Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 10 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 30 70  ... 最後
Neo Music UNIVERSE>樂器討論區(P.1有一個統計)
KIM 10:01 PM 10-02-05
作者: 咭咭王子(一V一)p:
係呀~ 拎$600去試下自己o岩唔o岩玩~ 見佢近近地先想試!
態度 & 方法都正確, 祝你找到岩!!!
咭咭王子(一V一)p 10:15 PM 10-02-05
作者: KIM:
態度 & 方法都正確, 祝你找到岩!!!
仲有目的~ (笑) 如果教我果個係靚仔就好了!
btw, 今日我去過sky music!

其實初學電結他, 4堂可以得到o的咩? a
我完全冇學過音樂的!
KIM 10:20 PM 10-02-05

我完全冇學過音樂的!
咁要睇你音樂細胞了~~~同埋自已回家自修是好緊要!!!
不過你沒有樂理底就辛苦d, 自己自修多d書啦!

我初學結他時, 都差不多1-2天練一次~~~!
學 聲樂 時就辛苦多了~~~
鎖鏈怪 11:38 PM 10-02-05
-skip-
由完全唔識學起的話
會教你結他構造(都可能唔教)
基本音樂知識(數拍子睇譜等等)
正確手勢
幾個基本OPEN CHORD
基本既mute線技巧
如果學得快既可能會教埋scales

至於樂理方面唔洗擔心住
應該未有咁快教

其實結他初學真係唔難
只要你有心練同肯下苦功就一定得
加油
咭咭王子(一V一)p 11:56 PM 10-02-05
謝謝~
我已經20有1歲, 希望呢個問題唔會係1個問題!
聽朝打電話去問詳情!
鎖鏈怪 11:59 PM 10-02-05
謝謝~
我已經20有1歲, 希望呢個問題唔會係1個問題!
聽朝打電話去問詳情!
年齡唔係咩大問題
初學可能會有手指唔夠長既感覺尤其係女仔
不過習慣左就OK架喇
usayarE 12:03 AM 10-03-05
星期四去考鋼琴dipABRSM, 大家有冇advice 畀下...
總係覺得好危險, 一定唔及格咁...
recital 又唔穩陣, 技術我又唔勁...
viva voce 又唔知佢會問咩, 我個底又差...
鎖鏈怪 12:05 AM 10-03-05
作者: onon:
星期四去考鋼琴dipABRSM, 大家有冇advice 畀下...
總係覺得好危險, 一定唔及格咁...
recital 又唔穩陣, 技術我又唔勁...
viva voce 又唔知佢會問咩, 我個底又差...
advice係...比d信心自己啦
咭咭王子(一V一)p 12:54 AM 10-03-05
作者: 鎖鏈怪:
年齡唔係咩大問題
初學可能會有手指唔夠長既感覺尤其係女仔
不過習慣左就OK架喇
我都聽過手指問題~ 但有o的學琴 or 學過結他的朋友, 都話我o的手指夠長, 唔學浪費哂!
Sgodkyo 01:10 AM 10-03-05

我完全冇學過音樂的!
OT : 咭咭姐鍾意靚仔嗎 ?
咭咭王子(一V一)p 01:13 AM 10-03-05
作者: 神京:
OT : 咭咭姐鍾意靚仔嗎 ?
OT(2): 有好過冇~
我未見過/聽過有女仔教結他喎!
Sgodkyo 01:17 AM 10-03-05
OT(2): 有好過冇~
我未見過/聽過有女仔教結他喎!
OT(3):我識果個都幾靚仔架~
聽講唔少父母唔鍾意自己個女學結他
咭咭王子(一V一)p 01:28 AM 10-03-05
OT(3):我識果個都幾靚仔架~
聽講唔少父母唔鍾意自己個女學結他
OT(4): 我爸媽無所謂, 早2年幾(3年!?)我個妹summer都有學過, 不過佢懶練, 又無乜興趣, 所以就冇玩, 個"m"擺o左o係屋企封塵~

我就係無啦啦抽起條筋想學~ (又可以話愛上何韻詩, 見佢玩得咁型又想試吓 )
半熟蕃茄 11:10 PM 10-15-05
OT(4): 我爸媽無所謂, 早2年幾(3年!?)我個妹summer都有學過, 不過佢懶練, 又無乜興趣, 所以就冇玩, 個"m"擺o左o係屋企封塵~

我就係無啦啦抽起條筋想學~ (又可以話愛上何韻詩, 見佢玩得咁型又想試 )
千祈唔好為型而學結他..............
你真心係想彈歌自娛先好學............如果唔係一定好快放棄
我初時都係咁,個人又懶.............而家兩年都仲係成個beginner(我有跟阿sir學......0個呀sir又太好人......成日比我改時間........)
不過最近有d想練返熟d,同埋想學classical guitar
solitude~~ 06:35 PM 10-16-05
我學了電子琴大約半年..
想問有两層的電子琴同一層過的電子琴有咩分別?
係唔係一定要買两層的?(因為我係通利學的都是两層)
Sgodkyo 06:44 PM 10-22-05
邊度多官方結他譜賣 ??? 除左hmv
StOnE 07:08 PM 10-22-05
邊度多官方結他譜賣 ??? 除左hmv
Tomlee ~
Sgodkyo 07:12 PM 10-22-05
作者: StOnE:
Tomlee ~
打漏左
係流行曲大碟官方結他譜~
StOnE 06:22 PM 10-24-05
打漏左
係流行曲大碟官方結他譜~
tomlee 都有的
仲有柏斯, 有時會見到一D 意想不到的 結他譜
半熟蕃茄 10:16 PM 11-18-05
呢度真係好少人..............唔通而家真係無乜人玩樂器
想問下大家有無人有夾band ka?有時覺得可以一齊練習應該進步得快d......不過我都未試過夾band.........因為自己屎........
有無夾開/過gei人講下0個時係玩左幾耐先開始夾?
HaKu 01:38 AM 11-23-05
作者: frankieccc:
呢度真係好少人..............唔通而家真係無乜人玩樂器
想問下大家有無人有夾band ka?有時覺得可以一齊練習應該進步得快d......不過我都未試過夾band.........因為自己屎........
有無夾開/過gei人講下0個時係玩左幾耐先開始夾?
好小來呢區

我係玩左3個月已經開始搵fd去band房玩下~之後先開始搵歌夾..
不過我自己都係好屎..所以只係搵番自己fd夾
你玩左幾耐??基本上我覺得玩左幾耐都夾得...睇下夾乜歌罷了...
半熟蕃茄 07:36 AM 11-23-05
作者: HaKu:
好小來呢區

我係玩左3個月已經開始搵fd去band房玩下~之後先開始搵歌夾..
不過我自己都係好屎..所以只係搵番自己fd夾
你玩左幾耐??基本上我覺得玩左幾耐都夾得...睇下夾乜歌罷了...
我玩左guitar兩年左右(電同木都有玩下.......木多d).........不過因為懶.........玩下停下(試過半年無練 ).........我估我係得三個月程度都無
例如scale都唔係太熟........仲要淨係識幾個.........因為成日掛住彈歌.........d基本野仲係成pat屎咁
請問你係玩邊種學器?
HaKu 12:21 AM 11-24-05
一樣 Guitar..不過主要玩電多d
基本上我都唔係識好多scale..都係常用果幾個
到宜家我都唔係識得好多歌..同fd夾..都係夾得果幾首
半熟蕃茄 12:26 AM 11-24-05
作者: HaKu:
一樣 Guitar..不過主要玩電多d
基本上我都唔係識好多scale..都係常用果幾個
到宜家我都唔係識得好多歌..同fd夾..都係夾得果幾首
可以講下係邊幾首ma?
HaKu 01:44 AM 11-24-05
夾得最惦ge就係simplan plan首perfect world..好易
另外有同屬simplan plan隻every time,beyond的海闊天空,灰色軌跡..
仲有Bon jovi隻it's my life...呢幾首
第一 ... 10 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 30 70  ... 最後

返回主題版面