Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40  ... 最後
~清談館~>環球氣候討論 VOL6.2017
Busconcamp 11:08 AM 10-20-16
作者: GreenTea:
暴風雨前夕 今日好好天
由手機版發出
呢句今朝係公司先講完...

作者: HAKAIDER:
船公司最新的颱風指引: (只供參考)
已收到天文台已就颱風為船公司及碼頭作出之訊號安排:

10/20 15:00 三號強風訊號
10/20 21:00 八號烈風及暴風訊號
10/21 12:00 九號烈風或暴風增強信號
10/21 14:00 70%機會十號颶風信號
10/21 20:00 八號烈風及暴風訊號
請各單位做足防風準備

請各位釣友小心注意自身安全,避免冒險,晚安。謝謝
今朝10點重距離本港730公里
今早收到呢個ws...信既都儍
jason_kasim 11:18 AM 10-20-16
http://www.hko.gov.hk/forecaster_blo...0161020_uc.htm

謠言止於智者

很多時候當有熱帶氣旋將會影響香港,及有機會帶來較大威脅的時候,在網上討論區或手機社交平台便會傳出一些關於風球,尤其是八號或更高信號的消息,當中言之鑿鑿,甚至乎列出仔細的時間,有些更訛稱是天文台特別為一些行業所作的預測。我想和大家說清楚,天文台並沒有為任何行業或界別作出這般詳細的風球時間評估,這類信息純屬虛構。

謠言止於智者,請大家不要相信或散播這些謠言。當分享信息時,請先確認來源是否真的可靠。有關所有最新風暴消息,請密切留意天文台的公佈。

李立信

天文台都頂佢地唔順
D.K. 11:19 AM 10-20-16
真假都好. 其實個表睇落都幾準下, 有十號當送嘅.
因為十號又唔會打耐D, 呢個風行得快散得快
碧克 11:46 AM 10-20-16
咁叫準

唔怪得啲假消息傳得咁快,原來咁多人信。
ゆり 11:49 AM 10-20-16
ff都有人信
小草 11:56 AM 10-20-16
作者: 碧克:
咁叫準

電話騙局都有人信
呢啲有機會多日假,主觀希望信係真又唔出奇
反正都係要等天文台掛先走得,就當吹水高興下啦
除非有人話我知拎住資料同老細講我要早走咁型另計
martinnitram 12:02 PM 10-20-16
睇圖都應該會掛吧. 不過 8:00 am 都仲幾遠, 睇怕都係半日.

埃及使者 12:02 PM 10-20-16
所以通常會係D C9瘋傳開
搖搖 12:20 PM 10-20-16
碼頭停交重櫃, 下晝有機3號
D.K. 12:34 PM 10-20-16
作者: 碧克:
咁叫準

大家定義唔同, 衰啲講你話阿媽係女人, 我都話準
反正我唔會亂傳呢類訊息
fami~yan 12:40 PM 10-20-16
作者: 搖搖:
有LINK有真相
搖搖 12:50 PM 10-20-16
其實自己唔難既
Busconcamp 01:10 PM 10-20-16
作者: fami~yan:
有LINK有真相
其實自己唔難既
最新風暴消息

(10月20日11:45 更新)

海馬今日會橫過南海北部,日間與香港仍保持一段距離,但隨著海馬逐步移向廣東沿岸,本港晚間風勢將逐漸增強及有湧浪,天文台會在今日稍後考慮改發三號強風信號。

按照現時預測路徑,海馬會在明日靠近廣東沿岸並且有可能相當接近香港,屆時本港天氣會顯著轉壞,有頻密狂風及大雨,海面有大浪及湧浪,低窪地區可能出現水浸。市民應提高警惕,儘早做好所有防禦措施。
DC 97 01:34 PM 10-20-16
系咪明天打硬8號?
Busconcamp 01:37 PM 10-20-16
作者: DC 97:
系咪明天打硬8號?
無話打唔打硬...只係按照現時預測途徑...機會很大而已
ZlWS 03:22 PM 10-20-16
作者: DC 97:
系咪明天打硬8號?
NO,向北左
Gundam MK-2 03:25 PM 10-20-16
作者: ZlWS:
NO,向北左
哪來的推測?
ZlWS 03:39 PM 10-20-16
作者: Gundam MK-2:
哪來的推測?

http://www.weather.org.hk/tctrack/index.html
預報路徑圖例:香港天文台 美國聯合颱風警報中心 日本氣象廳 台灣中央氣象局 中國中央氣象台 韓國氣象廳
DevilElvis 03:45 PM 10-20-16
咁係咪聽日早上唔會掛8號
雷帝.嘉芙 03:49 PM 10-20-16
作者: DevilElvis:
咁係咪聽日早上唔會掛8號
可能要預冇8號先
GUSTAV 03:54 PM 10-20-16
點可以咁 冇8波都唔會有心機做野GA啦
大覺屋師真 04:00 PM 10-20-16

http://www.weather.org.hk/tctrack/index.html
預報路徑圖例:香港天文台 美國聯合颱風警報中心 日本氣象廳 台灣中央氣象局 中國中央氣象台 韓國氣象廳
一定要相信中國中央氣象台
Gundam MK-2 04:03 PM 10-20-16

地下台台長尋日剛剛先改左個颱風地圖,佢都話未完全掌握用法所以睇嘅人唔可以完全搬圖過紙囉
仲有,真嘅預測路徑唔係咁樣直線
睇返HK天文台個圖好過啦(今次)
Gundam MK-2 04:06 PM 10-20-16
https://www.windytv.com/
睇呢個仲簡單
反正而家ECMWF(歐中)預測已經同HK嘅差唔多
睇完大家會易明d

再提一次,都仲係預測,個動畫係基於最大可能性路徑出黎,實際仍有偏差之可能
D.K. 04:07 PM 10-20-16
作者: Gundam MK-2:
地下台台長尋日剛剛先改左個颱風地圖,佢都話未完全掌握用法所以睇嘅人唔可以完全搬圖過紙囉
仲有,真嘅預測路徑唔係咁樣直線
睇返HK天文台個圖好過啦(今次)
兩邊咪又係差唔多,
尋日朝早>夜晚>今日朝早
香港以東>打正>香港以東

秋颱難測丫!
第一 ... 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 40  ... 最後

返回主題版面