Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-10-08, 08:51 PM   #26
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
>> 因為我呢排研究緊部機既微調…

除非你拍 jpg, 否則沒有必要在機身上調. 不過機身執出來的 jpg, 有 artifacts, dynamic range 又窄, 壓縮又高又失真. 拍 jpg 只有一個好處: 省掉 conversion 這個步驟.

為何不拍 raw? 用 DPP/PS 轉出來的 jpg, 各方面的質素, 一定比機身執出來的 jpg 好. 而且拍 raw 不用理會機身上的 parameters, 回家 convert 時再根據場景需要慢慢調, 而且 DPP/PS 可調整的 parameters, 比機身上的多很多.

況且每一張相片都需要不同的 sharpness, contrast, colour 調整. 就算你找到一套機身上的 parameters, 適合你眼前的場景, 換個場景之後, 你那一套 parameters 就不會再 work.

就算同一張相片, 縮小放上網所用的 parameters, 和用來曬相所用的 parameters, 都有必要作不同的調整. 拍 jpg 可是十分蝕底, 一個 8-bit 的 jpg, 根本沒多少調整空間.

如果你沒有這方面的要求, 就當我自言自語好了.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 12:35 AM   #27
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
師兄你黎呢度報名啦
我雖不太熟C記的機, 但亦用過幾個月, 當日同場的
大部份師兄都是用C記的, 你大可在當日請教下佢地
師弟我都想去...
奈何...呢個月都請唔到假.. 唉..

引用:
作者: KKH 查看文章
>> 因為我呢排研究緊部機既微調…

除非你拍 jpg, 否則沒有必要在機身上調. 不過機身執出來的 jpg, 有 artifacts, dynamic range 又窄, 壓縮又高又失真. 拍 jpg 只有一個好處: 省掉 conversion 這個步驟.

為何不拍 raw? 用 DPP/PS 轉出來的 jpg, 各方面的質素, 一定比機身執出來的 jpg 好. 而且拍 raw 不用理會機身上的 parameters, 回家 convert 時再根據場景需要慢慢調, 而且 DPP/PS 可調整的 parameters, 比機身上的多很多.

況且每一張相片都需要不同的 sharpness, contrast, colour 調整. 就算你找到一套機身上的 parameters, 適合你眼前的場景, 換個場景之後, 你那一套 parameters 就不會再 work.

就算同一張相片, 縮小放上網所用的 parameters, 和用來曬相所用的 parameters, 都有必要作不同的調整. 拍 jpg 可是十分蝕底, 一個 8-bit 的 jpg, 根本沒多少調整空間.

如果你沒有這方面的要求, 就當我自言自語好了.
不不不...我都係只拍raw的..
但感覺機身 微調 同 DPP 微調 出黎效果唔一樣..所以我都好緊張部機既色調等設定,返去都再整
不過聽完你咁講就明了,我淋我鑽牛角尖左
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-08, 02:07 AM   #28
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
你地諗住轉會...可以令你地的作品有好大改變?
因為你的重曝影得太吸引了....
而我的40D又無得做呢樣野...試都無得試...

舊 12-11-08, 02:10 AM   #29
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: teamkiller 查看文章
因為你的重曝影得太吸引了....
而我的40D又無得做呢樣野...試都無得試...
photoshop copy多個layer..教返個opacity
都未至於無既 反而新玩會易玩d..
用機玩重曝我覺得好難 因為唔係太識既關系
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:00 AM

手機版 | APP版