Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-02-07, 12:45 PM   #26
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
我睇完唔覺得智叔係有份
雖然都有留意過阿澤呢個名係經理口中出現過

其實再諗真0的, 都知應該唔關佢事
斷估慧心唔會殺淨佢一個

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-07, 11:31 PM   #27
Cpato
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
今日睇左, 我覺得全套戲的氣氛都幾恐怖..
有野我想問下...
點解黃德斌要殺慧心?
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-07, 11:34 PM   #28
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Pato 查看文章
有野我想問下...
點解黃德斌要殺慧心?
冒簽支票還$

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-07, 12:53 AM   #29
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Pato 查看文章
有野我想問下...
點解黃德斌要殺慧心?
你合埋咗眼無睇尾段麼?

RE 之前# 18 嗰個 ( 太大段, 費時QUOTE) , 其實你入場前或後, 你有無諗過想睇咩?
點樣為之要手法有手法,要格局有格局,要故事有故事? 請舉例. 到最後十分鐘都唔爆出嚟, 咩線都差唔多講晒woo, 你仲想點?
城城行來行去為咩?味咗話你聽 因為佢細個唔見咗老頭老母, 大個又做唔成差人, 咁味去做偵探去查案囉, 你話佢做唔成差人去做dancer 就唔合理啫...

用電視藝員做配角有咩問題?? 我無search 過你之前啲 message, 你有無鬧過杜其峰? 有的話我無嘢講.

我想講呢套戲係無100分, 但真係無你所講得咁差囉.

舊 10-28-07, 02:42 PM   #30
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
死火……城城今次影帝又撞正《色戒》偉仔……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-07, 08:23 PM   #31
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: traveller 查看文章
你合埋咗眼無睇尾段麼?

RE 之前# 18 嗰個 ( 太大段, 費時QUOTE) , 其實你入場前或後, 你有無諗過想睇咩?
點樣為之要手法有手法,要格局有格局,要故事有故事? 請舉例. 到最後十分鐘都唔爆出嚟, 咩線都差唔多講晒woo, 你仲想點?
城城行來行去為咩?味咗話你聽 因為佢細個唔見咗老頭老母, 大個又做唔成差人, 咁味去做偵探去查案囉, 你話佢做唔成差人去做dancer 就唔合理啫...

用電視藝員做配角有咩問題?? 我無search 過你之前啲 message, 你有無鬧過杜其峰? 有的話我無嘢講.

我想講呢套戲係無100分, 但真係無你所講得咁差囉.
原來話我架?

我講下喇…

姐係呢,這套戲就係玩「小聰明」,玩小聰明玩得叻係邊套呢,就係「鬼眼」,其實成套戲既格局私家偵探同鬼眼差唔多,我建議你睇下鬼眼係點玩「格局」「手法」同「小聰明」!!

你靜係諗下,無喇喇有一場,城城去個女人個屋企想訪問佢,但一黎無喇喇佢兩個人貼到好埋,想錫又唔錫,懶係有D野咁,個鏡頭又前下又後下,感覺導演已經玩到無野好玩,要刻意搞D野出來?果度又幾長個喎!!請問同查案又乜關系呢?

我放城城行來行去,唔係靜係佢細個時果度,而係成套戲行來行去,尤其是追車果度!!

電視藝員做無問題,但佢成個拍法同故事似電視劇而又找電視藝員做就有問題!!直情係超豪華版電視劇囉…

係,製作係有心機…正如ps3遊戲係好靚,但唔好玩又點呢?

「其實你入場前或後, 你有無諗過想睇咩?」

預告咪就係做lee 樣野個囉!!但香港永遠唔識做預告架!!!!

此篇文章於 10-28-07 08:31 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-07, 01:37 PM   #32
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
請問一下我昨天見到出了 DVD , 有沒有人知道 裡面有否隱藏結局? 謝
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-07, 08:57 PM   #33
koala
Game Master
天霸封神斬

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章
請問一下我昨天見到出了 DVD , 有沒有人知道 裡面有否隱藏結局? 謝
沒有阿澤被殺的隱藏結局

舊 12-02-07, 10:39 PM   #34
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
今日睇左dvd
都幾好,尤其城城夜晚自己一個係條街0個d情境真係令我覺得有d驚
又有ming sir...正
不過都係想問下樓上所講....係咪有另一ending?
小雪...殘左好多..慘...以前我幾鐘意佢ka

此篇文章於 12-02-07 10:47 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-07, 12:55 PM   #35
鷹柳

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 燈蛾撲火 查看文章
今日睇左dvd
都幾好,尤其城城夜晚自己一個係條街0個d情境真係令我覺得有d驚
請問一下
反白:

個結局係唔係 四眼仔被ko, 城城搵返阿爸阿媽就完?
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-07, 10:03 PM   #36
koala
Game Master
天霸封神斬

引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章
請問一下
反白:

個結局係唔係 四眼仔被ko, 城城搵返阿爸阿媽就完?
結局係見到鬼相就完

引用:
作者: 燈蛾撲火 查看文章
今日睇左dvd
另一ending大陸版先有,最後智叔自殺

舊 12-12-07, 07:10 AM   #37
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
你靜係諗下,無喇喇有一場,城城去個女人個屋企想訪問佢,但一黎無喇喇佢兩個人貼到好埋,想錫又唔錫,懶係有D野咁,個鏡頭又前下又後下,感覺導演已經玩到無野好玩,要刻意搞D野出來?果度又幾長個喎!!請問同查案又乜關系呢?
ya, that part is unnessesary, maybe the director want to show everyone Joe is a whore in the movie lol
but i like how it create the mood of excitment

this movie basically went very straight forward, no suprise at all

舊 01-06-08, 07:16 PM   #38
IVAN~

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: koala 查看文章
結局係見到鬼相就完

另一ending大陸版先有,最後智叔自殺

今日看了, 超正!!

想問一問 為什麼智叔要自殺

細duel ab無得頂
IVAN~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-08, 10:52 PM   #39
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: IVAN~ 查看文章
今日看了, 超正!!

我都想知另一個結局講乜,因為我剛剛睇完dvd。
btw,最後神探係度睇相,雖然我估佢應該睇到果個女人,但我都睇唔出有個女人
張相

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 03-20-08 10:57 PM 被 山王 編輯。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-08, 02:41 AM   #40
AhB
Junior Member

註冊日期: Apr 2007
可能我唔太留心睇所以miss左D野,get唔到係鬼片,有無人可以解釋下?
AhB 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-08, 10:28 AM   #41
koala
Game Master
天霸封神斬

引用:
作者: IVAN~ 查看文章
今日看了, 超正!!

唔知,都係大陸果邊d人講

引用:
作者: AhB 查看文章
可能我唔太留心睇所以miss左D野,get唔到係鬼片,有無人可以解釋下?
肥龍係天台嘔泡,跳樓自殺,都係因為見到慧心鬼
圖片

舊 03-21-08, 10:42 AM   #42
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: AhB 查看文章

如果係香港版, 冇咩可能唔知係鬼片.

會唔會你睇大陸版, 而大陸版又cut o西所有鬼?
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-09, 11:02 PM   #43
williamsiusuper

註冊日期: May 2004
幾好睇wo,之前冇睇過
不過睇睇下先知原來係鬼片

舊 05-30-09, 11:07 PM   #44
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
今晚先第一次睇
又幾唔錯喎

不過最後唔好講咁白會更好

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-09, 11:20 PM   #45
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
由音樂去到視覺效果都唔錯
明明可以係一套幾好既推理劇,點解係都要加靈異元素Orz....

舊 05-30-09, 11:21 PM   #46
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
係HD JADE睇咗,
開頭以為係懸疑推理片,但從結果嚟睇又係鬼片。

有嘢唔明,"雙眼人"銀行副經理阿雄係電話提到的阿澤,係咪即係警察阿澤(智叔)?

陳探(郭富城)係片中比車追、槍擊、高空擲物恐嚇、果封叫佢收手的信都係"雙眼人"做?

以結局嚟睇好似心姐比棄屍果條坑咁啱又係陳探父母身亡的地點,
攪到好似"你搵我個仔幫手查,順便話佢知我哋係度,安葬好我哋"咁…

舊 05-30-09, 11:24 PM   #47
williamsiusuper

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 十六夜賂 查看文章
由音樂去到視覺效果都唔錯
明明可以係一套幾好既推理劇,點解係都要加靈異元素Orz....
雖然唔多識睇戲,不過我好鐘意佢d拍攝手法,攞果d鏡頭好有味道

舊 05-30-09, 11:26 PM   #48
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
係HD JADE睇咗,

有嘢唔明,"雙眼人"銀行副經理阿雄係電話提到的阿澤,係咪即係警察阿澤(智叔)?

陳探(郭富城)係片中比車追、槍擊、高空擲物恐嚇、果封叫佢收手的信都係"雙眼人"做?

攪到好似"你搵我個仔幫手查,順便話佢知我哋係度,安葬好我哋"咁…
跟返劇情就應該係阿雄做
(不過城城收到封信時好似未見過佢?)

睇人講最尾大陸版個黑板好似係寫另一句
「我幫慧心找到他們,而她也幫我找到父母」
不過唔知係唔係真

舊 05-30-09, 11:30 PM   #49
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
雖然唔多識睇戲,不過我好鐘意佢d拍攝手法,攞果d鏡頭好有味道
好鍾意佢咁校色

不過點解黃德斌同智叔有連繫?定咁橋叫阿澤?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-09, 09:07 PM   #50
Crazy Gamer
馬弓手

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
係HD JADE睇咗,

我覺得係隻鬼令我覺得套戲幾正
但我又唔係好覺呢套算係鬼片

片中佢無講明阿澤係咪就係智叔
真係可以令兩個結局都適用

雙眼人挾持果陣自己爆左擲雪櫃係佢做既,其他就唔知

比較在意真係智叔係兇手既第二結局
如果係戲院播果個結局咁佢咪會cut走原來結局入面雙眼人插死慧心果幕
不過出左碟都係睇唔到,真係有d懷疑係咪真......同埋電影公司"好似"話左係假
6078 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
元朗區有咩夜校好推薦? 埃及使者 學術文化綜合研討區 1 09-07-07 01:40 AM
各位有冇d好聽既英文歌曲推薦? LonelyBlue Neo Music UNIVERSE 14 08-13-02 11:29 AM

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版