Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-08-19, 07:59 AM   #126
海人
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
要玩獨立字宇宙第一件事就係要有一定數量主角線, MARVEL有漫畫FANS做底, 只要每套戲做得好好睇睇就可以, DC就係反面教材........

其實batman vs Superman 有好多致敬漫畫位
係Zack Snyder說故事技巧不好
同埋當年marvel都用左好多伏線去鋪A1
但又唔會影響主線

DC就相反
急住推正義聯盟
一下子放曬伏線起bvs度
加上說故事技巧唔掂(介紹水行俠 個度太刻意)
同darkseid伏線、flash穿越錯誤比人摸不著頭惱)
就算視覺效果同batman做得幾好都冇用

Sent from my iPhone using Gaforum
海人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 02:28 PM   #127
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
OST好正,香港2CD美版唔難買,百零蚊隻
上傳的圖像
檔案類型: jpg 1FF331D9-8B61-401B-85E9-85D9A17281F2.jpg (75.1 KB, 4 次查看)
檔案類型: jpg 16F8ACDD-55E5-4A47-AE1B-5C9DEAF1DC94.jpg (97.2 KB, 3 次查看)
檔案類型: jpg 52E81E9B-337A-4401-A8A0-1596040874D7.jpg (68.8 KB, 3 次查看)

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 04:34 PM   #128
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
我都二刷左4DX版
感覺3D效果好過IMAX唔知係咪錯覺
不過都係IMAX大銀幕比較震撼

引用:
作者: W!LL 查看文章
OST好正,香港2CD美版唔難買,百零蚊隻
我仲等咁昭和致敬版返貨

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 05:21 PM   #129
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 海人 查看文章
其實batman vs Superman 有好多致敬漫畫位
係Zack Snyder說故事技巧不好
同埋當年marvel都用左好多伏線去鋪A1
但又唔會影響主線

DC就相反
急住推正義聯盟
一下子放曬伏線起bvs度
加上說故事技巧唔掂(介紹水行俠 個度太刻意)
同darkseid伏線、flash穿越錯誤比人摸不著頭惱)
就算視覺效果同batman做得幾好都冇用

Sent from my iPhone using Gaforum
題外:DCEU (如果仲存在嘅話)同意上面講嘅問題。

本人再加以上幾點:
1. 導演主導:WB 個玩法係,嗱 Zack Synder 係咁玩,但其他又未必洗跟,結果唔連戲,前後犯駁得太明顯,唔似 MCU 有個「掌舵人」咁睇晒兼有長程規劃。呢個問題其實近年 Star Trek 同 Star Wars 都有。

2. 急攻近利:無論係 BvS 同 JL,都係質太多嘢落去,可以分兩三部片監粗變一部,最衰嘅係 JL,明明可以夠料分兩部嘅,搞到唔夠時間講每個新角式, 中途炒咗 Synder 搵 Wendon 接手唔喺係問題,弊在 WB 高層為咗嗰年有分紅,監粗焗上,結果大量重拍補拍,啲特技效唔掂之餘(超人生鬚)而個故仔風格斷開一節節。MCU 除咗 Avengers 片之外,每部最後少少提到有其他嘢發生緊之外,每部基本上都好獨立吓(有時獨立得滯犯駁),條線放好長,又唔係部部都掂 — Phase 1 除咗 IM 之外真係一般過一般,甚至唔得;BvS 太刻意去營造,又一下子要掂,可惜又造唔足,變咗反效果。當水行俠同 Shazam 無刻意去搞,個風格變返唔咁沉(下面再講),個口碑當堂唔同晒。

3. 太灰:Marvel 基本上都好歡樂下,最沉嗰部 Infinity War 都有(監粗質)好多笑料,MoS 雖然長咗少少同超人個定位有少少問題之外(唔係講佢殺 Zord 嗰下),其實幾好睇,不過咁急跟住就英雄互片嘅 BvS, CA:CW 條大橋都係咁上梗,但係前者手法差一截(唔剩係本人係咁講,個票房都係講噃),想學 TDK 但有形無神,每次諗到 Martha 嗰度都想笑~ 灰到連 DP 都要串佢,唉。

4. 無造大個餅:唔係話唔要照顧班 fans,呢啲係基本盤,好緊要;但係你想真係發圍,就要招呼埋「仲未係fans」 嗰班先得。超人同蝙蝠俠未有呢輪電影前,唔計 fans 數,基本上家傳戶曉,蝙蝠佬嗰 Chris Nolan 三部曲好多人都記憶尤新,比起 IM,科,銀河守護隊,未上電影之前,無睇開漫畫嘅鬼識咩,MoS 最成功之處係聚到班 fans,但無以為繼;如果 WW 1983 掂咗之後想搞返 DCEU 嘅話,本人覺得 Shazma 2 (如果有)會係個好機會囉。

長有滯,希望各位老細唔好介意。

此篇文章於 06-08-19 05:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 05:22 PM   #130
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
我都二刷左4DX版
感覺3D效果好過IMAX唔知係咪錯覺
不過都係IMAX大銀幕比較震撼

我仲等咁昭和致敬版返貨

如果想買單曲,老細們有咩推介?

舊 06-08-19, 05:59 PM   #131
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
1. 導演主導:WB 個玩法係,嗱 Zack Synder 係咁玩,但其他又未必洗跟,結果唔連戲,前後犯駁得太明顯,唔似 MCU 有個「掌舵人」咁睇晒兼有長程規劃。呢個問題其實近年 Star Trek 同 Star Wars 都有。
正常
Faige掛既係marvel個名,
自己母公司出品應有既風格同邊度出色,無理由唔清楚
其他系列只係買左個版權既人,又點會同你咁認真搞
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 06:15 PM   #132
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
如果想買單曲,老細們有咩推介?
itunes 一支曲8銀
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 07:58 PM   #133
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
正常
Faige掛既係marvel個名,
自己母公司出品應有既風格同邊度出色,無理由唔清楚
其他系列只係買左個版權既人,又點會同你咁認真搞
本人覺得又未必係咁,班奸角又咪嚮佢睇實之下,都「亂改」到除咗 Loki 同 Thanos 之外,無乜件比較似樣。而 MCU 出邊個,幾時出,大致個範圍係點,都係由 Faige 揸 fit,講咗算,班導演你無得話點玩就點玩(Ant Man 同 Thor 2 係例子);佢話未來呢四五年都唔會 交义人同 F4(聽住先);之前呢度有老細講過:Phase 2 時代嚮佢上面仲有條友話事(唔記得邊個),保守到痺,但之後 Faige 被滴住嚟器重放晒權畀佢,你 Phase 3 咪先有機會見到有黑豹同驚驚隊長(同埋好多Black Widow啲公仔)。

查過,DC Comics 根本就係 WB 集團一份子,佢啲作品,由電視(Arrow-verse,到 DC Streaming Service)到電影到 web comics,都係由 WB 同佢旗下啲電視台包辦製作,WB 電影部同電視分開,決策嘅人唔同所以成積都好大分別,呢樣同孖飛啱啱相反,孖飛啲電視劇(唔計 Netflix 嗰堆),真係無眼睇~

漏咗樣嘢,Kevin Feige 唔係一出嚟就做孖飛,佢做過狐狸,去到2000年先過檔做孖飛

此篇文章於 06-08-19 11:20 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 07:59 PM   #134
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: JoJo 查看文章
itunes 一支曲8銀
本人都知可能隻隻都好,咁要㨂兩三隻有咩推介呢?

舊 06-08-19, 09:14 PM   #135
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
引用:
本人都知可能隻隻都好,咁要㨂兩三隻有咩推介呢?
首選一定係四隻怪專用BGM
Godzilla Main Title
Rodan
Ghidorah Theme
Mothra's Song

舊 06-08-19, 09:17 PM   #136
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
噚日睇完,幾好睇,成場得我同家人 + 兩個後生仔留到最後睇彩蛋

可惜已經無晒IMAX場....好sad

爛黑鳳凰霸晒D場

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-19, 11:02 PM   #137
肉羊哩咖
griffin611

引用:
首選一定係四隻怪專用BGM
Godzilla Main Title
Rodan
Ghidorah Theme
Mothra's Song
收到,謝。

舊 06-09-19, 12:14 PM   #138
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
噚日睇完,幾好睇,成場得我同家人 + 兩個後生仔留到最後睇彩蛋

可惜已經無晒IMAX場....好sad

爛黑鳳凰霸晒D場
全景音場都冇

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 03:00 PM   #139
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: stevenfan 查看文章
全景音場都冇
太古城好似有早場...........

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 03:14 PM   #140
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
睇完.......

劇情完全係引用世紀必殺陣 + 怪獣総進撃

只係用基哥取代デストロイア 同X 星人

重點係有紅蓮啊~~~

紅蓮大叔霸氣腳踩爆基哥~~~

新口爆好獵奇~~~

小麾果然係好女人~~~

拉頓你快D 去死~~~

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 09:10 PM   #141
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
拉頓如果依家死左打機械哥斯拉時搵邊個加哥斯拉BUFF

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 09:37 PM   #142
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
哥斯拉臨尾收咗成隊馬仔,出年套續集係咪要改名做:哥師奶軍團對金剛對機械三頭龍?a
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 10:02 PM   #143
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

導演如果唔係拉頓粉應該會死於麾嫂針下

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
拉頓如果依家死左打機械哥斯拉時搵邊個加哥斯拉BUFF
片尾話仲發現到其他蛾蛋
同導演話今次設定幼蟲會承繼母體生前記憶

此篇文章於 06-09-19 10:11 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
舊 06-09-19, 11:12 PM   #144
怪盜小G
しゃろとも

引用:

片尾話仲發現到其他蛾蛋

講緊哩套

https://eiga.com/movie/36500/

所以要留返拉頓條命

舊 06-09-19, 11:15 PM   #145
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:

片尾話仲發現到其他蛾蛋
可能係巴特拉....

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-19, 11:33 PM   #146
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
講緊哩套

https://eiga.com/movie/36500/

所以要留返拉頓條命
我有睇過,所以我知麾嫂最後個幕致敬呢套
但無睇過既人可能未必知咩事

舊 06-11-19, 06:59 AM   #147
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
我想問一套舊時特攝既名~
內容打邊隻唔記得左,但哥斯拉係紅晒咁嬴,最後人類話佢再熱會核爆,逼不得已要用冷凍光線之類射死(?忘了)佢
之後背光下出左隻小哥斯拉
依套好似有炸到香港?

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-19, 07:21 AM   #148
怪盜小G
しゃろとも

世紀必殺陣

果陣有係香港戲院上

舊 06-11-19, 02:16 PM   #149
怪盜小G
しゃろとも

睇左SHM三頭龍實物

泥黃色舊日版金色好睇好多

舊 06-11-19, 03:36 PM   #150
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:

世紀必殺陣

果陣有係香港戲院上
因為真係踩到去香港

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Shazam!︱沙贊!神力集結 (April 5, 2019) 信長 電影版 68 03-25-21 11:40 PM
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] GODZILLA yuhchan5 電影版 185 02-22-20 03:00 PM
[西片] Wicked (2019) david 電影版 0 08-03-16 11:59 PM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM

現在的時間是 09:17 PM

手機版 | APP版