Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-11-15, 09:53 PM   #3901
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
你意思係今次個update係可以選擇性咁揀安唔安裝,定係呢排無開機玩?
因為我自己就係部機standby mode時自動更新咗,以為係強制性更新嚟。

香討個手動設定方法係可行的,不過我就覺得始終係官方出問題多d。
只係我呢排無開機

Alien Isolation 我仲嚮初段, 見你話已經爆左4次了
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-15, 10:05 PM   #3902
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
只係我呢排無開機

Alien Isolation 我仲嚮初段, 見你話已經爆左4次了
OIC,隻A.I.頭一次龜住玩,可以玩到近30個小時一轉,但之後每次都係7-8小時左右就爆機。

舊 03-11-15, 11:30 PM   #3903
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

我尋分別晚開 360 同 one,
想下載金會員 game,
未更新 one 主機。

因為之前 one 成日連不到 live,
所以先開 360,連不到 ……

之後開 one,出奇又連到。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 12:33 AM   #3904
IDGAF
The One

引用:
作者: 八仙果 查看文章
未更新 one 主機。

XBOX 360之前就真係有出過服務警示,
不過XBOX One早排唔識自動連上XBOX LIVE就似係佢之前一個dashboard有bug多…

宜家XBOX 360果邊都多咗位比你係XBOX 360拎埋XBOX One的每月free game。

http://majornelson.com/2015/03/02/xb...-library-free/

Get Xbox One Games With Gold On Your Xbox 360
https://youtu.be/1GPsBl6G41Y

此篇文章於 03-12-15 01:24 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 12:54 AM   #3905
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
XBOX 360之前就直你有出過服務警示,
不過XBOX One早排唔識自動連上XBOX LIVE就似係佢之前一個dashboard有bug多…

宜家XBOX 360果邊都多咗位比你係XBOX 360拎埋XBOX One的每月free game。

- Skip -
就係上返官網睇冇話有事。
都慣。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 03-12-15, 04:38 AM   #3906
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
今日第一次開機連到更新到

而家試左兩次,都係連唔到 。
360一直無問題…

講真,我有d 想放機 , 頂唔緊……

舊 03-12-15, 02:44 PM   #3907
八仙果
youtube 頻道

wink

XBOX 幫破案,應該是XBOX ONE 吧!

http://hk.apple.nextmedia.com/intern...50312/19073530

舊 03-12-15, 05:36 PM   #3908
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
未更新 one 主機。

唔知係咪bug,今日第二次開機先識更新,第六次先連到LIVE下載DLC

MS其實做緊咩,主機系統好似好多問題,介面又非常難用,你地最好快D抄考下PS4,人地系統容易用到爆

舊 03-12-15, 10:18 PM   #3909
IDGAF
The One

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
唔知係咪bug,今日第二次開機先識更新,第六次先連到LIVE下載DLC

MS其實做緊咩,主機系統好似好多問題,介面又非常難用,你地最好快D抄考下PS4,人地系統容易用到爆
殺手級獨佔GAME未出,
XBOX LIVE穩定優勢無咗…
目前最吸引我的只係金會員免費GAME同埋減價優惠。
宜家隻隻碟版GAME首發定價都$43X-46X,真心覺得唔值…網上金會員價吸引好多。

不過,影視娛樂APP方面,今次香港A/C用到TVB、HKTV、IGN等都做得好過XBOX 360時。
唔打機都有D嘢睇嚟娛樂下。

等2016年UC4出中…
金會員到2016先到期,希望佢會改到宜家呢堆甩漏嘢。

舊 03-12-15, 11:05 PM   #3910
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
今日第一次開機連到更新到

而家試左兩次,都係連唔到 。
360一直無問題…

講真,我有d 想放機 , 頂唔緊……
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章

XBOX One 更新後,
手動連線才上到,
未更新前,一係一開機就上到,
一係點手動都上唔到。

今晚再試會否好轉。

另,360 尋晚連唔到 Live,今晚又試試。

XBOX One 個介面,
我直頭憎,o下o下都唔同位,
pin o左都係,咁 pin o黎都唔知做咩。

Windows 8 都冇佢咁難用。

舊 03-13-15, 03:44 AM   #3911
IDGAF
The One

引用:

XBOX One 個介面,
我直頭憎,o下o下都唔同位,
pin o左都係,咁 pin o黎都唔知做咩。

Windows 8 都冇佢咁難用。
我覺得個介面其中一個最白痴的設計係,
你諗住按一下B返關閉個APPS或GAME的時候,
有時反而變成回之前一頁/狀態,重新開過個APPS或GAME。

覺得宜家呢個dashboard,就算按佢設計原意,用KINECT做手勢控制/聲控,
都一樣係唔方便。

其實佢宜家比你用手機個APPS(Xbox SmartGlass)去處理pin的排位,
同埋可以直接係手機輕觸式操控個介面係方便過你用手制慢慢排好pin的,
我覺得既然都半放棄咗KINECT,不如加強手機APPS搞埋聲控都得啦。

甚至我覺得不如比玩家插返XBOX 360買落果舊KINECT做基本介面操作(手勢控制/聲控)。

舊 03-13-15, 05:59 AM   #3912
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
佢個設計最癲之處係
未連到live 前左面貼到第一版d apps/game 都唔識load返出黎
真係有病……
唔係話咩 , PS34個介面真係直接好多……

如果d game有ps4one 版本 , 唔計1080p 60fps 等問題
我一定會揀ps4版先
真心想撐下xbox 先上年買one
奈何佢竟然玩連唔到線
點估得佢到……

此篇文章於 03-13-15 06:02 AM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-15, 10:55 AM   #3913
仁魂
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2005
Wii U IDYanwin
3DS Friend Code1676 3830 1057
PSN  IDYanwin
XBox Live GamertagYanwin
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
佢個設計最癲之處係
未連到live 前左面貼到第一版d apps/game 都唔識load返出黎
真係有病……
唔係話咩 , PS34個介面真係直接好多……

如果d game有ps4one 版本 , 唔計1080p 60fps 等問題
我一定會揀ps4版先
真心想撐下xbox 先上年買one
奈何佢竟然玩連唔到線
點估得佢到……
其實...都係睇邊部機夾唔夾自己
我兩部都有... 同時有PS4同X1版本的話, 我反而會選X1先
一黎... X1的UI, 反而對我幾就手, 可能Win8.1都舞到熟 (除左個輸入法)
二黎... 慣左用埋Kinect同聲控, PS4反而有D唔慣
三黎... 你地成日連唔到Live的情況, 我好彩, 日日開機都無遇上過
(為左方便, 我電腦Second Mon係輸出去X1度)

此篇文章於 03-13-15 10:57 AM 被 仁魂 編輯。
仁魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-15, 05:59 PM   #3914
IDGAF
The One

引用:
作者: 仁魂 查看文章
其實...都係睇邊部機夾唔夾自己
我兩部都有... 同時有PS4同X1版本的話, 我反而會選X1先
一黎... X1的UI, 反而對我幾就手, 可能Win8.1都舞到熟 (除左個輸入法)
二黎... 慣左用埋Kinect同聲控, PS4反而有D唔慣
三黎... 你地成日連唔到Live的情況, 我好彩, 日日開機都無遇上過
(為左方便, 我電腦Second Mon係輸出去X1度)
我自己做咗個小測試,
試到個結果係如果你打完機唔玩,
按一下主機個開關(XBOX LOGO),standby式咁關機,火牛唔斷電(白燈長著)的情況下,
就算關掉modem & router,只要到下次開XBOX One前開返晒modem & router,
咁部XBOX One係一樣正常自動即連上XBOX LIVE的(前提XBOX LIVE服務正常運作)。

不過,如果玩完之後,長按主機開關去關機,
火牛轉做橙燈時,再完全斷電,
無論modem & router有無關掉過,
到下次再開XBOX One時係宜家呢個介面更新下好多時都唔識自動連上XBOX LIVE,
有時仲要用「秘技」 手動更改DNS資料先可以上到XBOX LIVE。

唔知大家個情況又係點?

舊 03-13-15, 06:36 PM   #3915
八仙果
youtube 頻道

wink

我自己試過:

1. 用手掣關機,斷主機火牛電源,下次再開機,上不到Live
2. 用手掣關機,長開火牛不斷電,下次開機多數識自動連線

有些人教離線、再連就得,
又或是重複開機關機也可。
set DNS 等 ...... 五花百門。

此篇文章於 03-13-15 06:38 PM 被 八仙果 編輯。
舊 03-13-15, 07:05 PM   #3916
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
我自己做咗個小測試,
試到個結果係如果你打完機唔玩,
按一下主機個開關(XBOX LOGO),standby式咁關機,火牛唔斷電(白燈長著)的情況下,
就算關掉modem & router,只要到下次開XBOX One前開返晒modem & router,
咁部XBOX One係一樣正常自動即連上XBOX LIVE的(前提XBOX LIVE服務正常運作)。

不過,如果玩完之後,長按主機開關去關機,
火牛轉做橙燈時,再完全斷電,
無論modem & router有無關掉過,
到下次再開XBOX One時係宜家呢個介面更新下好多時都唔識自動連上XBOX LIVE,
有時仲要用「秘技」 手動更改DNS資料先可以上到XBOX LIVE。

唔知大家個情況又係點?
我都係完全關機 , 以前就有段時間經常係咁 , 而家就無試過 , 另外係美國嘅另一部X1 就從來未試過添
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 01:19 PM   #3917
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 04:24 PM   #3918
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
而家買X1系咪去電器連鎖店拎簽咭回增最抵?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 05:13 PM   #3919
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
我自己試過:

1. 用手掣關機,斷主機火牛電源,下次再開機,上不到Live
2. 用手掣關機,長開火牛不斷電,下次開機多數識自動連線

有些人教離線、再連就得,
又或是重複開機關機也可。
set DNS 等 ...... 五花百門。
橙色燈 下次開機永世 都要攪一大餐先連到live 一次連到真係撞彩

白燈 下次開機即入梗係爽喇 .但長遠對部機有無負面影響 真係無人知

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 05:15 PM   #3920
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: DC 97 查看文章
應該係

街鋪最多咪照公價平一百幾十 當走左件貨

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 05:44 PM   #3921
IDGAF
The One

引用:
我自己去附近的GAME舖用現金買,會平少少,唔記得平$50定80了…

其實宜家去HKTV個MALL直接幫XBOX買,
用埋佢提供果$100Mall Dollar優惠+3% Mall Dollar 現金回贈+免費送貨,我覺得都幾吸引。

http://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/Xbox/s/H0372001

反而MS STORE呢排又無乜優惠。
http://www.microsoftstore.com.hk/pages/xbox

舊 03-14-15, 06:01 PM   #3922
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
邊個版本最抵~
可唔要CAM

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-15, 07:42 PM   #3923
IDGAF
The One

引用:
邊個版本最抵~
可唔要CAM
睇你啱啱玩同梱版的GAME,
我覺得買ACU+AC:4同梱版連一年金會員應該最底~!

同埋我覺XBOX嚟講,買金會員服務的重要性大過KINECT。

可以參考下我個情況
引用:
啱啱今日出咗Xbox One「刺客教條:大革命」同捆版,
本應係$3380,今日又有一個連埋12個月金會員的版本,
貴$200,$3580(GAME舖減返少少現金價優惠)。
覺得價啱就買了。

單獨買NEW KINECT就$1159。

原本我係打算買白色主機,
但都係覺得有AC:U及AC IV呢兩隻GAME的版本吸引D。
而且根據個盒的包裝貼紙講應該仲可以兌換多兩隻下載GAME及$50 XBOX LIVE錢。

一開機就有個500MB左右的更新,
宜家好努力下載緊隨機"附送"的AC:U及AC IV,
唔係好慣個DASHBOARD同操作,好大鄉里咁試緊,

今次呢代跟機同我買XBOX 360果時一樣有HDMI線跟,
但就無咗LAN線了,個手掣更新要用USB線,但跟機又無,
好彩原來用手機充電果條USB線已經OK。(繼續大鄉里…)
其實個手掣更新咗乜?

由於手頭上碟版GAME都無隻,
唯用下載個Blu-ray App,用電影Blu-ray試機了,
有樣嘢想問一開始讀碟時,有d 「Do、Do」聲係咪正常o架?

終於我家的XBOX都三代同堂了。

引用:
[分享]碟都無隻的XBOX One出機報告…

本來想回某個post,結果打多咗…
索性當係我自己的出機小報告,主要係想講下XBOX One香港行貨遲近一年先出,間接為我呢類玩家帶來的好處…

經過PS3時期早出機的不愉快經驗,
如一開始GAME方面係無獎盃系統、無party功能、無DS3手制、只有無震動的sixaxis手制、無用的FW更新頻煩甚至帶來新Bug…、無故鎖BD-ROM、同三紅一樣出名的死亡黃燈、PSN被HACK到停機單機下載版GAME都玩唔到等等…
所以去到PS4、XBOX One呢代一早決定唔會即出即買,睇定d先出機。

結果我覺得其實等一年先出機係值得的,
首先好似XBOX One方面,宜家唔駛再被強制買埋NEW KINECT(連MS自己第一廠都唔出多D專用作去對應…幾乎已經係被放棄的狀態),
個Dashboard都更新去變返手制主導的設計。

GAME方面,我睇討論區,無論PS4定XBOX One首發果批玩家一直都嘈緊玩無注目作出,搞到要玩返一堆HD合集/加強版game,有"餓game"的情況,
呢個情況去到2014年9月之後先有改善,即係出咗Destiny、The Evil Within、Assassin's Creed Unity、Far Cry 4等"必玩"新GAME之後先有改善。

同埋遲買真係"著數"好多,好似我自己係11月尾先買XBOX ONE主機連AC:U + AC:IV版,
淨機$3380已經有兩隻我自己想打的GAME玩,我買的係多$200,$3580額外有一年金會員資格的版本,
除返開即係月費只係$16.6左右,加埋佢本身XBOX LIVE金會員有Games with Gold計劃,
每月又有XBOX 360+XBOX One game送,由於我一直係XBOX 360金會員,所以一買機返嚟已經有一堆game可以玩。
(最正係果時無XBOX ONE主機係手的,只要上官網一樣可以用返XBOX 360時期開落的A/C去"買"呢批金會員免費GAME)

就算係PS4都係一樣,遲出機多咗價格唔算貴的特別版主機可以選擇,
又有優惠半買半送出埋PSV、PSV TV、PS CAMERA,同有特別印花的PS4機蓋送。

加埋美國感恩節及聖誕節果期,佢哋興搞大減價(半價以上都會有),搞到有買咗一堆GAME,
結果我自己出機兩個月已經有一大堆GAME係HDD了,最搞笑到宜家一隻碟版GAME都無買過,
間接解決了儲存空間問題…

以下係我有的XBOX One GAME,

跟機有:
Assassin's Creed Unity
Assassin's Creed IV Black Flag

感恩節及聖誕節大減價買咗呢堆game:
The LEGO Movie Videogame HK$98.67
Child of Light HK$49.50
Minecraft: Xbox One Edition HK$39.00
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes HK$39.27

當中XBOX ONE獨佔作有:
TITANFALL豪華版(即係有齊主game同埋全部DLC) HK$84.50
Sunset Overdrive HK$175.50

經Games with Gold拎的XBOX one games有:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...ith_Gold_games
Guacamelee! Super Turbo Championship Edition
Strike Suit Zero
Chariot
Völgarr the Viking
Worms Battlegrounds

當中XBOX ONE獨佔作有:
Halo: Spartan Assault
Max: The Curse of Brotherhood
Crimson Dragon
D4: Dark Dreams Don't Die
Super Time Force(XBOX ONE限時獨佔作)

計返個總數,應該係$3580(主機及一年金會員)+$486.44(買GAME的費用)=$4066.44
未計本身F2P果類GAME,用呢個平過Xbox One+Kinect版(公價$4180)的價錢去出機就有18隻GAME玩,之後每月又有Games with Gold遊戲拎都幾滿足了。

更正,計漏數,仲有幾隻因為先後兩次續訂一年金會員送的XBOX One game,包括:
Max:The Curse of Brotherhood(和Games with Gold重複)
Zoo Tycoon
港幣$50 XBOX LIVE儲值的兌換碼
Ryse: Son of Rome
Killer Instinct Ultra Edition 附加功能

應該係洗$4066.44,一共有21隻收費GAME玩先啱。

不過,因為"技術問題"及溝通上出錯,到目前為止我都未拎到Ryse: Son of Rome及Killer Instinct Ultra Edition 附加功能的兌換碼,
反而額外拎多咗一套Max:The Curse of Brotherhood及Zoo Tycoon的兌換碼…

舊 03-16-15, 04:03 PM   #3924
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: rokuna 查看文章
橙色燈 下次開機永世 都要攪一大餐先連到live 一次連到真係撞彩

白燈 下次開機即入梗係爽喇 .但長遠對部機有無負面影響 真係無人知
我係橙燈再熄拖板的. 根本無可能長期standby mode 唉, 總之熄晒再開就等天光先上到
初期我以為自己modem/router/甚至係條cable出事, 次次都搞一大餐, 之後都已經開機放置等佢自己嚟, 識自己上到就玩, 上唔到我熄機算鬼數.

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-15, 06:42 PM   #3925
IDGAF
The One

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
我係橙燈再熄拖板的. 根本無可能長期standby mode 唉, 總之熄晒再開就等天光先上到
初期我以為自己modem/router/甚至係條cable出事, 次次都搞一大餐, 之後都已經開機放置等佢自己嚟, 識自己上到就玩, 上唔到我熄機算鬼數.
如果太耐都唔自動連線,
可以考慮試下用版友提供果個手動設定DNS,做主DNS 8.8.8.8及次要DNS 8.8.4.4,
TEST完上得返網,就SET返自動。
暫時呢個方法你次次都work的。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 11:34 PM

手機版 | APP版