Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-20-08, 01:34 AM   #51
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: MJT 查看文章
勁鐘意赤武神隻 joker
你終於收到La.....

joker mii投稿channel拿番黎的 上去睇睇,或你喜歡我send比你
引用:
我岩岩收到赤武神既 MV 了
可以 send 野俾你了~

唔知係 server 定咩問題~
我另一部機 send 去另一部機又好鬼快就有,但 赤武神果個足足遲左差唔多一日~
其實開通左之後應該冇咩問題了 係開通果下要等 XD

一口氣收到你三個mv XD

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 10-20-08 01:53 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 02:04 AM   #52
MJT
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
haha~ yes~ 我係你首歌都加左我自己~
唔跟譜吹的~
但都練左一段時間~
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 02:42 AM   #53
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
引用:
haha~ yes~ 我係你首歌都加左我自己~
唔跟譜吹的~
但都練左一段時間~
收到了~~吹得很好
我再搭多個K.K.彈結他~ 剛剛製作完成,已送出

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 10-20-08 04:26 AM 被 赤武神 編輯。
舊 10-20-08, 03:40 AM   #54
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
過了兩個教學模式都只得27首歌,
會不會同唱片數有關?
因為我都是不願制作唱片...

Wii music 拿歌方網上找不到,
好迷...

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。

此篇文章於 10-20-08 03:42 AM 被 Y.Bird 編輯。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 04:26 AM   #55
赤武神
The One
多多指教!

我連教學模式都未有....得五首歌

-------
舊 10-20-08, 09:20 AM   #56
MJT

引用:
作者: Y.Bird 查看文章
過了兩個教學模式都只得27首歌,
會不會同唱片數有關?
因為我都是不願制作唱片...

Wii music 拿歌方網上找不到,
好迷...
我都唔記得 d 歌點 law 了~
都係玩下教學,錄下歌咁就有了
另外玩 mini game 玩晒佢會開到野的
指揮有 zelda
bell 玩晒有新背景
問答題過 part4 有 mario + 紅白機樂器
玩晒有新背景

舊 10-20-08, 02:27 PM   #57
sunmung
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: 赤武神 查看文章
我連教學模式都未有....得五首歌
教學模式點先會出現

sunmung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 02:40 PM   #58
林柏淇
Game Master
初心者

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDsiuhouse
XBox Live Gamertag
引用:
作者: sunmung 查看文章
教學模式點先會出現
一開始已經有...

一個係演奏, 一個係minigame, 一個係睇自己既製作, 一個就係lesson(教學模式)...
林柏淇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 05:28 PM   #59
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: 林柏淇 查看文章
一開始已經有...

一個係演奏, 一個係minigame, 一個係睇自己既製作, 一個就係lesson(教學模式)...
一入lesson.....上邊係一開機時果個教學...下邊係未開 [寫住"???"]

-------
舊 10-20-08, 06:21 PM   #60
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

註冊日期: Aug 2005
請問 fc code 係跟番 wii 入面個個
定係隻game自己會另有一個fc coed ﹖

同埋想問下, 演奏錄碟個part 可唔可以用隻狗仔去演﹖
今日學打鼓, 打到我亂哂, 個人勁累~有無打鼓高手﹖
(以前學打真鼓自己都亂到嘔..)

其實點上網拎歌﹖

我到依十2定都無得load 我fc 既人~~

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
大乱闘: 1719-2561-6043
歡迎add我,也請pm告知

此篇文章於 10-20-08 06:29 PM 被 bonedog 編輯。
bonedog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 06:23 PM   #61
sunmung

註冊日期: Jan 2006
引用:
一入lesson.....上邊係一開機時果個教學...下邊係未開 [寫住"???"]
X2

sunmung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 06:29 PM   #62
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: bonedog 查看文章

其實點上網拎歌﹖
FC用主機果個!
演奏錄碟你鍾意用乜都得...用狗仔唱哂都冇問題

冇上網拎歌

-------
舊 10-20-08, 06:32 PM   #63
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

引用:
FC用主機果個!
演奏錄碟你鍾意用乜都得...用狗仔唱哂都冇問題

冇上網拎歌
但我揀唔到用狗仔唱

仲以為有得上網更新歌添~
其實到依家都唔係好知隻game 分左唔到part 有咩特別
但都玩左成幾個鐘

wii mario kart :2363-5733-3949
WII FD CODE: 1155 1554 5930 3952
[Wii] ナイツ~星降る夜の物語~: 1160-9077-2319
舊 10-20-08, 06:32 PM   #64
drewx

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: sunmung 查看文章
X2
好似要制作4 or 5隻唱片之後先會開

drewx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 06:35 PM   #65
MJT

引用:

其實點上網拎歌﹖
係跟部wii 既 fc
不過以我既經驗,第一次要大家互相 confirm fc 係要一段頗長既時間,一日內
無得上網拎歌,只有大家互相交換歌
如果大家 fc 都 confirm 後,wii music 度又搵到大家都有wii music 就可以互相send clip (mv)
交換左之後,你可以係對方既 mv 加入自己 一齊 jam
所有樂器都得

鼓我覺得玩 balance 容易 d,因為係拆番開 打 tom 還打 tom,snare 還 snare
真鼓我都只係識 d好皮毛既野,所以用wii music 黎學下練下我覺得幾ok
舊 10-20-08, 06:36 PM   #66
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

赤武神 一陣晏小小再開機add 你fc code
(我記得好似未add你 )

舊 10-20-08, 06:39 PM   #67
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

引用:
係跟部wii 既 fc
不過以我既經驗,第一次要大家互相 confirm fc 係要一段頗長既時間,一日內
無得上網拎歌,只有大家互相交換歌
如果大家 fc 都 confirm 後,wii music 度又搵到大家都有wii music 就可以互相send clip (mv)
交換左之後,你可以係對方既 mv 加入自己 一齊 jam
所有樂器都得

鼓我覺得玩 balance 容易 d,因為係拆番開 打 tom 還打 tom,snare 還 snare
真鼓我都只係識 d好皮毛既野,所以用wii music 黎學下練下我覺得幾ok
咁都幾好wor, 可以用對方隻歌黎jam~
我係個教學mode到玩到嘔
有成5,6年無店過, 依家係到練番基本野都有d 想死 (資質差...)

另想問問有時有d 歌可以出到音譜睇, 到底邊d 會有, 邊d 無架﹖
有無版友試過多過一個人玩都有音譜睇到﹖

舊 10-20-08, 06:41 PM   #68
MJT

引用:
但我揀唔到用狗仔唱

仲以為有得上網更新歌添~
其實到依家都唔係好知隻game 分左唔到part 有咩特別
但都玩左成幾個鐘
一首歌分 part 通常都有分 main melody(主音), 副 melody(副主音),chord (和弦,你可以當係和音),bass,precussion(敲擊/鼓,主要係控制成班 band既節奏

當然你 編既時候可以唔分晒咁多 part 既
舊 10-20-08, 06:44 PM   #69
MJT

引用:
咁都幾好wor, 可以用對方隻歌黎jam~
我係個教學mode到玩到嘔
有成5,6年無店過, 依家係到練番基本野都有d 想死 (資質差...)

另想問問有時有d 歌可以出到音譜睇, 到底邊d 會有, 邊d 無架﹖
有無版友試過多過一個人玩都有音譜睇到﹖
想睇音譜按 (-) 制

四個人都可以出音譜
1p 藍色
2p 紅色
3p/4p 黃色/綠色

唔記得 lur~

我今晚都 add 你先~
舊 10-20-08, 06:48 PM   #70
bonedog
Crazy Gamer
變態少女+.+

引用:
一首歌分 part 通常都有分 main melody(主音), 副 melody(副主音),chord (和弦,你可以當係和音),bass,precussion(敲擊/鼓,主要係控制成班 band既節奏

當然你 編既時候可以唔分晒咁多 part 既
點可以自己編歌﹖ 我見依家有一個可以自己玩樂器, 玩到咁上下會有唔同既npc 有出黎陪你
但係到最後個個都唔可以save, 係唔係只係for 你試樂器only﹖

引用:
想睇音譜按 (-) 制

四個人都可以出音譜
1p 藍色
2p 紅色
3p/4p 黃色/綠色

唔記得 lur~

我今晚都 add 你先~
有D 係無音譜睇
一陣開機ADD埋你€

此篇文章於 10-20-08 06:58 PM 被 bonedog 編輯。
舊 10-20-08, 07:52 PM   #71
赤武神
The One
多多指教!

引用:
但我揀唔到用狗仔唱
你係咪想做呢個效果???
http://fr.youtube.com/watch?v=pk8zCd4i2CI
我唔記得狗有冇得做主音...不過貓有主音

-------

此篇文章於 10-20-08 07:55 PM 被 赤武神 編輯。
舊 10-20-08, 07:59 PM   #72
小海獅
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2002
XBox Live GamertagKeithL1985
我的Wii fd code:
小海獅/Keith/6858-6481-5315-3081,
我等陣會add哂以上咁多位的fd code,
請大家ADD返我

另外請問頭post或備用post可唔可以update個fd code list?
會比較方便

引用:
點可以自己編歌﹖ 我見依家有一個可以自己玩樂器, 玩到咁上下會有唔同既npc 有出黎陪你
但係到最後個個都唔可以save, 係唔係只係for 你試樂器only﹖
你講的那個係類似free mode咁樣,
係冇得save的,
最低的那個先係。
小海獅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 08:05 PM   #73
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: 小海獅 查看文章
我的Wii fd code:
小海獅/Keith/6858-6481-5315-3081,
我等陣會add哂以上咁多位的fd code,
請大家ADD返我

另外請問頭post或備用post可唔可以update個fd code list?
會比較方便
我一陣得閒整理一下先

-------
舊 10-20-08, 08:54 PM   #74
MJT

引用:
你係咪想做呢個效果???
http://fr.youtube.com/watch?v=pk8zCd4i2CI
我唔記得狗有冇得做主音...不過貓有主音
隻 zelda 幾好聽 bor~

仲未學晒 D 鼓~
今晚練下先~

引用:
可能我表達得唔好,係編曲,無作曲
要玩 session 就可以自己編了~
只要你玩過某首歌,某樂器
下一次用番同一樣 setting 就有你之前玩果個記錄繼續彈其他 part
或你可以 load 個 clip 出黎自己再揀某 part 玩
舊 10-20-08, 09:11 PM   #75
赤武神
The One
多多指教!

指揮好鬼正~~~!!!研究緊情感~~

暫時小星星...指到92分~

頭先試下指到快得黎又好聽....好累

-------

此篇文章於 10-20-08 09:29 PM 被 赤武神 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Guitar Hero IV 神祕人1號 電視遊戲討論版 241 12-19-08 10:44 PM
[任天堂] [轉貼] (第2回) 誰搶佔了Wii/NDS熱潮的先機?三位元權威看任天堂主機遊戲開發走勢 wsx360 電視遊戲討論版 288 05-17-08 10:19 PM

現在的時間是 10:35 AM

手機版 | APP版