Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-08, 08:39 PM   #26
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
[法證先鋒]係蕉皮噴上logo顯影劑...快過雕刻...
毒蕉

舊 06-02-08, 01:29 AM   #27
Roger-YuGi
Crazy Gamer
K-COSMOS

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
鬼唔知可以貼label
貼label可以搣走麻...

樓上有人話...
唔該百佳醒少少喇!!!!!
整多D記認喇!!!!!

刻字一定認到啦
要搣走/破壞就無得講 la,
咁盒餅都可以拆開個盒,
拎裡面d餅走 la
再唔係, CUP 印..........

此篇文章於 06-02-08 01:31 AM 被 Roger-YuGi 編輯。
Roger-YuGi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 01:42 AM   #28
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: Roger-YuGi 查看文章
要搣走/破壞就無得講 la,
咁盒餅都可以拆開個盒,
拎裡面d餅走 la
再唔係, CUP 印..........
CUP 印...笑左
講開拆盒, 成日見到d食玩比人拎左走件玩具, 3隻裝既出奇旦裡面得返1隻旦

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 09:40 AM   #29
IamO
God of Gamer
無聊人一號

婦 袋 半 包 香 口 珠 逛 超 市   防 盜 器 誤 鳴
百 佳 又 屈 客 偷 竊

【 本 報 訊 】 日 前 誤 將 一 名 七 旬 婆 婆 「 當 賊 辦 」 的 百 佳 超 級 市 場 , 昨 日 再 有 市 民 直 指 慘 受 同 一 遭 遇 。 容 女 士 上 月 底 於 百 佳 馬 頭 角 分 店 被 職 員 「 老 屈 」 偷 取 一 包 「 已 經 買 差 唔 多 10 日 兼 且 食 10 幾 粒 , 個 包 裝 仲 要 又 殘 又 舊 」 的 香 口 珠 , 最 後 家 人 從 家 中 翻 出 單 據 她 才 得 以 「 獲 釋 」 。 有 關 職 員 事 後 只 作 口 頭 道 歉 , 更 召 喚 警 員 調 解 以 「 打 發 」 她 離 開 。
記 者 : 鄧 愷 欣   雷 子 樂

上 月 23 日 在 20 多 名 市 民 面 前 被 當 作 小 偷 的 容 慕 定 , 是 內 地 來 港 新 移 民 , 與 丈 夫 及 女 兒 居 於 馬 頭 角 道 , 經 常 到 附 近 百 佳 超 市 購 物 。 她 昨 日 向 記 者 憶 述 事 件 時 仍 深 感 氣 憤 , 坦 言 以 後 不 會 再 到 百 佳 任 何 分 店 購 物 : 「 香 港 咁 多 地 方 買 , 做 乜 一 定 要 去 度 買 ! 」 她 表 示 , 當 日 傍 晚 6 時 多 到 該 店 閒 逛 , 離 開 時 未 有 購 物 , 但 經 過 門 口 的 防 盜 板 時 卻 發 出 響 聲 。 店 內 一 男 職 員 上 前 查 問 並 要 求 她 再 經 過 防 盜 板 , 但 同 樣 發 出 響 聲 。 「 個 職 員 要 查 我 個 手 袋 , 當 佢 搵 到 包 香 口 珠 , 又 恃 住 行 過 兩 次 防 盜 板 都 有 聲 , 就 開 始 對 我 唔 客 氣 。 」
她 向 職 員 力 稱 , 該 售 價 7 元 的 爽 浪 香 草 薄 荷 無 糖 香 口 珠 25 粒 裝 是 於 5 月 13 日 在 該 店 購 買 , 「 我 同 佢 講 已 經 買 成 10 日 兼 且 食 10 幾 粒 , 個 包 裝 仲 要 又 殘 又 舊 ! 但 佢 都 要 問 我 單 據 證 明 , 如 果 畀 唔 到 就 叫 差 人 ! 」
容 女 士 指 , 當 時 她 曾 要 求 交 出 身 份 證 回 家 找 單 據 , 但 職 員 以 「 咁 我 即 係 放 個 賊 走 」 為 由 而 拒 絕 。 最 後 她 致 電 女 兒 求 救 , 「 店 內 有 廿 幾 人 排 隊 畀 錢 , 我 就 好 似 個 犯 人 咁 , 每 個 人 行 過 都 望 住 我 , 我 覺 得 好 羞 家 好 醜 , 個 個 都 以 為 我 係 賊 ! 」
最 後 雖 交 出 單 據 , 但 職 員 只 向 容 女 士 說 : 「 唔 好 意 思 , 可 能 係 個 系 統 壞 。 」 容 女 士 更 覺 氣 憤 , 要 求 店 方 書 面 道 歉 , 以 及 在 店 內 貼 聲 明 澄 清 ; 但 該 店 一 名 女 主 管 卻 要 求 容 女 士 冷 靜 解 決 事 件 , 「 但 係 連 我 個 女 都 識 講 : 『 你 枉 我 阿 媽 係 賊 喎 , 你 叫 佢 點 冷 靜 呀 ? 』 」

「 只 想 百 佳 公 開 道 歉 」

該 店 其 後 報 警 , 警 方 到 場 調 解 , 「 搞 個 幾 鐘 , 連 我 老 公 都 埋 , 但 差 人 都 只 係 要 百 佳 畀 個 投 訴 電 話 我 就 算 。 」 容 女 士 連 續 三 天 致 電 多 次 才 有 職 員 處 理 , 但 只 獲 一 封 道 歉 信 。 「 我 唔 係 話 要 乜 賠 償 , 只 係 想 百 佳 公 開 道 歉 , 還 我 清 白 ! 」
百 佳 發 言 人 回 應 表 示 , 今 次 屬 個 別 事 件 , 相 信 屬 誤 會 一 場 ; 百 佳 有 指 引 予 各 同 事 處 理 有 關 問 題 。 但 基 於 保 安 理 由 , 不 便 露 透 , 防 盜 板 為 何 會 對 已 付 款 的 貨 品 作 出 反 應 。

容 女 士 被 百 佳 當 賊 辦 示 意 圖

1 ) 5 月 23 日 容 女 士 離 開 百 佳 超 市 , 防 盜 板 發 出 響 聲 , 隨 即 被 一 名 男 職 員 截 停

2 ) 男 職 員 要 求 搜 查 容 女 士 手 袋 , 搜 出 一 包 已 開 封 的 爽 浪 香 口 珠

3 ) 職 員 在 20 多 名 客 人 面 前 直 指 容 女 士 為 小 偷 , 不 准 她 離 去 , 需 交 出 單 據 證 明 清 白

4 ) 其 女 兒 從 家 中 翻 出 單 據 及 丈 夫 到 場 , 店 內 一 名 女 上 司 與 他 們 到 辦 公 室 , 又 召 喚 警 員 調 解 , 打 發 他 們 離 開

舊 06-02-08, 09:52 AM   #30
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
睇黎去買乜都有危險
先係蕉,再黎香口膠
下次又屈偷咩呢

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 10:09 AM   #31
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
其實....睇返閉路電視帶咪得lor

舊 06-02-08, 10:37 AM   #32
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
作者: ELT 查看文章
其實....睇返閉路電視帶咪得lor
要知道....好多超級市場D所謂o既閉路電視....係無錄影到o既

舊 06-02-08, 10:45 AM   #33
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
哇..佢咁西利留張單留咁耐既...
我張單番到屋企即掉
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 10:45 AM   #34
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Thaws 查看文章
要知道....好多超級市場D所謂o既閉路電視....係無錄影到o既
咁依個係超市o既問題...
出口果d警報器唔可以100%盡信

舊 06-02-08, 10:45 AM   #35
kevinltb
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
百佳個職員都痴痴地線o既, 無端端點會 keep 住一包買左咁多日o既糖張單呀, "百佳"真係無改錯名.

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 11:10 AM   #36
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
睇黎我去百佳買完野要KEEP住張單當牆紙喇

舊 06-02-08, 11:11 AM   #37
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
鬥惡o既jee
擺明冇偷味叫佢即刻去報案囉

舊 06-02-08, 11:18 AM   #38
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ELT 查看文章
咁依個係超市o既問題...
出口果d警報器唔可以100%盡信
有次買完condom
唔知點解去到邊都響
跟住去IT,d職員堅持要查我袋拆走個野先俾我入去
為免麻煩所要冇入去
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 11:20 AM   #39
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 二伍 查看文章
有次買完condom
唔知點解去到邊都響
為免麻煩所要冇入去
咁搞鬼?
提醒左大家喇

舊 06-02-08, 11:34 AM   #40
才子
量地總監

引用:
有次買完condom
唔知點解去到邊都響
為免麻煩所要冇入去
可能盒野貼左突起果舊bar code...

果次我一入it就即響,
佢地仲好醒叫我係唔係響"慢零"or屈人錢"買左野,
之後仲幫我keep住件野, 到我走先交返我

(`・ω・´)

此篇文章於 06-02-08 11:43 AM 被 才子 編輯。
舊 06-02-08, 11:46 AM   #41
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
可能盒野貼左突起果舊bar code...

果次我一入it就即響,
佢地仲好醒叫我係唔係響"慢零"or屈人錢"買左野,
之後仲幫我keep住件野, 到我走先交返我
後尾我自己拆走,冇再響過
但係冇理由叫人企係門口拆CONDOM
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 11:53 AM   #42
才子
量地總監

引用:
後尾我自己拆走,冇再響過
但係冇理由叫人企係門口拆CONDOM
如果係靚女叫, 我會架...
仲會遞個比佢, 問佢收工得唔得閒

仔就會即閃...

(`・ω・´)
舊 06-02-08, 11:55 AM   #43
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
好明顯果位百佳員工唔清楚個防盜系統點運作

香口珠呢d平價野點會貼security barcode

舊 06-02-08, 12:03 PM   #44
才子
量地總監

引用:
作者: Hallucino 查看文章

同埋成日行百佳響alarm d職員都唔會理, 咁捉人真奇怪, 可能望落知道係"新移民"就烚人

(`・ω・´)
舊 06-02-08, 12:04 PM   #45
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
有事o個陣應惡唔惡
雞毛蒜皮反而大大聲

舊 06-02-08, 12:08 PM   #46
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
pkshop 幾時咁有米到香口膠都加左防盜呀
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 12:28 PM   #47
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
如果係被人屈
我會報警

舊 06-02-08, 03:52 PM   #48
lunar1984104
Senior Gamer

PSN  IDlunar104
引用:
作者: Hallucino 查看文章

雖然平價但最容易盜取,又奇學生們
我行開超市都見唔少
防盜系:可能佢在出面買東西後沒幫佢燒防盜
其實佢一入百佳會有BBBB.........聲,點解出去先BBBBBBBB....

サイバスター--------亂舞之太刀
lunar1984104 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 04:20 PM   #49
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
引用:
作者: lunar1984104 查看文章
雖然平價但最容易盜取,又奇學生們
我行開超市都見唔少
防盜系:可能佢在出面買東西後沒幫佢燒防盜
其實佢一入百佳會有BBBB.........聲,點解出去先BBBBBBBB....
唔一定...有時見人入就冇事,出先有事....
我見過有人係書店入果時冇事,出去果時B左...之後原來係一樣書店冇得買ge牙膏
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-08, 04:46 PM   #50
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
我個銀包都試過去wellcome~入唔b 出先黎b~
但係佢地d職員好好人~
唔會一黎就話你偷野~
會叫你試下放低d野再出去試~~試到知係d咩先~
就算試到係一d佢地有得賣既野~佢地都唔會話你係賊~~
但問下你件野點得返黎呀~覺得無可疑多半都會放你走唔問咁多
佢地寧可放過你都唔會再得失d客~