Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 01-13-10, 02:35 PM   #51
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
我反而唔會考慮一齊住,有句話叫相見好同住難,而家見都唔好又點可以一齊住呢
自己會考慮三層村屋,住樓上樓下
其實伯母會唔會有d 咩對像可以傾計? 朋友、親戚之類,試下同佢地溝通下,
或者會聽到d 伯母唔會同你講既心底話
=======================
唔好話奶奶同新抱會意見不合,有時新婚未適應,兩公婆都會鬧交啦~
所以我一直讚成先同居既、雖然小弟好不幸咁失敗左 (ot 很大)
自己又冇車,又係香港島返工(我自己,女友,阿媽都係)
住村屋真係唔方便呢........

同居?女方同女方家人都唔得

引用:
作者: westpat 查看文章
反而
我覺得帶你女朋友上去見你阿媽多d仲好
個人主張一齊住,唔好分開
見得多面/行動,勝過千句萬句既說話
飲茶,一齊去
買平時屋企野,一齊去
睇戲(如果佢都喜歡睇戲),一齊去
等雙方習慣而家既家人=3人
我想佢地兩個見下1面
不過阿媽成日話唔得閒
唔肯見.....
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-10, 02:39 PM   #52
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: ReyMysterioREY 查看文章
近排我屋企都係咁(我哥哥LO ^^) 最後我同哥哥決定就係,多D 在母親立場看看這件事
有冇諗過搬左出去,母親一個人會怎樣過日子?
有月諗過搬左出去,母親有多寂寞呢?
樓主仲要係獨生子同母親相衣為命的,母親有這種感覺是很正常呢,
如果比我會說服自己同母親住好了。
老實講,我之前都好堅持一齊住,但學樓主話齋,真係相見好同住難,而且我女朋友又係D不平則鳴既人,真係好擔心會火星撞地球,到時都唔知點收科。
我比樓主好彩D既就係,我如果結婚會搬出去住,仲有我小弟會同阿媽一齊住先。
如果後來連我小弟都話結婚搬出去住,咁我應該會接埋阿媽一齊住。
幾年後既事,相信到時妻子同阿媽都應該會相處得到了。
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
我反而唔會考慮一齊住,有句話叫相見好同住難,而家見都唔好又點可以一齊住呢
自己會考慮三層村屋,住樓上樓下
其實伯母會唔會有d 咩對像可以傾計? 朋友、親戚之類,試下同佢地溝通下,
或者會聽到d 伯母唔會同你講既心底話
...
如果真係住呢種村屋,當然好啦,又可以叫做一齊住,而又唔駛大家逼埋同一個單位裏面。
但大前提係:要有咁上下資金先做得到,否則都唔駛點諗。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-10, 03:26 PM   #53
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 柴崎幸 查看文章
老實講,我之前都好堅持一齊住,但學樓主話齋,真係相見好同住難,而且我女朋友又係D不平則鳴既人,真係好擔心會火星撞地球,到時都唔知點收科。
我比樓主好彩D既就係,我如果結婚會搬出去住,仲有我小弟會同阿媽一齊住先。
如果後來連我小弟都話結婚搬出去住,咁我應該會接埋阿媽一齊住。
幾年後既事,相信到時妻子同阿媽都應該會相處得到了。

如果真係住呢種村屋,當然好啦,又可以叫做一齊住,而又唔駛大家逼埋同一個單位裏面。
但大前提係:要有咁上下資金先做得到,否則都唔駛點諗。
八卦好奇問下
如果你係獨子既話
你會點選擇?

我女友同你女友差唔多
見到唔整齊,唔乾淨既野就會出聲
我阿媽就好"求其".....
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-10, 05:21 PM   #54
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

嘗試比你阿媽有一個"家"既感覺吧

舊 01-13-10, 06:00 PM   #55
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

引用:
作者: 惡魔X魔鬼 查看文章
八卦好奇問下
如果你係獨子既話
你會點選擇?

我女友同你女友差唔多
見到唔整齊,唔乾淨既野就會出聲
我阿媽就好"求其".....
老實講,如果我係你,我相信自己會盡力爭取一齊住,否則阿媽真係會無左依靠。
當然,世事往往事與願違,到最後再諗其他可行的方法,例如樓上樓下、同一個屋苑等。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-10, 08:54 PM   #56
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
有時第三者講下都好既,不如同你阿媽既fd/親戚~由第三者開口會唔會有用d?

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-10, 12:37 PM   #57
westpat
God of Gamer
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: 惡魔X魔鬼 查看文章
我想佢地兩個見下1面
不過阿媽成日話唔得閒
唔肯見.....