Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-31-18, 12:21 PM   #201
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下覺得世界樹根本唔駛SET難度,今時今日邊有怕難既人走去玩架。
SO FAR,新人去玩SET咩難度都3分鐘棄GAME啦

脷伸: 淨係玩3DS果隻REMAKE,大概10分鐘就PACK咗入紙箱
REMAKE版就算最難都只係無印版的一半難度...
當年我係要去日本買完全攻略...因為成日上網睇MAP真心好累...勁多隱藏野...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 12:26 PM   #202
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: sugihara 查看文章
大家返嚟鋼刷模擬戰喇…
除咗L3有預計唔到嘅難處,其他都唔係賣難玩
係賣可以入Dark side殺晒啲公主
都係, 傾返模擬戰算啦...
相比起世界樹舊機戰...其實已經叫易...
我估計會跟返手機版咁...
主角一個數值, 另外兵仔一個數值...仲有技能出...
純打HP...
就好似火紋+機戰玩法...
舊 08-31-18, 12:55 PM   #203
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
你係咪真個打過超任版架?寶少都避唔到新古,都係俾人打100%,唔係點會話要搵人食招,超任版仲要冇計運動性,限界最盡都係255,你lv99都冇用,人地都係255限界

我兩隻都有爆晒,幾年前都拎過出黎打,仲要打0改都爆到

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 01:18 PM   #204
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
有攞沙煞比同黑騎士就易玩好多
由手機版發出
我到而家呢一刻才知可以攞沙煞比同黑騎士
我連SM女可以唔叛變都唔知

我唯一知道的就係可以說服馬沙加入

我都唔知點解當年我可以打爆機

引用:
作者: sugihara 查看文章
大家返嚟鋼刷模擬戰喇…
除咗L3有預計唔到嘅難處,其他都唔係賣難玩
係賣可以入Dark side殺晒啲公主
已成了老餅懷緬區
睇開d吧
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 01:40 PM   #205
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: ShinDou 查看文章
你係咪真個打過超任版架?寶少都避唔到新古,都係俾人打100%,唔係點會話要搵人食招,超任版仲要冇計運動性,限界最盡都係255,你lv99都冇用,人地都係255限界

我兩隻都有爆晒,幾年前都拎過出黎打,仲要打0改都爆到

我咪講左係打PS版本=_=""
PS版本真心難玩...
阿寶用熱血打最終BOSS都係扣兩千...
舊 08-31-18, 02:06 PM   #206
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
新情報除咗換畫師炎上商法成功以外仲有D咩特別好講

舊 08-31-18, 02:21 PM   #207
ShinDou

Ps版印象中唔難架喎,琉璃線係難在好多大佬beam吸收,廢左d beam機,唔記得寶少打唔打得入,但應該新31,巨0神,性戰士,琉璃,炎龍果d打得入架喎,都係靠d大力機打架啦

舊 08-31-18, 02:27 PM   #208
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
我咪講左係打PS版本=_=""
PS版本真心難玩...
阿寶用熱血打最終BOSS都係扣兩千...
https://www26.atwiki.jp/gcmatome/pages/2500.html

日本仔有整理到PS版問題點

其實...winky既機戰全部都糞平衡度,覺得無咩討論價值
winky執笠係抵死的
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 02:34 PM   #209
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Sfc版同ps版第三次我都有玩
印象中ps版易玩過sfc版好好好多
因為我玩ps版時年齡大左?a
由手機版發出

此篇文章於 08-31-18 02:37 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 03:31 PM   #210
charcsc2000
J神哥

引用:
Ps版印象中唔難架喎,琉璃線係難在好多大佬beam吸收,廢左d beam機,唔記得寶少打唔打得入,但應該新31,巨0神,性戰士,琉璃,炎龍果d打得入架喎,都係靠d大力機打架啦

佢係難在沒小怪比你升力氣既....
因我用真實系多...所以真心覺難打...

引用:
作者: HM 查看文章
https://www26.atwiki.jp/gcmatome/pages/2500.html

日本仔有整理到PS版問題點

其實...winky既機戰全部都糞平衡度,覺得無咩討論價值
winky執笠係抵死的
唔係掛...舊機戰先好玩喎...
而加個D得個畫面, 沒戰略性...

引用:
作者: 真!DC 查看文章
Sfc版同ps版第三次我都有玩
印象中ps版易玩過sfc版好好好多
因為我玩ps版時年齡大左?a
由手機版發出
係咩...我睇人玩直播都係PS版難好多...
後尾PSN上架已經更改左難度..打到金錢都多好多...
舊 08-31-18, 03:44 PM   #211
ShinDou

你要睇埋超任版直播先比較到個難度架喎,冇記錯寶少果d係避唔到4天王,會俾人秒,同埋後期成堆2回卡碧尼卒,你唔用正樹琉璃map砲清晒先會俾人秒殺,ps版冇記錯既話好少2回卒

舊 08-31-18, 03:52 PM   #212
HM

引用:
唔係掛...舊機戰先好玩喎...
而加個D得個畫面, 沒戰略性...
咁有d野叫回憶補正既
其實winky既所謂戰略性只係set到敵人有咁勁得咁勁
根本無平衡度
當年有大量戰鬥單位係完全唔用得呀

寺田主政之後應該叫難度合理左,係修羅走出黎班人自然覺得易左
不過寺田主政既機戰優勢反而係著重劇本,當然有幾集就評價兩極啦
winky機戰劇本只可以用亂咁黎去形容
舊 08-31-18, 03:59 PM   #213
charcsc2000
J神哥

引用:
你要睇埋超任版直播先比較到個難度架喎,冇記錯寶少果d係避唔到4天王,會俾人秒,同埋後期成堆2回卡碧尼卒,你唔用正樹琉璃map砲清晒先會俾人秒殺,ps版冇記錯既話好少2回卒

原來係咁...應該係我玩得唔好...

引用:
咁有d野叫回憶補正既
其實winky既所謂戰略性只係set到敵人有咁勁得咁勁
根本無平衡度
當年有大量戰鬥單位係完全唔用得呀

寺田主政之後應該叫難度合理左,係修羅走出黎班人自然覺得易左
不過寺田主政既機戰優勢反而係著重劇本,當然有幾集就評價兩極啦
winky機戰劇本只可以用亂咁黎去形容
咁呢D SLG 都係咁玩...你想幾有戰略性??
就係要整得難D, 然後你們唸方法破解嘛...
如果覺得好難...一定係你戰略有問題或LV太低...

修羅<--非常同意...玩爆無印世界樹1~2代後, 唔覺而加出D GAME係難玩...
舊 08-31-18, 04:23 PM   #214
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:

修羅<--非常同意...玩爆無印世界樹1~2代後, 唔覺而加出D GAME係難玩...
PS版第3次係用超任既數值套上去F既系統度,有D地方真係一模一樣完全唔改
呢D只係乜都唔理,隻game難只係結果唔係開發目的

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 04:33 PM   #215
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
PS版第3次係用超任既數值套上去F既系統度,有D地方真係一模一樣完全唔改
所以去到EX係超級難...
玩完GB版第2次...玩PS版都覺得好難..
沒左V高達, 沒左閃光高達...
舊 08-31-18, 04:45 PM   #216
ShinDou

因為第2次g本身易,你直接打ex梗係覺得難

超任幾隻難度都係差唔多,去到f就真係難到好唔正常,真係要鬥屈先有得打,去到complete box果3隻remake真係算易左架喇

仲要超任第3次同ex冇得揀反擊,得積極,唔打高lv同唔反擊既命令揀

仲有打d map砲大佬係要識全部用晒唔反擊既命令,咁你中map砲都會自動擋左,仲要留d友情愛黎補

舊 08-31-18, 05:12 PM   #217
HM

引用:

我睇故仔咋
由手機版發出
舊 08-31-18, 05:17 PM   #218
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
我睇故仔咋
由手機版發出
…預告:將有一大班名作_跳出黎講邊隻GAME劇情寫得好

舊 08-31-18, 05:19 PM   #219
HM

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
Winky整好多野都令我覺得間廠係求其整
無用過腦去諗
必殺烈風正拳突唔可以宇宙用已經係一例
無睇過原作動畫,憑想像做d愚蠢設定出黎
利申:大武士動畫我睇晒
而winky對遊戲難易度既態度就只有數值強弱而已
真正俾我感覺到佢地有用過腦就只有SFC版魔裝1
有打背地形高低差

另外問我機戰作為SLG點整先好
我認為NEO同OE係個好既方向
不過兩隻都因為唔同原因而令玩家唔接受呢種玩法
無得繼續落去
但個系統骨幹我係欣賞的
由手機版發出
舊 08-31-18, 05:20 PM   #220
HM

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…預告:將有一大班名作_跳出黎講邊隻GAME劇情寫得好
Sorry囉
由手機版發出
舊 08-31-18, 05:27 PM   #221
ShinDou

Neo oe係衰在太多增援,每版增幾次打太耐,打極都唔完咁,仲要d作品唔係太多人岩胃口,oe仲要搞dl屍8章先打得齊,未打晒都已經悶啦

其實魔裝1個系統唔差,又唔會打好耐

舊 08-31-18, 05:56 PM   #222
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Winky舊機戰難得來唔合理
故事上有新角色有新機換出來救場但實際玩家做既係拉番佢地去後場保護
冇改新機上前線變炮灰
裝甲值冇意義麥煎加都係中卒兩三槍就爆
結果係要班低hp高回避機去保護hp高既超級系機人
由手機版發出

此篇文章於 08-31-18 05:59 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 06:04 PM   #223
ShinDou

甲唔係冇意義既,佢玩法係要改爆d機企地形引人打食招,俾其他人修理信賴補佢咁打,近代果d厚甲既改爆甲推上去就無雙,都唔係好駛補血

舊 08-31-18, 06:06 PM   #224
ShinDou

不過f就真係頂唔到,真係淨係用得堆nt9,仲要插晒運動性part改爆運動性咁鬥屈先得

舊 08-31-18, 06:18 PM   #225
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
我個人覺得OE,impact同XO真係算三大最難頂機戰...

又長又重複又無乜起伏,爆到機都算對機戰好有愛...

Sent from my iPhone using Gaforum

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] DOOM | Remake | PS4/XB1/NS | 已售 安安 電視遊戲討論版 132 12-13-23 11:16 AM
[多機種] Fear Effect Reinvented︱remake︱PC/NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 3 08-24-22 07:29 PM
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[PS4] 聖劍傳說 2 remake | PS4, PSV, Steam enishi 電視遊戲討論版 18 05-18-18 11:28 PM
[XBLA] 双截龍 II Wander of the Dragons (2.5D remake|韓國開發商|已配信) ahleung 電視遊戲討論版 29 04-10-13 02:21 PM

現在的時間是 07:12 PM

手機版 | APP版