Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-25-07, 06:01 PM   #76
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 津上翔一 查看文章
【緊急決定!】スペシャルゲストに平野綾!

要來的始終是要來~~
Errr...都不知道應不應該高興呢

舊 06-25-07, 06:05 PM   #77
津上翔一
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
團長大人再度來臨怎麼會不高興??
只害怕今次SPECAIL GUEST可能又不會再收錄進DVD吧~

高達使者~
津上翔一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-07, 06:11 PM   #78
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
我都係咁話
平野唱Live係點係人都知

尋日桃井既「『カバー電車』CD発売記念ライブ」唱God knows
去完既人都覺得俾平野既Live版好好多

今年已經覺得唔掂
冇米倉 冇石川
有石川我起碼可以聽uninstall或者君は僕に似ている

舊 06-25-07, 06:52 PM   #79
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

說真的...我寧願要米倉都不要平野啊...看 live的話

舊 06-25-07, 07:03 PM   #80
Orphen
Game Master
はわわっ(ノ><)ノ

註冊日期: Dec 2001
引用:
說真的...我寧願要米倉都不要平野啊...看 live的話
同意
兩個揀梗係要米倉

舊 06-26-07, 12:06 AM   #81
拉維絲
Insane Gamer
男女正常向沒節操女

註冊日期: Jan 2006
今年的成員......我嗅到好濃烈的商業銅臭味啊= =

這種LIVE是不是搞了一兩次,要是受歡迎就會愈來愈商業化?= =

拉維絲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 12:12 AM   #82
nico

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 拉維絲 查看文章
今年的成員......我嗅到好濃烈的商業銅臭味啊= =

這種LIVE是不是搞了一兩次,要是受歡迎就會愈來愈商業化?= =
我都有同感
例如桃井はるこ
因為文化放送既關係掛
話哂主持緊2個電台節目
nico 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 12:22 AM   #83
拉維絲
男女正常向沒節操女

我終於明白,今年不邀請千尋姐姐和石田燿子的原因了-要論商業味,她們拍馬也追不上桃井平野兩個!

舊 06-26-07, 12:37 AM   #84
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
平野來到底有甚麼意義啊... orz
論唱歌她本身已經沒有太多歌
唱功就更加...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 12:49 AM   #85
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

唱功直頭會被比下去添啦...除非佢秘密練下兵啦

舊 06-26-07, 12:54 AM   #86
Shing
Game Master
Break Out

註冊日期: Sep 2004
樓上的咁肯定冇邀請過米倉同石田?
歌手唔出席活動可以好多原因je。

桃井出席又有乜問題,
佢同影山又合作過,同JAM又合唱過,
今次再在舞台上共演有乜奇怪。

我唔敢話當中的合作係完全冇商業動機,
但果種「自己喜歡的歌手唔出席」就話演唱會銅臭的態度,
我覺得唔可取。

其實越來越多新面孔亦非壞事,
肯走A-POP路的歌手已經越來越少了。

Shing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 12:56 AM   #87
拉維絲
男女正常向沒節操女

引用:
唱功直頭會被比下去添啦...除非佢秘密練下兵啦
她要在兩個星期內練到人家出道十年以的水準?
欺負人乎? (逃很快)

舊 06-26-07, 12:58 AM   #88
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
平野唱live 係點大家都知
要佢咪咀又無意思,一聽就知

真係請佢出黎獻醜?
定係收錄埋佢今次live,等dvd 好賣d?

舊 06-26-07, 01:03 AM   #89
拉維絲
男女正常向沒節操女

引用:
作者: Shing 查看文章
我覺得唔可取。
這是05年的CAST:
* 奥井雅美
* 影山ヒロノブ
* JAM Project
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 米倉千尋
* 石田燿子
* can/goo
* 下川みくに
* unicorn table
* 鈴木達央
* 近江知永
* 愛内里菜

這是06年的CAST:
* 奥井雅美
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 米倉千尋
* 石田燿子
* 愛内里菜
* ALI PROJECT
* 三枝夕夏 IN db
* 石川智晶
* savage genius
* KENN with The NaB's
* 嘉陽愛子
* スペシャルゲスト(涼宮ハルヒの憂鬱より)
o 平野綾
o 茅原実里
o 後藤邑子

這是今年的CAST:
* 奥井雅美
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 桃井はるこ
* 樹海
* m.o.v.e
* 近江知永
* サイキックラバー
* Suara
* Cy-Rim rev.
* 茅原実里
* スペシャルゲスト
o 矢部野彦麿(でんちゅう)&琴姫(MOMOEIKA)
  *平野綾

這銅臭味是無中生有嗎

但我也不否認當中包括了個人的主觀感情......(遠目)

舊 06-26-07, 01:42 AM   #90
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 若天 查看文章

真係請佢出黎獻醜?
上年outride,encore的oneness
平野唯一一句solo都走音...

問題來了,即使平野上台,她究竟會唱甚麼歌??
還會唱涼宮嗎?? 其實只計SOLO的話,她真是沒太多歌可以唱...

可能我想多吧
計資歷的話,其實未正式出道的Cy-Rim rev.比平野還可憐吧...
雖然說會有Debut Single可以唱

引用:
作者: Shing 查看文章
樓上的咁肯定冇邀請過米倉同石田?
歌手唔出席活動可以好多原因je。

桃井出席又有乜問題,
佢同影山又合作過,同JAM又合唱過,
今次再在舞台上共演有乜奇怪。

我覺得唔可取。

其實越來越多新面孔亦非壞事,
肯走A-POP路的歌手已經越來越少了。
為什麼今年的題目要是「Generation-A」
為什麼要特別指明ASL是「A-POP」界一年一度的盛事。
說穿了,「A-POP」只是為了讓ASL宣傳而造出來的一個詞語而已。

我不是介意Anisong POP化,始終POP Song是較容易令人接受
但整個Show給人的感覺真是頗重商業味道
這次的宣傳技倆真是很像一般J-POP的宣傳手法。(我不是反感)

ASL 和 アニぱら音楽館之間的互相support的關係是一個例子

其實這次ASL給我的最大感覺是
Anisong隨著時代而變化,現在和J-POP已經愈來愈相似
除了tie-up以Anime做主力和宣傳方面不夠Sony這類大廠強勁之外,還有甚麼大分別??

以前還說Anisong有其獨特的存在價值、意義
現在...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 06-26-07 01:58 AM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 01:55 AM   #91
津上翔一

引用:
這是05年的CAST:
* 奥井雅美
* 影山ヒロノブ
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 米倉千尋
* 石田燿子
* can/goo
* 下川みくに
* unicorn table
* 鈴木達央
* 近江知永
* 愛内里菜

這是06年的CAST:
* 奥井雅美
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 米倉千尋
* 石田燿子
* 愛内里菜
* 三枝夕夏 IN db
* 石川智晶
* savage genius
* KENN with The NaB's
* 嘉陽愛子
* スペシャルゲスト(涼宮ハルヒの憂鬱より)
o 平野綾
o 茅原実里
o 後藤邑子

這是今年的CAST:
* 奥井雅美
* 水樹奈々
* 高橋直純
* 栗林みな実
* 桃井はるこ
* 樹海
* m.o.v.e
* 近江知永
* サイキックラバー
* Suara
* Cy-Rim rev.
* 茅原実里
* スペシャルゲスト
o 矢部野彦麿(でんちゅう)&琴姫(MOMOEIKA)
  *平野綾

這銅臭味是無中生有嗎

但我也不否認當中包括了個人的主觀感情......(遠目)

無可否認請茅原同平野等人可能真係為商業.....
但係其實諗心一層基本上會舉辦呢類活動其實已經係一個商業動機~
商業化並不是太大問題,
能夠商業化證明有市場,都未嘗唔係一件好事~

其實,我相信冇一位歌手出席呢個活動係主要目的真係為左錢,
我諗佢地都好想籍呢個活動來一起向fans表達アニソング的愛與魂~
比起銅臭味,我更強烈地感到的是歌手們的熱誠~!!!

高達使者~

此篇文章於 06-26-07 01:57 AM 被 津上翔一 編輯。
舊 06-26-07, 02:03 AM   #92
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: Kaiser 查看文章

還會唱涼宮嗎?? 其實只計SOLO的話,她真是沒太多歌可以唱...

可能我想多吧
計資歷的話,其實未正式出道的Cy-Rim rev.也比平野還可憐吧...
雖然說會有Debut Single可以唱
平野唱涼官既話
都係首OP同God Knows大機會

我上次聽涼宮ハルヒの激奏個Live
平野把聲..真係惡夢

一講GUEST係平野
心諗你不如請多D Victor既人黎仲好啦
FJ YUKKA 坂本真綾 savage genius 石川智晶對我黎講
吸引力都大過平野

舊 06-26-07, 02:05 AM   #93
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
她要在兩個星期內練到人家出道十年以的水準?
欺負人乎? (逃很快)
沒有人家十年以上的功能, 至少也要練到不會走音的基本要求吧
引用:
作者: Kaiser 查看文章

聽到那 solo 那句,真是聽到我汗顏

舊 06-26-07, 02:12 AM   #94
津上翔一

引用:
沒有人家十年以上的功能, 至少也要練到不會走音的基本要求吧

聽到那 solo 那句,真是聽到我汗顏
雖說第一次聽到ONENESS SOLO那句的時侯也真的另我十分驚訝,
因為曾聽過平野在ANIPARA的LIVE不是那麼沒水準的XD

不過現在已相隔一年了吧,
總要給人家進步的空間嘛,
我就不信這一年平野的LIVE功沒有進步

高達使者~
舊 06-26-07, 02:18 AM   #95
money
◆.西野司命.◆

引用:
作者: 津上翔一 查看文章
雖說第一次聽到ONENESS SOLO那句的時侯也真的另我十分驚訝,
因為曾聽過平野在ANIPARA的LIVE不是那麼沒水準的XD

不過現在已相隔一年了吧,
總要給人家進步的空間嘛,
我就不信這一年平野的LIVE功沒有進步
平野係今年3月唱Live都係咁
唔覺有進步

舊 06-26-07, 03:14 AM   #96
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: money 查看文章
平野唱涼官既話

平野把聲..真係惡夢

一講GUEST係平野
FJ YUKKA 坂本真綾 savage genius 石川智晶對我黎講
吸引力都大過平野
我相信平野有進步空間既...爭在佢肯唔肯去操下啫

FJ YUUKA 你絕對是有私心的~逃 XDDD

舊 06-26-07, 09:49 AM   #97
拉維絲
男女正常向沒節操女

引用:
作者: 若天 查看文章

真係請佢出黎獻醜?
其實我覺得今年少了幾個有實力的大牌,對不去LIVE的人來說,DVD的吸引力已經大減了囧

舊 06-26-07, 09:54 AM   #98
拉維絲
男女正常向沒節操女

引用:
作者: money 查看文章
平野唱涼官既話

平野把聲..真係惡夢

一講GUEST係平野
吸引力都大過平野
FJ YUKKA、坂本和石川我也哈很久了Orz
其實我從頭到尾都最愛第一年的CAST,偏偏那一年又不出DVDOrz
鈴木達央的歌聲對我來說也很有吸引力啊(逃)

看了今年這個CAST,GRANRODEO會出現在名單中我才覺得奇怪

舊 06-26-07, 03:40 PM   #99
ZombieTerry
Game Master

註冊日期: Jun 2007
要平野進步, 先希望她不要只走去唱《もってけ!セーラーふく》之流, 還有就是去練好live吧!! 做一世「studio歌手」沒前途的!!
沒FJ YUKKA和石川, 有夠失望的... 幸好奈々姫仍有份!! 加上今年有樹海!! 茅原実里兩隻restart single都唔錯, 不過live唱成點就不得而知了~~
ZombieTerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 09:19 PM   #100
money
◆.西野司命.◆

首周銷量
30 *3,419 **3,419 Generation-A ALI PROJECT(宝野アリカ),近江知永,奥井雅美,栗林みな実,サイキックラバー,Cy-Rim rev,JAM Project,樹海,Suara,高橋直純,茅原実里,水樹奈々,m.o.v.e

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[DATA] Game Makers 商標出願情報 neo2046 電視遊戲討論版 243 06-18-24 08:32 PM
我們的醫療紀錄[官方浮誇敗家紀錄] (請看調整了的規矩!) KKH 照相館 44 09-06-13 09:35 PM
Infinite Undiscovery [Tri-Ace RPG新作 / 已售] neo2046 電視遊戲討論版 690 10-11-08 11:21 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.30 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1002 10-27-07 09:03 AM

現在的時間是 11:36 PM

手機版 | APP版