Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-12-08, 12:00 AM   #551
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: teamkiller 查看文章
腳架除左囉黎影相用之外...仲有咩用呢?
開估
原來仲可以囉黎燒乳豬的XD

我都想試,個燒豬配件邊度有得買

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 12:01 AM   #552
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
Credit Card

是要迫我買東西嗎

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 12:13 AM   #553
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
Credit Card

[img]http://photo.gaforum.org/files/1/6/8/8/R0012281.JPG[img]

是要迫我買東西嗎
http://cweb.canon.jp/ef/lineup/super...-do/index.html

當年仙人沒做的壞事~ ///

Rice

舊 12-12-08, 12:13 AM   #554
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
Credit Card

是要迫我買東西嗎
一齊啦, 我明晚都出去買紙鎮

舊 12-12-08, 12:14 AM   #555
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

http://cweb.canon.jp/e-support/info/battery-anno.html

「偽造品」を「模倣品」と表現を改めました

點解要改稱呼呢?

Rice

舊 12-12-08, 08:35 AM   #556
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro

引用:
作者: ruri0926 查看文章
其實50上左FF真係好好用~
不過個人總覺得對焦距離不夠短…

所以曾經真的有諗過入支60 MACRO當標準鏡用、
可惜頽大炮只有EF-S的MACRO鏡可選…
最後當然唯有放棄啦-_-

Ruri

舊 12-12-08, 11:22 PM   #557
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
hk邊度有水貨鏡買
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 11:55 PM   #558
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
hk邊度有水貨鏡買
乜野水貨鏡先.....

舊 12-13-08, 12:03 AM   #559
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
今晚係室內影左好多相
內閃加反光板d光都係好硬
而且好唔平均
除左外閃外重有乜法子

最後唯有用盡450D既16oo ISO去死
全raw未上電腦,唔敢睇d黑頭多成點

舊 12-13-08, 12:19 AM   #560
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: getter173 查看文章
今晚係室內影左好多相
而且好唔平均
除左外閃外重有乜法子

我上星期去馬交影我女人
用左外閃真係好d
雖然只係窮人閃, 但我都好滿意

舊 12-13-08, 12:26 AM   #561
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
今日吸食了人生的第一次紅圈毒....遲少少補番個醫生報告...
終於可以同支kit講88...

舊 12-13-08, 12:57 AM   #562
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
今晚係室內影左好多相
而且好唔平均
除左外閃外重有乜法子

盡量周圍搵位打Bounce吧~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-08, 12:57 AM   #563
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: lauchai 查看文章
我上星期去馬交影我女人
用左外閃真係好d
雖然只係窮人閃, 但我都好滿意
暫時睇中nissin 隻622i
二手應該有機會六百鬆d入手...

最衰枝kit鏡放唔出...

舊 12-13-08, 01:01 AM   #564
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: ビスケット 查看文章
盡量周圍搵位打Bounce吧~
內閃可以點周圍打

舊 12-13-08, 01:05 AM   #565
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:

全新要980(成成)
二手都好搶手吓

舊 12-13-08, 01:10 AM   #566
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
內閃可以點周圍打
係我錯...

其實...
光圈盡開,ISO高啲(400~800?),快門盡量慢...
令畫面(包括閃燈打不到的Background)不會Under太多...
再用閃燈補一補主體...
出來應該都會不錯的說...

我又成日諗...
支燈離主體遠啲,光又會Soft啲...
企後啲,焦距用返長少少...
係咪又會好睇啲呢?
舊 12-13-08, 01:11 AM   #567
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: lauchai 查看文章
全新要980(成成)
二手都好搶手吓
早幾日睇好似話820不過冇貨
dc飛er搵好似650有二手

不過未睇清楚function上掂唔掂
例如慢速同步...

舊 12-13-08, 01:20 AM   #568
getter173
Crazy Gamer

引用:
係我錯...

其實...
光圈盡開,ISO高啲(400~800?),快門盡量慢...
令畫面(包括閃燈打不到的Background)不會Under太多...
再用閃燈補一補主體...
出來應該都會不錯的說...

我又成日諗...
支燈離主體遠啲,光又會Soft啲...
企後啲,焦距用返長少少...
係咪又會好睇啲呢?
因為我成日用50~150mm黎影
光圈開盡都係得f/4.5~5...快門用1/30的話
ISO唔去到16oo會超黑

果一克既感覺係...如果拎住枝50mm f/2.8或再大d既鏡會幾好...

~~~

最慘係內閃既力水同白平衡好難攪...
我用左柔光罩加多塊卡去反光
效-1/3~2/3會唔夠力
正常加+1/3已經會變白面人
而且背景既光暗都超難攪

當影既人時遠時近教到我...
距離又唔到我控制得晒...

用外閃直上打光+bounce卡會唔會自然加白平衡d

舊 12-13-08, 01:25 AM   #569
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
乜野水貨鏡先.....
17-40 f4L...
除2手外..都想睇下呢支鏡既水貨市場
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-08, 01:29 AM   #570
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
17-40 f4L...
除2手外..都想睇下呢支鏡既水貨市場
呢支水平唔得好多, 我當年買都要4880~

你可以去尖沙咀宜興街間沙龍問下而家幾錢 (Cash Only)~

Rice

舊 12-13-08, 01:37 AM   #571
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
內閃 bounce? 試過這個沒有?

最好還是買幾支外閃吧... 內閃往往出力不足的.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-08, 01:40 AM   #572
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
-Skip-
F到用時方恨小
成日影室內的話50 1.8或者係你好朋友
/\

背景的光暗其實主要靠相機的光圈,快門,ISO調整
事關好大機會閃燈的火力足以照亮主體但對老遠的背景全無影響
所以之前講...先令畫面不要Under太多
再用閃燈補一補主體

閃燈火力暴走...
可以試下先向主體對焦跟手再用曝光鎖
然後再構圖拍攝
舊 12-13-08, 01:50 AM   #573
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>內閃 bounce? 試過這個沒有?
其實張紙會透光...
而且Bounce上去的角度...
係咪真係Work架?
(想當年你推介呢招俾我最後都冇用到...)

>最好還是買幾支外閃吧... 內閃往往出力不足的.
這個絕對認同!!
不過你幾時實行先?
/\
舊 12-13-08, 01:55 AM   #574
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: KKH 查看文章
內閃 bounce? 試過這個沒有?

最好還是買幾支外閃吧... 內閃往往出力不足的.
我係用柔光罩遮左正面
再係內閃既背面痴塊bounce卡,可以較上下左右
不過開到+2ev一樣唔多夠力...

所以呢一克好想買外閃

引用:
F到用時方恨小
成日影室內的話50 1.8或者係你好朋友
/\

背景的光暗其實主要靠相機的光圈,快門,ISO調整
事關好大機會閃燈的火力足以照亮主體但對老遠的背景全無影響
所以之前講...先令畫面不要Under太多
再用閃燈補一補主體

閃燈火力暴走...
可以試下先向主體對焦跟手再用曝光鎖
然後再構圖拍攝
不過f/1.8影人好似...
用黎影野食就

~~~

如果d人係郁黎郁去(即係我只係偷拍 )
我開盡光圈,ISO 800時, 快門要1/10或更慢先足夠背景正常曝光
呢個時間我開內閃既話,快門光圈setting應該點攪至係

曝光鎖我真係唔知點攪
我係屋企周圍試,用Pmode只會有1/60, F/5.0~5.6呢個setting...
勁光同暗都唔會變...
佢係咪自己已經set左燈既出力?

舊 12-13-08, 02:08 AM   #575
com1010hkjp
God of Gamer
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:

回電快嗎?

論壇跳轉

現在的時間是 05:03 PM

手機版 | APP版