好彩就我方圍毆人地...
我經常初期我方散開及基地大破+被敵方全壓制而處於劣勢,結果後期我方因被全壓制而「被逼」集中埋一齊,而敵方因形勢大好而有意強攻,結果出現「死>復活>老遠跑返戰場」既局面,導致出現我方較多人既時間差,最後我方獲勝
向前推唔係問題,但要識得控制推到去邊為止。如果靠近敵方基地完全冇點既話,就應該先搶點再進攻(偷炸base或都市場偷襲狙擊手除外)。如果點被搶既話,就應該徹退避免被包抄。

另附分享成功炸基地而贏到既一些經驗分享
先決條件:
打到火紅火綠中
炸base者既機種冇特別優勢:例:以自護為例,如果你係強人,龜霸,或者成team得你一部支援機,就唔好去炸啦

場地條件

山岳:
以自護為例,當剛開始被壓制,主要戰場於B點\C點中央戰場靠近我方一側
被殺後以人仔復活,渣飛船穿隧道直接去敵base放炸彈
放完炸彈後係對面既貨櫃或草堆埋伏,如敵軍有人來拆炸彈,就等佢開始拆時再飛埋去用炮解決佢
如果佢係有機的話就奪ms,繼續守到成功爆破就用部ms包抄入去繼續打
如果冇ms留低,就用飛艇飛出c點搶點,然後再叫機出來重返戰線。如果C點戰況激烈就搶A點

沙漠:
於靠近敵base而遠離主要戰場既點復活,而且有隊友一齊
然後兩人一齊ms突入敵base,一人放炸彈一人cover
放完炸彈後即刻上返機協助作戰。如果敵軍冇回防的話,就兩人一齊衝返出去包抄敵軍
註:事實上,除非打到制壓,否則沙漠成功炸base而唔會因為打少個而輸既機會相對較低

都市:
基本上唔係完全佔盡上風下走去放炸彈都係死硬,因為MS係都市場進入敵base既警報範圍太大,而場地太大導致我方有較長時間打少個,但都有時成功
都係敵base附近有點可復活
將ms收係base後方
然後就有高cost機同低cost機做法
高cost機的話,放完炸彈後,走返去自已機腳下但唔好上機,等敵方來到,如果敵方回防無視你的話,就人仔去炸佢。如果敵方返來先搵你的話,就上機迎戰,盡量拖延時間
如果敵軍有兩部機的話,就上機迎戰,期間盡量找空檔阻止敵軍隊友拆彈
低cost機的話,就唔好理部機,上去base對面既貨櫃上埋伏,等敵軍返來拆炸彈時就飛去用炮解決。

礦場就基本同山岳一樣,不過因為要穿隧道唔可以用飛船,直接係隧道口復活再人仔飛過去

另外,全制壓既時候,要小心選擇戰場位置。當基地被入侵時,我方既基地復活點會拉左出去較外圍地方,此時作為攻方應以呢到作戰場,令敵軍一復活就處於猛烈火力位置難以脫身;而守方就應該將戰線後退,入返base本身,加長敵軍既補給線距離,我方係門外復活後再入返主戰場既base本體,亦有包抄既效果。

再簡化d既話,要將戰場控制係我方據點+火力投射範圍下
HI_Ricky 01:39 PM 02-25-13
對手MS 機種,雷達睇到幾多距離都係重點,好多時死位包括抄好有用 ...
沙漠係末跳出小路都可以射爆base,
基地兩方邊界400m左右都有野阻住左面可以放心射
無人屋頂又係..

當然, 人地睇到慢慢扣多數唔會回頭. 但30秒沒左差唔多1半,唔多唔少都引到D 人番轉頭 / 係base出.. XD
TCS_disable 01:43 AM 02-26-13
低能問題, 頭部特殊裝甲 同 腳部特殊裝甲 撈埋係未搵黎搞? :-)
Kain 05:11 PM 02-27-13
聽日有新MS(每邊一部)同新武器for新機
高級嘍囉 05:29 PM 02-27-13
漫畫送嘅
聯邦版叮噹,大斧渣FS

Kain 05:42 PM 02-27-13
作者: 高級嘍囉:
漫畫送嘅
聯邦版叮噹,大斧渣FS
佢官網話打錯,佢個能力唔係stealth,而係anti-stealth:-)
新野黎,實際不明
HI_Ricky 05:43 PM 02-27-13
作者: Kain:
聽日有新MS(每邊一部)同新武器for新機
GUNDAM FA
格格 炮版

E 沒改
Gundam 精霊
Kain 05:57 PM 02-27-13
作者: HI_Ricky:
GUNDAM FA
格格 炮版

E 沒改
Gundam 精霊
唔明:-)
明既舉手:-)
knight-philip 06:00 PM 02-27-13
唔明:-)
明既舉手:-)
舉手~:-)

翻譯(誤:

FA GUNDAM
VS
格魯古古(勇士)炮擊型

OR

GUNDAMピクシー(不憧英文:-)
VS
伊佛列特(火神)
Kain 06:03 PM 02-27-13
作者: knight-philip:
舉手~:-)

翻譯(誤:

FA GUNDAM
VS
格魯古古(勇士)炮擊型

OR

GUNDAMピクシー(不憧英文:-)
VS
伊佛列特(火神)
除左GUNDAM FA都唔明,然後自護又gundam我r晒頭,又唔似武器名:-)
都話每邊一部你又up4個名:-)
HI_Ricky 06:04 PM 02-27-13
唉呀, 乜黎ga, XD
siuterry 06:05 PM 02-27-13
除左GUNDAM FA都唔明,然後自護又gundam我r晒頭,又唔似武器名:-)
都話每邊一部你又up4個名:-)
咁都唔明:-)
姐係話是但一pair
Kain 06:11 PM 02-27-13
作者: siuterry:
咁都唔明:-)
姐係話是但一pair
佢邊有講,唔係睇解釋完果個喎:-)
HI_Ricky 06:17 PM 02-27-13
咁你當我發up風咪得law :-)
Kain 09:33 PM 02-27-13
低能,一開波對面已經COUNT少一個人(因為白痴UPDATE 3人先斷):-)
然後又斷一個,變5打3,但係防禦修正只有10%
結果我一下都未中過,NO DAMAGE CLEAR
高級嘍囉 01:15 PM 02-28-13
Kain 01:32 PM 02-28-13
FA GUNDAM

支援機,350cost
武器:
主兵裝 - 2連BR 1400攻 300射程 (一路行一路射果種,唔知有無叉炮)
副武 - 肩炮 1600攻 600射程 12發
副武 - 頭炮 略
hp 14500
射補 79
速 110
slot - 近3中4遠6

好慢:-)
肩炮打停補BR X2,4400

炮格

支援機,350cost
武器:
主兵裝 -
1. 格魯BR
2. 新火箭炮 1200攻 300射程 6發
副武 - 肩炮(BEAM!) 3000攻!
副武 - 腕部飛彈
副武 - 薙刀

hp 12500
射補 79
速 155
slot - 近3中4遠6

火箭打停補肩炮,4200
高級嘍囉 04:52 PM 02-28-13
今日喺屋仔C俾人隔牆打到high high。
遊戲怪 05:10 PM 02-28-13
有無人有片 或開JTV 我想睇下點玩
高級嘍囉 05:22 PM 02-28-13
兩部機都係3星30%,應該冇咁快有片。
chow263 05:41 PM 02-28-13
ジオン支援機の栄枯衰勢
初期       素ザクキャ、ザク砂2強
タンク強化アプデ ザクタン1強
兎強化アプデ   兎1強 タンクも頑張る
兎弱体アプデ   素ザクキャ重ザクに注目集まる タンク地味に活躍
陸ゲル強化アプデ 陸ゲル1強 タンク(ry
ゲルキャ追加   陸ゲル終了のお知らせ タ(ry

陸勇風光左夠唔夠1個月:-)?
Kain 05:48 PM 02-28-13
作者: chow263:
ジオン支援機の栄枯衰勢
初期       素ザクキャ、ザク砂2強
タンク強化アプデ ザクタン1強
兎強化アプデ   兎1強 タンクも頑張る
兎弱体アプデ   素ザクキャ重ザクに注目集まる タンク地味に活躍
陸ゲル強化アプデ 陸ゲル1強 タンク(ry
ゲルキャ追加   陸ゲル終了のお知らせ タ(ry

陸勇風光左有冇兩week:-)?
除左陸勇全部都真有其事:-)
第一 ... 33 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 53  ... 最後

返回主題版面