Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-30-13, 02:52 PM   #5526
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
咁又唔好咁講, 世事無絕對
不過我對佢問既問題真係有少少出人意表先打篇野希望幫到佢
點知比人話我曲解

始終佢之前個頭post 真係好精美好比心機,老實講我buy 的

但名副其實當佢做左昂平360 大使之後佢真係好似對 PS 系既所有野好似delete 晒咁個下令人費解
先有我同其他版友咁大反應者
最令我印象深刻又係個時話入置頂PS3區防毒話有毒,
佢依家又咪成日去,
唔怕又中毒咩
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 02:54 PM   #5527
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
或許我更正返唔係討厭PS3,
係討厭香港提供PS3售後服務的機構。
(因為當時佢哋都同我講我唔係SONY係PS)
以及網上果堆盲目追棒品牌的護主犬。

純讚好的人,唔會改變到佢哋日後有延長PS3保養期的方案,
PS STORE內容更新速度唔會快咗的…
唔通有意見就不能發表?
開口埋口話人有咁的思想就唔啱的,
我唔知你企起咩位置睇嘢?或許是一個活在房間內的神吧?

另外,果幾位無聊的可憐蟲唔好以為上網睇人寫的留言,
就好似了解你的所有咁,其實我唔留言,
幾位連圍插的空間都無,
如果對方真係一個小學雞咁我就唯有算啦…

舊 12-30-13, 02:54 PM   #5528
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: yorkyork 查看文章
最令我印象深刻又係個時話入置頂PS3區防毒話有毒,
佢依家又咪成日去,
唔怕又中毒咩
D毒人去哂PS4區
所以PS3 安全了

--------------------------------------
結果 上邊討論左 一頁多的按鍵BUG 的出現可能性比無視+當作活在房間內的神

根據#5513的結論

寫死的方法 = 在遊戲機的角度 最多係save 頁彈出系統介面不同,不會影響遊戲任何運作,對遊戲商也是做最小的

跟系統的
寫得好的話沒問題
寫得不好 輕則單純錯鍵 ,重則按鍵衝突玩唔到

提出正論,又比人鬧了......OTL

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 12-30-13 03:03 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 02:56 PM   #5529
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
你呢個未必, 自 PSP 起,到 PS3
有d save load 畫面 (即灰色畫面有個 game thumbnail 個格野)
有d 都係跟 Game 的

例如 PSP : GTA 系列
都係會變成 X- Confirm, O - Cancel
應該無衝突的
Save load 背景唔同但都一定要經API 做
因為d save 係有用到部機自己條key 加密
(條key 只有os 先讀到)
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 02:56 PM   #5530
yorkyork

註冊日期: May 2010
咁你又成日純讚好昂平
佢幾時會變質
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 03:04 PM   #5531
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
廢事糾纏落去,原諒我delete 左此 post

此篇文章於 12-30-13 03:44 PM 被 Hello MiMi 編輯。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 03:19 PM   #5532
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
係你地仲得閒回佢姐...
我之前都講過, 機尾已經好突然咁憎SONY憎到想死, 佢口話唔係, 但身體卻非常老實....
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 03:26 PM   #5533
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
點憎都唔會憎到呢邊某d會員叫人死忠
不過你地又可以同佢地有傾有講
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 03:41 PM   #5534
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: rorimoe 查看文章
點憎都唔會憎到呢邊某d會員叫人死忠
不過你地又可以同佢地有傾有講
對事唔對人咋
為左證明我對事唔對人
我係PS3 Topic 非常nice 地回左佢PSN+ 既意見

此篇文章於 12-30-13 03:44 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 12-30-13, 03:48 PM   #5535
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
不如一人少句,問題就不停 Loop,
x o 已經攪成咁。

講o下下輪 games 買咩好過啦。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 03:49 PM   #5536
pet3
The One

引用:
應該係 A Confirm , B Cancel
即係 X Confirm , O Cancel (初期)
但360 應該無關係既
話說 360 套野應該同 PC 通用 (睇手制就知)
岩岩爬文
但後來玩多咗其他主機、PC GAME就發現其實只有日系PS GAME係異例,
美版PS系GAME、XBOX系GAME、日系Wii個手掣、PC GAME手掣都係預設用6點鐘位置粒掣做確定,3點鐘位置粒掣做取消的。 唔係日就美架啦....

wii基本製玩日系 明明右邊確定,左邊取消 (即係和ps系一樣)

再看到你的回文....
根本得360不一樣嘛 (pc也是要用360手製嘛,而且沒日系)

去到ps系就變成異類

引用:
對事唔對人咋
為左證明我對事唔對人
我係PS3 Topic 非常nice 地回左佢PSN+ 既意見
咪害人啦.....( ?)
ps3 佢不會網戰
ps4 無放番2-3年睇下有咩壞之前佢都唔會買 (佢之前自己講既)
要佢買一年咪哂佢錢
多平台遊戲 就算ps免費 他也是會玩另一邊吧 (因為成就)

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 12-30-13 03:54 PM 被 pet3 編輯。
舊 12-30-13, 03:58 PM   #5537
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: 八仙果 查看文章
x o 已經攪成咁。

十分認同!

成日都講想打少d 機,但2月ps4 已訂3隻遊戲
3 月又MGS/PSV SOUL Sacrifice , 4 月又機戰
好在WiiU 講左成年都忍到手未買住, 不過2014有Bayonnetta又係必買

舊 12-30-13, 04:01 PM   #5538
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: pet3 查看文章
岩岩爬文
但後來玩多咗其他主機、PC GAME就發現其實只有日系PS GAME係異例,
美版PS系GAME、XBOX系GAME、日系Wii個手掣、PC GAME手掣都係預設用6點鐘位置粒掣做確定,3點鐘位置粒掣做取消的。 唔係日就美架啦....

wii基本製玩日系 明明右邊確定,左邊取消 (即係和ps系一樣)

再看到你的回文....
根本360也一樣嘛

去到ps系就變成異類
純討論

其實三隻制, Nintendo / PS123 擺位都係 左B 右A, 左X 右O
意即左邊 Cancel , 右邊 Confirm
即係在2001 年 Xbox 第一代面世之前
在香港主要流通既機種都係左 Cancel, 右 confirm

睇番 SFC 自 1990 年末 到 2013 年末呢23年, 日版計包括 Gameboy, N64, GC, NDS, 3DS 等等等等都係用呢個 layout (已經唔計紅白機)

而係香港流通既港版 / 日版 PS 系列自 1994 到 2013 共 19 年都係呢個 layout (呢個可圈可點左d,因為佢係用圖形, 但巧合既係日版用 X 黎做 cancel, X 剛好係交差)

固此我嚴重唔覺得呢個 layout 何解會變成異例

我好認真去對待呢個討論topic 的

引用:
咪害人啦.....( ?)
ps3 佢不會網戰
ps4 無放番2-3年睇下有咩壞之前佢都唔會買 (佢之前自己講既)
要佢買一年咪哂佢錢
多平台遊戲 就算ps免費 他也是會玩另一邊吧 (因為成就)
無意見,畢竟買唔買都係佢既意願,不過我都想gaf 多個人 enjoy 新 system

此篇文章於 12-30-13 04:10 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 12-30-13, 04:06 PM   #5539
pet3
The One

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
十分認同!

3 月又MGS/PSV SOUL Sacrifice , 4 月又機戰
好在WiiU 講左成年都忍到手未買住, 不過2014有Bayonnetta又係必買

預定會必玩

psv 黑白熊中文版
ps4 人中之龍
ps3 機戰z3-1
ps3 .hack 新作/GU重製 (CC社只說了2014)
PS3 IS 2
PS3 約會大作戰2
PS3 TOZ

---------------------------------------------------------------------------

其實三隻制, Nintendo / PS123 擺位都係 左B 右A, 左X 右O
在香港主要流通既機種都係左 Cancel, 右 confirm

貼太多到你倒轉左XD

FGO 目標預算
舊 12-30-13, 04:08 PM   #5540
Hello MiMi
Game Master

引用:

貼太多到你倒轉左XD
已改
Thanks.

此篇文章於 12-30-13 04:31 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 12-30-13, 04:15 PM   #5541
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
預定會必玩

psv 黑白熊中文版
ps4 人中之龍
ps3 機戰z3-1
ps3 .hack 新作/GU重製 (CC社只說了2014)
PS3 IS 2
PS3 約會大作戰2
PS3 TOZ

---------------------------------------------------------------------------

貼太多到你倒轉左XD

ps3 重有EXTREME VS , FFX 中文版 , PS3玩多3年真係無問題

舊 12-30-13, 04:21 PM   #5542
pet3
The One

引用:
ps3 重有EXTREME VS , FFX 中文版 , PS3玩多3年真係無問題
FFX 你玩psv 版啦

出電視用psv tv
平時用psv

ffx psv 只需228
ps3版要448......

12 根本無人玩唔洗理

FGO 目標預算

此篇文章於 12-30-13 04:26 PM 被 pet3 編輯。
舊 12-30-13, 04:25 PM   #5543
IDGAF
The One

引用:
x o 已經攪成咁。

其實次次都係同一幫人用同一個模式LOOP落去。

標籤你係XBOX 360代言人>憎PS系所有嘢>自己唔知來龍去脈又聽其他人講果個版本再插落去

每一次我講任何PS系嘢,只要個內容唔係讚好的,
就一定會有人出嚟把內容扭曲再無限放大,
次次搞到要鬧交咁款,仲要搞到志在要鬧贏先肯收手果下老土。

我都唔知點解GAF宜家會變成咁。
真係做人偽善一點比較好咩?

此篇文章於 12-30-13 04:31 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 04:26 PM   #5544
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
十分認同!

講起 MGS,我隻 Metal Gear Solid HD Collection 都未玩。
3 月那隻都未必會買住。

我近日玩自閉 GAME 多,
清左一些 games。

引用:
唔好過 PS3,我 XBOX360 玩多 3 年都得。
隻 GTV 玩到一半就停左。

FFX 中文版我都有興趣,
PSV 的版本我也想買。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 12-30-13 04:28 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 04:27 PM   #5545
IDGAF
The One

引用:
講起 MGS,我隻 Metal Gear Solid HD Collection 都未玩。
3 月那隻都未必會買住。

我近日玩自閉 GAME 多,
清左一些 games。
隻MGS 4宜家有返獎盃系統同埋安裝都值得再煲多次。

舊 12-30-13, 04:31 PM   #5546
Hello MiMi
Game Master

side topic (Not OFF Topic)

http://thewiredfishnetwork.com/2012/...ancel-buttons/

好文閱讀
簡單講少少背景

係歐美日, 任天堂個手制無論邊度都係 A - Confirm, B - Cancel
當年 Sony 要設計一部可以打低SFC 既console , 所以個手制 layout 係有"參考" 任天堂 SFC 既
改既只係點 Define d 制

係日本 x = 錯, O = 正確
所以 X / B , O / A 既擺位同功能都一樣

去到美國,X 有 checked / ticked 既意思,而 O 就無特別意思 (或者當佢零咁既 meaning), 所以就有 X - Confirm, O - Cancel 既出現

Somehow 其實 Xbox controller 係參考左 PS 系既
文中所講, xbox A 既制其實就係 PS X 既制,用綠色 (Green / GO) 黎 define 呢粒制
而 B = O 用紅色代替, 即 (RED / STOP) 黎 define
(我更加覺得當 PS 美版 designer 去 define d 制既時候係因為 O 係紅色)

Anyway , 美少年 admire 既 Xbox controller layout 其實正正源自美版 PS1
雖然純屬個人立場,但絕對有參考價值...

再補充一點, 其實美少年有一個 point 講得好正確
就係 X / A 既位置正正係中心點 (或者最接近中心點)
logically 呢個制係最好既 Action button, 所以參考一d 外國網站
佢地都覺得呢個制做 Action button (Confirm) 係無問題, 係 more logical

呢點我幾佩服佢講得出

此篇文章於 12-30-13 04:38 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 12-30-13, 05:00 PM   #5547
kamkw
Insane Gamer

註冊日期: May 2009
其實sega主機(包括dreamcast, saturn, megadrive)既a掣都係跟xbox
a掣一般都係用黎做確定/OK

唔一定日系既就係「3點方向=確定」
我覺得係習慣問題

如果講異類, 其實PS系主機先係有問題
因為係得PS系主機, 日美2種方法都有齊, 即係確定X又有O又有

此篇文章於 12-30-13 05:05 PM 被 kamkw 編輯。
kamkw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-13, 05:05 PM   #5548
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: kamkw 查看文章
其實sega主機(包括dreamcast, saturn, megadrive)既a掣都係跟xbox
我覺得係習慣問題
你岩, 數漏左 Sega
(因為我睇住d 網頁黎打 summary 佢地真係無提到 sega)

Sorry Sorry
舊 12-30-13, 05:27 PM   #5549
pet3
The One

引用:
作者: kamkw 查看文章

我覺得係習慣問題

如果講異類, 其實PS系主機先係有問題
因為係得PS系主機, 日美2種方法都有齊, 即係確定X又有O又有
但ss是ABC
A和C都是確定
所以一樣是右邊確定
中間取消

FGO 目標預算

此篇文章於 12-30-13 05:31 PM 被 pet3 編輯。
舊 12-30-13, 05:44 PM   #5550
Hello MiMi
Game Master

引用:
但ss是ABC
A和C都是確定
所以一樣是右邊確定
中間取消
其實又唔難估點解 Sega 系要同 任系唔同
當年佢地鬥到火紅火綠
做每個design 都要對著幹

PS 系唔同,佢擺明睇住任系黎打,所以要靠"參考"
XBox 系有心參一腳去 gaming console market, 當然亦會參考番ps 系,任系既主機

個世界就係咁,iPhone vs Android 何償唔係一樣

(純屬個人推測啦)
(其實越搵呢d 文章就越覺得有趣)

Remark : http://gangles.ca/2008/09/16/a-brief-history-of-a-b/

In the early days, Sega was hot on Nintendo’s heels. The NES had A and B buttons, so the Genesis added a C *. When the SNES added the X and Y buttons, Sega one-upped them by adding a Z to the Saturn. The Dreamcast controller was more minimal, perhaps inspired by Sony’s popular newcomer, the Playstation. The one element that all Sega controllers share is the AB orientation (the Game Gear labelled them 1 and 2, but arranged them in the same way.)

--------------------------------------------------------------------------------

2 個禮拜前參加個 $38 問答遊戲
今日終於收到code
拿拿林入左佢費事唔記得

此篇文章於 12-30-13 05:47 PM 被 Hello MiMi 編輯。

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 02:04 AM

手機版 | APP版