Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-13-16, 02:08 AM   #676
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章

日前到手XenobladeX資料畫集[Art of MIRA]就介紹下
圖是前作Xenoblade的資料集跟Xenogears的資料集大少比較
基本上大少跟Xenogears的大少跟厚度都一樣,全書320頁

內容而言,就如書名[Art of MIRA],基本全書都是超大量的插畫,設定圖,跟一些沒採用的設定
跟Xenogears的大量文字世界設定不同
此書多以插圖旁邊加上解說
最後有約十頁製作人訪談

另外很著味的沒採用設定,可以看到XBX跟現在遊戲很不同的故事設定
可以看到未成型前,還是有固定主角,世界觀也有出入的Mira故事大綱
說不定這堆設定也可以再創出另一個Xeno世界了

此書圖多精美,喜愛看設定畫的很推薦收藏
對比上次說過的攻略本,這本是好很多很多!
↓上次的攻略本介紹文
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=835

以下一些拍了內容數頁介紹, 大圖,想自己買來看人慎入!

田中久仁彥的角色線畫,後面還有其他繪師的各種設定案

世界地理環境,建築設定,這裡只拍一下交通工具設定圖

機械的設定,這是遊戲裡沒有變形過程秈的工程用doll也有畫了

敵人生物,敵機械的設定

這裡是一部分沒探用設定,有遊戲中未登場的,也有一些遊戲片頭有出現過的謎設定
也有像秋葉原跟一些日式建築設定,和警察doll機等等,很有想像空間

正喎,我超有興趣想買,請問ching係邊度買既呢??
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-16, 09:16 AM   #677
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
game 係有 police doll ga

不過係第一定第二部輕型 doll 改出黎
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-16, 12:27 AM   #678
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
『XenobladeX(ゼノブレイドクロス)』ドール「フォーミュラ」のプラモデルが2016年7月に発売決定! 
特徴的なドール形態からビークル形態への変形も再現
http://www.famitsu.com/news/201603/08100950.html
ttp://www.famitsu.com/news/201603/08100950.html

http://www.kotobukiya.co.jp/product/product-0000002010/
製品スペック

発売月 2016年07月
スケール 1/48
製品サイズ 全高:約175mm
価格 7,800円(稅抜)
製品仕様 プラモデル
パーツ數 201~400
素材 PS・PE・ABS
設計 蘆沢 勝

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-16, 10:01 AM   #679
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: neo2046 查看文章
『XenobladeX(ゼノブレイドクロス)』ドール「フォーミュラ」のプラモデルが2016年7月に発売決定! 
特徴的なドール形態からビークル形態への変形も再現
http://www.famitsu.com/news/201603/08100950.html
ttp://www.famitsu.com/news/201603/08100950.html

http://www.kotobukiya.co.jp/product/product-0000002010/
製品スペック

発売月 2016年07月
スケール 1/48
製品サイズ 全高:約175mm
価格 7,800円(稅抜)
製品仕様 プラモデル
パーツ數 201~400
素材 PS・PE・ABS
設計 蘆沢 勝
好正好正好正好正好正好正好正好正好正好正好正好正好正好正

估唔到比女角色更快出product
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-16, 10:48 AM   #680
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
如果另外出理武器就大件事鳥。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-16, 12:00 PM   #681
fortel
Game Master

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
話時話呢部DOLL係唔係未有飛行背包? 我果時玩好少用呢部
舊 03-09-16, 12:02 PM   #682
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
放心
壽記一向有出開
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-16, 12:14 PM   #683
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
最近開始玩, 想問下ONLINE 協會否影響 STORY?

舊 03-10-16, 10:37 AM   #684
fortel
Game Master

引用:
作者: Fungfelix 查看文章
最近開始玩, 想問下ONLINE 協會否影響 STORY?
唔會,不過會易打好多
舊 04-24-16, 11:07 PM   #685
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

http://www.vgchartz.com/game/71409/x...-chronicles-x/

全球 79~80 萬, 其實銷量算唔算好呢 ?
舊 04-24-16, 11:19 PM   #686
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
http://www.vgchartz.com/game/71409/x...-chronicles-x/

唔算好,不過唔駛蝕

wii版Xenoblade同期銷量都係差唔多

只可以期望第時係NX翻抄可以賣多幾十萬
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-16, 12:47 AM   #687
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:

比想像中多喎, 我記得日版好似30萬都唔夠? 睇黎海外賣得唔錯

今集個人普遍評價冇上集咁好, 要素係好多, 不過主線真係好到喉唔到肺。
睇佢本設定集原本MIRA星應該多過一個城....

真心想佢出劇情DLC/續作/完全版
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-16, 09:42 AM   #688
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔洗蝕都已經可以開始下個 project 啦
加上都擺明要出下集
希望 WIIU 沒落前出到,兩年內?
由手機版發出
舊 04-25-16, 09:50 AM   #689
fortel
Game Master

引用:
作者: lineage19 查看文章
比想像中多喎, 我記得日版好似30萬都唔夠? 睇黎海外賣得唔錯

今集個人普遍評價冇上集咁好, 要素係好多, 不過主線真係好到喉唔到肺。
睇佢本設定集原本MIRA星應該多過一個城....

真心想佢出劇情DLC/續作/完全版
本設定集見到勁勁勁多野cut左,城又好角色又好怪又好機又好...

RPG都係用返主角視點黎玩會好好多,我真係對路人啞巴主角麻麻地...再者故事都好普通

不過以wiiu黎講呢個銷量算唔錯,希望有機會玩完全版
舊 04-25-16, 10:26 AM   #690
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
加上都擺明要出下集
由手機版發出
XB有新作應該會上老任下一部家用機。
其實完成左XBX後,MONOLITH SOFT已經開始緊新作開發同埋請緊人加強開發實力。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-16, 10:47 AM   #691
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
加上都擺明要出下集
由手機版發出
WiiU就算把啦
再出都係白做,唔賣得
而且而家係做都應該做緊落NX
不過以呢隻野上次開發時間,即使假設NX已經出左develop kit怕且都要等多一年

舊 04-25-16, 01:35 PM   #692
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
有傳任記已經將一D未公佈既WiiU game轉晒去NX出

所以唔好咁大期望
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-16, 10:30 PM   #693
seed2005
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
VC版Xenoblade

2016.7.27発売
ダウンロード版:2,700円(税込)

https://topics.nintendo.co.jp/c/arti...b7ac45a6d.html

https://www.youtube.com/watch?v=jXpmE69dFgY

此篇文章於 07-21-16 10:41 PM 被 seed2005 編輯。
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-16, 02:29 AM   #694
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: seed2005 查看文章
VC版Xenoblade

2016.7.27発売
ダウンロード版:2,700円(税込)

https://topics.nintendo.co.jp/c/arti...b7ac45a6d.html

https://www.youtube.com/watch?v=jXpmE69dFgY
如果可以對應番wii個爆機save都會考慮嘅..
呢隻真係少有近年玩到中期就會想一口氣玩到結局嘅game
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[WiiU] Xenoblade X『ゼノブレイドクロス』| 惑星ミラ探索心得交流討論區 vol.1 [劇透請spoil] will1223 攻略及心得交流區 877 04-26-17 08:53 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[WiiU] Xenoblade X『ゼノブレイドクロス』| 惑星ミラ探索心得交流討論區 vol.0 W!LL 攻略及心得交流區 251 04-30-15 09:59 AM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 02:05 AM

手機版 | APP版