Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-19, 11:20 PM   #4151
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
如果無咗咁多功能,應該無咁易壞嘅,
我慣咗拎switch出街,無乜影響

不過劍盾版幾吸引
反而想知如果我有哂兩部可唔可以過save,呢家有啲game又放唔到save上雲
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-19, 11:32 PM   #4152
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: iu fu pig 查看文章

不過劍盾版幾吸引
反而想知如果我有哂兩部可唔可以過save,呢家有啲game又放唔到save上雲
如果有自動快速過save的話(例如就咁兩個機放埋一齊就會自動同步)
一定買部nsl專門拎出街玩
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-19, 11:56 PM   #4153
Leong
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 野良猫 查看文章
如果有自動快速過save的話(例如就咁兩個機放埋一齊就會自動同步)
一定買部nsl專門拎出街玩
如果可以自動快速過SAVE, 或者好似PS4/PS3經過ONLINE過落PSV到, 咁又可以考慮下買多部LITE
Leong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:19 AM   #4154
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 「Nintendo Switch Lite」9月20日發售

引用:

不過劍盾版幾吸引

最大問題係個菇,用番 JoyCon 嗰隻,玩得多就會唔回中加飛嚟飛去,又唔可以好似 JoyCon 咁易自己換菇或甚至可直接換JoyCon 咁方便!

外形就預咗係咁,但個畫面邊框真係好肉酸,如果係無框畫面係咁大出來效果會好好多,同埋灰色機要用番黑色制,白色又係唔夾!

呢部 Lite 定價應該要再進取d, 萬五円以下為基本,咁樣應該易接受d, 大刀闊斧咁送3DS及2DS一程,依家好明顯仲想保住 2DS個低價戰缐.....

不過,Lite 發報之後,3DS 正式拜拜了....

9月20日正正係 Zelda Link’s Awakening 出嘅日子,如果有綠色 Zelda 夢見島版就入手啦⋯⋯

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 07-11-19 12:43 AM 被 sugoteam 編輯。
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:58 AM   #4155
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
大家都承認switch根本唔適合攞出街玩,很好
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 01:04 AM   #4156
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: Kain 查看文章
攞唔攞出街唔知

手提mode係多人用

wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 09:35 AM   #4157
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: Kain 查看文章
Switch 都大唔過IPaD
我有拎出街玩⋯⋯
如果有多部又唔貴,可以好似樓上大大希望嘅自己過save又唔錯
聽聞個mon係出到1080?

其實我想要pro多啲,呢家玩妖怪手錶用TV mod好lag機
由手機版發出

此篇文章於 07-11-19 09:42 AM 被 iu fu pig 編輯。
舊 07-11-19, 09:56 AM   #4158
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: sugoteam 查看文章
最大問題係個菇,用番 JoyCon 嗰隻,玩得多就會唔回中加飛嚟飛去,又唔可以好似 JoyCon 咁易自己換菇或甚至可直接換JoyCon 咁方便!

外形就預咗係咁,但個畫面邊框真係好肉酸,如果係無框畫面係咁大出來效果會好好多,同埋灰色機要用番黑色制,白色又係唔夾!

呢部 Lite 定價應該要再進取d, 萬五円以下為基本,咁樣應該易接受d, 大刀闊斧咁送3DS及2DS一程,依家好明顯仲想保住 2DS個低價戰缐.....

不過,Lite 發報之後,3DS 正式拜拜了....

9月20日正正係 Zelda Link’s Awakening 出嘅日子,如果有綠色 Zelda 夢見島版就入手啦⋯⋯

Sent from my iPhone using Gaforum
低中高三檔響傳統理論上係有助推動消費者響原本選擇上升級
響日本同美國想將2/3DS班人導過嚟,Lite咁做基本上係必要

不過香港本質無有效同全面嘅2/3DS戰線
咁就真係中左你所講,價格要進取至得
不過無辦法,即使宣傳片睇到老任似乎滿意香港市場,佢都無空間玩地區戰略
由手機版發出

此篇文章於 07-11-19 11:39 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 10:08 AM   #4159
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
睇顏色就知係兒童向,Pokemon連機套裝會唔會得Lite呢。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:00 PM   #4160
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: sugoteam 查看文章

咁一般第二版會Fix設計問題吧 ..

價錢上,Switch本身又唔係唔賣得,又未至於要一下子減更多,留番d水位比日後減都得
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:01 PM   #4161
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
其實我想要pro多啲,呢家玩妖怪手錶用TV mod好lag機
由手機版發出
美國個邊入左紙去FCC,應該係Pro機
https://www.theverge.com/circuitbrea...tegra-soc-nand
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:06 PM   #4162
C.K.F.

註冊日期: Dec 2001
呢部咁嘅lite 賣200蚊美金, 真係賺死老任。

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 12:46 PM   #4163
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: C.K.F. 查看文章
呢部咁嘅lite 賣200蚊美金, 真係賺死老任。
加埋下半年嘅作品陣容,應該唔擔心無客仔買
Pokemon正傳點都有號召力(唔理cut唔cut怪呢個問題)

不過如果lite版嘅機能同呢家一樣,後續力就真係比較弱
由手機版發出
舊 07-11-19, 02:02 PM   #4164
[X-MEN]
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
Switch 都大唔過IPaD
我有拎出街玩⋯⋯
如果有多部又唔貴,可以好似樓上大大希望嘅自己過save又唔錯
聽聞個mon係出到1080?

由手機版發出
Lite都係720p.
[X-MEN] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 02:59 PM   #4165
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
看來任天堂否認的消息,最終都會變成真…
安心等PRO機的消息中。

呢部Nintendo Switch Lite,
定位上是2DS果種產物吧,
為了減省成本連本身的賣點都拎走,
目標就是窮鬼小學雞市場吧?

有錢小學雞一早買了原版Nintendo Switch,
再呃埋家長買下一堆Nintendo Labo紙皮扮係STEM教育用。

暫時最欣賞Nintendo Switch Lite的地方就係佢有返正常十字制。
螢幕維持720p…失望,本身有期待過用縮小版NS玩任系式VR遊戲添。

宜家睇返PSV真係死得唔底,
SONY要出手提PS4分一杯羹嗎?

傳聞都是真的!Nintendo Switch 縮小版攜帶用新機「Nintendo Switch Lite」 預定 9 月上市
https://www.youtube.com/watch?v=9o9yl0z1m1A

Nintendo Switch Lite 採用控制器與主機本體一體化的設計,相較於既有機種來說,體積縮小為 78%、重量縮減為 70%,螢幕尺寸由 6.2 吋縮小為 5.5 吋,解析度維持 720p 不變。完全針對攜帶用途設計,不提供連接電視的功能,且僅能相容支援「手提模式」的遊戲 ※。控制器部分因為一體化的設計,省略了動感 IR 照相機與 HD 震動功能,左側控制器的按鈕則是替換為十字鍵。

舊 07-11-19, 03:52 PM   #4166
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
宜家睇返PSV真係死得唔底,
SONY要出手提PS4分一杯羹嗎?
點解死得唔底

PSV失敗既主要原因 明顯係因為遊戲陣容欠缺吸引力
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 04:07 PM   #4167
Eking

註冊日期: Feb 2006
基本上出街已經要玩手機, 重邊有時間玩SWITCH, 不過如果係去旅行就會拎SWITCH係飛機/ 火車玩, 屋企都係手提MODE, 好少同TV MODE

舊 07-11-19, 04:09 PM   #4168
Eking

引用:
加埋下半年嘅作品陣容,應該唔擔心無客仔買
Pokemon正傳點都有號召力(唔理cut唔cut怪呢個問題)

不過如果lite版嘅機能同呢家一樣,後續力就真係比較弱
由手機版發出
如果本身冇SWITCH人, 就可能會買, 如果本身有SWITCH, 除非錢多啦~

舊 07-11-19, 05:17 PM   #4169
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
絕對信係有方法輸出電視的…除非系統上消除輸出電視…

舊 07-11-19, 05:24 PM   #4170
Eking

覺得SWITCH個座分分鐘可以共用.....

舊 07-11-19, 05:46 PM   #4171
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Eking 查看文章
覺得SWITCH個座分分鐘可以共用.....
官方講明唔dock得

https://www.nintendo.co.jp/hardware/switch/compare/

「Nintendo Switchドック」非対応です。 テレビでゲームを楽しむことはできません。
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 05:52 PM   #4172
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: leungky1 查看文章
官方講明唔dock得

https://www.nintendo.co.jp/hardware/switch/compare/

「Nintendo Switchドック」非対応です。 テレビでゲームを楽しむことはできません。
由手機版發出
應該都係為咗清咁隻授權叉座
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-19, 09:57 PM   #4173
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: wsx360 查看文章
點解死得唔底

PSV失敗既主要原因 明顯係因為遊戲陣容欠缺吸引力
其實PSV最深刻嘅遊戲得Uncharted: Golden Abyss
當年跟機硬食呢隻game,好有次世代手提機嘅感覺。好正(其實連switch都比唔到呢種感覺我)
畫汁高,用盡PSV嘅設計(我指塊後pad呀sony),當初邊度諗到手提機可以玩到呢個級數嘅作品?
不過之後,無之後了,sorry⋯⋯⋯

PSV個死因咪就係跟本無乜作品用得盡佢嘅設計同機能囉
如果佢果陣就可以同PS3行埋一齊,出街PSV,返家PS3,switch都無機會出人頭地
仲有2000機縮皮得返個蒙嘅mon(呀~~~老任無繼承sony嘅錯,因為switch lite都係繼承switch個720mon)
由手機版發出

此篇文章於 07-11-19 10:09 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 07-11-19, 10:26 PM   #4174
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
黃色好靚,應該會買返部拎出街玩
有原版,帶出街真係太重太大部

引用:
其實PSV最深刻嘅遊戲得Uncharted: Golden Abyss
當年跟機硬食呢隻game,好有次世代手提機嘅感覺。好正(其實連switch都比唔到呢種感覺我)
畫汁高,用盡PSV嘅設計(我指塊後pad呀sony),當初邊度諗到手提機可以玩到呢個級數嘅作品?
不過之後,無之後了,sorry⋯⋯⋯

PSV個死因咪就係跟本無乜作品用得盡佢嘅設計同機能囉
如果佢果陣就可以同PS3行埋一齊,出街PSV,返家PS3,switch都無機會出人頭地
仲有2000機縮皮得返個蒙嘅mon(呀~~~老任無繼承sony嘅錯,因為switch lite都係繼承switch個720mon)
由手機版發出
psv2000硬體其實好好,只係d game出左問題
同ps3共用save, 但同一隻game要買2次,sony高層真係過份樂觀

舊 07-11-19, 10:44 PM   #4175
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
個人習慣性,3ds 出街搭車玩多次,但舊ns 真係無乜,但有去fd 屋企/公司玩。自己對重量無乜意見。性能下降,除非學3ds l 出專用game 吸引人買w

psv, game要買多次,不敢恭維。

此篇文章於 07-11-19 10:58 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 05:56 AM

手機版 | APP版