Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-12-07, 11:22 PM   #501
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
頹諗法,買鏡先
有閃無鏡,影...
有鏡無閃,我仲有內閃/\
但買閃,我一定一步到位...
一係不買...一買sb800

舊 06-12-07, 11:46 PM   #502
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
唔好意思...
想問下
紅橡筋係咩黎?

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 06-12-07, 11:47 PM   #503
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: Razgriz 查看文章
唔好意思...
想問下
紅橡筋係咩黎?
CANON L鏡的象徵

example:
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=397

舊 06-12-07, 11:48 PM   #504
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 怪人 查看文章
CANON L鏡的象徵
原來如此
受教了

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 06-13-07, 12:05 AM   #505
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: KTN 查看文章
頹諗法,買鏡先
有閃無鏡,影...
買sb800+55-200vr我要到8月尾先夠錢...
不過到8月尾放埋部d40
我既錢夠
sb800+55-200vr+18-55 DX II +二手D80

此篇文章於 06-13-07 12:14 AM 被 真.朱皮 編輯。
真.朱皮 目前離線  
舊 06-13-07, 12:34 AM   #506
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 奸詐餅 查看文章
HD不是影片的用語來的嗎?
1920 x 1080以上的話幾年前的400萬像DC已經做到了~
a
即係影相係無HD 的~ 只有用相機拍的片先有HD?

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 06-13-07, 12:55 AM   #507
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
頹諗法,買鏡先
有閃無鏡,影...
一步到位...我都想
大炮的話雖然580比430火力勁好多, 但價錢對我此等窮人來說是一個強大的阻力啊
riceball 目前離線  
舊 06-13-07, 12:56 AM   #508
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: riceball 查看文章
一步到位...我都想
大炮的話雖然580比430火力勁好多, 但價錢對我此等窮人來說是一個強大的阻力啊
400D有內閃, 可以儲住錢先嘛

舊 06-13-07, 01:06 AM   #509
riceball

引用:
作者: Strider 查看文章
400D有內閃, 可以儲住錢先嘛
內閃最有用相信是於夜間輔助物件對焦?
影人的話(特別是CW)沒外閃會大打折扣吧
riceball 目前離線  
舊 06-13-07, 08:28 AM   #510
KTN
~♡

泥支閃閃便宜又大碗...不買SB800真係幾蝕
D80幾好.日日係公司對住b

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
買sb800+55-200vr我要到8月尾先夠錢...
不過到8月尾放埋部d40
我既錢夠
sb800+55-200vr+18-55 DX II +二手D80
[影音版模式]
HD只係影音內播放的一種格式規範(1280x720/1920x1080都係HD規格)
意指新的播放的器材支持到這種規格,HD只係影音格式中的一種程呼
當然不係用相機去拍片...拍片自不然有其相關的器材...
拍的片可以係比HD更大的Res,只不過成品轉比你看時係HD的Size
等於我將一張原本1024x768的相Resize到800x600比你看一樣
[/影音版模式]

引用:
作者: 基路亞 查看文章
即係影相係無HD 的~ 只有用相機拍的片先有HD?
但430真係幾頹,玩過,真係幾個價有些搵笨成份,或者先買430再買580,到時430用來做slave,飛燈專用

引用:
作者: riceball 查看文章
一步到位...我都想
內閃都不係差嘛~無燈用時你都會發覺它幾好,影完都收得貨有餘,當然效果同變化係無得同外閃比

舊 06-16-07, 03:18 AM   #511
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
-skip-

[影音版模式]
HD只係影音內播放的一種格式規範(1280x720/1920x1080都係HD規格)
意指新的播放的器材支持到這種規格,HD只係影音格式中的一種程呼
當然不係用相機去拍片...拍片自不然有其相關的器材...
拍的片可以係比HD更大的Res,只不過成品轉比你看時係HD的Size
等於我將一張原本1024x768的相Resize到800x600比你看一樣
[/影音版模式]

-skip-
啊~ 先謝~ 明白了多點~

我之前講得唔太清楚~ 我有d 誤導左你~
我指不是只有相機拍的片才有HD~
我係奇怪如果某相機有HD 功能~
那相片就沒有HD~ 只有片先有HD~ 對吧?
可能都唔係太清楚~ 不過唔緊要吧~

那~ 我仲有少少問題~
HD 是格式的一種~ 咁係只要解像達到(1280x720/1920x1080) 就算HD~
還是仲有其他限制同規範的?

另係咪任何解像高於(1280x720/1920x1080) 都算HD~
而且可以將佢變成(1280x720/1920x1080) HD 播放?

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線  
舊 06-16-07, 08:31 AM   #512
KTN
~♡

總之簡單講HD係用於影音的範疇上
相機講的HD一般係指有拍片個種
它們多可以拍1280X720的片

簡單理解1280X720(720P)/1920X1080(1080i/1080p)就是HD
有更高的解像度,也花款多多,當然那些也有其他名稱作識別...
不過先不用理會...距離民用還可差遠了........./\

若然仲有想問,你落返樓下再問,不想在這OFF太多/\我會用我淺陋的所知答你(逃~)

舊 06-17-07, 02:52 AM   #513
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

引用:
總之簡單講HD係用於影音的範疇上
相機講的HD一般係指有拍片個種
它們多可以拍1280X720的片

簡單理解1280X720(720P)/1920X1080(1080i/1080p)就是HD
有更高的解像度,也花款多多,當然那些也有其他名稱作識別...
不過先不用理會...距離民用還可差遠了........./\

若然仲有想問,你落返樓下再問,不想在這OFF太多/\我會用我淺陋的所知答你(逃~)
好的~ 再謝~
因為原意我諗住問相機有無拍到HD 的機種已出~
諗住同相機好似有d 關係所以先係呢到問~~~

打擾了~

再有HD 的問題我會到下面影音問的了~~~

基路亞 目前離線  
舊 06-18-07, 02:53 AM   #514
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
請問邊到有得維修d 傻瓜機和舊鏡??

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線  
舊 06-22-07, 11:57 PM   #515
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
小弟有部yashica FX-103 SLR
但是壞的
如果係香港整, 係咪得香檳信得過??

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線  
舊 06-23-07, 05:38 PM   #516
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
我依家都係用緊內閃 買就一定係一步到位...唔係就儲資本買~到時買左唔夠用又要用多次錢就真係唔抵

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線  
舊 06-24-07, 01:18 AM   #517
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: Rosicky 查看文章
小弟有部yashica FX-103 SLR
但是壞的
如果係香港整, 係咪得香檳信得過??
去香檳相雞維收中心啦

舊 06-29-07, 05:40 PM   #518
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

想平平地買支外閃試下
各位師兄有無1千之內 c/p值高d既副廠外閃推介下
主要係用來打bounce影下自己d玩具
同埋7月尾影漫畫節

比d70s用

唔該

此篇文章於 06-29-07 05:43 PM 被 真.朱皮 編輯。
真.朱皮 目前離線  
舊 06-29-07, 06:22 PM   #519
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
想平平地買支外閃試下
各位師兄有無1千之內 c/p值高d既副廠外閃推介下
主要係用來打bounce影下自己d玩具
同埋7月尾影漫畫節

比d70s用

唔該
SB-400...
但都係果句...

引用:
買閃,我一定一步到位...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 06-29-07, 06:50 PM   #520
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: antony chan 查看文章
SB-400...
但都係果句...
http://www.nissin-japan.com/Di622/ <==依支好唔好
不過行哂旺角都找唔到

舊 06-29-07, 10:10 PM   #521
KTN
~♡

買頹閃不如用返內閃數...
用泥真係無理由不買返支...
行貨價又平又有保養又有色FITLER
柔光罩同第五粒電...仲有A MODE用...
難為大砲貴又貴過人...行又無保....

你的真正需要

舊 06-29-07, 10:16 PM   #522
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
買頹閃不如用返內閃數...
用泥真係無理由不買返支...
行貨價又平又有保養又有色FITLER
柔光罩同第五粒電...仲有A MODE用...
難為大砲貴又貴過人...行又無保....

你的真正需要
已經可以肯定自己SB800係半年之內都買唔到
只係諗緊最後1千可以點用得有價值D

舊 06-29-07, 10:18 PM   #523
KTN
~♡

儲起它直到變成SB800的價值

引用:
已經可以肯定自己SB800係半年之內都買唔到
只係諗緊最後1千可以點用得有價值D

舊 06-29-07, 10:56 PM   #524
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
儲起它直到變成SB800的價值
咁既話
買支頹tele 70-300mm g $680加多支頹腳係咪好d呢

舊 07-02-07, 07:15 PM   #525
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

昨晚
從家父手中得到這支舊自護年代既外閃
想問下各師兄支野係點樣set的

支閃正面仲有得揀 [m],[紅色].[藍色]

另外
有無人知依部放到幾錢?

此篇文章於 07-02-07 07:19 PM 被 真.朱皮 編輯。
真.朱皮 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 08:12 PM

手機版 | APP版