Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
日本動漫畫討論版>海 關 在 12 店 舖 檢 獲 音 樂 光 碟 拘 12 人
mikemike 01:08 PM 12-12-07
2007-12-12 HKT 12:39

海 關 昨 日 採 取 行 動 , 突 擊 搜 查 三 個 地 區 共 12 間 店 舖 , 檢 獲 162 隻 平 行 進 口 音 樂 光 碟 , 總 值 約 6480 元 , 12 名 男 子 被 捕 , 分 別 是 7 名 店 主 和 5 名 店 員 , 由 22 至 49 歲 , 現 時 獲 准 保 釋 候 查 。
海 關 根 據 今 年 中 起 生 效 的 版 權 修 訂 條 例 , 任 何 人 經 銷 發 表 不 足 15 個 月 的 平 行 進 口 版 權 產 品 , 都 要 負 上 刑 事 責 任 。

海 關 今 天 會 與 國 際 唱 片 業 協 會 舉 行 記 者 會 , 講 述 詳 情 。

動畫CD有無中招?!
tenchi 01:11 PM 12-12-07
http://hk.news.yahoo.com/071212/12/2l6rw.html
海關搜平行進口音樂光碟 (明報) 12月 12日 星期三 12:35AM
海關 人員昨日突擊搜查三區共12間店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟。

《二○○七年版權(修訂)條例》於七月六日起生效。根據修訂條例,在有關作品於世界任何地方發表後十五個月內,任何人士經銷(包括售賣、出租、或分發作牟利用途)任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外);輸入任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外)作經銷用途;或輸入或管有平行進口電影、電視劇、音樂聲音記錄或音樂視像記錄作公開放映或播放用途,須負上刑事責任。
海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

行動中,海關人員突擊搜查12間分別位於旺角 、葵涌 和灣仔的店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟,總值6,480元。

他們並拘捕12名男子,包括7名店主和5名店員,年齡由22至49歲。他們現獲准保釋候查。

會不會有動畫dvd,cd在內..............?
真!DC 01:17 PM 12-12-07
問題係有時唔買水貨冇其他選擇...

>(電腦軟件產品除外)
tv/手提 game冇事?
RPG之鬼 01:19 PM 12-12-07
如果係顧客訂購又點計呀?
顧客訂購後又唔要貨又點?
ChunChiG 01:19 PM 12-12-07
作者: tenchi:
http://hk.news.yahoo.com/071212/12/2l6rw.html
海關搜平行進口音樂光碟 (明報) 12月 12日 星期三 12:35AM
海關 人員昨日突擊搜查三區共12間店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟。

《二○○七年版權(修訂)條例》於七月六日起生效。根據修訂條例,在有關作品於世界任何地方發表後十五個月內,任何人士經銷(包括售賣、出租、或分發作牟利用途)任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外);輸入任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外)作經銷用途;或輸入或管有平行進口電影、電視劇、音樂聲音記錄或音樂視像記錄作公開放映或播放用途,須負上刑事責任。
海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

行動中,海關人員突擊搜查12間分別位於旺角 、葵涌 和灣仔的店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟,總值6,480元。

他們並拘捕12名男子,包括7名店主和5名店員,年齡由22至49歲。他們現獲准保釋候查。

會不會有動畫dvd,cd在內..............?
有都唔出奇
雖然dvd 好多因為以前被人狂捉, 已經好少地方有
但係cd 都有唔少
Designer 01:22 PM 12-12-07
香港代理商會代理幾多隻動畫dvd,cd?
ChunChiG 01:23 PM 12-12-07
作者: RPG之鬼:
如果係顧客訂購又點計呀?
顧客訂購後又唔要貨又點?
訂購咪又係人地售賣比你
如果個客唔要, 就要証明自己冇受利 先甩到身
Gnosis 01:23 PM 12-12-07
>>海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

應該係香港有版權果d先掃掛...

不過睇佢條例就似係一刀切
ChunChiG 01:23 PM 12-12-07
作者: Designer:
香港代理商會代理幾多隻動畫dvd,cd?
我覺得個keyword 係"平行進口"呢幾個字
即係代理應該冇事
一小英口 01:25 PM 12-12-07
聲優碟得日版, 唔受影響

但係日本歌手就....
強化人間ですの~★ 01:25 PM 12-12-07
作者: ChunChiG:
即係代理應該冇事
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買
Designer 01:25 PM 12-12-07
作者: ChunChiG:
即係代理應該冇事
無代理商代理嘅DVD,CD,就無"平行進口"呢回事
mikemike 01:27 PM 12-12-07
$40隻的CD
老翻水貨來的嗎?
真!DC 01:31 PM 12-12-07
作者: mikemike:
$40隻的CD
老翻水貨來的嗎?
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
Reishin 01:33 PM 12-12-07
作者: 真!DC:
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
信x地庫一落電梯, 左邊果間?a
Anisong好少有代理, 應該冇乜影響吧...?
ChunChiG 01:50 PM 12-12-07
作者: Designer:
無代理商代理嘅DVD,CD,就無"平行進口"呢回事
你指咩代理先?
我講ge 代理係指香港代理日本d 片係香港正式推出wor
即係同電視台買版權差唔多

運水貨ge 方法咁多
唔一定要代理ga wor
不過當然台灣代理個d 就....
基路亞 01:57 PM 12-12-07
我覺得真係好無賴~
消費者俾得起錢買水貨都唔買行貨~ 咩理由?
因為行貨做得差囉~ 自己唔檢討就去話人水貨乜乜物物...
又唔係買老翻賣老翻~~~
ChunChiG 01:58 PM 12-12-07
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
老實講你認真睇下
個d cd/dvd
真係會寫住淨係可以係日本賣ga wor
作者: 強化人間ですの~★:
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買
咁你咁講就冇得講la

不過以前咁多
都有大把人買la
作者: Reishin:
信x地庫一落電梯, 左邊果間?a
Anisong好少有代理, 應該冇乜影響吧...?
個間個d 有冇呢條條列
都應該9成凍過水
House 01:59 PM 12-12-07
作者: mikemike:
2007-12-12 HKT 12:39

海 關 昨 日 採 取 行 動 , 突 擊 搜 查 三 個 地 區 共 12 間 店 舖 , 檢 獲 162 隻 平 行 進 口 音 樂 光 碟 , 總 值 約 6480 元 , 12 名 男 子 被 捕 , 分 別 是 7 名 店 主 和 5 名 店 員 , 由 22 至 49 歲 , 現 時 獲 准 保 釋 候 查 。
海 關 根 據 今 年 中 起 生 效 的 版 權 修 訂 條 例 , 任 何 人 經 銷 發 表 不 足 15 個 月 的 平 行 進 口 版 權 產 品 , 都 要 負 上 刑 事 責 任 。

海 關 今 天 會 與 國 際 唱 片 業 協 會 舉 行 記 者 會 , 講 述 詳 情 。

動畫CD有無中招?!
好彩一向網上訂..
ben wai 02:00 PM 12-12-07
作者: 基路亞:
我覺得真係好無賴~
消費者俾得起錢買水貨都唔買行貨~ 咩理由?
因為行貨做得差囉~ 自己唔檢討就去話人水貨乜乜物物...
又唔係買老翻賣老翻~~~
所謂以本傷人,就是這麼意思
正版無能商家為獨市不擇手段令小商戶逼至絕境
ben wai 02:03 PM 12-12-07
喔,原來係台版.....
那麼該怎樣說,有點小題大做
真!DC 02:06 PM 12-12-07
作者: 強化人間ですの~★:
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買
代左我有買,
窮人加上屋企ge cheap cheap 影音設備
基路亞 02:08 PM 12-12-07
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
咁你地都留意到條數~

40 蚊隻果d 就掃老翻啦~ 咩平行進口...
強化人間ですの~★ 02:14 PM 12-12-07
代左我有買,
窮人加上屋企ge cheap cheap 影音設備
畫質擺埋一二邊先
個正版包裝可唔可以做得精美少少
同埋可唔可以唔好將合體劇場版拆兩part賣

wing 02:15 PM 12-12-07
平行進口係水貨, 唔係老翻. $40一隻可能係大陸平行進口, 但就算係$400一隻的日版或美版水貨, 法律上一視同仁都係唔俾賣, 差人拉唔拉只係執行上的問題, 一樣犯法.
1 2 

返回主題版面