Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-11-06, 09:00 PM   #26
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 櫻庭
其實有冇可能睇返第一部??
想由頭開始睇
笨大今個月出番第一部的game.

市面應該仲買到第一部的二手漫畫.

但要有心理準備,荒木畫第二部時有明顯進步. 即係第一部的畫功其實幾難頂.
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 09:01 PM   #27
wing
格鬥低手

引用:
作者: nakakula
你自己都講錯野 , 快d更正返
你指錯咩?
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 09:29 PM   #28
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
引用:
作者: wing
但要有心理準備,荒木畫第二部時有明顯進步. 即係第一部的畫功其實幾難頂.
完全同意

我接觸到 Jo Jo 係因為人地借我睇第三部,覺得正所以先由第一部追番。

一開始睇第一部的反應係: a

如果我一開始係由第一部開始睇的話我應該唔會追...

舊 10-11-06, 09:33 PM   #29
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 邪氣小貓
完全同意

我接觸到 Jo Jo 係因為人地借我睇第三部,覺得正所以先由第一部追番。

一開始睇第一部的反應係: a

如果我一開始係由第一部開始睇的話我應該唔會追...
第一部我覺得同北斗之拳無咩分別

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線  
舊 10-11-06, 09:36 PM   #30
BobbyBobby
Junior Member

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: loser
話佢似拳皇創世紀, 係因為對戰時, 個個替身使者都係齋用替身能力, 而唔會自己打埋一份. 承太郎呢 d 爛仔, 自己落手打埋一份肯定威力大增. 而家個個淨係用替身, 搞到好似拳皇創世紀咁淨係識出絕招, 好似唔記得哂普通拳腳功夫咁. 如果祖羅夫同一場戰鬥出替身加波紋加普通拳腳, 咁就真係正喇.

仲有就係, 殺 JoJo 佢地幾個唔一定要用有替身能力o既人o者, 好似第二部咁, 加 d 普通人殺手一樣咁精彩. 一個接一個替身使者, 搞到好似超人片集咁 (1. 發現怪獸 > 2.超人出場 > 3.打完 > go to step 1 ), 令故事進展較為彊化, 係我覺得冇頭兩部咁好睇o既原因之一.

又唔係話要佢非常詳盡, 起碼有 d 地方可以講解多 d. 例如正義o既霧點解係都要o係人地傷口開洞至控制倒人呢? 綠色法皇點解可以離開主人特別遠呢?
1.唔通你識用筷子,都要搵手食咩?
2.普通波紋人唔夠jojo班人打,送死....
3.綠色法皇有補完資料,因為係射程遠,力量廢(遙控型),白金之星就力量大,射程短

ps係咪無人可以打底黃鎮

闍慈 vs Terry
BobbyBobby 目前離線  
舊 10-11-06, 10:23 PM   #31
ShinShiden
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDshinshiden
XBox Live Gamertagshinshiden
引用:
我都覺得佢 d 鬥智橋段好正, 尤其係第二部祖羅夫果 d, 真係拍案叫絕.
但係去到第三部, 好多時 d 敵人會 "堂堂正正" 咁企出黎話 "我要對付你", 有時仲會講埋俾對方聽自己o既替身能力係乜, 就真係好好笑.
話佢似拳皇創世紀, 係因為對戰時, 個個替身使者都係齋用替身能力, 而唔會自己打埋一份. 承太郎呢 d 爛仔, 自己落手打埋一份肯定威力大增. 而家個個淨係用替身, 搞到好似拳皇創世紀咁淨係識出絕招, 好似唔記得哂普通拳腳功夫咁. 如果祖羅夫同一場戰鬥出替身加波紋加普通拳腳, 咁就真係正喇.
好多時 d 敵人會 "堂堂正正" 咁企出黎話 "我要對付你" <---灰塔, 被控制既花京院, 倒吊者...等等冇咁做wo...

個個替身使者都係齋用替身能力, 而唔會自己打埋一份<--替身要用替身來擊倒...同埋都唔係隻隻都一定咁做...賭徙達比 , 遊戲機玩家達比 已經要 承太郎 佢地 智取先贏到..
式度神 阿力斯..承太郎變細後都用實拳打到敵人訓低啦...但係果隻 亞空間之瘴氣..你唔用替身根本係死硬既...兩部作品都唔同既...咁比法有d唔太fair囉...小弟覺得...
ShinShiden 目前離線  
舊 10-11-06, 10:34 PM   #32
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
你指錯咩?
你唔係講呀老化能力同釣O能力的2兄弟咩 , 唔係第五部 , 唔通我記錯

引用:
作者: BobbyBobby
啟動中係 。

nakakula 目前離線  
舊 10-11-06, 10:35 PM   #33
wing
格鬥低手

引用:
作者: ShinShiden
好多時 d 敵人會 "堂堂正正" 咁企出黎話 "我要對付你" <---灰塔, 被控制既花京院, 倒吊者...等等冇咁做wo...

個個替身使者都係齋用替身能力, 而唔會自己打埋一份<--替身要用替身來擊倒...同埋都唔係隻隻都一定咁做...賭徙達比 , 遊戲機玩家達比 已經要 承太郎 佢地 智取先贏到..
式度神 阿力斯..承太郎變細後都用實拳打到敵人訓低啦...但係果隻 亞空間之瘴氣..你唔用替身根本係死硬既...兩部作品都唔同既...咁比法有d唔太fair囉...小弟覺得...
本體同一般物理攻擊根本打唔到替身; 但通常敵人只派替身攻擊, 真身匿埋. 呢個時候點用拳腳?
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 10:38 PM   #34
wing
格鬥低手

引用:
你唔係講呀老化能力同釣O能力的2兄弟咩 , 唔係第五部 , 唔通我記錯
佢兩兄弟係波士派去截擊布拉迪差小隊, 祖羅佢地在烏龜內都受到攻擊而老化; 最後布拉迪差搞掂佢地, 仲同beach boy講: "殺死你" 呢句話係殺死左對方先講的.

如果唔係第五部, 你話係第幾部呢?
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 10:39 PM   #35
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
係呀仲有d stand 係未必有能力完全保護到自己架 , 唔通要自己出場送死咩

舊 10-11-06, 10:40 PM   #36
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
佢兩兄弟係波士派去截擊布拉迪差小隊, 祖羅佢地在烏龜內都受到攻擊而老化; 最後布拉迪差搞掂佢地, 仲同beach boy講: "殺死你" 呢句話係殺死左對方先講的.

如果唔係第五部, 你話係第幾部呢?
咪就係第4部囉 (你說的\/)

舊 10-11-06, 10:40 PM   #37
ShinShiden
Crazy Gamer

引用:
本體同一般物理攻擊根本打唔到替身; 但通常敵人只派替身攻擊, 真身匿埋. 呢個時候點用拳腳?
完全贊同
舊 10-11-06, 10:47 PM   #38
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: BobbyBobby
1.唔通你識用筷子,都要搵手食咩?
2.普通波紋人唔夠jojo班人打,送死....
3.綠色法皇有補完資料,因為係射程遠,力量廢(遙控型),白金之星就力量大,射程短

>1.唔通你識用筷子,都要搵手食咩?
咁你食薯片會唔會用筷子?
唔係話要佢完全唔用替身. 不過有 d 時候唔用替身都得架喎, 而且可能仲方便添.

>2.普通波紋人唔夠jojo班人打,送死....
未打過又點知?

>3.綠色法皇有補完資料,因為係射程遠,力量廢(遙控型),白金之星就力量大,射程短
未睇到. 謝補完.

此篇文章於 10-11-06 10:57 PM 被 loser 編輯。
loser 目前離線  
舊 10-11-06, 10:52 PM   #39
loser
Game Master
......

引用:
梗係講緊真身都出現左o既時候啦.
例如替身係 "槍" o既 "皇帝" 咁, 大可以用綠色法皇射個真身, 或者成班人分幾路圍攻佢個真身. 但係成班人就淨係掛住諗點樣對付個替身, 跟住就俾人射死左.

舊 10-11-06, 10:55 PM   #40
loser
Game Master
......

引用:
作者: ShinShiden

>灰塔, 被控制既花京院, 倒吊者...等等冇咁做wo...
所以我話 "好多時", 而唔係 "全部 ". 再者, 花京院有宣戰喎....

>賭徙達比 , 遊戲機玩家達比 已經要 承太郎 佢地 智取先贏到..
未睇到咁後. 聽完你講令我十分期待.

舊 10-11-06, 10:55 PM   #41
ShinShiden
Crazy Gamer

引用:
例如替身係 "槍" o既 "皇帝" 咁, 大可以用綠色法皇射個真身, 或者成班人分幾路圍攻佢個真身. 但係成班人就淨係掛住諗點樣對付個替身, 跟住就俾人射死左.
但係替身一被擊毀..替身使者都難逃一死/重傷的了啵
舊 10-11-06, 11:09 PM   #42
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
一個有經驗的"stand使"係已經完全估到或体驗過敵人會點攻佢的弱點 ,
因此除非掌握到優勢 , 否則唔會主動打本体 雖然套野成日都會話"只要打倒主体就可以"
但一般人唔會俾你咁輕易打中本体 , 有d直頭係放罠係本体旁邊引你過去打本体

舊 10-11-06, 11:27 PM   #43
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
簡單d講,我睇拳皇創世紀,一路笑一路問候車田,咁o既野都作得出仲要有人睇~~
睇龍珠,擺到明邊個力量高就邊個羸,d打鬥有d多餘...(你睇下悟空打斯路,佢知戰鬥力唔夠斯路勁,直頭棄權....叫悟飯送死^^")
而睇jojo,完全唔同feel,頭腦對戰o既表表姐,loser兄竟然可以將佢放係創世紀同龍珠度比較,我一入到o黎即刻O晒嘴......
詳細分析等等我就唔講law,樓上各位都講晒,如果loser兄都係覺得不服o既,只可以話jojo完全唔o岩你睇~收手啦,因為你每一句都踐踏緊我地呢班jojo fans...
睇jojo等於睇龍珠
問十個人十個都聯想唔到。

同埋,已經用一個挑骨頭o既心態去睇一件事,係發現唔到、享受唔到箇中o既樂趣

此篇文章於 10-11-06 11:49 PM 被 神名レオ 編輯。
神名レオ 目前離線  
舊 10-12-06, 12:01 AM   #44
wing
格鬥低手

引用:
咪就係第4部囉 (你說的\/)
哈哈, 你o岩! 我真係打錯左自己都唔知!
wing 目前離線  
舊 10-12-06, 12:05 AM   #45
wing
格鬥低手

引用:
作者: 李奧涼介
詳細分析等等我就唔講law,樓上各位都講晒,如果loser兄都係覺得不服o既,只可以話jojo完全唔o岩你睇~收手啦,
...
同埋,已經用一個挑骨頭o既心態去睇一件事,係發現唔到、享受唔到箇中o既樂趣
完全同意

引用:
作者: 李奧涼介
因為你每一句都踐踏緊我地呢班jojo fans...
我又唔覺.... 只係認為佢唔識欣賞. 既然係咁, 真係要叫佢唔好浪費時間去迫自己睇d唔鍾意睇的野.
wing 目前離線  
舊 10-12-06, 12:10 AM   #46
Cube
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
唔Arm睇就咪鬼睇la
冇謂令自己難過.
一陣又周圍同人講JOJO "一 d 都唔好睇"

返去睇返d 唔會"求求其其加 d 人" , 咩都會詳詳細細"解釋"既漫畫

認真, jojo 唔arm 你ga la ,放棄把喇 .
Cube 目前離線  
舊 10-12-06, 12:17 AM   #47
hehe_li
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
JOJO既戰鬥大多數鬥智唔鬥力, 只要識運用替身就有機會嬴~呢個係替身戰鬥既魅力
hehe_li 目前離線  
舊 10-12-06, 12:27 AM   #48
櫻庭
Game Master
四品指揮官

註冊日期: Nov 2005
引用:
笨大今個月出番第一部的game.

市面應該仲買到第一部的二手漫畫.

依家第幾部

舊 10-12-06, 12:38 AM   #49
nohopeleo
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
好唔開心,竟然用拳王創世記黎同JoJo比較......

舊 10-12-06, 12:40 AM   #50
nakakula

Wii U ID
PSN  ID
引用:
作者: 櫻庭
依家第幾部

所謂的第七部

引用:
作者: 評論:

其實第三部先再始stand ,加上事主也只是睇到第三部開端 ,有好多scene 事主都未能体會 。
就有如一個什麼也做不到,也未曾成功撃倒一個敵人,每天也用那雙挖過屎眼的手,每天也用那雙用來自慰的手 , 比起屎渠中的渣滓更要醜惡的小角色,
在結局中卻成為了令全部讀者都流淚的大英雄一般 , 都係冇人會估到的 , 因此就以開頭的三部而決定適合與否 ,未免太過急了吧

此篇文章於 10-12-06 12:43 AM 被 nakakula 編輯。
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「アマガミSS+plus」第13話「橘美也編 オンセン」(終) money 日本動漫畫討論版 666 12-07-16 09:02 PM
[漫畫] 杉崎ゆきる 新作「1001(ナイツ)」連載中 money 日本動漫畫討論版 7 10-20-12 04:00 PM
[漫畫] 荒木飛呂彦「岸部露伴」新作 10月6日掲載! money 日本動漫畫討論版 6 10-02-12 12:44 AM
jojo 一問 witchblade 日本動漫畫討論版 9 01-22-04 10:36 PM
問jojo扭蛋 我的爸爸 收藏品討論版 1 10-10-03 07:48 PM

現在的時間是 09:35 PM

手機版 | APP版