Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-05-13, 02:47 PM   #376
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Einhander 查看文章
係係係, 呢個世界非黑即白, 非友即敵
你講就係道德, 人地講就係垃圾

嘩呢啲論調咁似啲原教旨主義者嘅
我好期待你第時教左件咩野出黎bbbbb
我想說你爆這句出來都是"呢個世界非黑即白, 非友即敵;你講就係道德, 人地講就係垃圾"
不要在罵人的同時自己又犯上同樣錯誤啊
(將別人打成是單一思考的同時其實你都是單一地認為別人是單一思考)

教孩子方面,起碼先教一個孩子行善,再教他自由/人權的話,將來一定比相反來教的孩子對社會/大眾好(或者應該說"更難造成壞影響")

>"唔讓座係佢自由,鬧佢即係道德判官"
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%87%AA%E7%94%B1
法國大革命綱領性文件《人權宣言》中,對自由的定義為——
自由即有權做一切無害於他人的任何事情。

所以前面一直說有自由的麻煩再重新思考一下
另外加多句回應什麼把責任推到不讓座者身上"吾雖不殺伯仁,伯仁由我而死"

引用:
作者: 魔璃 查看文章
控制唔到同讓唔到座性質上都系一樣, 不過別人睇你都只系冇讓座 = 睇你到跌頭髮頭皮一樣

冇做 = 有錯系你地要求既高道德黎, 唔系咩?
"明白有頭皮是自然/病etc,難以控制"是常識(就算是冷門一點)
"明白那人不讓座是因為腳痛etc"不是常識(除非見到那人包住腳/拿手杖/斷了腳etc)
本身例子其實不太對

此篇文章於 06-05-13 02:52 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 02:54 PM   #377
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
控制唔到同讓唔到座性質上都系一樣, 不過別人睇你都只系冇讓座 = 睇你到跌頭髮頭皮一樣

冇做 = 有錯系你地要求既高道德黎, 唔系咩?
>>第一印象>錯,上面講0既自己反應,第三者反應就係話你知有負面情緒,唔會係好野,你唔覺得唔好意思唔會講sorry,人地唔反感唔會彈開
我一路講緊first impression從公德心出發去睇係有錯,你就話諗清楚先係無錯
講講下就講到first impression都唔俾覺得佢錯,即係叫人多方面去諗,但唔包公德
唔通要人地諗清楚你點解會甩頭皮,發現原來係專登0既先彈開得?彈快兩步果d就係道德判官?最多咪講句"唔使彈咁快呀?"咪夠囉,況且就算真係控制唔到,都會有人覺得反感架,佢地又錯晒咩,只可以話好平常
你明唔明問題出係邊

>>有些人見解似乎是「那些批評影相公審的人,都是反道德的」。
其實成條主題都無人話過影相係0岩......

此篇文章於 06-05-13 02:58 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 02:55 PM   #378
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
有些人見解似乎是「那些批評影相公審的人,都是反道德的」。

我諗大部份人都並非認為唔應該讓座。
但係即使覺得唔讓座是錯的,也不應該把人地的樣post上網公審。
如果話因為不讓座者有違道德,所以就公審。
咁把人地的樣post上網這種行為,又有冇違反道德?如果有,咁post相者係唔係又應該被公審?再進一步,公審post相者的人又有冇違反道德?如此,豈不是成了一個永無終止的循環?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 02:58 PM   #379
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 十一月 查看文章
有些人見解似乎是「那些批評影相公審的人,都是反道德的」。

我諗大部份人都並非認為唔應該讓座。
但係即使覺得唔讓座是錯的,也不應該把人地的樣post上網公審。
如果話因為不讓座者有違道德,所以就公審。
咁把人地的樣post上網這種行為,又有冇違反道德?如果有,咁post相者係唔係又應該被公審?再進一步,公審post相者的人又有冇違反道德?如此,豈不是成了一個永無終止的循環?
我想你誤會了

一直在討論的只是"不讓座有沒有錯"
"post相上FB"是雙方都認同了是一個過火的行為

舊 06-05-13, 02:58 PM   #380
kimtch
God of Gamer

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
我突然想講 --
黃子華 某SHOW 某節 -- 尋找 _ _ 的故事
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 03:11 PM   #381
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kimtch 查看文章
我突然想講 --
黃子華 某SHOW 某節 -- 尋找 _ _ 的故事
黃先知一向都深入民心。

舊 06-05-13, 03:13 PM   #382
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: sugihara 查看文章
>>第一印象>錯,上面講0既自己反應,第三者反應就係話你知有負面情緒,唔會係好野,你唔覺得唔好意思唔會講sorry,人地唔反感唔會彈開
我一路講緊first impression從公德心出發去睇係有錯,你就話諗清楚先係無錯
講講下就講到first impression都唔俾覺得佢錯,即係叫人多方面去諗,但唔包公德
唔通要人地諗清楚你點解會甩頭皮,發現原來係專登0既先彈開得?彈快兩步果d就係道德判官?最多咪講句"唔使彈咁快呀?"咪夠囉,況且就算真係控制唔到,都會有人覺得反感架,佢地又錯晒咩,只可以話好平常
你明唔明問題出係邊

>>有些人見解似乎是「那些批評影相公審的人,都是反道德的」。
其實成條主題都無人話過影相係0岩......
咁我又想問
我冇講點既形式甩但你一直講甩落人地度?

講緊甩落地就系隨地掉垃圾 = 唔讓座就有錯

我等緊你貼返我題架, 仲有唔好降低自己堅持緊既道德標準黎反駁人地
你堅持唔倒就冇得討論落去架啦

\ /
/ \
\(^ω^)/

此篇文章於 06-05-13 03:18 PM 被 魔璃 編輯。
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 03:23 PM   #383
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>不應該把人地的樣post上網公審。
哩點似乎topic內所有人都認同
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 03:40 PM   #384
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
咁我又想問
我冇講點既形式甩但你一直講甩落人地度?

講緊甩落地就系隨地掉垃圾 = 唔讓座就有錯

我等緊你貼返我題架, 仲有唔好降低自己堅持緊既道德標準黎反駁人地
你堅持唔倒就冇得討論落去架啦
咪一樣,你甩頭皮落地,流口水落自己個身,人地就唔彈開咩
我一路都無降低架,可讓而唔讓就肯定係無公德,有傷病讓唔到就其實自己都已經入左priority seat有需要人士,有乜問題?太累,ot而唔讓,你priority唔夠高,都係預左有罪疚感/旁人白目架啦,不過你有自由去衡量,選擇唔理其他人眼光之嘛

舊 06-05-13, 03:53 PM   #385
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

咁你認唔認同頭髮系垃圾呢? 頭髮好難分解, 一樣會污染環境
或者你唔認為生體垃圾系垃圾啦

不過我講緊系唔系犯法, 唔系影響人既問題 ...

\ /
/ \
\(^ω^)/

此篇文章於 06-05-13 03:57 PM 被 魔璃 編輯。
舊 06-05-13, 04:16 PM   #386
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: sugihara 查看文章
咪一樣,你甩頭皮落地,流口水落自己個身,人地就唔彈開咩
我一路都無降低架,可讓而唔讓就肯定係無公德,有傷病讓唔到就其實自己都已經入左priority seat有需要人士,有乜問題?太累,ot而唔讓,你priority唔夠高,都係預左有罪疚感/旁人白目架啦,不過你有自由去衡量,選擇唔理其他人眼光之嘛
我想問....
大大你幾歲 ?

A:21-30
B:31-40
C:41-50
D:51-99

其實可能大家只是有代溝 ?

雖然我覺得 口水和頭皮屑是影響他人
和不讓座這種不是影響他人 無得比較

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 04:19 PM   #387
Sito
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
我覺得係,如果當初只係在網上講件事出嚟而無相的話,可能會得到多啲支持
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 04:26 PM   #388
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
咁你認唔認同頭髮系垃圾呢? 頭髮好難分解, 一樣會污染環境
或者你唔認為生體垃圾系垃圾啦

不過我講緊系唔系犯法, 唔系影響人既問題 ...
前幾頁又講唔係犯法,係影響人0既問題,而家又調返轉?
同你講唔讓會影響到有需要0既人,又回我話唔影響人
又話唔讓唔係犯法,而家又講係唔係犯法
即係點

我d理由講左10次都有,都唔俾d正面回應,淨係拉拉東扯扯西,咁我點回呀

舊 06-05-13, 04:33 PM   #389
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

上頁叫前幾頁?
而且我冇討論緊乜野影響人唔影響人

好似系你扭曲緊我個問題再自圓其說咋
我都明你咁樣回都系保障自己, 但又唔系討論緊人地既野 ... 算, 都系冇討論既價值
都未睇問題就答

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=371

其實我只系yes no question黎架咋

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-05-13, 04:37 PM   #390
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: pet3 查看文章
我想問....
大大你幾歲 ?

A:21-30
B:31-40
C:41-50
D:51-99

其實可能大家只是有代溝 ?

雖然我覺得 口水和頭皮屑是影響他人
和不讓座這種不是影響他人 無得比較
三十幾有家室算唔算有代溝
可能係你地未經歷過大肚/老人/傷殘而覺得無乜影響啦,但其實通兩日頂都無佢地企果程半個鐘車咁辛苦

引用:
上頁叫前幾頁?
而且我冇討論緊乜野影響人唔影響人

好似系你扭曲緊我個問題再自圓其說咋
我都明你咁樣回都系保障自己, 但又唔系討論緊人地既野 ... 算, 都系冇討論既價值
都未睇問題就答

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=371

其實我只系yes no question黎架咋
你問我有無錯丫嘛,我咪答左你囉,你繼續chok我搵位入都無用架
再quote一次

>>我一路都無降低架,可讓而唔讓就肯定係無公德,有傷病讓唔到就其實自己都已經入左priority seat有需要人士,有乜問題?太累,ot而唔讓,你priority唔夠高,都係預左有罪疚感/旁人白目架啦,不過你有自由去衡量,選擇唔理其他人眼光之嘛

夠喇,都唔知係討論定係問答大會,答完一大堆野無人回,反而再問第二樣野,係咪我答句yes你即時入我非黑即白二分法咁樣開心d?

此篇文章於 06-05-13 04:58 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-05-13, 05:00 PM   #391
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

你都未答我野做咩要回你先

仲有呀, 前幾頁我得上頁有post架咋, 再前面有幾句廢話
唔好屈我前幾頁都有寫有關"影響人"既內容呀

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-05-13, 05:24 PM   #392
billlam
Crazy Gamer

引用:
你都未答我野做咩要回你先

仲有呀, 前幾頁我得上頁有post架咋, 再前面有幾句廢話
唔好屈我前幾頁都有寫有關"影響人"既內容呀
咁不如你都講下你問題背後既邏輯係咩重好啦~
因如你前設既問題本身已經有唔合理既地方, 之後啲人點答其實都無用...
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 05:26 PM   #393
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你相信既野原來只要有人拒絕就會受損,真係好堅定既信念。
同時你既利益只係一個理念,有人拒絕唔會對佢本質有任何改變。
如果你既利益係一個事實,又唔同講法,例如香港人所有人都會讓坐,咁唔讓坐既人就確實對該利益構成損害。

都係果句,在下八幾年搭地鐵巴士,當年真係冇咩人讓坐,反而近年其實多咗,係強國功勞?
唔係嘛, 我由細個八幾年同九幾年開始搭地鐵巴士 多數都見人讓座老人家 大肚婆 有bb的父母, 係智能手機年代後令人低頭到沒留意周圍, 變相減少了讓座意識

你果個世界無分別的話, 就係我同你地區有分別 又或者際遇有分別

舊 06-05-13, 05:29 PM   #394
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 無賴男 查看文章
唔係嘛, 我由細個八幾年同九幾年開始搭地鐵巴士 多數都見人讓座老人家 大肚婆 有bb的父母, 係智能手機年代後令人低頭到沒留意周圍, 變相減少了讓座意識

你果個世界無分別的話, 就係我同你地區有分別 又或者際遇有分別
你見到係咁,唔代表在下見到既係一樣。
SO FAR,近年在下好少讓座,一黎在下精神明顯差咗一上車就開始昏迷,二黎通常喺在下郁之前已經讓咗…

其實好難講係邊個見到既先係少數…

此篇文章於 06-05-13 05:37 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 05:30 PM   #395
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

引用:
作者: billlam 查看文章
咁不如你都講下你問題背後既邏輯係咩重好啦~
因如你前設既問題本身已經有唔合理既地方, 之後啲人點答其實都無用...
都系基於好高既道德標準
既然要求咁高既道德標準之下唔讓座就一定唔0岩
咁你隨便跌d垃圾落地就可以話你隨地掉垃圾

我都系配合返人地要求既道德標準咋

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-05-13, 05:36 PM   #396
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
所以colse得啦,

讓座依讓野根本每個人想法角度都唔同,
我改變唔到你,你改變唔到我,
拗來拗去無意思,人大左有自我主見 父母意思都可以違背
更點會聽入耳出面的人說教

安守本份 自己做好 修身就夠了
自發性的事 拗落去大家都無意思

舊 06-05-13, 05:40 PM   #397
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
你見到係咁,唔代表在下見到既係一樣。
SO FAR,近年在下好少讓座,一黎在下精神明顯差咗一上車就開始昏迷,二黎通常喺在下郁之前已經讓咗…
我都講左同你地區/際遇有分別

所以 反而近年其實多咗,係強國功勞 係唔成立, 因為你見到ga唔代表全部人見到ga

舊 06-05-13, 05:40 PM   #398
billlam
Crazy Gamer

引用:
都系基於好高既道德標準
既然要求咁高既道德標準之下唔讓座就一定唔0岩
咁你隨便跌d垃圾落地就可以話你隨地掉垃圾

我都系配合返人地要求既道德標準咋
如你有小心留意之前既討論, "支持讓座"的一方應無人話唔讓座就一定唔0岩.
只不過正常香港人都應有種不讓座比自己看來更需要的人就是種失德的行為的公民意識吧~
再者之前都己討論過讓座點都唔可算是好高既道德標準吧?
舊 06-05-13, 05:46 PM   #399
神人ではない!新人だ

引用:
我都講左同你地區/際遇有分別

所以 反而近年其實多咗,係強國功勞 係唔成立, 因為你見到ga唔代表全部人見到ga
有人成日講強國前強國後先講下啫,道德本身就係各自修行既野黎。

在下都覺得CLOSE得,唔好話基準差唔多完全相反,就算真係好近俾你講贏埋都唔會講得服人…

此篇文章於 06-05-13 05:54 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 05:52 PM   #400
billlam
Crazy Gamer

引用:
所以colse得啦,

讓座依讓野根本每個人想法角度都唔同,
我改變唔到你,你改變唔到我,
拗來拗去無意思,人大左有自我主見 父母意思都可以違背
更點會聽入耳出面的人說教

安守本份 自己做好 修身就夠了
自發性的事 拗落去大家都無意思
其實我都覺得雙方可提出的觀點都已討論過了~
但有時見到啲明顯既雙重標準, 完全個人主義出發既邏輯, 總係想認真咁討論下...

論壇跳轉

現在的時間是 05:05 PM

手機版 | APP版