Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-18-17, 10:32 PM   #5951
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: 忍者 查看文章
有時有D野,睇唔過眼就係睇唔過眼
skip
其實由頭到尾都係輸打贏要
任何一方向都好
達唔到自己預期就會出聲
大家都打左十幾年機
呢d市況司空見慣
解釋又解釋過
真係拎出黎講都o徒氣
新月 目前離線  
舊 04-18-17, 10:50 PM   #5952
jimmysinn91
Junior Member

註冊日期: Mar 2014
Nintendo Switch IDSW-3994-0070-2428
PSN  IDjimmyltsinn
引用:
有時有D野,睇唔過眼就係睇唔過眼
一日到黑咬住個$2340
反反城,吉吉島,一直以黎賣GAME賣模型跟建議零售價,你地唔係覺得人地劏水魚咩?
出面?全部都平一截,香港買日版GAME係可以平過日本買O既,死未?點解,市場反應囉
冇人買自然平
你地就日日嘩平呀爽呀

哦,好喇到有好野出黎,見你班人喪屍咁搶
又係個句,市場反應囉
人地咪賣貴囉

成件事只係好普通,一個天秤有時呢邊重有時個邊重

但係對你地黎講,唔係全港最平就等於原罪

最重要係
你覺得炒價食骨唔緊要
你要日日報價plot埋graph都好
係,你唔爽你要鬧,好呀,你咪關埋門自己鬧飽佢囉
咁多版唔係講大判hold貨就係砌百貨公司
日日上黎呻貴呻大判呢樣個樣
又話要嘈又老任又話要點點點
大佬,大公司如apple,sony都控制唔到O既事情
NS宜家相對上已經唔叫炒風熾熱,上年PSVR回收價都+1000個D叫咩?

日日叫$2340,點知$2480就排晒隊喇,你要鬧,你應該鬧大判定係鬧呢班「叛徒」?
同你講$2340短期內好難,你就講到我地鼓吹人食炒價,叫你面對現實咋

講到尾就係香港冇法例去阻人做呢D野
搵食O者,犯法呀?
而且呢D野....娛樂用品咋
2480-2340=140
十抽都冇左啦大佬

消費者有消費者O既立場
你可以日日鬧炒8+1死全家
但係你改變唔到部機短期內返唔到$2340淨機無骨O既現實
咁不如唔好阻住正常主機討論

我仲係好想知道joycon, pro controller幾時會有新版hardware出貨
(頭盔, no offence)
平心而論, 你的反應的確好大 …
最少你都識講「係咁架啦」, 都仲肯打咁大段野

定個價出來 2340, 如果連代理自己都唔係賣呢個價去賣, 咁有乜意思
因為佢地係 monopoly, 佢地有能力控制貨源
正如我上面咁講, 如果佢地真係 (拿頭盔, 我冇證據架) hold 貨唔賣
然後左手交右手俾自己的零售舖賣炒價, 咁就好有問題
咁當然, 如果佢地倉出哂貨, 個倉真係冇貨, 咁個價係零售果層炒起左就冇計

你話全世界都缺貨, 話一有水就可以壓低個價
但係根本水貨同行貨唔係同一樣野
只有經行的先有本地保養
就算有人唔在乎有冇保都好, 係討論上唔應該當兩者係同一樣
尤其咁多人話部機有問題, 變相個行保其實有咁上下價值
(我唔介意有人去試下拎水上去保, 佢肯保就可以當一樣 .. 成功記得通知聲 XD)

一個極端 d 的例子, 就算通街都有水貨賣緊 2340 (或者以下)
但係因為得行貨有保養
如有有人一定要求有保養的, 咁就算行貨炒到幾高都要硬食
(咁當然係現實, 人係會自己 value 個行保價錢, 超過左就會放棄行保, 然後行貨因為冇人買就會自己降價 … 市場自己會調節
但行貨的確有其獨特之處的, 水貨唔一定對行貨定價有咁大影響)

In short, 我只係認為唔好合理化左個炒價
尤其如果代理係中間係食多左水的話
當然, 如果中間代理冇食多到水的話
其實可以鬧的只係貨源不足, 搞到個市場炒起左

我明白如果你急著要買的話俾多少少係合理
人大個左, 發現時間都係錢
有時寧願俾多少少都唔想四圍格價

但係我會勤買的人諗下, 你到底俾呢舊錢出來俾左邊個賺
其實對任天堂, 開發商係完全冇幫助
結果只會助長左炒風, 益左炒家, 間舖同埋間舖個業主

所以從呢個角度, 我會覺得等得的最好等, 無謂用炒價入
你真係果一兩個月都唔等得的, 咁你咪用炒價入 lo
不過自己諗清楚舊錢係點洗, 去左邊

仲有一樣係諗楚, 自己係唔係真係咁急著要 …
講真, 我而家部 Switch 都放低左
因為而家根本唔多 game, 冇 game queue 著自然唔急著打
(反正公主都等左 100 年, 都唔爭在果幾個月啦

……… 做乜講打機都講咁長野 (O:

* 補充一句: 真係咁想要的唔該去訂機啦 … 做乜係都要等到 walk in 正價先肯買

此篇文章於 04-18-17 11:07 PM 被 jimmysinn91 編輯。
jimmysinn91 目前離線  
舊 04-18-17, 11:37 PM   #5953
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
認真講一次任天堂(香港)做錯左D咩野

從來無人要求佢俾過"建議零售價"出黎俾我地睇
今次只可以話無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽
佢自己講左出黎但係就付出零努力(亦無能力)去ACHIEVE呢件事
原因就係佢一條自家銷售渠道都無
拿我都唔想講架啦但都用APPLE做例
APPLE官網自己訂當然係正價,唔夠貨時出面炒唔炒其實就另一回事
佢到時到候有正價貨出到黎,咁出面炒風亦會淡化到
咁先係真正供不應求而影響價格,而唔係價錢牌任佢寫

同NS個CASE其實係唔同,任天堂(香港)自己咩揸拿都無梗係批發玩晒
講真大把大型店有網上商店,其實唔洗自己SETUP,求其俾一間幫手賣已經解決到問題
任天堂(香港)係無資格講咩自由市場唔到佢干擾而獨善其身
Kain 目前離線  
舊 04-18-17, 11:43 PM   #5954
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
大判,不嬲代理係佢,批係佢,零售又係佢

我諗香港地有留意開game舖O既都知呢樣野

好多人買GAME會行晒成個場,邊間平就邊間買,唔好同我講咩你經營困難賣一隻GAME賺唔到杯奶茶,相熟店舖貴過對面廿蚊?我過對面買先~香港人從來就係咁自以為是的冷漠
一樣,GAME舖都係咁,佢唔係咩TV game文化推廣局,佢做生意架咋,有得賺唔賺你?
一個左手交右手,唔係用大判個名賣俾你,你都焗住食架啦,不過佢連呢下都慳返之嘛
「今日我一開2480個個衝住黎喇,你俾個原因我去賣2340?」

因為佢係代理?因為佢係批發?
連老任都唔可以屈佢賣2340(法例唔俾)
咁正義GAMER幾時先等到$2340??

(以下我FF)
呼籲全香港人唔好買2340以上O既機,2340連骨都唔要?
全香港銷售數字0足兩個星期
你覺得到時大判驚左你??點知佢一野成櫃射上大陸
數我照有錢我照賺,老任見有數就話之你
香港gamer?WXC
呢D係咪就係too simple, sometimes naive??

大判從來唔係好人
你唔玩NS?你打緊個隻芒亨咪又係佢批....

我反應大,係因為有人不斷咬住個2340無骨黎講,根本宜家就唔會有,大判一野左手交右手又好,俾行家掃晒又好,本身市場價值唔止2340 O既野,你怨婦咁喊住叫都唔會有
咁岩今日仲要即場上映排住隊笑住俾2480,根本佢自己都up唔出點解人地要賣2340俾你,你影張傳單俾我都冇用架
都算,講講下講到訂野,一買一賣都好似俾人搵笨咁
「D錢係邊個度安心D?」D咁O既野都UP得出
下一句係唔係「最好就係唔洗訂又一堆2340貨任我揀」?
日本都係搶屎咁款呀,你住世外桃園?
真係人無恥便無敵

引用:
作者: Kain 查看文章
skip
咁講其實sony都叫有努力過
起碼藍店以外都仲有logon
可惜都係敵不過....

此篇文章於 04-19-17 12:17 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 04-19-17, 12:15 AM   #5955
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: terryskw 查看文章
其實唔食炒價唔食骨係可以, 之前都有得訂淨機, 只係要full pay 同4月唔知幾多號先有得攞, 係D人怕蝕底驚到時周街係平貨係都唔訂, 個case 同PS4Pro 一樣, 人地長開又唔訂....

我記得3月頭星期五開訂, 星期六下晝walk-in 都重有得訂
百貨當時係計劃左4同5號收訂
好似依度仲有人幸運地即場買到現貨

講起個Case
今朝某網店番左貨都唔似第一日咁無哂
街價應該會有下調空間
由手機版發出

此篇文章於 04-19-17 12:17 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線  
舊 04-19-17, 12:19 AM   #5956
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: leungky1 查看文章
百貨當時係計劃左4同5號收訂
好似依度仲有人幸運地即場買到現貨

講起個Case
今朝某網店番左貨都唔似第一日咁無哂
街價應該會有下調空間
由手機版發出
個CASE其實好多地方都仲係199....
反而有冇人見邊度有pro 制??

此篇文章於 04-19-17 12:22 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 04-19-17, 12:27 AM   #5957
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
作為玩家 唔太深究 批發 大舖細舖
2340 呢個價冇人知幾時會有 緊持既可以繼續等
有GAME想玩又唔想等咪買貴幾百

有價有市 自由市場 係上次第一批訂左後加錢個D堅抵鬧
宜家人打開門寫明幾$ 炒價好 食骨好 都叫有得揀買唔買

大家觀點唔同再討論都係唔會有咩結果
再論呢度真係少左好多人理
講番部機 D HARDWARE 同 SOFTWARE 好過啦
鷹柳 目前離線  
舊 04-19-17, 03:40 AM   #5958
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 鷹柳 查看文章

講番部機 D HARDWARE 同 SOFTWARE 好過啦

引用:
個CASE其實好多地方都仲係199....
反而有冇人見邊度有pro 制??
我都揾緊 Pro 掣。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 04-19-17, 07:20 AM   #5959
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: alexlau2014 查看文章
作為客人,鬧炒價可以理解。
為炒價護航,如果冇利益,只能講太忠誠了。

Sent from my iPhone using Gaforum
亦可能正好相反,正因為無利益同立場
所以思考時懂得抽離,睇得更多

從來商業行為就唔可以用善惡區分
若不是將某些行為看作是黑,又怎會認為另一觀點的是白呢?

你猜度人,別人亦可猜度你
只會沒完沒了,亦毫無意義
但就由討論事情變成討論別人了

catho7 目前離線  
舊 04-19-17, 09:37 AM   #5960
alexlau2014
Junior Member

註冊日期: Dec 2014
引用:
作者: catho7 查看文章
亦可能正好相反,正因為無利益同立場

所以思考時懂得抽離,睇得更多

從來商業行為就唔可以用善惡區分

若不是將某些行為看作是黑,又怎會認為另一觀點的是白呢?

你猜度人,別人亦可猜度你

只會沒完沒了,亦毫無意義

但就由討論事情變成討論別人了

希望別人不要猜度我是消費者想買機可以便宜一些。
其實我已經相信別人是真心( )的了。

Sent from my iPhone using Gaforum
alexlau2014 目前離線  
舊 04-19-17, 10:04 AM   #5961
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
你班友癡左線?
客觀情況要食屎就講到食屎好應該咁

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線  
舊 04-19-17, 10:10 AM   #5962
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 鷹柳 查看文章

覺得第X水香港班人重係要抄落去, 不如去日本買水好過~

舊 04-19-17, 10:26 AM   #5963
CCemi

註冊日期: Dec 2003
其實認真可唔可以STOP這一個討論, 已經夠哂煩
大家各說各法都唔會說服到對方
何必要為一個點咬住唔放?
留返D空間比大家認真討論下主機同遊戲好唔好?

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧

此篇文章於 04-19-17 10:28 AM 被 CCemi 編輯。
CCemi 目前離線  
舊 04-19-17, 10:31 AM   #5964
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
又唔係咁講呀, gaf 唔講價錢唔通講幾時一齊打機咩,傻架?

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線  
舊 04-19-17, 10:33 AM   #5965
Eking

引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
又唔係咁講呀, gaf 唔講價錢唔通講幾時一齊打機咩,傻架?
咁...都會有人講幾時出黎打機嘅...少D啫~

舊 04-19-17, 10:48 AM   #5966
mouseccy
Game Master
老鼠仔

註冊日期: May 2010
PSN  IDMOUSECCY
其實入得黎都休想睇下部NS 既野
討論下部機
入得黎大家都係機友
唔駛互相攻擊既

個人意見: 想2340 入到部機既, 最好都係去訂啦
食骨呢個問題, 我個人咁睇啦
一部新機出2隻GAME好正常(唔通買部機返黎擺咩, 又唔似其他機可以做HOME MEDIA CENTER), 當初可以揀既GAME我都岩, 所以個人唔覺得係食左骨
覺得有問題既亦可以等, PS4 PRO/ PS VR 炒左咁耐, 最後NS一出, 而家都可以正價入到啦
想WALK-IN先買既人, 唔想提早俾訂既人
咪等下LOR
不過個人睇就4月馬車8D, 6月ARMS,7月魷魚都係會令部機銷量上升既
想WALKIN正價無骨既人可能睇下5月有冇機會啦
最後都希望老任可以出貨多D, 最好就改曬D設計上既問題, 我唔介意遲下改曬D問題出特別版既話買多部
mouseccy 目前離線  
舊 04-19-17, 10:48 AM   #5967
Darby

註冊日期: Jan 2005
3DS Friend Code0387 8749 2265
PSN  IDlynx_darby
雖然冇人鍾意食炒價食骨, 我諗有啲ching只係想指出係度呻係度鬧, 都改變唔到現實, 老任亦無能為力.
連日本都好多全新中古賣貴啲, 你想香港啲舖良心發現都冇咩可能啦. 唔想食炒既真係只能去大百貨公司, 日森訂, 又或者繼續等架咋

討論返遊戲啦

舊 04-19-17, 10:50 AM   #5968
蒼之星雲
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
不如講下有咩MON貼好用? 市面上好多款又話入機坐會花,都唔知買邊款好.......
(申利: 訂佐機未到)

舊 04-19-17, 10:51 AM   #5969
mouseccy
Game Master
老鼠仔

引用:
作者: Eking 查看文章
咁...都會有人講幾時出黎打機嘅...少D啫~
等多D多人遊戲出左會好D
而家多人GAME太少
而家得PUYOPUYO 和炸彈人叫左可以約戰下
1,2,SWITCH我估只會同自己FD無聊玩下笑下
SNIPPER CLIPS都係同自己FD先好玩
同唔識既人好難合作到
舊 04-19-17, 10:54 AM   #5970
mouseccy
Game Master
老鼠仔

引用:
作者: 蒼之星雲 查看文章
不如講下有咩MON貼好用? 市面上好多款又話入機坐會花,都唔知買邊款好.......
(申利: 訂佐機未到)
我自己用玻璃貼唔覺花
可能有D完美主義者會好細心睇啦
我平時用TV玩多
所以都好少抽插部機
同埋而家都好多方法唔怕既
簡單既就加條線唔入DOCK
麻煩少少就係DOCK加返塊布
舊 04-19-17, 10:59 AM   #5971
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
尋日問過, 好似全民探險今日有, 玩埋呢隻, 過多幾日又孖車, FIT 哂

隻LEGO 比想像中快爆機, 遲D買多PAIR 製試下個雙人MODE

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線  
舊 04-19-17, 11:01 AM   #5972
mouseccy
Game Master
老鼠仔

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
尋日問過, 好似全民探險今日有, 玩埋呢隻, 過多幾日又孖車, FIT 哂

隻LEGO 比想像中快爆機, 遲D買多PAIR 製試下個雙人MODE
LEGO 有幾多關?
我玩到拎左消防員ONLY
舊 04-19-17, 11:03 AM   #5973
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: martinyau1979 查看文章

尋日係黃金聽到有鋪好有信心咁話瑪車入左千幾隻

舊 04-19-17, 11:04 AM   #5974
Eking

有冇防反光好用? 出街/公司打機時, 反光勁到....

舊 04-19-17, 11:06 AM   #5975
mouseccy
Game Master
老鼠仔

引用:
作者: ゆり 查看文章
尋日係黃金聽到有鋪好有信心咁話瑪車入左千幾隻
千幾隻?
應該係金X吧
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5824 昨天 10:23 AM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 06:08 AM

手機版 | APP版