Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-30-04, 12:27 AM   #76
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 零式
發現到onon既經歷同我好似~我又講下先

最初接觸SEGA係小學時代GAME GEAR既SONIC,已經深深被吸引,不過果陣連"SEGA"係乜都唔知
之後有MD(係唔係?)既熱血足球,以前連續玩十個鍾都唔覺悶
但係買左GAME BOY,SFC時代就冇玩過sega game

到中三果陣PS同SS掘起,SS有得睇VCD所以就買左,第一隻game係拳王95,加埋ROM card勁正
之後realbout餓狼同xmen vs sf都有買
SEGA game就要講下櫻戰,當時講可以話係完美之作,一玩就中毒,之後第2集更加鍾意
果陣SS game又正又多,grandia,nights,夢幻模擬戰,機戰F....就係輸俾FF

之後dreamcast發表(97年?),一見到就已經話"買硬",跟住自己儲錢,開始唔買game書,唔買野玩儲左2千銀+新年利是,好記得果日係年初三!!!自己第一部用自己錢買(算係la)既機~dreamcast入手
第一隻game係sonic,d畫面靚到冇野講,陽光折射好似真既一樣,而家都唔失禮,不過sonic2就好失望
仲有沙木,BHCV又係衝擊之作,好記得櫻戰3出果日旺角新基地逼爆晒人
SGGG又係正,而家都有玩,level有300,大把game未開發(完成度91%)
要講最愛就係PSO la,如果唔係機戰alpha delay,我就唔會買左佢,我就唔會識左好多人,可能仲係度打自閉機,only DC ver都玩超過3000 hours,一上s7b16,成班人都識既感覺太正la

DC係我最愛SEGA既時代,8個開發部,創新作品源源不絕,當宣佈停產果陣好唔開心

而家既SEGA..........冇眼睇
第一部自己錢買的主機我也沒什麼印象,
好像是 Game Gear 連 Sonic 的版本。

以前讀書時,
上過同學屋企,第一次見部 MDCD,感覺好 High tec.,
但係自己沒錢買,只係得個恨字。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 12:30 AM   #77
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
GG上最正的遊戲.... 是GG忍 ^^''
另一隻超正的, 是MICKEY MOUSE ADVENTURE (雖然不是SEGA出品...??)

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 01:09 AM   #78
williamsiusuper
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
SETURN我的第一部遊戲機,阿爸買既
買左之後,成績直線下降.....
本應玩正版,
後尾知道有改機玩翻版依樣野阿爸就拎左去改機
買左成百幾二百隻老翻,買左2個joy士的,1個呔盤,2把槍
張save卡買左番去都唔識用
部機成日唔小心由張枱度整跌落地,終於有次跌壞左
入左隻碟入去load倒game但係個game個畫面變左啡黑色
跟住阿爸拆左條都玩老翻既IC,換翻條正版落去
依家整係玩倒正版,但係得果10隻!!!
依家seturn 2手係tsuan wan仲要3舊仲勁殘
有次落去問間舖頭整係買條老翻IC都要$80,仲要話我 你唔係想自己整ar
我話係ar!!佢話要好高技術ga wo!200蚊佢幫我整,我冇理佢
最心刻既game係爆走兄弟let's & go悶到爆炸睇佢自己玩
買左兩隻先一隻老翻幾年後首屆漫畫節買左一隻正版$50送XTO鍍藍殼for 四驅車

DC自己攞d利是錢出黎買成千多元未試買甘貴既野
買唔夠一個月佢同我話停產,跌到6百幾,超灰
玩正版不過唔多game,屋企又冇其他機玩
所以依機年都係玩gundam DX同首都2

舊 12-30-04, 01:24 AM   #79
C.K.F.

註冊日期: Dec 2001
真正愛 SEGA o既人,o吾該多d 去機舖度煲 SEGA d game 啦~
等多d機舖入多幾部SEGA game, o甘你地就真係功德無量.
街機是SEGA的根, 亦帶俾過佢最輝煌o既日子, 由過去直到現在, 冇一部家用機能為SEGA帶來好處.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 02:13 AM   #80
八仙果
youtube 頻道

Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: williamsiusuper
SETURN我的第一部遊戲機,阿爸買既
買左之後,成績直線下降.....
本應玩正版,
後尾知道有改機玩翻版依樣野阿爸就拎左去改機
買左成百幾二百隻老翻,買左2個joy士的,1個呔盤,2把槍
張save卡買左番去都唔識用
部機成日唔小心由張枱度整跌落地,終於有次跌壞左
入左隻碟入去load倒game但係個game個畫面變左啡黑色
跟住阿爸拆左條都玩老翻既IC,換翻條正版落去
依家整係玩倒正版,但係得果10隻!!!
依家seturn 2手係tsuan wan仲要3舊仲勁殘
有次落去問間舖頭整係買條老翻IC都要$80,仲要話我 你唔係想自己整ar
我話係ar!!佢話要好高技術ga wo!200蚊佢幫我整,我冇理佢
最心刻既game係爆走兄弟let's & go悶到爆炸睇佢自己玩
買左兩隻先一隻老翻幾年後首屆漫畫節買左一隻正版$50送XTO鍍藍殼for 四驅車

DC自己攞d利是錢出黎買成千多元未試買甘貴既野
買唔夠一個月佢同我話停產,跌到6百幾,超灰
玩正版不過唔多game,屋企又冇其他機玩
所以依機年都係玩gundam DX同首都2
嘩!請問是荃灣邊間呢?
咁都得?我以前部灰色 SS 壞了,
拎去 bic bio 整,點知唔夠兩個星期又壞過。 ( 玩的全是正版 )

最後都係買過部白色版 SS,
但係那部機已改 ( 那時想找一部沒改的機都很難 -_-'),
跟住自己就把那改機的 IC 線拆掉,
變回只可玩正版,而那拆 IC 線還留在 SS 內。 $200 ... 好過去搶。

另外,請問那 $3XX 的是什麼 SS 遊戲呢?

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 02:22 AM   #81
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: C.K.F.
真正愛 SEGA o既人,o吾該多d 去機舖度煲 SEGA d game 啦~
等多d機舖入多幾部SEGA game, o甘你地就真係功德無量.
街機是SEGA的根, 亦帶俾過佢最輝煌o既日子, 由過去直到現在, 冇一部家用機能為SEGA帶來好處.
以前細個唔入得機舖(籍口? )

不過我入得之後記憶中sega 的街機只係玩過一舖vc3 (唔知有冇記錯?)

始終家用機對我深刻d...

SEGA 是我繼任天堂後第二喜歡的電視遊戲公司
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 03:58 AM   #82
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

onon套SEGA搵食工具好齊好新
盒都仲係到..我個個盒...丟就無丟
因為早輪無位放,只留下兩塊外皮
老爸都鬧過我,留兩塊野阻住曬把鬼,不過個時死我也不就範
放在我日日都打開的衣櫃門,每每拿衫出街前
我就要向DC紙板朝拜,保我出入平安嗎

部DC對我而言都好特別,真正第一部懂得珍惜和喜愛的主機
我第一隻買的正版遊戲都是源自DC
基本上一切不可能的第一次都給了DC
DC我對她存在一種很特別的感情

入機鋪幫襯SEGA...想起就灰....很多機鋪一是無入
一是就入了一斷時間部機就會從此失蹤
之前的vf4,死人屋3,vc3...我入機鋪必備...

識我堆FD都知我好SEGA的東西
我自己特意整比部GX32開機畫面
每每耍弄我部手提的友人,不少也說我傻
不少設定也是惡搞的,尤其手多去看開機閂機畫面時
究竟我部GX32是SHARP出還是SEGA出的

此篇文章於 12-30-04 04:04 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 04:54 AM   #83
山貓Ocelot
Senior Gamer
Mr.Director

註冊日期: Dec 2004
我的第一部SEGA係SATURN, 係求我老竇買比我,宜家lum返起,都係SATURN帶比我最多歡樂,話比我知道電視遊戲機可以做到d咩,直到宜家一直都有玩電視遊戲。仲有就係可以放VCD同CD,果陣變作成個屋企的大媒體工具

舊 12-30-04, 07:32 AM   #84
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: 山貓Ocelot
仲有就係可以放VCD同CD,果陣變作成個屋企的大媒體工具
SS播CD有好多功能ga
如果有人未試過用SS播CD既真係要去試下啊

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 09:36 AM   #85
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 邦。AxC
o.t. capcom 將street fighter zero 2 移植落超任 tim la!!
效果仲唔係非常差tim!
再OT, 佢連SF2' 都可以移植到黑白GB (13色對應), 以4M做做9個角色, 仲有晒turbo o的招, 超強

回正題, 我2004年頭o係yahoo bid返部SS (連9隻正版game, 有齊SFZ1~3), $450, 超爽
之後再大出血買返晒Grandia, Shinning3部曲, 正到暈~
可惜隻shinning permium disc太貴, 唔捨得買

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 12-30-04 09:39 AM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 09:43 AM   #86
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
依家已經好少去機輔打機, 記得讀書果時, lunch時間第一時間就走去機輔打outrunner, daytona, 交左唔少學費~~

此篇文章於 12-30-04 09:47 AM 被 ELT 編輯。
ELT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 10:57 AM   #87
hk_boy
諸行無常 諸法無我

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
SEGA脫離家用遊戲機生產,市場更見乏味~
無奈地,Dreamcast可說得上是死得光彩~

http://dgc.newsbook.net/
回到1999年,懷舊一下......

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-04, 07:52 PM   #88
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: hk_boy
SEGA脫離家用遊戲機生產,市場更見乏味~
無奈地,Dreamcast可說得上是死得光彩~

http://dgc.newsbook.net/
回到1999年,懷舊一下......

係咪將DC當電腦?

舊 12-30-04, 09:15 PM   #89
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
SEGA唔識同其他公司搞關係,睇睇GameArts & ESP就知

舊 12-30-04, 10:19 PM   #90
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 龍寶寶
SEGA唔識同其他公司搞關係,睇睇GameArts & ESP就知
你無野下?ESP組織係當年世嘉有份成立架!

舊 12-30-04, 10:40 PM   #91
C.K.F.

引用:
應該係話 SEGA 冇錢拉攏其他公司, 亦因為財乏關係一些合作開的公司都要遠她而去.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
舊 12-30-04, 10:47 PM   #92
C.K.F.

引用:
作者: onon
不過我入得之後記憶中sega 的街機只係玩過一舖vc3 (唔知有冇記錯?)

始終家用機對我深刻d...
o甘就死直都得o勒~

舊 12-30-04, 10:51 PM   #93
零式
Banned

註冊日期: Jan 2003
又想講返.....如果當年sega收購到笨大,我諗成個世界會唔同左

e+sega搞到要俾人收購....

舊 12-30-04, 10:52 PM   #94
ELT
Lunar使者

引用:
GameArts係ESP成員之一(共6間公司)....組成ESP之前SEGA係全力support GameArts, 聽講果時GameArts係Sega有份, ESP成立o既目的係集合幾間細廠, 希望更有效運用資源....不過就唔明點解會過左檔去ps, 連lunar, grandia都出埋ps version, ss仲邊有得玩
舊 12-30-04, 10:53 PM   #95
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 零式
又想講返.....如果當年sega收購到笨大,我諗成個世界會唔同左

e+sega搞到要俾人收購....
佢地係合併!唔係世嘉收購笨大…因為笨大「他媽哥池」大賺,所以唔合併…

舊 12-30-04, 11:01 PM   #96
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: ELT
GameArts係ESP成員之一(共6間公司)....組成ESP之前SEGA係全力support GameArts, 聽講果時GameArts係Sega有份, ESP成立o既目的係集合幾間細廠, 希望更有效運用資源....不過就唔明點解會過左檔去ps, 連lunar, grandia都出埋ps version, ss仲邊有得玩
ESP在DC時代都無乜建樹,只係初期出左隻樣衰戀愛GAME…唉…
過檔PS果D GAME都左右唔到大局…
世嘉係醒既,應該拿拿林出個新版SS,改番正個插曹佢…不過,靜係睇佢出完1MB擴張RAM,之後又出多個4MB擴張RAM,都知世嘉無乜策略……(一離就整個4MB擴張RAM喇!因為我諗有好多人,一插個擴張RAM,就插死唔拔出來…包括我。)

舊 12-30-04, 11:09 PM   #97
C.K.F.

近排SEGA好似有隻叫什麼"甲蟲王"o既card game, 專係俾細路仔玩, 話呢隻o野依家o係日本好hit, 直頭風靡日本小學生, 遲d仲話會出GBA版同出卡通片. 睇o黎SEGA會有一次返身o既機會!

舊 12-30-04, 11:11 PM   #98
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
近排SEGA好似有隻叫什麼"甲蟲王"o既card game, 專係俾細路仔玩, 話呢隻o野依家o係日本好hit, 直頭晒風靡日本小學生, 遲d仲話會出GBA版同出卡通片. 睇o黎SEGA會有一次返身o既機會!
世嘉既「街機家用機化」進一步成功!!

舊 12-30-04, 11:14 PM   #99
C.K.F.

引用:
作者: A HoManTin Work
世嘉既「街機家用機化」進一步成功!!
先來個「街機兒童化」, 之後才「街機家用機化」.

舊 12-30-04, 11:33 PM   #100
ELT
Lunar使者

引用:
作者: A HoManTin Work
ESP在DC時代都無乜建樹,只係初期出左隻樣衰戀愛GAME…唉…
過檔PS果D GAME都左右唔到大局…
世嘉係醒既,應該拿拿林出個新版SS,改番正個插曹佢…不過,靜係睇佢出完1MB擴張RAM,之後又出多個4MB擴張RAM,都知世嘉無乜策略……(一離就整個4MB擴張RAM喇!因為我諗有好多人,一插個擴張RAM,就插死唔拔出來…包括我。)
ESP過檔ps係左右唔到大局, 不過ESP果幾間廠話哂都係ss o既開國功神, 不嬲都視佢地係sega一份子, 當日grandia話要移植到ps, 不知幾心痛, gamearts跟左sega成十年...

論壇跳轉

現在的時間是 01:05 AM

手機版 | APP版