Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-01-12, 03:05 AM   #251
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
今次logo 4個龍頭..

MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 03:28 AM   #252
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
其實會唔會因為係無縫地圖所要犧牲少少detail?

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 04:14 AM   #253
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: BistonC 查看文章
條片有part係hunter一路走一路向下跳, 離遠d景真係好雞, xenoblade都唔會咁
用3DS睇3D Trailer, 無youtube版咁窒, 但3D又唔算好明顯

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 10:04 AM   #254
redcreature
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2007
相信之後可以tune得好少少,但似乎先天所限(無縫地圖 + 3D), 已令Gapcom這次發佈會蒙羞啦!! 睇下到時gapcom搞成點....
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 01:41 PM   #255
seed2005
Ultimate Gamer

Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
MH系列 直播

http://www.capcom.co.jp/game/event/capcomjam/live.html
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 01:55 PM   #256
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: seed2005 查看文章
直播

香港時間︰
13:40~ モンスターハンターシリーズステージ
14:50~ モンハン部カップ2012決勝戦
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 02:00 PM   #257
seed2005

講緊mh4
舊 07-01-12, 02:06 PM   #258
seed2005

無料到
舊 07-01-12, 02:10 PM   #259
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: seed2005 查看文章
無料到
即係得條片,仲係半完成品
想半年後出睇嚟都"蚊蚊地",話哂都係正統續作
CAPCOM,你唔係唔整好啲下話
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 02:13 PM   #260
kamkw
Insane Gamer

註冊日期: May 2009
capcom: 反正點整都大賣, 整咁靚做乜?
kamkw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 02:14 PM   #261
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
作者: 如月刃 查看文章
即係得條片,仲係半完成品
想半年後出睇嚟都"蚊蚊地",話哂都係正統續作
CAPCOM,你唔係唔整好啲下話
唔趕住聖誕出已經唔錯了.
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 06:24 PM   #262
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700

FB見到的
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 07:09 PM   #263
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
係咪會有LINK裝

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-12, 11:11 PM   #264
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: BistonC 查看文章
又會唔會用game card
不是用光碟
所以令到無縫地圖易整左

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 08:09 AM   #265
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: chunmanx 查看文章
不是用光碟
所以令到無縫地圖易整左
唔會, 呢樣野睇你點整隻Game

例: 行入某個位置就準備定data,重點係準備 Data 果下用幾多 Ram 同埋夠唔夠快寫晒入去
就算 PSP 都可以做到, 問題 save卡 同埋 碟嘅 Game d Data 要整理到一 Load 到就得,睇你Team人有無去優化 File I/O 架姐
望下 PSP GT 同埋 首都高... 更本係製作技巧問題

此篇文章於 07-02-12 08:13 AM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 01:24 PM   #266
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
其實過區要load 係 mh 特式, 當唔夠打時離開,
如果無呢樣真係同一個地形打無分別.

話時話 capcom 到宜家都未公布有wii u game.
幾時任記至爆料.
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 01:31 PM   #267
shodanng2
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
作者: redcreature 查看文章
D貼圖差到呢.....MH3G在3DS畫面已經經常窒,而家仲要處理多左地形......
3DS上認真疾既game親身見玩過同聽聞既唔算多
e.g.
FIFA
One Piece
MGS

Bio啟示錄平時開3D玩好流暢
因為每關中途係冇loading畫面
所以搭lift時明顯背後load場境會疾
好彩係lift度冇敵人又無影響

MH3G係開3D加4打都好流暢

MH4我睇初頭發佈段片同最新段片
明顯追追跳跳爬爬既玩法
係想話唔駛再轉區loading
場境視野都好遠
可能因為唔駛轉區loading
所以見場境好似係少左detail
但大家想下點解以前要分區又要轉區loading?
係因為以前PS2,PSP,Wii時
部機VRam有限既解決方案
轉區loading同時又變左MH系列既特色
但呢個絕對唔係正面既特色
MH4唔再係邊代MH既加強版冇左束縛
可以係3DS度由頭設計同開發過
所以要去除舊作分區轉區既過氣設計
其實先更似係野外狩獵

我玩PSV隻三國無雙Next平時流暢
但好多猛獸時都一樣會疾
家用機都有D game會疾
我相信任何平臺都有game會唔流暢
通常遊戲公司開發技術好
或用成熟既遊戲引擎黎開發就少D疾既問題
Capcom已用MT Framework Mobile開發過4隻3DS game(未計中止開發隻Rockman)
MH4下年春季先出
有充足時間開發同優化
我又唔擔心隻game最終效果會差過MH3G
剩係想下唔駛轉區打怪已經正了
睇新片其實戰鬥都幾似Capcom隻"龍族教義"
又係有得跳上怪身上插佢
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 01:35 PM   #268
zerosdf
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
3DS Friend Code1332 7667 7497
查實 你地可能用19吋以上既MON 開1080P 黎睇呢條片 覺得好差下 但我用4.8吋既S3 開HD睇 就覺得比3G好 除左FPS之外 其他都真係做得唔差 個畫面 尤其係有個獵人行出個地圖有光影果度 真係好多朋友望落都好正 但地圖模組 就真係OK差下既
其實細節上 好多野都有變化 好似個道具箱 留心咁望 細節好左架

此篇文章於 07-02-12 01:37 PM 被 zerosdf 編輯。
zerosdf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 01:37 PM   #269
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: chunmanx 查看文章
不是用光碟
所以令到無縫地圖易整左
其實可以行到某區
就係背後先load定好遠處既場境
NDS同PSP機能就好難做到
3DS同PSV就應該ok

Capcom開發既3DS game絕對係一隻比一隻成熟
試想下當初首發隻SSF4 3D比同期game黎講算好
但一年後隻Bio啟示錄可以再好N倍
隔多一年後隻MH4絕對值得期待
舊 07-02-12, 01:41 PM   #270
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: Navism 查看文章
其實過區要load 係 mh 特式, 當唔夠打時離開,
如果無呢樣真係同一個地形打無分別.

話時話 capcom 到宜家都未公布有wii u game.
幾時任記至爆料.
睇片已經見到
場境好大
會有唔同風景唔同高低差既景
即係等於舊時MH成10區合做一區咁
自由遊走冇loading
舊 07-02-12, 01:48 PM   #271
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
網上合作mode呢 一日唔出都幾大件事
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 01:55 PM   #272
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: shodanng2 查看文章
其實可以行到某區
就係背後先load定好遠處既場境
NDS同PSP機能就好難做到
3DS同PSV就應該ok
其實 MHP2 果時已經有 BG- Load 呢味野, 行到某個位,佢會不斷令 UMD 係咁 Load Data
去到 MHP2G 就用埋 Memory Stick 再推快少少
去到 MHP3 都已經常規化

都係果樣...睇班友點準備區與區嘅Data, 識搞就好似 MGS 轉區咁,唔會拖太耐
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 03:20 PM   #273
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
如果單打隻揪, 冇得過區食藥都幾麻煩...
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 04:29 PM   #274
asd65535
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: RS 200 查看文章
取消食藥/食野後擺低能post咪得啦
asd65535 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 04:38 PM   #275
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: RS 200 查看文章
逼人砌早食裝........

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Monster Hunter Frontier Online 葡萄區 vol.29【オワタ】 鈴蘭 PC電腦遊戲討論版 922 05-05-14 08:06 PM
TERA Online - True MMO Monster Hunter Vanux PC電腦遊戲討論版 68 12-19-12 12:04 AM
Monster Hunter Frontier Online 討論區 vol.28【~古龍(岩)襲來!~】 鈴蘭 PC電腦遊戲討論版 1012 03-14-12 04:22 PM
Dungeon Hunter: Alliance - Diablo式 4人Co-op online ARPG (PSN) - 支援PS Move Designer 電視遊戲討論版 17 06-12-11 08:54 PM
Monster Hunter Frontier Online 討論區 vol.19【闘魂注入!】 鈴蘭 PC電腦遊戲討論版 1010 03-02-11 04:05 PM

現在的時間是 02:27 AM

手機版 | APP版