Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-24-05, 01:28 AM   #26
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
無人丙我既
我少丙呀

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 02:58 AM   #27
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
希望各前輩大力d丙下小弟
等小弟學下野...
#1 黃槐

#3 半邊蓮

依家睇番晒d相...
先發覺自己影埋好多花花草草...

舊 12-24-05, 08:51 AM   #28
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 大雄
無人丙我既
我少丙呀
得.......一定有你份...

喂.........Yui 大和 KK 大吩咐我帶互丙風氣入黎........大家應互抽互丙........唔好旨意晒我.......

記住........教學相長.........丙人.......自己都有得著..........

舊 12-24-05, 12:20 PM   #29
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: OldCake
KK 三張..........勁喜歡#3..........好有氣氛.......和一般山頂例相有別.........

#1.......上重下輕了.........雖人向前行.....下方留點位"通氣"是正確,現在是多了點.........視點是向右,不是向下丫...........high key 都用得好.......令人物突出....

#2..........見右手又點呢?

KK 大佬..........唔好怪我重手.........試用期........Yui 大及住我架...
感謝餅哥批評啊~~ 不用客氣啦, 你重手大家才有得益嘛~~

#1 的確有它的問題... 用慢 shutter 抓到了那個表情之後是有點自娛(愚)過頭了... /\

至於 #2, 本來預想是從拍正後方拍半身的 (-> 像這個), 不過覺得動感不夠, 於是調整一下拍攝位置, 改由右後方拍, 這樣對角線明顯一些, 運動員的動作突出(誇張)一些. 可是畫面拉闊之後, 發現 3:2 框框再不能只框著半身了, 於是再調整一下 framing, 拍肩膀以下 ... 右手不見了的確有點可惜, 另一方面, 我覺得多出了一隻左手也有點可惜.

此篇文章於 12-24-05 11:49 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 12:30 PM   #30
九等天使
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
我又黎~~~
# 01

# 02

# 03

# 04

# 05

此篇文章於 12-27-05 07:38 PM 被 九等天使 編輯。
九等天使 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 12:49 PM   #31
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我又來...

奸詐餅的兩張鳥兒, 好明顯主體(尤其是眼睛)擺放在 rule of thirds 的標準位置是有心思的, 這樣照片看起來比較有趣. 有一點可惜的是, #3 裡的尾巴給砍了.

另外我有一點小牢騷. 我覺得拍雀鳥很忌 "各位觀眾, 雀仔一隻" 的拍法. (除非是教科書圖片...) 可以考慮給圖片多一點 context, 例如加入背後的鳥籠, 人群, 或者捕捉雀鳥展翅的一刻, 或者"齊齊向左望" , 照片會更加有趣.

再來...

餅哥的 #3 愈看愈覺有趣, 除了第一眼看到的顏色和光影, 構圖方面, 抓著視線的對角線和三角形的數量也不少 (你數到多少條/個? ), 令畫面的可觀性更加提高. 雖然這樣想可能流於理論, 不過我覺得單憑感覺也不行就是了... /\
舊 12-24-05, 12:51 PM   #32
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
KKH大大... 以我愚見...
#1 轉為正方型要上方就可以了...
有打算轉用正方型的相機嗎?

引用:
作者: KKH
感謝餅哥批評啊~~ 不用客氣啦, 你重手大家才有得益嘛~~

#1 的確有它的問題... 用慢 shutter 抓到了那個表情之後是有點自娛(愚)過頭了... /\

至於 #2, 本來預想是從拍正後方拍半身的 (-> 像這個), 不過覺得動感不夠, 於是調整一下拍攝位置, 改由左後方拍, 這樣對角線明顯一些, 運動員的動作突出(誇張)一些. 可是畫面拉闊之後, 發現 3:2 框框再不能只框著半身了, 於是再調整一下 framing, 拍肩膀以下 ... 右手不見了的確有點可惜, 另一方面, 我覺得多出了一隻左手也有點可惜.

此篇文章於 12-24-05 12:55 PM 被 NetNetBoy 編輯。
NetNetBoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 01:10 PM   #33
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: NetNetBoy
KKH大大... 以我愚見...
#1 轉為正方型要上方就可以了...
有打算轉用正方型的相機嗎?
不失為好提議啊, 謝謝你意見!

正方形相機............... Net Net 哥你跟七鳥一伙的啊?! 只要一亮相已經毒氣漫天耶~~ (講下笑 )
舊 12-25-05, 01:30 PM   #34
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 大雄
無人丙我既
我少丙呀
大家也來一起互丙嘛!! 不要害羞啊, 有丙才有進步啊!

大雄 #1 無限生機... 不錯不錯, 可惜影像鬆散啊. 1/13s 有沒有落腳架?... 基本上個人不怎麼介意 lens flare, 不過左上和右下幾點的確比較礙眼.

大雄 #2 靠拾紙皮為生的婆婆... 背景雖然給了照片一個 context, 但未夠強烈 (格格不入? 阻塞交通?)... 另外我覺得把主體的腳和車輪給砍了不是上策, 畫面失了平衡... 太陽光直接落在主體身上而非背景, 這樣的採光不錯啊.

大雄 #3 買少見少既街邊雪糕車... 這一張沒有 context. 另外把背景變 黑白+朦朧 雖然可把主體突出, 但更令我仔細去研究一下背景有什麼 (其他人或許不會), 有點弄巧反拙... 另外腳和車輪也給砍了...

大雄 #4 淨潔箱... 屋簷和柱很滋擾視線... 天空好爆...

大雄 #5 舊...冷氣機... 既然是一左一右兩部冷氣機, 何不一左一右的構圖? 而不要把主體(左邊的冷氣機)放畫面中間嘛... 冷氣機本身不夠突出也是一個問題.
舊 12-25-05, 01:47 PM   #35
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
快丙吧
1) 奧運個陣見人影, 幾好玩

2) 算唔算對望

舊 12-25-05, 03:13 PM   #36
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
既然兩位版大都說互丙才有進步,咁我都唔客氣啦!

Stone #1
我都記得奧運o個張,也運用得不錯,只欠水平

九等天使
#1 第一眼就會被那個貝殼吸引,但沙灘部份吉位較多,試試將貝穀放右下角,底部是石頭部份,背景是沙+海

#4 & #5
兩張比較,我會想食餃(小籠包?)多D,因為那張的構圖不錯。那一小碗醋及背後的籠,能夠帶出那種"點心味"
而#5 的叉好似被斷頭!

丙住咁多先~!
p.s. 我都等緊你地兩我呀

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-05, 02:14 AM   #37
大雄
卡啦騷

引用:
大家也來一起互丙嘛!! 不要害羞啊, 有丙才有進步啊!

大雄 #1 無限生機
大雄 #2 靠拾紙皮為生的婆婆
大雄 #3 買少見少既街邊雪糕車
謝謝K 大

#1 無落腳呀手持咋, 支SIGMA 12-24 麻麻DEE...唔多實淨
#2 係比較特別..阿婆出現得好快..我要練多D 影突發事件..所以觀唔到太多構圖喇..我會改進一下
#3 仲難..因為我影既時侯我好驚個阿伯會鬧我..都睇得出佢好似幾惡咁 (可能之前影左個QC仔比人鬧完O黎驚驚地既關係 )

講多無謂,一步到位
舊 12-26-05, 11:33 AM   #38
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

好恐怖...個個都叫人插自己

呢個topic唔係貼自己05年最鐘意o既相咩.......?點解變成互插之地||||

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-05, 12:59 PM   #39
大雄
卡啦騷

引用:
作者: jaVaj ◣
好恐怖...個個都叫人插自己

呢個topic唔係貼自己05年最鐘意o既相咩.......?點解變成互插之地||||
比人丙下先會進步
咁2006 年就會有更多拍得最喜歡的作品

講多無謂,一步到位
舊 12-26-05, 08:41 PM   #40
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

繼續睇相....

萬能俠 #1 花展2005 @19-03-2005... 背光鬱金香的透明感十分漂亮!... 要挑剔的地方是照片中的焦點不夠清晰, 中間 in-focus 的兩朵花不算突出; 左邊紅色花明顯不是焦點, 但顏色很搶眼; 右邊有兩朵特別高一點的花; 右上方也有一些頗為搶眼的紅色.

萬能俠 #2 白泥 @19-06-2005... 構圖十分工整: 有 S curve 的溪流, 河口和人群放 rule of thirds 的標準位置... 不過我覺得溪流如果流向下方, 而非左邊, 便可以負起引領視線的作用, 由攝影師的位置引領到海邊... 另外, 部份天空爆光了, 看起來不算漂亮.

萬能俠 #3 青衣IVE @24-06-2005 (無聊中時發現,好得意)... 心心頗有趣, 可惜整體吸引力不大啊.
舊 12-27-05, 12:19 PM   #41
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
尋日去了圓玄學園影下花展~

修正~
加了兩張相~

此篇文章於 12-27-05 02:49 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-05, 12:34 PM   #42
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 奸詐餅
尋日去了圓玄學園影下花展~
...
唔好意思, 這個 post 搬了去新 topic, 因為這裡是每人最多五張 2005 最喜歡作品啊.
舊 12-27-05, 02:21 PM   #43
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
唔好意思, 這個 post 搬了去新 topic, 因為這裡是每人最多五張 2005 最喜歡作品啊.
咦?
係喎~
完全忘記左呢回事當o左呢度互丙格鬥台添~
唔該K大~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-05, 05:51 PM   #44
九等天使
Crazy Gamer

多謝 真三一兄 !~~~
但...我可唔可以轉我d相?...咁o岩琴日影左張覺得幾好...
http://images.snapfish.com/345884935...B3896896nu0mrj
舊 12-27-05, 07:33 PM   #45
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

既然是你自己 2005年拍得最喜歡作品, 轉相當然沒問題.
舊 12-27-05, 07:51 PM   #46
九等天使
Crazy Gamer

謝~已經edit左post
之前 真三一兄 指我o既張o既# 05已經轉左做另外一張,俾返之前o個張o既link各位做個參考
http://images.snapfish.com/34586534%...287%3C34nu0mrj

呀,我講講自己d相先...
# 01貝殼, 係去學校旅行時影o既,舂砍角個景好靚,一大個海灘,但拎起相機o既時候就好似冇一張係影得靚咁......唔知各位有冇試過d睇到景係靚,但影相就普通o既情況呢?......或者可以點改善?
# 02公仔, 可能大家覺得冇咩特別,但哩張相係冇人教我之下研究到點影物件相先好d...之前影親玩具/物件相都係求其放o係一個位就影,冇講究過點先係好.........希望遲d會有時間研究燈箱
# 03黃昏, ......唔知點解會放上黎
# 04小籠包, 第一張覺得自己影得ok o既食物相
(新)# 05, 琴日同friend行山影o既...

歡迎各位指教!!!
舊 12-27-05, 09:20 PM   #47
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 九等天使
唔知各位有冇試過d睇到景係靚,但影相就普通o既情況呢?......或者可以點改善?
當然試過
什至乎想個景有好多靚野,想一張相內有哂咁多靚野,但最後都係......

之後
我通常會諗一諗呢一張相我究竟想影乜
跟住去影,就會隔除好多不必要的物件入鏡
(現在還改善當中 )

然後又會諗下用特別少少o既角度去影
去到呢度我就會行黎行去,睇下有冇新發現,然後影!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-05, 09:24 PM   #48
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
請各方兄弟姊妹用力炳 ~

Rice

舊 12-28-05, 08:50 AM   #49
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 真 三一萬能俠
當然試過
什至乎想個景有好多靚野,想一張相內有哂咁多靚野,但最後都係......

之後
我通常會諗一諗呢一張相我究竟想影乜
跟住去影,就會隔除好多不必要的物件入鏡
(現在還改善當中 )

然後又會諗下用特別少少o既角度去影
去到呢度我就會行黎行去,睇下有冇新發現,然後影!

真 三一萬能俠說的........正是攝影中的"減法"運用........好正丫.........

我想起以前寫過類似的分享..........貼番出來先.....

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=129961

舊 12-28-05, 10:49 AM   #50
hpsimon
Insane Gamer

PSN  IDsiucat
我又俾人丙下先

#1 家有小貓

#2 藍天日落

#3 人在黃昏

#4 紅葉

#5 星星

回憶之所