Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-11-19, 12:32 AM   #1
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
八十年(七十年代?)機械人動畫名字查詢

唔知响度POST啱唔啱,但有一套我响八十年代中左右香港電視台睇過既機械人動畫,我一直搵唔返佢咩名,唔知有無高人可以幫我手。

我只係記得部機械人頭部係可以獨立分體出來成戰鬥機,基本上戰鬥機不作變形,就係一個頭反轉...
有D似機甲艦隊(十五機合體)個頭咁上下,外表有小小似鬥將大武士。

至於身體連手腳平時好似係做基地/貨櫃之類。

而駕駛頭部戰鬥機既主角平日唔會同同伴行動,係緊急關頭先出來同個基地/貨櫃合體成機械人解決敵人。

以上係僅靠有限記憶,可能有錯。

我試過GOOGLE,維基,同睇埋D 七八十年代機械人動畫OP都搵唔到,唔知有無資深動畫迷知道係邊套。

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 12:49 AM   #2
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005

睇完你形容,第一印象惗起呢套太空保衛者,但作戰形式跟你説的不同
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 12:55 AM   #3
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
我反而諗起 無敵飛天俠,四部野個頭都係戰鬥機。

ブロッカー軍団IV マシーンブラスター

https://howzatoy.blogspot.com/2014/06/1976.html

但個時間點應該唔係樓主講果套…

============================

用GOOGLE搵 "ロボット アニメ 一覧",搵到個網

https://thessouroom.blogspot.com/2016/01/animelist.html

樓主可以試下用堆名搵拉有無圖係你想搵果部野

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>

此篇文章於 02-11-19 01:21 AM 被 Irwin 編輯。
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 01:27 AM   #4
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 雙日 查看文章
我只係記得部機械人頭部係可以獨立分體出來成戰鬥機,基本上戰鬥機不作變形,就係一個頭反轉...

我都諗起呢隻…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 09:07 AM   #5
雙日
Game Master

引用:
作者: Irwin 查看文章
我反而諗起 無敵飛天俠,四部野個頭都係戰鬥機。

ブロッカー軍団IV マシーンブラスター

https://howzatoy.blogspot.com/2014/06/1976.html

但個時間點應該唔係樓主講果套…

============================

用GOOGLE搵 "ロボット アニメ 一覧",搵到個網

https://thessouroom.blogspot.com/2016/01/animelist.html

樓主可以試下用堆名搵拉有無圖係你想搵果部野
THANKS~~

逐部搵,搵到一部好類似:タイムボカンシリーズ 逆転イッパツマン

因為幾有印象,個頭同個身合體果陣,係先反轉合體,再180度扭返去正面

我嘗試搵多D呢套動畫既資訊,唔該晒大家

舊 02-11-19, 10:07 AM   #6
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
呢套個機械人樣我都有印象, 細個時應該買過玩具.

舊 02-11-19, 10:22 AM   #7
JoJo
Insane Gamer

Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
係咪什麼無敵飛天俠/連環小金剛之類
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 11:02 AM   #8
雙日
Game Master

引用:
作者: JoJo 查看文章
係咪什麼無敵飛天俠/連環小金剛之類
上網CHECK返應該真係呢套(タイムボカンシリーズ 逆転イッパツマン).

當年亞視播,譯做"龍威"

舊 02-11-19, 11:04 AM   #9
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
連環小金剛係另一套
http://memory-of-child-year.blogspot...og-post_9.html

又係四個機械人, 主角玩魔術, 佢個機械人係變貨櫃車

我記得細個時有下面果set的主角機體, 左右身體分開, 在背部位置啪埋, 然後放入個車殼度, 變身完成~

此篇文章於 02-11-19 11:07 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-19, 11:01 PM   #10
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 雙日 查看文章
上網CHECK返應該真係呢套(タイムボカンシリーズ 逆転イッパツマン).

當年亞視播,譯做"龍威"
當年有睇
中間高潮
主角俾壞人炸爆左

下集居然扭橋
話一直出戰嘅係
主角用精神遙控嘅機械人 XD
後半部就主角本人真正上陣
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-19, 11:12 AM   #11
Rv250

註冊日期: Aug 2002
對呢套最有印象係主角件衫用膠造, 但係擋到子彈
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-19, 12:19 PM   #12
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
嘩呢套正!
最記得有個女角叫韓清(星ハルカ)
超美女,最尾唔知點通洗腦定乜,最後邊個角色希望會去搵番佢。

舊 02-12-19, 07:16 PM   #13
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: wing 查看文章
連環小金剛係另一套
http://memory-of-child-year.blogspot...og-post_9.html

又係四個機械人, 主角玩魔術, 佢個機械人係變貨櫃車

我記得細個時有下面果set的主角機體, 左右身體分開, 在背部位置啪埋, 然後放入個車殼度, 變身完成~
正確o黎講係三機械人(SPADE貨櫃車、CLUB過山車、DIAMOND飛碟)、HEART係戰機(由SPADE+CLUB+DIAMOND變形後分柝部件合體)

果陣我好似小一定小二,因為基地個背景係兒童遊樂場,睇得好開心
玩具我都有見過,大o既DX版係可以三組變晒四台(應該係?)
細o既就只係半身對摺再揹一個膠殼(貨櫃、過山車蓋、飛碟背),固定位係兩個飛拳插位
果時三表兄弟一人一隻唔同o既細版,玩換頭/半身 XDDDD

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:41 PM

手機版 | APP版