Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-13-12, 10:52 PM   #976
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: leotam3 查看文章
匯豐銀行提款卡出年用唔到plus, 變左銀聯
咁樣咪會好麻煩,唔可以係海外提款?

舊 06-13-12, 10:54 PM   #977
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
咁樣咪會好麻煩,唔可以係海外提款?
變左銀聯卡

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 10:57 PM   #978
BOYBOYBOY

引用:
變左銀聯卡
即刻唔知有咩用

舊 06-13-12, 11:08 PM   #979
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
照顧強國人?

不過我就未試過海外提款...
(次次都用剩~上次剩左九萬幾yen現金)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 11:14 PM   #980
leotam3

銀聯機先有得拎錢

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-15-12, 07:20 PM   #981
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
銀聯機先有得拎錢
HSBC提款卡都將會用到銀聯~
今日收到信了~
2014年3月或以前應該會收到~

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-12, 07:56 PM   #982
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

今日路過圖書館~入去八下有咩旅遊書~
發覺圖書館會有D書見唔到/好少有的書~
伊豆竟然見到有3本書~一本係人人遊~
另外兩本未見過(年份7-8年前出)~資料幾足~睇完發現上次miss左唔少地方好想再去
仲有本係只講伊豆諸島(式根島/神津島...etc) 好鬼冷門

另外有一本單純講鐮倉景點~~仲有本幾厚的四國(呢本真係未見過)
終於搵到非閃閃系列講名古屋飛驒高山白川鄉~正
仲有其他類別...

下次plan前真係去d大圖書館行一轉好過去書局...書局果d書太著重shopping買野啦

舊 06-15-12, 09:00 PM   #983
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
今日睇過

張銀聯...

酒店又唔收,想去果間燒肉/蟹又唔收

如意算盤打錯哂

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-12, 09:13 PM   #984
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
今日睇過

張銀聯...

如意算盤打錯哂
咁銀聯廣泛性當然不及Visa果d...

通常係百貨公司~電器連鎖店~outlet呢d可以look
另外唐吉訶德~大黑屋呢d可以

舊 06-15-12, 09:53 PM   #985
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Hitomi 查看文章
呢單野旅行前有新聞講~~如果CONFIRM...10%...真係唔洗再買野=_=

-----------------------------------

雖然我對呢MUD 車物車無mud興趣(用最快時間送到我去目的地就得啦)
不過話說我坐錯車~~
(低能白痴坐錯車詳細~陷阱呀...> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/articles/27809/index )

坐番轉頭時就坐左呢架車~~一日得2/3班(人地話)
睇風景唔錯~而且係獨立車廂~位又闊又舒服

引用:
作者: Paptimus 查看文章
依家係五能線special列車
全車指定, 上次五所川原返弘前坐依架
依家由弘前坐到落秋田真係好正, 經日本海個view好無敵, 下次有機會我會坐
未去過東北, 唔知有架咁靚的火車.
好似唔係好多人. ?
加入去list 到先 XDD

另找到多一點blog:
http://blog.yam.com/fumi/article/2171926
http://flyingtama.pixnet.net/blog/po...88%97%E8%BB%8A

舊 06-15-12, 10:20 PM   #986
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
今日睇過

張銀聯...

如意算盤打錯哂
你想像得太美好喇...

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-15-12, 10:28 PM   #987
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
銀聯機先有得拎錢
好少咁用atm, 冇錢都用visa找啦~

引用:
另外兩本未見過(年份7-8年前出)~資料幾足~睇完發現上次miss左唔少地方好想再去
仲有本係只講伊豆諸島(式根島/神津島...etc) 好鬼冷門

另外有一本單純講鐮倉景點~~仲有本幾厚的四國(呢本真係未見過)
仲有其他類別...

下次plan前真係去d大圖書館行一轉好過去書局...書局果d書太著重shopping買野啦
中央圖書館?

引用:
今日睇過

張銀聯...

如意算盤打錯哂
你預買電器吧...
或者等多幾年吧. (n 年前好多地方只收jcb, 而家通街visa/master ok)

另........

.... 九月又想去......
http://www.4gamer.net/games/092/G009287/20120615042/

舊 06-15-12, 10:30 PM   #988
leotam3

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
好似唔係好多人. ?

另找到多一點blog:
http://blog.yam.com/fumi/article/2171926
http://flyingtama.pixnet.net/blog/po...88%97%E8%BB%8A
架車去青森/秋田/白神山地先會坐

あやかし陰陽録討論區
舊 06-15-12, 10:31 PM   #989
leotam3

引用:
作者: irismong 查看文章
你想像得太美好喇...
我張master都唔係好多地方用到,
好多酒店可以用visa但係用唔到master
<---張卡係master

あやかし陰陽録討論區
舊 06-15-12, 11:15 PM   #990
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
我張master都唔係好多地方用到,
好多酒店可以用visa但係用唔到master
<---張卡係master
一直都係用MASTER又無事wor
我家陣仲要用AE
真係少中之少 sosad
不過visa, master, ae我都有喇~
所以總會簽到既~
不過我未試過去佢有寫明比用咩卡既地方時
果張卡係過唔到數囉~ =w=

舊 06-15-12, 11:36 PM   #991
BOYBOYBOY

引用:

仲有其他類別...

YES
一直都係去圖書館借
人人遊日本有D圖書館有齊系列都冇人借架~
通常都係D台灣書會詳細過香港D旅遊書~

舊 06-15-12, 11:55 PM   #992
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
好似唔係好多人. ?

另找到多一點blog:
我都係咁ARM遇到~果日得2班呢隻車~坐呢個如果路段望日本海一流

引用:
中央圖書館?
我只係行左天水圍同馬鞍山~我諗中央圖書館可能仲多書

引用:
YES
一直都係去圖書館借
人人遊日本有D圖書館有齊系列都冇人借架~
通常都係D台灣書會詳細過香港D旅遊書~
我覺得台灣書真係會比較觀光性質~~
就算上背包客棧~我見問SHOPPING呀邊度買名牌平呀抵呀之類TOPIC亦甚少出現
香討就會成日見到呢D topic...所以香港d旅遊書都係比較迎合呢堆人口味...

我一同人講去日本~d人第一時間係問「又去東京shopping呀?成日去日本唔悶架咩」
但係其實東京我真係只留一兩晚路過+方便走佬性質囉...
好明顯唔少HK人心目中去日本一定=shopping血拼+東京=日本(成個日本得東京呢個地方...)

舊 06-16-12, 12:27 AM   #993
BOYBOYBOY

引用:
我都係咁ARM遇到~果日得2班呢隻車~坐呢個如果路段望日本海一流

我只係行左天水圍同馬鞍山~我諗中央圖書館可能仲多書

我覺得台灣書真係會比較觀光性質~~
就算上背包客棧~我見問SHOPPING呀邊度買名牌平呀抵呀之類TOPIC亦甚少出現
香討就會成日見到呢D topic...所以香港d旅遊書都係比較迎合呢堆人口味...

我一同人講去日本~d人第一時間係問「又去東京shopping呀?成日去日本唔悶架咩」
但係其實東京我真係只留一兩晚路過+方便走佬性質囉...
好明顯唔少HK人心目中去日本一定=shopping血拼+東京=日本(成個日本得東京呢個地方...)
我都中過地雷,一本都搵唔到,問埋D職員都只係搵到D舊到冇人借
反而D山卡啦地方 呢D仲有機會搵到

睇台灣人D BLOG就知佢地真係好觀光性質~
D女仔真係敢膽帶一萬YEN多少少去玩一星期

佢地真係玩到好盡,可以去到機場冇錢剩

舊 06-16-12, 12:50 AM   #994
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我都中過地雷,一本都搵唔到,問埋D職員都只係搵到D舊到冇人借
反而D山卡啦地方 呢D仲有機會搵到

睇台灣人D BLOG就知佢地真係好觀光性質~
D女仔真係敢膽帶一萬YEN多少少去玩一星期

佢地真係玩到好盡,可以去到機場冇錢剩
竟然係咁
我見連天水圍呢D細館都有唔少日本旅遊書我估中央圖書館有添

佢地真係玩到好盡去到機場冇錢剩係因為帶太少定點?
有D人鐘意鬥洗費最少....

我老公剛剛之前有同學仔去東京玩5日洗左勁少錢(廿歲頭收入較少果類)
因為條友日日都係靠對腳行(e.g.新宿行去六本木等等)~5日都只是stay東京
只在回程時坐一次車番酒店~~日日早餐食飯團...晚餐去食幾百yen果d連鎖快餐飯..
完全唔買野~~

咁樣旅行太不可思議...

舊 06-16-12, 01:00 AM   #995
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
竟然係咁

我老公剛剛之前有同學仔去東京玩5日洗左勁少錢(廿歲頭收入較少果類)
因為條友日日都係靠對腳行(e.g.新宿行去六本木等等)~5日都只是stay東京
只在回程時坐一次車番酒店~~日日早餐食飯團...晚餐去食幾百yen果d連鎖快餐飯..
完全唔買野~~

都無咩問題姐~
如果你話佢一年去3, 4次, 年年都會咁樣去
次次都係咁樣去就話姐~
頭幾次去, 只係去東京, 其實都可以有好多野慢慢玩~ @@"
唔係SHOPPING既都大把野可以睇~

舊 06-16-12, 01:03 AM   #996
BOYBOYBOY

引用:
竟然係咁

完全唔買野~~

台灣個D 通常係冇錢但窮遊囉
睇佢地BLOG 真係去一星期只帶1-2萬YEN ,食就食酒店早餐
好老實講,台灣個邊好多人都好低收入,出去玩個班邊有咩錢
食晚餐咪搵平野食下咁~佢地宗旨係用用晒D時間去觀光,食美食係第2,SHOPPING只係第3
台灣人最鐘意去日本係買藥妝...你上去打藥妝,幾千編BLOG你睇
佢地D窮遊係帶得錢少而已算到盡晒,只留車錢.....XDD

佢地D BLOG好鬼專業,教晒你點格價點買野XD
我細佬去日本交流個一星期都只係用左一萬YEN多D~XD
佢地真係可以唔買野~真係為左見識下~同影相吧~

~~

此篇文章於 06-16-12 01:08 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 01:05 AM   #997
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
台灣個D 通常係冇錢但窮遊囉
睇佢地BLOG 真係去一星期只帶1-2萬YEN ,食就食酒店早餐
食晚餐咪搵平野食下咁~佢地宗旨係用用晒D時間去觀光,食美食係第2,SHOPPING只係第3
台灣人最鐘意去日本係買藥妝...你上去打藥妝,幾千編BLOG你睇
佢地D窮遊係帶得錢少而已算到盡晒,只留車錢.....XDD
1-2萬YEN食美食+化妝品.......
佢去2日1夜?!

即係咁....
台灣係出左名~~~~ 野食平而好食......
佢仲要走去日本食的話............. 好難食到平過O係台灣食既野而又可以好食得過台灣好多囉

舊 06-16-12, 01:11 AM   #998
BOYBOYBOY

引用:
佢去2日1夜?!

即係咁....
佢仲要走去日本食的話............. 好難食到平過O係台灣食既野而又可以好食得過台灣好多囉
所以佢地唔重視去食野~
藥妝好平啦,你求其係GOOGLE 打藥妝幾千百編文你睇~
佢地係去上野個D 藥妝店掃平貨咋~XD
咪買埋D小花眼藥水,腳貼咁, 幾百YEN貨仔~姐XD~

去5日-一星期都有啦~

曾經見過有一編係去沖繩幾日都係帶咁少錢去玩~
仲話回程車錢用盡去到機場要用台幣搵人換日元先買到野食~

之前做功課 日日睇台灣人D 遊記真係O左咀~佢地連玩都好專業~XD
寫晒功課成本薄用盡一分一秒~

D台灣妹黎香港都嫌香港D野貴啦,去日本更加唔會亂食貴野~

此篇文章於 06-16-12 01:14 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 01:15 AM   #999
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
所以佢地唔重視去食野~
藥妝好平啦,你求其係GOOGLE 打藥妝幾千百編文你睇~
佢地係去上野個D 藥妝店掃平貨咋~XD
咪買埋D小花眼藥水,腳貼咁, 幾百YEN貨仔~姐XD~

去5日-一星期都有啦~

曾經見過有一編係去沖繩幾日都係帶咁少錢去玩~
仲話回程車錢用盡去到機場要用台幣搵人換日元先買到野食~

之前做功課 日日睇台灣人D 遊記真係O左咀~佢地連玩都好專業~XD
寫晒功課成本薄用盡一分一秒~

D台灣妹黎香港都嫌香港D野貴啦,去日本更加唔會亂食貴野~

台貨自己更便宜啊.... 囧
搞笑...

沖繩 < 不就只是觀光+陽光與BEACH嗎? 那不用帶太多錢啊~~

對啊, 就是說台灣食物好吃的多, 價格更商宜, 就不用專登去日本食吧...

我看過的BLOG, 又不覺得他們都是這個樣子去日本旅行~
當然我看過的都是觀光BLOG~
不過大都會買PASS~ 買PASS的COST也不少啊~
我要是用PASS的, 其實到日的駛費, 8日7夜的旅行...
也不用4萬YEN啊 @"@

此篇文章於 06-16-12 01:17 AM 被 irismong 編輯。
舊 06-16-12, 01:18 AM   #1000
BOYBOYBOY

引用:
佢去2日1夜?!

即係咁....
引用:
台貨自己更便宜啊.... 囧
搞笑...

沖繩 < 不就只是觀光+陽光與BEACH嗎? 那不用帶太多錢啊~~
所以百貨應百客,佢地D旅遊書都係主力講觀光......

沖繩都有藥妝架~
沖繩要買野都可以好多野要買~

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
さがら総「変態王子と笑わない猫。」Blu-ray BOX 2016年5月25日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 175 07-11-17 10:16 PM
小畑健 x 大場つぐみ「バクマン。」実写映画化 2015年公開決定!丨佐藤健&神木隆之介主演 爽神 日本動漫畫討論版 750 10-05-15 12:13 AM
カヅホ「キルミーベイベー」Blu-ray BOX化 supermanlady 日本動漫畫討論版 68 04-27-15 06:08 PM
緑川ゆき「蛍火の杜へ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 16 02-28-12 04:16 PM

現在的時間是 12:47 AM

手機版 | APP版