Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後
電視遊戲討論版>平面射擊遊戲討論區
com1010hkjp 07:14 PM 03-09-08
魂斗羅 & Metal Slug.............

應該算係

我好少玩平面射擊game

不過呢兩隻我幾喜歡
KUTAR# 07:29 PM 03-09-08
作者: 龍寶寶:
射擊遊戲的話,還是彩京出品的令人非常懷念,總覺得KO彩京的是斑鳩
彩京
佢隻戦国ブレード我好喜歡玩
不過冇家用版……

話時話,彩京近年冇哂聲氣的?
另一間我喜歡的射擊廠(VideoSystem)都係咁
>>>>>劉伯<<<<< 07:33 PM 03-09-08
鐵板陣

http://www.youtube.com/watch?v=fjWIqtkSlQE

龍寶寶 07:34 PM 03-09-08
作者: KUTAR#:
彩京
佢隻戦国ブレード我好喜歡玩

不過冇家用版……

話時話,彩京近年冇哂聲氣的?
彩京執左幾年啦
>>>>>劉伯<<<<< 07:36 PM 03-09-08
gun smoke
http://www.youtube.com/watch?v=MzPlGJ85jCM

我好鐘意既一隻game
龍寶寶 07:37 PM 03-09-08
彩京網
http://www.x-nauts.com/psikyo/product/index.html
>>>>>劉伯<<<<< 07:40 PM 03-09-08
Terra Cresta

http://www.youtube.com/watch?v=W_SimFEVqXM

細個o個時可以一隻打一個circle
KUTAR# 07:51 PM 03-09-08
彩京執左幾年啦
下……
我前幾日落機舖玩N合1……

睇番彩京D game的畫面都係咁正
又好好玩,特別係戦国ブレード,最喜歡玩
一家咁頂尖的射擊廠執左……
sgouki 08:58 PM 03-09-08
作者: 阿聰:
SONIC WING?街機都有的,我想搵番 SFC 原裝帶。
上便有人講左, 係STG, 呢隻點架, 又想試下添...
八仙果 09:22 PM 03-09-08
作者: 一一:
飛機Games,只玩2隻...
斑鳩,Q版沙羅慢蛇
D什麼1945,1942 太難玩...全畫面子彈 都唔知點解D人可以避到....
我同你相反,
覺得斑鳩同 Q 版沙羅曼蛇難過 1945 ...

斑鳩 D 字彈多過 1945 ... (逃)
利撒度 09:24 PM 03-09-08

看看SS的BATTLE GAREGGA
BOSS(STAGE5.STAGE7)黑鷹戰機真是強得可怕
反而最終BOSS實力平平
Einhander 09:42 PM 03-09-08
PS嘅Thunder Force V同Einhander
當年呢兩隻可謂經典之作
龍寶寶 09:44 PM 03-09-08
作者: Razgriz:
PS嘅Thunder Force V同Einhander
當年呢兩隻可謂經典之作
Thunder Force V是SS的,之後才移植到PS
利撒度 09:57 PM 03-09-08
那當然不少得SS的LAYERSECTION 啦
一一 10:22 PM 03-09-08
作者: 八仙果:
我同你相反,
覺得斑鳩同 Q 版沙羅曼蛇難過 1945 ...

斑鳩 D 字彈多過 1945 ... (逃)
斑鳩可以變色吸彈 1945無...一係避,一係大彈~大彈一用晒,我就死硬
Einhander 11:23 PM 03-09-08
Thunder Force V是SS的,之後才移植到PS
當年我沒買ss嘛
Cube 11:24 PM 03-09-08

very like this series...

仲有square 唯一 一隻stg , eh咩r [神臂]
以前成日玩.
都係my favourite
ELT 01:08 AM 03-10-08
作者: 利撒度:
那當然不少得SS的LAYERSECTION 啦
layersection好玩
1,2都係咁正
其實ps都有, 叫raystorm(?)

另, 1945第1集用咩機板ga?

p.s. 我係stg苦手....
NexTony 01:20 AM 03-10-08
兵峰
森羅 01:21 AM 03-10-08
話說隻超兄貴有無人玩過?

唔講人設方面
其實個system係點樣?
Terri 01:54 AM 03-10-08
Taito 的 Ray 系列.. 第一集 Ray Force (SS 版就是 Layersection), 接著開始 3D 化 的第二集 Ray Storm 同完結篇 Ray Crisis, 後兩者都有出 PS 版..

想說幾隻冇續集比較少人留意但是我覺得好正的...

Metal Black (都係 Taito)
Xexex (Konami), 不過國際版先真係正, 日本版只是一隻很像 R-Type 的東東 (可惜 PSP 的沙羅曼蛇 Collection 只是收錄日版)
喜歡雷電的朋友.. 應該都有玩過同社的 Viper Phase One 吧 XDD
最後 Capcom 的 Varth (PSP 的 Capcom Collection 有收錄呢隻)
吉村小音郎 03:26 AM 03-10-08
作者: Cube:

very like this series...

仲有square 唯一 一隻stg , eh咩r [神臂]
以前成日玩.
都係my favourite
gradius3 真係恐怖的stg
當年都要使出9牛2虎(苦?)之力先可以打爆"very easy" level
片中的一個area簡直可以用"神經"去形容(如果係以"easy"以上o既難度去到版面難度以不能想像...
自機段定超大,子彈打中自機右上角的空間以能置你於死地
stage10後段的一條條有攻擊段定的白線創意度滿分
最後爆機前的高速路度絕不比怒蜂大往生一周目最後boss易玩 (路的闊度看來很大,卻和自機的段定機乎一樣闊,而且還有垂直路段....在高速橫向的stg上)

但身為gradius迷的我....是沒可能不去打爆這遊戲的
吉村小音郎 03:42 AM 03-10-08
作者: Terri:
Taito 的 Ray 系列.. 第一集 Ray Force (SS 版就是 Layersection), 接著開始 3D 化 的第二集 Ray Storm 同完結篇 Ray Crisis, 後兩者都有出 PS 版..

想說幾隻冇續集比較少人留意但是我覺得好正的...

Metal Black (都係 Taito)
Xexex (Konami), 不過國際版先真係正, 日本版只是一隻很像 R-Type 的東東 (可惜 PSP 的沙羅曼蛇 Collection 只是收錄日版)
喜歡雷電的朋友.. 應該都有玩過同社的 Viper Phase One 吧 XDD
最後 Capcom 的 Varth (PSP 的 Capcom Collection 有收錄呢隻)
layersection 實在是非常出色的stg
在2d平面上,表達出極強烈的3d效果,在多邊形未流行的時間,這遊戲的深度表現是超班的
而且佢o係版與版之間的連貫也表達得極好,零剪接效果版圖卻完全改變,好有爽快的感覺....當然遊戲系統也十分出色

metal black畫面很花,而且也算是難玩o既game
同大佬以laser角力倒是由這game第一次接觸,題材立即在g darius再度使用....

很可恨的是我也只玩過 xexex o既日版.....也沒大可能可以玩到international版lu~~~~

varth....到而家我都唔知有無得爆機
當年幾經辛苦先打到二周目,敵彈以經不是以常理速度打出,而且畫面下面的敵人也會一出唻立即放彈(直向stg,畫面下方出敵人以不太合打機羅緝,還要放出子彈 )

雖然一周目唻講也是不錯的stg
吉村小音郎 03:56 AM 03-10-08
作者: 一一:
飛機Games,只玩2隻...
斑鳩,Q版沙羅慢蛇
D什麼1945,1942 太難玩...全畫面子彈 都唔知點解D人可以避到....
斑鳩是一隻算易玩的stg了
只有不記打法的人才會覺得難玩
因為這game要訣只有一個字......就係"記"
記住走位,幾時轉"色",幾時出"力之解放",同埋敢"博",就好易爆機同打高分了

反而parodius 才是難玩的遊戲
想當年未有移植版時,所有機鋪都將難度set至最高
這game最高難度,比起任何一隻"雷電"最高level 難得多,絕不是用無限錢可以爆機的
同gardius3 一樣,又係段定位極大,不過合理的版圖上只有極多的子彈,而且"死屍彈"的密度同發射時間之長係要玩過先感受到
當年我在機鋪過了6個stage左右,以常被人話我係有錢人了(用勁多o既錢去練到過到6版)

當然o個陣係未有移植版出的時候了
吉村小音郎 04:31 AM 03-10-08
說好的2d stg, 實在說幾耐都說不完
鮫鮫鮫,hell fire,大旋風,zero wing這些ac移植至md o既都是隻隻名作
md自家都有d正 stg,舞者亞士達,thunder force4
想起亞士達....超任o既 super alesta 也有玩家認為係 stg頂級作品
irem一樣有多個經典名作,r type1,2,仲有睇唻未遠也沒有移植可能o既 leo版也是必玩的
老餅彈幕game 除左雷電之作有無試過玩 "究極之虎"玩到媽媽聲
komani o既 thunder cross 兩集都唔差過gradius2 呢
有隻叫"特殊部隊" o既直向 stg,控制著電單車,一開始不斷連打shoot掣一會便可以連射的,都係每次入機鋪都一定要跟機先玩得到
任天堂除左zanac,如果玩過"嘉蒂外傳",會否覺得入面所有設定,系統也好似o係 zanac 度見過,連藍色鬼item 也完全一樣的,相信開發班底也是同一班人吧....
ss o既radiant silvergun 都係stg 迷必須要玩一次 o既game,可惜此game以被炒至天價,而且也沒有移植的打算,沒有game的人也只可在youtube度欣賞了
即使在ps2,也可以玩到幾隻像樣的cave廠stg, espgaluda,虫姬等等,仲有只有ps2版 o既 gradius5 同 r type final

2dstg到了而家,有點像童年回憶.......
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後

返回主題版面