Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

顯示所有圖片
日本動漫畫討論版>モノノ怪 (怪.化貓)
K.LIFE 06:34 AM 07-20-07
風格獨特, 幾有味道:-)
http://www.mononoke-anime.com/

書仔 08:45 AM 07-20-07
我不否認風格獨特,不過d畫風我就直係頂不住了!看了5分鐘決定放棄了
Ryokoryoko 10:33 AM 07-20-07
作者: 書仔:
我不否認風格獨特,不過d畫風我就直係頂不住了!看了5分鐘決定放棄了
Then you have missed a very good anime.

你可以搵 ‘Ayakashi~怪” 第三個故仔-化貓-來看。 モノノ怪 則是因其大受好評而再獨立出來的。

~Ayakashi~怪共有三篇,分別係四谷怪談,天守物語,同化貓, 剛開始我都覺化貓悶,睇完后,反而係三篇入面,最鈡意果篇。個故事從開始大戶人家的待嫁新娘在凖備過門時被妖怪所殺,到最後”斬妖“,it's heartbreakingly sad...and depressing。
Cube 11:08 AM 07-20-07
個主角幾型, 不過唔知個故仔想講乜.
龍之子 07:48 PM 07-20-07
第一輯那時已經被吸引著
今輯得兩集嗎?
no.2 二號 09:26 PM 07-20-07
上輯時已經被故事的詭異氣氛吸引
今輯依然咁正:-)

作者: 龍之子:
第一輯那時已經被吸引著
今輯得兩集嗎?
全12話
龍之子 10:07 PM 07-20-07
作者: no.2 二號:
上輯時已經被故事的詭異氣氛吸引
今輯依然咁正:-)

全12話
無預告...仲以為完了添
Orphan 10:25 PM 07-20-07
神作!
這種作畫很多年沒出現過了
攪到我想搵翻第一輯睇...
djkaeru 11:51 PM 07-20-07
我都係睇完上輯之後就已經中意左套野~化貓睇到尾會眼濕濕的…未睇的強烈推介你睇返呀…

賣藥男與劍超正~v(不過佢變身後令我諗起超級撒亞人…orz)
K.LIFE 05:11 PM 07-28-07
OP Theme追加...

主題歌 [下弦の月] 好正!
djkaeru 07:03 PM 07-30-07
我都係最中意上輯的ED春のかたみ~
好襯化貓的ending

搵唔到animation版…反而搵到隻mv版
神山樹 08:22 PM 07-30-07
http://www.youtube.com/watch?v=mwzdECu-GgE&NR=1
上一次化猫變身片段今次都好似未變過
K.LIFE 08:47 PM 07-30-07
作者: djkaeru:
我都係最中意上輯的ED春のかたみ~
好襯化貓的ending

搵唔到animation版…反而搵到隻mv版
幾好聽, 元ちとせ 唱BLOOD+隻ED又係好正, 有演歌味:-)

作者: 神山樹:
http://www.youtube.com/watch?v=mwzdECu-GgE&NR=1
上一次化猫變身片段今次都好似未變過
賣药男仲未出手, 唔知會唔會畫過...

Thanks for share!
K.LIFE 07:46 PM 08-04-07
海座頭好煩:-)

各位最害怕係乜野?:-)
djkaeru 02:03 AM 08-05-07
牙醫,蟑螂同鬼…
吧…
答咁多野既話真係會嚇死無命陪…?orz|||

呀…第4集…覺得有d作畫崩壞咁…希望下集/下個chapter會好d啦…雖然再見到加世好開心
睇完第4集覺得加世同賣藥應該係惡搞方向的官配?加世同賣藥講佢會唔受女仔歡迎個時d金魚向度鍚鍚緊(爆)
K.LIFE 02:40 AM 08-05-07
作者: djkaeru:
牙醫,蟑螂同鬼…
吧…
答咁多野既話真係會嚇死無命陪…?orz|||

呀…第4集…覺得有d作畫崩壞咁…希望下集/下個chapter會好d啦…雖然再見到加世好開心
睇完第4集覺得加世同賣藥應該係惡搞方向的官配?加世同賣藥講佢會唔受女仔歡迎個時d金魚向度鍚鍚緊(爆)
第4集有d作畫崩...另外味道不及第1集, 總是覺得少了果種定鏡形式的藝術感分鏡, 變成了一般動畫似的...
幸好海座頭出場的一段氣氛不錯, 海座頭的設定好正, 尤其是配音及聲效很出色及有味道!
真要讚一讚音效的製作:-)
神山樹 09:40 PM 08-06-07
下集退魔劍唔知會唔會出鞘呢:-)
jimmyogata 09:46 AM 09-20-07
最後ge故事竟然係化貓..好首尾呼應..
要搵返ayakashi ge化貓一拼收藏了~~
K.LIFE 08:45 AM 09-21-07
近現代化既化貓...
武藤遊戲 05:07 PM 06-18-22

武藤遊戲 04:15 PM 08-04-23
櫻井再次開除:-)
葉老頭 04:24 PM 08-05-23
作者: 武藤遊戲:
櫻井再次開除:-)
之前已公開報導會役角...
劇場版主線都好似係以女性故事為主
撞正晒唔役角難以平息嘛.....

轉左HiroC~~~唔係唔好....
只係本身櫻井既化貓太獨特...
武藤遊戲 07:11 AM 05-03-24

武藤遊戲 12:03 AM 06-14-24

返回主題版面