Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-13-18, 11:36 AM   #51
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: ELT 查看文章
儲實體game好似儲書咁,一set成排好型
不過都認同,依家d實體game只得返一個盒加張紙,的確係降低左收藏價值
之前入左隻中古3ds toa, 一拎上手超聚手,打開有一整本好厚既說明書,依家d實體game真係冇得比
仲有一樣野,就算玩實體都好,總會要你加dlc , 他日個server收左皮,而你部機又打左柴,你隻實體都只係一隻不完整既game

anyway 我都會繼續支持實體,學師兄話齋,過多幾年後望返個盒,都記得自己有玩過隻game
dlc就另一樣野啦...
所以我而加買game係將卡碟分開...
因為個膠殼太阻位..
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-18, 02:05 PM   #52
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
依家講收藏就係預你唔會賣返出去,唔值得收藏就唔會買。你買實體會賣返出去咪又係租。。。曾經擁有

此篇文章於 07-13-18 02:08 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-18, 06:00 PM   #53
wolfwolfwolf
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
睇你睇得有幾化啦

就算你想話留黎以後隨時都玩到
Game就可以keep得耐
機就隨時自動死亡 到時啲game就得個睇字
尤其而家啲機仲要咁精密 出事機會高好多

又或者因爲某啲原因例如土地問題、家庭原因、失去熱情等等
到頭來當初好辛苦儲返黎嘅game結果變曬垃圾

到睇得最化嗰樣
就係人點都會死 你儲到幾完美都好都係帶唔走
最後啲收藏又係可能被人掉去堆填區

講到尾其實都係睇你點睇
如果真係鐘意儲就儲啦 自己開心就得
由手機版發出
wolfwolfwolf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-18, 06:11 PM   #54
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
收藏既話價值就唔係淨係玩唔玩到了
回憶同滿足感都係價值
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-18, 12:00 AM   #55
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
個人大到咁上下,到結婚生仔
除非間屋好大,否則咩版最後都只會放售或者扔左佢
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-18, 03:53 AM   #56
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
首先自己好少放二手
而家太多伏game, 限量典藏已經懶得買
加上好多打後都出dlc, 一陣就加強版包過又再賣,變相無印版已經無意思
普版無說明書又係唔想買除非貪個初回特典

再上下載版一陣就半價,太多game未開未玩,真係等半價算
但好多復刻game, 古惑狼、岩男X就多數買實體黎儲

舊 07-16-18, 10:09 AM   #57
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實一直覺得有實體係手感覺好D
唔使開機都一眼望晒有乜Game(未清)都幾有滿足感
對比起其他模型玩具嘅嘆息之牆Game盒係不值一提

乜價錢呀方便說明書都係感覺黎姐,DL同實體初出差無幾都係車錢之內;說明書以前真係精美但都係買返黎揭下索下新書味;換碟只要唔會放錯盒其實都OK

講實真除左放二手外無乜實際功用XD, 但我又唔會放⋯

利申:買實體仲要8成都買普通版算
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-18, 10:17 AM   #58
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
買實體多,因為可放返出去。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-18, 10:45 PM   #59
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
Ps4 數位版分比人收半價,兩方可玩一世!(除非psn執左不支援)

舊 07-16-18, 11:51 PM   #60
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
到某N年又會有人搵番實體版遊戲

舊 07-17-18, 12:47 AM   #61
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
數位版比實體版貴,如果唔係我都買數位算
係劏房都要六七千月租嘅香港,實體唔方便
買下買下又一大箱

最煩係要成日換game
不過咁講啦,唔同遊戲我有唔同選擇,鍾意又會長玩的,一定會買實體
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 08:33 AM   #62
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
數位版比實體版貴,如果唔係我都買數位算
係劏房都要六七千月租嘅香港,實體唔方便
買下買下又一大箱

最煩係要成日換game
不過咁講啦,唔同遊戲我有唔同選擇,鍾意又會長玩的,一定會買實體
依個係心態問題,淨係要黎玩既緊係dl版方便
但以儲既心態,就一定會買實體

舊 07-17-18, 09:27 AM   #63
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
最煩係要成日換game
其實在下覺得真係長玩既(預玩半年以上既),買DL好D,畢竟真係唔駛換碟

講起收藏,其實卡系(盒帶/GAME卡)耐用D定係CD系(DVD/BD)耐用D?
感覺上似係卡系好似好D?

此篇文章於 07-17-18 09:31 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 11:11 AM   #64
ELT
Lunar使者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下覺得真係長玩既(預玩半年以上既),買DL好D,畢竟真係唔駛換碟

講起收藏,其實卡系(盒帶/GAME卡)耐用D定係CD系(DVD/BD)耐用D?
兩者保存得好,唔用時放陰涼位置,應該可以長命過係你同我

舊 07-17-18, 11:28 AM   #65
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:

我都有過呢個疑問, 但最後, 除咗軟体, 硬体既耐用度都好重要,

但似乎, 現今既硬体越變得似電腦, 就越來越化學. 邊似以前紅白/SS/PS2咁, 一插即用

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 12:00 PM   #66
神人ではない!新人だ

引用:
作者: harakuma 查看文章
我都有過呢個疑問, 但最後, 除咗軟体, 硬体既耐用度都好重要,

但似乎, 現今既硬体越變得似電腦, 就越來越化學. 邊似以前紅白/SS/PS2咁, 一插即用
的確,想當年唔記得FC定SFC水浸完都如常開得著
而在下部PS2就無啦啦都可以死機…

舊 07-17-18, 12:57 PM   #67
ELT
Lunar使者

以前d白色機都變黃哂,sfc, ss, dc無一幸免

舊 07-17-18, 01:16 PM   #68
12號四分衛
Game Master

XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
另外如果你換左SSD (或者Xbox One 外加SSD),loading比起碟版快多了

係雖然碟版都會load定野落HD,但一係唔係全部落HD,一係耐唔耐要Load一Load碟; 仲有唔知有無人試過隻碟認唔到,部機有番2-3年,我就耐唔耐都有呢個情況

此篇文章於 07-17-18 01:19 PM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 02:17 PM   #69
亞比斯
Insane Gamer
初心者

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDterrykly
PS冇買碟好耐了, 冇賣GAME既習慣
全數上網DL, 大作大部份都有預購9折之類

Switch d game先冇收藏價值
每次打開都火滾, 膠盒, 卡, 冇啦

如果唔係switch上網買貴過實體
我都轉左DL版啦
亞比斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 02:36 PM   #70
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
查實而家d實體Game只係得 Game Disc / Cartridge
真心覺得用 Blu-ray 盒或者 Switch o個種盒好佔空間
好心如果係咁不如用 Maxi Single CD 盒好過啦

舊 07-17-18, 03:23 PM   #71
charcsc2000
J神哥

Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 亞比斯 查看文章

我都轉左DL版啦
其實ps4咪又係得膠盒, 碟, 冇啦...
ns有d實體反而有soundtrack...地圖, 卡片等等....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 03:39 PM   #72
神人ではない!新人だ

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實ps4咪又係得膠盒, 碟, 冇啦...
ns有d實體反而有soundtrack...地圖, 卡片等等....
重點應該係上網買貴過實體吧…

舊 07-17-18, 04:24 PM   #73
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
switch個問題係插game位好唔就手
嚟緊都係買download方便D

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 04:36 PM   #74
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 亞比斯 查看文章

我都轉左DL版啦
Switch版DL真係要貴好多啊,除咗無實體果堆,主要都係買實體
淨係買炸彈人DL,想玩道開黎玩

個普通版嘅盒不嬲都無價值架啦,而且老任不嬲唔鍾意出特別版嘅包裝
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-18, 04:43 PM   #75
12號四分衛
Game Master

XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
重點應該係上網買貴過實體吧…
呢樣係香港好彩 la ,街價等於外國正價 ($60美金) 8折~

如果唔係第一時間趕住買,DL好興Christmas/Black Friday之類時間, 可以減到4折或更多呢
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:41 PM

手機版 | APP版