Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-22-07, 09:48 PM   #26
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
戰爭
被逼害
貿易磨擦

呢個世界有邊個國家唔鐘意扮受害者?

舊 07-22-07, 09:56 PM   #27
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:
作者: メソウサ 查看文章
戰爭
被逼害
貿易磨擦

呢個世界有邊個國家唔鐘意扮受害者?
德國?
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 02:33 AM   #28
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
侵略還侵略, 唔應該影響教育

就算教都應該係歷史課教, 而且應盡量反映真實一面
而唔係晌音樂課數學課教人唱~拿起機槍殺敵去....
對觀點有所保留
培養獨立批判思考只係教育一部份目的
有誰可以說報仇絕對只係件壞事?
有誰可以說民族仇恨絕不該讓子孫記下?
國家社會需要什麼樣的人,我們就該教育什麼樣的人出來
這才是現實版的教育方針

假若他們需要復仇是正確的,不讓小孩記着這是他們切身的事,難道讓他們大了,從事不關己的三身角度來說事件好壞嗎?

該討論的應是北韓是否要報仇,是否要永遠記着所受的恥辱

此篇文章於 07-23-07 02:38 AM 被 mmssm 編輯。
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 03:58 AM   #29
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: mmssm 查看文章
對觀點有所保留
這才是現實版的教育方針

假若他們需要復仇是正確的,不讓小孩記着這是他們切身的事,難道讓他們大了,從事不關己的三身角度來說事件好壞嗎?

你都幾有趣...我明白你可能代入咗角色裡面諗

我想話,係咪唔教班小朋友用槍殺敵, 佢地就會忘記民族歷史?
你睇番香港, 小學課本唔會教你用機槍殺人, 但大家都唔會忘記六四,唔會忘記日本侵華?

呢d 歷史/公民教育係必須, 但要本住學生心智程度來因才施教
等佢地有成熟思維, 去思考應該報仇定還是用其他o既方法去解決
而唔係由細灌輸呢種要用槍殺敵o既仇恨思想
呢d 唔係叫教育, 係洗腦

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 09:19 AM   #30
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
洗腦教育, 小朋友返學學殺人, 你都咪話唔可怕

舊 07-23-07, 09:26 AM   #31
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: mmssm 查看文章
對觀點有所保留
這才是現實版的教育方針

接受唔得等於認同
根本兩回事

可以接受到教育方針背後係有其原因
但唔等於要認同埋呢套係合理推行

舊 07-23-07, 01:50 PM   #32
tszlun
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
搞兩搞覺得日本好慘…

周圍果幾個國家都針對我既?我發展快D姐?你又唔識發展…咁又係我錯?
請搞清楚,先不計極左份子,中國人、韓國人、菲律賓人、美國老兵等都討厭日本人,原因不是日本發展快,而是日本竄改歷史,到今天還沒有承認責任--在如此的背景下,「針對」日本有什麼不妥?
tszlun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 07:15 PM   #33
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
你都幾有趣...我明白你可能代入咗角色裡面諗

我想話,係咪唔教班小朋友用槍殺敵, 佢地就會忘記民族歷史?
你睇番香港, 小學課本唔會教你用機槍殺人, 但大家都唔會忘記六四,唔會忘記日本侵華?

呢d 歷史/公民教育係必須, 但要本住學生心智程度來因才施教
等佢地有成熟思維, 去思考應該報仇定還是用其他o既方法去解決
而唔係由細灌輸呢種要用槍殺敵o既仇恨思想
呢d 唔係叫教育, 係洗腦
我相信佢地唔會忘記既...
不過洗腦咁教係一定會深刻
六四晚會其實都愈黎愈少人,同埋果度有幾多年青人?加上教科書跟本唔會教...

去思考報仇與否的應該是國家元老還是未來棟樑呢....
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 08:12 PM   #34
Kinexecute
Senior Gamer
得到力量…創造世界…

註冊日期: May 2006
比起日本同台灣既…
的確強好多
Kinexecute 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-07, 08:33 PM   #35
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer