Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-04-16, 09:16 PM   #2526
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
睇下d官點做囉今次擺明落法院面

btw呢個時候搞樓市,真係痴線
點至落法院面呀? 香港法庭玩完啦....
以後老共有咩唔岩心水就可以自己先釋法, 然後班法官跟住D聖旨內容來判就得
家陣都放哂風要僭建法律條文,解釋何謂擁護基本法同效忠強國
今次又俾佢任意解釋的話真係影響深遠, 以老共既劣根性,到時唔止立法會,
隨時連政府官員、法官第時有咩唔聽話都可以搵藉口話你唔效忠維護強國罷免左你

家陣除左兩隻小學雞外,唔知仲會唔會DQ 埋其他有份玩野既人,釋左法俾人JR緊果D都好危
如果補選係單議席單票制,班泛民唔玩攬抄的話都應該保得返個議席
但姚松炎係功能界別, 贏唔贏得返可能有D忟水
而劉小麗又俾人DQ的話, 咁九西就有兩席要補選, 咁樣變左做比例代表制,肯定會輸左其中一個議席 俾建制派
仲有我睇下界垃圾會一定因為已釋法, 政府可以大條道理落閘唔俾某D人參選

今次真係多得呢兩隻小雞唔少,俾個咁好位689入....
等佢可以一次過搞掂哂立法會同法庭, 累死香港...
不過如果佢兩個係鬼,我就恭喜佢地囉,
立左咁大功,將來一定升官發財,要錢有錢,要女有女
點都好, 呢兩條友一定會係香港歷史上留名

雖然呢鋪明顯係張得肛同雜種既權鬥延伸,
但如果唔係張得肛突然有咩意外,都好難有彎轉

舊 11-04-16, 09:21 PM   #2527
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
最大問題係一堆香港人唔覺有問題
抵香港人死的
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-16, 09:32 PM   #2528
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
              ﹁
    看 不 這 這 . .
    他 如 裏 是 . .
    造 讓 斷 一 . .
    出 給 不 溝 . .
    個 醜 是 絕 . .
    什 惡 美 望 . .
    麼 來 的 的
    世 開 所 死
  | 界 墾 在 水
  | 。 , , ,
  ︽ ﹂
  死
  水
  ︾
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-16, 09:38 PM   #2529
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
我會覺得宜家拆晒啲面具帶大家返回現實幾好
不過果班靠假面具搵食嘅就媽媽聲
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-16, 09:56 PM   #2530
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
雖然呢鋪明顯係張得肛同雜種既權鬥延伸,
但如果唔係張得肛突然有咩意外,都好難有彎轉
其實點解會話集種會反對釋法,
佢上台後收緊言論方式仲暴力過以前, 大呼小叫"一個中國""領土完整”比以前多
負責嘅都唔係佢嘅人?
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-16, 11:03 PM   #2531
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Rv250 查看文章
佢上台後收緊言論方式仲暴力過以前, 大呼小叫"一個中國""領土完整”比以前多
負責嘅都唔係佢嘅人?
某程度只係主觀願望。
話實如果佢係反對既,成功成為新一任核心既佢一聲令下大概冇人會同佢作對。
雖然成報日日砲轟西環,不過至今都仍然相安無事,恐怕只係扯貓尾…

只係有呢種主觀願望好正常,支爆十年內好難出現。
除非核心同佢身邊人物都一夜死晒,否則至少有十年香港會喺佢支配下…

此篇文章於 11-04-16 11:15 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-16, 11:32 PM   #2532
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
有人話jr佢個釋法,唔知得唔得
睇返黎

第八章: 本法的解釋和修改

第一百五十八條
本法的解釋權屬於全國人民代表大會常務委員會。

全國人民代表大會常務委員會授權香港特別行政區法院在審理案件時對本法關於香港特別行政區自治範圍內的條款自行解釋。

香港特別行政區法院在審理案件時對本法的其他條款也可解釋。但如香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋,而該條款的解釋又影響到案件的判決,在對該案件作出不可上訴的終局判決前,應由香港特別行政區終審法院請全國人民代表大會常務委員會對有關條款作出解釋。如全國人民代表大會常務委員會作出解釋,香港特別行政區法院在引用該條款時,應以全國人民代表大會常務委員會的解釋為準。但在此以前作出的判決不受影響。

全國人民代表大會常務委員會在對本法進行解釋前,徵詢其所屬的香港特別行政區基本法委員會的意見。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

只有香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋時,先可以釋法。人大引用邊條基本法去釋法?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 12:49 AM   #2533
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實都唔關佢兩個事,梁天琦嗰次開始689已經做嘢,唔通今次突然醒咗咩
呢單俾佢過到骨嘅真係唔使理補選,選到邊個入去都無可能反映到選民意見,有嘢一定要過嘅佢即時dq一兩個走就得,關鍵一席都變咗無意思

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 01:51 AM   #2534
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: Rv250 查看文章
負責嘅都唔係佢嘅人?
我又無話左王雜種一定唔會釋法,但有冇必要好似家陣咁急呢?
雖然我覺得老共點都唔會放棄今次呢個大好機會來進一步收緊香港
就算打到上終審法院,我都預左佢有九成機會再釋法, 但至少都做下表面功夫跟正常程序來釋法,
但家陣單案都未審完佢就已經跳哂D步驟,無啦啦由人大委員長張得肛自己主動提出要釋法
咁即係等同話俾你聽個法庭已經廢左, 你要跟佢釋法個內容黎判案
對香港既法治有幾大影響可想而知, 老共咁樣釋得一次總會再有第二次,
不過咁搞法香港金融中心地位應該都好快玩完

本來睇個勢以為雜種已經鬥贏左
之前六中全會雜種主場, 基乎已經宣佈集哂所有權於一身準備做老毛二世
而家陣開緊既人大係張得肛個主場,釋法部份又係由人大負責,
難得有個咁大好機會仲唔還拖? 老共思維,局勢越亂佢個位坐得越穩
而張小明同689呢兩件利益集團兼命運共同體,如果雜種完全掌權應該會死得好慘,
所以至煽行火搞亂香港, 最好可以有D傻仔出黎武裝起義可以俾689打死幾件激起民憤仲好添

不過香港人大代表范婦人玩潛水缺席人會議會,唔知係形勢仲未定還是驚站錯隊呢?

此篇文章於 11-05-16 02:35 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 02:17 AM   #2535
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇返黎

skip
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

只有香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋時,先可以釋法。人大引用邊條基本法去釋法?
由手機版發出
佢今次咁樣釋法本來就唔合理,不過你同共產黨講法律都係哂氣,佢個龍門鍾意點搬就點搬架啦

不過釋法本身唔係由法院去解釋法律條文,而係要由人大來解釋, 基本法呢個設計本身就已經荒謬絕論啦

引用:
其實都唔關佢兩個事,梁天琦嗰次開始689已經做嘢,唔通今次突然醒咗咩
呢單俾佢過到骨嘅真係唔使理補選,選到邊個入去都無可能反映到選民意見,有嘢一定要過嘅佢即時dq一兩個走就得,關鍵一席都變咗無意思
點會唔關佢地兩個事? 佢地點完火頭家陣要全香港人幫佢埋單呀

689當初可以唔俾梁天琦參選, 但又點解可以放生青政兩隻小學雞入去呢?
佢地兩個主張既立場同梁天琦無咩分別既喎, 你話689雙重標準又好咩都好,但確實有疑點存在

不過你話我有偏見都咁話, 我一向都唔信梁頌恒呢條友
睇佢平時D言行對答左閃右避, 永遠唔會正面回答問題, 俾我感覺係超級古惑仔一名
而且完全唔會提自己過去做過乜野,做過學生會都超閃縮好似唔俾得人知咁
再加上話自己受乜野雨傘運感召至會行出黎,但搵張係金鐘打過卡既相黎睇下都無
呢條友鬼味真係超濃, 反而游蕙貞就鬼味無咁濃似on居恰下恰下多D...

是人是鬼, 應該好快現形架啦

此篇文章於 11-05-16 02:37 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 02:44 AM   #2536
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇返黎

第一百五十八條
本法的解釋權屬於全國人民代表大會常務委員會。

全國人民代表大會常務委員會授權香港特別行政區法院在審理案件時對本法關於香港特別行政區自治範圍內的條款自行解釋。

香港特別行政區法院在審理案件時對本法的其他條款也可解釋。但如香港特別行政區法院在審理案件時需要對本法關於中央人民政府管理的事務或中央和香港特別行政區關係的條款進行解釋,而該條款的解釋又影響到案件的判決,在對該案件作出不可上訴的終局判決前,應由香港特別行政區終審法院請全國人民代表大會常務委員會對有關條款作出解釋。如全國人民代表大會常務委員會作出解釋,香港特別行政區法院在引用該條款時,應以全國人民代表大會常務委員會的解釋為準。但在此以前作出的判決不受影響。

全國人民代表大會常務委員會在對本法進行解釋前,徵詢其所屬的香港特別行政區基本法委員會的意見。

由手機版發出
基本法寫明最終解釋權係人大到. (重寫都得)
JR乜鬼. 用邊條例有分別咩

哩次擺明係比689更高高級既人設既局黎. 針住法例邊條, 做咩.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 08:06 AM   #2537
Penny仔

PSN  IDair_penny2002
引用:
雖然釋法係遲早問題(選舉呈請之後都要面對)
但梁游已經將民意敗得一乾二淨
今次釋法最悲哀既係有民意支持
呢幾個星期我見大量平日唔理政治既人, 不斷share hkg報既新聞....
仲有其他有留意政治既人, 對梁游都係批評居多

佢地2個贏到選舉, 其實都係靠後生同梁天琦
好多人不問能力投票比佢地,覺得ok啦既然講要比後生仔機會喇
結果比個機會你就搞單咁既野
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 08:19 AM   #2538
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
如果E+時候仲要話佢兩個問題,根本就係著短裙俾人強姦就抵死啦

但又咁講,佢兩個唔識玩又係事實,一開始就唔好玩乜野鴨脷洲口音,直接企硬,咩丫,我係講架啦吹丫?咁既事要發動集會都得果幾十定幾百人,就知無料到,我估民族黨閒閒地都call 到千靚人啦。
由手機版發出

此篇文章於 11-05-16 11:03 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 09:34 AM   #2539
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

釋法停雙非夠有民意支持啦
今次係梁天琦嗰陣開始睇到689要自製政績,而家只係佢越玩越大
佢兩個係人係鬼唔重要,而家係689由day 1開始已經想㷛港獨再打壓,將北京攬落水無得郁佢

舊 11-05-16, 09:57 AM   #2540
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
怪佢兩個味又係果d“唔好激嬲共產黨”理論
無論如何我只會怪政府同保蝗
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 11:23 AM   #2541
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
基本上在下都幾同意蕭生講既「釋法係一早準備既事」,青政最大問題係俾咗個大義名份土共。
不過其實都冇咩關係,香港人再不滿都好難再有萬人遊行。
即使有,又有咩用?

舊 11-05-16, 12:14 PM   #2542

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 真!DC 查看文章
怪佢兩個味又係果d“唔好激嬲共產黨”理論
無論如何我只會怪政府同保蝗
由手機版發出
如果多D呢種言論,今日釋法就冇禁易...
事實係網上又好現實又好,非建制呢邊都內鬥得好厲害。
青政確實係低質得離譜,但始終都叫自己友,唔係自己友都至少唔係敵人。
呢一刻都仲掛著鞭屍話好激嬲中共...而家都返唔到轉頭,幫對家屌返轉頭,做助攻,係咪痴線?
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 12:41 PM   #2543
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

呢個太易明啫,無佢地咪一樣可以搵小麗呢啲祭旗
而家睇人講就一係法院開拖,或者陶傑咁講上報美帝叫佢取消關係法攬炒,我就唔識分可唔可行喇

舊 11-05-16, 12:54 PM   #2544
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我覺得你將件事怪落佢兩個人本身就夾硬黎
你地本身都成日講話人扮訓、未訓醒,點解今次又係度發夢?
無錯呢次係做左導火線,但有無呢件事其實一睇件事都知準備周到,根本你無得避
反而我會覺得佢地兩個今次對應下係令對面做得件事非常樣衰,比人睇到究竟而家個政府有幾夾硬黎wow

你估真係薜丁格的內褲,唔挪起條裙就無著咩........

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 01:00 PM   #2545
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我覺得你將件事怪落佢兩個人本身就夾硬黎
你地本身都成日講話人扮訓、未訓醒,點解今次又係度發夢?
無錯呢次係做左導火線,但有無呢件事其實一睇件事都知準備周到,根本你無得避
反而我會覺得佢地兩個今次對應下係令對面做得件事非常樣衰,比人睇到究竟而家個政府有幾夾硬黎wow

你估真係薜丁格的內褲,唔挪起條裙就無著咩........
最大問題係佢地比位人入
如果唔係
人地夾硬黎都做唔到d咩野
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 01:17 PM   #2546
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
仲用唔好激嬲中國論,係香港人太聰明,另一方面付出代價太高都係原因

舊 11-05-16, 01:32 PM   #2547
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 風萌翔 查看文章
最大問題係佢地比位人入
如果唔係
梁天琦都引用fb post嚟dq啦,問題一直係689敢唔敢玩大
而家佢敢玩到盡,根本唔會無位入

舊 11-05-16, 01:36 PM   #2548
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 風萌翔 查看文章
最大問題係佢地比位人入
如果唔係
我唔會咁睇囉,講明夾硬黎,就梗係你就錯無位佢都會入架啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 01:56 PM   #2549
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我唔會咁睇囉,講明夾硬黎,就梗係你就錯無位佢都會入架啦
最慘係而家比人地出師有名囉
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 02:12 PM   #2550
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
釋法停雙非夠有民意支持啦
今次係梁天琦嗰陣開始睇到689要自製政績,而家只係佢越玩越大
佢兩個係人係鬼唔重要,而家係689由day 1開始已經想㷛港獨再打壓,將北京攬落水無得郁佢
要清洗班香港人又點會停雙非,
反共泛民仲講緊大愛包容,又有大把人投票比反共泛民,
昨日光明頂講緊香港人口大換血,老懵董基金香港人口要上升到810萬。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:08 PM

手機版 | APP版