Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-03-13, 10:42 AM   #301
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Fean 查看文章
逆水行舟,不進則退。當鼓勵到一定程度,並已經可以提升到下一個水平就應該要轉換其執行之法,例如由讚美,逐步轉換成道德壓力。
例如清潔香港運動就是成功之例,由60年代的「平安小姐」到70年代的「少清隊」 (praiseworthy)到70年代中後轉換到「垃圾虫」,再到後來80年代「怒目而視的眼睛」 (blameworhty)。層層遞進,逐步提升社會道德底線。

假如只係停留於超義務與義務作為行為道德價值的切割,社會道德水平只會停滯不前。
不過最有效既都係罰1500,你都係建議立法唔讓座罰款啦。

舊 06-03-13, 10:46 AM   #302
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
當越來越多人唔讓坐
可能遲幾十年真係要立法明文規定要讓坐
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 10:49 AM   #303
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
當越來越多人唔讓坐
可能遲幾十年真係要立法明文規定要讓坐
由手機版發出
SO FAR,有冇國家係唔讓座係犯法?

舊 06-03-13, 10:54 AM   #304
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
剛才的留言我主要想申述的是: 隨著道德水平提高,行為既有的道德價值亦除之減退,因此可以透過切換鼓勵的模式,進一步邁向更完善的道德水平。

就算我真的主張「立法唔讓座罰款」,對我剛才留言的論點與論據有什麼影響?

舊 06-03-13, 11:00 AM   #305
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
逆水行舟,不進則退。當鼓勵到一定程度,並已經可以提升到下一個水平就應該要轉換其執行之法,例如由讚美,逐步轉換成道德壓力。
例如清潔香港運動就是成功之例,由60年代的「平安小姐」到70年代的「少清隊」 (praiseworthy)到70年代中後轉換到「垃圾虫」,再到後來80年代「怒目而視的眼睛」 (blameworhty)。層層遞進,逐步提升社會道德底線。

假如只係停留於超義務與義務作為行為道德價值的切割,社會道德水平只會停滯不前。
睇到你舉既例,似乎你係刻意遺漏左90年代既清潔龍,以達到你的層遞效果。

啊,唔記得左要加返個(clean dragon),令文章更有說服力。

此篇文章於 06-03-13 11:06 AM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:01 AM   #306
神人ではない!新人だ

引用:
剛才的留言我主要想申述的是: 隨著道德水平提高,行為既有的道德價值亦除之減退,因此可以透過切換鼓勵的模式,進一步邁向更完善的道德水平。

就算我真的主張「立法唔讓座罰款」,對我剛才留言的論點與論據有什麼影響?
在下冇打算影響你,只係講下最有效既實際係咩啫
咩鼓勵都係冇大作用,要強迫人最好都係立法。

舊 06-03-13, 11:02 AM   #307
圖騰製作中

目前睇黎係討論緊「非義務的道德」(捐錢、扶阿婆過馬路),係應該用鼓勵定譴責(懲罰)?

舊 06-03-13, 11:05 AM   #308
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
唔怪之得成龍大哥話中國人係要管㗎啦...
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:06 AM   #309
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Viper II 查看文章
我只會話
縱觀facebook及討論區上的反應,對香港人來說,讓座係介乎於義務與超義務之間
有人覺得義務
有人覺得超義務
始終道德規範係人定, 而每個人既道德規範把尺唔同
等如"有七百億身家,只捐出兩蚊給窮人,此非超義務"
呢個又係有排拗既野黎
你都識講有人會覺得係義務,咁佢覺得咁做係唔應該就自然會鬧架啦
又話佢強迫,而家應該係你強迫佢地認同你覺得係超義務0既睇法喎

引用:
咁問題係咪年輕人就冇權坐?其實要人人平等好簡單,全部都企就冇問題。
當然,你可以話上唔上到車都有平等問題。

係架,所以在下一直都話等商家回饋比望主打救更難,而D人開公司唔回饋社會,在下亦唔會鬧,本身開公司就係為賺錢,佢蝕社會只會由佢死。
賣假貨果D事件,在下就會插既,畢竟已經超越咗一般營商手段既問題。
所以我一直無話你唔鬧佢係錯,但網上咁多人鬧,照你concept就係你會走去鬧果d出聲聲討0既人強迫囉...
唔係無權,只係priority低d,呢頭話我非黑即白,果頭個個淨係分有權無權
睇下地鐵個告示,"priority seat"有需要人士係老,幼,孕,病殘,唔包"支力","眼訓"架喎
支力有需要坐?係丫,但priority排0係邊?

此篇文章於 06-03-13 11:10 AM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:07 AM   #310
神人ではない!新人だ

引用:
作者: billlam 查看文章
唔怪之得成龍大哥話中國人係要管㗎啦...
一向都冇錯,其實唔單只中國人,人本身就要管。
唔駛管要法律黎做咩?

舊 06-03-13, 11:11 AM   #311
billlam
Crazy Gamer

引用:
一向都冇錯,其實唔單只中國人,人本身就要管。
唔駛管要法律黎做咩?
咁唔通所有野都用法律去規管咩?
咁道德用黎做咩?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:21 AM   #312
神人ではない!新人だ

引用:
作者: sugihara 查看文章
所以我一直無話你唔鬧佢係錯,但網上咁多人鬧,照你concept就係你會走去鬧果d出聲聲討0既人強迫囉...
唔係無權,只係priority低d,呢頭話我非黑即白,果頭個個淨係分有權無權
睇下地鐵個告示,"priority seat"有需要人士係老,幼,孕,病殘,唔包"支力","眼訓"架喎
支力有需要坐?係丫,但priority排0係邊?
係強迫架,唔通係勸誘呀。

第一MK仔係咪坐緊priority seat?在下就真係確認唔到,係既就佢抵罵。
等等,張櫈紅色又好似係喎…

引用:
作者: billlam 查看文章
咁唔通所有野都用法律去規管咩?
咁道德用黎做咩?
道德基準各有不同,如果人人都做孔子、德蘭修女咁固然係好,不過法律以上既在下就覺得冇必要強迫。

此篇文章於 06-03-13 11:25 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:36 AM   #313
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
SO FAR,有冇國家係唔讓座係犯法?
據知澳洲perth 0既railway 係要求優惠付費(如老人, 兒童, 學生)必須在被要求的情況下讓座俾全費乘客.

唔sure 係perth定係toronto

舊 06-03-13, 11:37 AM   #314
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
立法....? 諗得多得濟個腦出左問題?

一入車-> 坐低 -> 失去意識 -> 落車先醒

中途比人CAP低無讓坐wo -> 多謝HKD$1,500.00
立法有豁免 -> OK 以後全世界入車坐低即失去意識

諗立法o個個去care下精神先再出聲啦

根本2隻字講晒" 家教 "
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 11:44 AM   #315
真!DC
Banned User
奉行我道

就係冇人讓座先整左博愛座哩d古怪野出尼
未有博愛座之前
一直有"讓請座與有需要人士"標語
由手機版發出

此篇文章於 06-03-13 11:54 AM 被 真!DC 編輯。
舊 06-03-13, 11:52 AM   #316
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
係強迫架,唔通係勸誘呀。

第一MK仔係咪坐緊priority seat?在下就真係確認唔到,係既就佢抵罵。
等等,張櫈紅色又好似係喎…

道德基準各有不同,如果人人都做孔子、德蘭修女咁固然係好,不過法律以上既在下就覺得冇必要強迫。
咁又唔見講地產霸權,領匯,業主加租果陣有咁多人出黎鬧返轉頭...

priority seat只係例子0者,就算普通位都應該係咁排
其實priority seat出現雖然未去到立法,都已經算係加左規限,比起單純講道德已經升左1級架喇

舊 06-03-13, 11:57 AM   #317
圖騰製作中

引用:
作者: Thaws 查看文章

中途比人CAP低無讓坐wo -> 多謝HKD$1,500.00

由手機版發出
港鐵附例
第556B章 第28F條 神智不清

舊 06-03-13, 12:01 PM   #318
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
作者: 查看文章
港鐵附例
第556B章 第28F條 神智不清

任何人如因飲用或服用或濫用酒精、藥物或藥品而致神智不清,或處於人員按其絕對酌情決定權認為不合適的狀況,該人即不得進入或留在或企圖進入或留在鐵路處所。

你玩野定係唔識中文字?a
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:06 PM   #319
神人ではない!新人だ

引用:
作者: sugihara 查看文章
咁又唔見講地產霸權,領匯,業主加租果陣有咁多人出黎鬧返轉頭...

priority seat只係例子0者,就算普通位都應該係咁排
其實priority seat出現雖然未去到立法,都已經算係加左規限,比起單純講道德已經升左1級架喇
果D已經係實質影響到大部份人。同樣讓唔讓座比,會唔會D誇張?
SO FAR,佢拒絕讓座,在下唔會有實質傷害。

係架,所以你亦唔好話停滯不前。
引用:
作者: Thaws 查看文章

由手機版發出
幾好玩吖,唔駛人CAP裝閉路電視咪得,之後大家坐車要猶如身處戰地,見到老伯立即起身,冇起到就1500,之後再貼公告同發信到各大企業人事部同獵頭公司。
呢好明顯就係大眾追求既道德社會。

此篇文章於 06-03-13 12:12 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:18 PM   #320
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
果D已經係實質影響到大部份人。同樣讓唔讓座比,會唔會D誇張?
SO FAR,佢拒絕讓座,在下唔會有實質傷害。

係架,所以你亦唔好話停滯不前。
咪又係有影響,即係基層變晒阿伯之嘛
港燈加價,你住九龍無影響,但九龍人又唔可以鬧港燈?
cwb加租(下略
唔讓座影響到阿伯企得辛苦(下略

我只係唔明點解告示都貼埋出黎0既野,係度可以拗餐懵......

舊 06-03-13, 12:22 PM   #321
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
千五罰款邊個俾呀〜我唔俾你要俾
4個4個邊個俾?你要俾你要俾!

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:25 PM   #322
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
讓座系咪有得儲分?
定系讓夠1000次送立法會議席一個?

咁hard sell讓座一定有原因
讓座有冇行貨中文版架 ?

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:25 PM   #323
真!DC
Banned User
奉行我道

唔讓唔犯法
唔讓座唔會有咩刑罰
(好似post相鬧強迫人讓果d就over左)
但唔好否定讓座係公德囉
由手機版發出
舊 06-03-13, 12:27 PM   #324
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
每人上車時先拎舊石
上到車邊個唔讓就拎舊石扔q死佢bbbb

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 12:28 PM   #325
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 古手神主 查看文章
據知澳洲perth 0既railway 係要求優惠付費(如老人, 兒童, 學生)必須在被要求的情況下讓座俾全費乘客.

唔sure 係perth定係toronto
唔係必須, 其他不評

果邊多數男人都會主動讓座比女仕,長者
即係道德標準比較高.

如果有大量人去破壞呢個標準, 然後去批評/讚揚呢種規則就已經冇意義

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:22 PM

手機版 | APP版