Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-07-09, 12:55 PM   #851
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: riceking 查看文章
用到唔代表冇問題~ 唔係支支Lens都可以咁~

這就是將77mm的CPL經接環用在一支72mm口徑鏡頭的結果

在Ultra wide Lens上, 用CPL要用超薄的去減少黑/暗角的發生機率

Rice
咁如果用10-22咁只需要用薄CPL就能避黑角了嗎???
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-09, 01:04 PM   #852
芝麻糊
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
各位ching~
小弟想入支新鏡, 以下呢支同A16
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=29

如果比較邊支好D??
同埋我想問下D80支kit 鏡而家有無人收?大約幾錢ga?
如果trade in換D90支kit 好唔好?佢有VR..

舊 01-07-09, 01:21 PM   #853
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
我覺得你問點解有黑角時之前....
係唔係應該了解點解會形成黑角先呢??
你好似比黑角支配左了.......

只要知道點解有,就明白有d野係無可避免的,只能減輕,不可能會沒有......
而且黑角真係咁重要???重要到會影響你影相???

影相係要開開心心,唔係擔心哩樣擔心那樣...
真係要擔心,不止黑角,還雜訊,微粒,高反差,紫邊,四角變形,雜光.....etc 大把野要理....
咁係唔係有哩d野就唔可以影相?????????????

ps.黑角形成上網應有解釋.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-09, 01:53 PM   #854
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
基本上會減輕, 是不能完全避免的~

Rice

舊 01-07-09, 04:55 PM   #855
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
O記買左雷曼?

オリンパス、証券評価損など特別損失約300億円の見込み

オリンパス株式会社は6日、2009年3月期第3四半期決算で、特別損失が生じる見込みであると発表した。保有する投資有価証券および関係会社株式などの時価が著しく下落したことを受けての計上。

連結決算においては、投資有価証券評価損約98億円とのれんの一括償却額約206億円を計上し、個別決算においては、投資有価証券評価損約85億円と関係会社株式評価損約368億円をそれぞれ計上するとしている。

業績への影響は現在集計中。修正が必要と判断した場合は、判明次第発表するとした。

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-09, 05:50 PM   #856
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
正路都不買行貨

有錢的人,買水貨

有有錢的人,買行貨

引用:
作者: Strider 查看文章
米王兄你又丟低我
引用:
作者: riceking 查看文章
最大問題是我冇錢....

Rice

舊 01-07-09, 08:01 PM   #857
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KTN 查看文章
正路都不買行貨

有錢的人,買水貨

有有錢的人,買行貨
Um... 4:3 sensor, 浮誇度大減, 身份已經變成同一部普通 DC 一樣.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-09, 08:01 PM   #858
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
各位ching~
小弟想入支新鏡, 以下呢支同A16
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=29

如果比較邊支好D??
同埋我想問下D80支kit 鏡而家有無人收?大約幾錢ga?
如果trade in換D90支kit 好唔好?佢有VR..
用在DX機冇所謂, 只怕不夠wide, 但可以影下micro, 不錯的
但用在FX機就千其唔好制, wide端個變型簡直不能接受...離晒譜的
由其影風景相...

舊 01-07-09, 08:10 PM   #859
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH 查看文章
Um... 4:3 sensor, 浮誇度大減, 身份已經變成同一部普通 DC 一樣.
所以我一路都話我只配做頹人

引用:
作者: KTN 查看文章
正路都不買行貨

有錢的人,買水貨

有有錢的人,買行貨
水貨3k頭, 行貨送下8g咭, 立雜野, 有埋保, 條數都o係度啦

舊 01-07-09, 09:44 PM   #860
芝麻糊

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
用在DX機冇所謂, 只怕不夠wide, 但可以影下micro, 不錯的
但用在FX機就千其唔好制, wide端個變型簡直不能接受...離晒譜的
由其影風景相...
A16我又想諗下佢個恒定光圈
係咪好正ga?
PS:我用緊D80同主要都係影景同d建築物

舊 01-07-09, 09:57 PM   #861
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
A16我又想諗下佢個恒定光圈
係咪好正ga?
PS:我用緊D80同主要都係影景同d建築物
影景同風景用大光圈黎做乜....當然收光圈黎影啦.....
收到f11都唔怕

舊 01-07-09, 09:59 PM   #862
芝麻糊

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
影景同風景用大光圈黎做乜....當然收光圈黎影啦.....
收到f11都唔怕
當然我有時都會同gf出去一齊影相~
影下景影下佢~

舊 01-07-09, 10:10 PM   #863
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
當然我有時都會同gf出去一齊影相~
影下景影下佢~
小小白啦

舊 01-07-09, 10:18 PM   #864
芝麻糊

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
小小白啦
sorry...小弟不才
小小白即係...?

其實恒定光圈最大好處係邊度?
同咩情況最好用佢?

舊 01-07-09, 10:27 PM   #865
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
sorry...小弟不才
小小白即係...?

其實恒定光圈最大好處係邊度?
同咩情況最好用佢?
Canon EF 70-200mm f4.0L USM - 小小白
Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM - 小小白 IS
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM - 小白
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM - 小白 IS

非恆定將焦距推到越高最大光圈會越來越細, 即係例如支鏡寫住3.5-5.6, 即係最wide最大係3.5, 最tele時最大係5.6
小小白/小白衡定就任何時候最大都係4.0/2.8

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-09, 10:29 PM   #866
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
小小白啦
你咪吓吓滾人好喎
兄弟

舊 01-07-09, 10:33 PM   #867
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH 查看文章
俾首領提一提醒, 購買意欲大減

Rice

舊 01-08-09, 01:59 AM   #868
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

引用:
我反而好喜歡黑角呢....
當然係又黑又轉先最正.....
最近好喜歡影成咁樣...

舊 01-08-09, 11:25 AM   #869
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: M-eye 查看文章
ching, 好厲害..又學到野~
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-09, 12:49 PM   #870
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: M-eye 查看文章

咁但係cpl果種黑角直情係黑色一舊
唔係有feel既淡至黑

舊 01-08-09, 01:03 PM   #871
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
咁但係cpl果種黑角直情係黑色一舊
唔係有feel既淡至黑
咁又係....
只能用薄一點的CPL試一試吧....
超廣角係煩一點....

舊 01-08-09, 01:12 PM   #872
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir...ttonName=Agree
記得夠電先好試........

敗家尚未成功,開箱仍需努力

此篇文章於 01-08-09 01:15 PM 被 ZERO NEKO 編輯。
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-09, 05:52 PM   #873
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-09, 08:23 PM   #874
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
是給米神看的嗎

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-09, 09:05 PM   #875
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
是給米神看的嗎
關我等用門外機的窮棍乜事

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 10:44 PM

手機版 | APP版