Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-24-17, 04:11 PM   #8426
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
香港對"打機" 呢兩個字已經係深入民心...

引用:
作者: Kain 查看文章
鬼咩,港版3DS
點解香港唔普及應該問老任
由手機版發出
唔關老任事, 因為佢都睇清晒香港環境, 你估硬推就實推到成果咩, 預期咁搞法, 加上今時今日咁既局面, 算把LA.

HON HON 目前離線  
舊 06-24-17, 05:52 PM   #8427
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
其實家陣父母果代咪係我地呢代
仲點會話打機點點點

日本人果時老豆老母一樣會講打少d機
你話日本人家陣係咁,其實香港人一樣會時移世易
我覺得唔係呢個問題
由手機版發出
Kain 目前離線  
舊 06-24-17, 06:15 PM   #8428
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
其實依家都好多父母隨意俾啲細路開大聲玩手機
所以Switch呢代競爭重點應該係價錢同遊戲種類
內容唔夠吸引,啲父母就覺得唔需要駛咁多錢去滿足到個小朋友
情願幫佢報多幾個興趣班
由手機版發出
leungky1 目前離線  
舊 06-24-17, 06:19 PM   #8429
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: DMRevolution 查看文章
都係...又係個句...文化唔同....
不過而家好多HK人都仲係覺得打機搵唔到食....
有時D HK新聞又真係幾作..."幾時話打機沒錢途" 呢D咁的標題黨真係
同感,香港大部分家長除左少數專業行業同炒賣之外,其它行業都係冇「錢」途,
唔知「電競」成為奧運項目後會唔會好啲...
MultiPASS 目前離線  
舊 06-24-17, 07:11 PM   #8430
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
同感,香港大部分家長除左少數專業行業同炒賣之外,其它行業都係冇「錢」途,
唔知「電競」成為奧運項目後會唔會好啲...
講真, 裝修同地盤都好好搵. 只係佢地要埋堆比較易染到惡習, 幾多錢都無晒.
半人馬-RigiL- 目前離線  
舊 06-24-17, 07:12 PM   #8431
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
想問吓現在香港買 行貨 , 有冇邊度個價冇咁炒?
見到有間 紅藍機 做$2988 要食隻 cave story ,
謝謝
PiroPiro 目前離線  
舊 06-24-17, 08:07 PM   #8432
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
https://twitter.com/jose_otero/statu...57124955488261

如果有留意IGN 那個Nintendo Voice Chat..
其中一個主持Jose Otero 現已加盟去左任天堂...

信長 目前離線  
舊 06-24-17, 08:07 PM   #8433
leungky1

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
想問吓現在香港買 行貨 , 有冇邊度個價冇咁炒?
見到有間 紅藍機 做$2988 要食隻 cave story ,
謝謝
炒少啲未睇實蘇X, 豐X, U/A/P百貨呢啲大鋪
不過今日好似又清哂剛剛入嘅貨(UAP 百貨直情無)
你可以下星期一曝實蘇X網店,下星期五六落啲分店親自問有無貨
等唔切就無辦法,街鋪慢慢搵
由手機版發出

此篇文章於 06-24-17 08:22 PM 被 leungky1 編輯。
舊 06-24-17, 08:37 PM   #8434
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
講真, 裝修同地盤都好好搵. 只係佢地要埋堆比較易染到惡習, 幾多錢都無晒.
呢二個行業近年都幾好,但係啲怪獸家長嘅偏見...
講返打機,睇怕都要有港人攞到大型電競冠軍,媒體大肆報導先有可能令佢地改觀。
舊 06-24-17, 08:52 PM   #8435
leungky1

引用:
呢二個行業近年都幾好,但係啲怪獸家長嘅偏見...
講返打機,睇怕都要有港人攞到大型電競冠軍,媒體大肆報導先有可能令佢地改觀。
嗰兩個行業反而係本身都辛苦
隨時係家長迫搵工,個後生都唔多想揀

睇下啲媒體點處理嚟緊個電競節再講
貼番題,其實港任有無諗過貼近番總公司嘅計劃
趁機推ARMS同Splatoon出嚟攪下公開賽?
雖則對於個港服都未搞嘅分公司嚟講,呢個諗法好奢侈
由手機版發出
舊 06-24-17, 10:14 PM   #8436
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: leungky1 查看文章
炒少啲未睇實蘇X, 豐X, U/A/P百貨呢啲大鋪
不過今日好似又清哂剛剛入嘅貨(UAP 百貨直情無)
你可以下星期一曝實蘇X網店,下星期五六落啲分店親自問有無貨
等唔切就無辦法,街鋪慢慢搵
由手機版發出
唔該晒~ 只係諗緊呢個價算唔算 ok ...不過都再睇下先
PiroPiro 目前離線  
舊 06-24-17, 10:33 PM   #8437
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
唔關打機觀感事
港日環境唔同冇得比較
日本成堆廣告動畫(妖怪手錶,pokemon)
細路自然會要父母買遊戲機
香港細路咁多野學,播動畫都冇機會睇
更唔好講香港播時隻game已經出左好耐

而且香港家長唔想額外比錢買遊戲比仔女
當年nds都係有版先會週街都有細路玩

依家電話有免費遊戲,仔女細個時,家長就直接比自己部電話仔女玩,唔洗額外金錢
大個時點都要買部電話比仔女聯絡用,唔算額外使費
而仔女由細玩手機玩到大,自然唔會刻意儲錢買遊戲機

issac92354 目前離線  
舊 06-25-17, 12:01 AM   #8438
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: issac92354 查看文章
而且香港家長唔想額外比錢買遊戲比仔女
當年nds都係有版先會週街都有細路玩
咁講打機係香港從來都係玩物喪志的玩意吧 (利申 80後)
仲有提起,由紅白機xxx in 1, 超任抄碟,到ps 賣到成行成市, 我諗都無咩變過
12號四分衛 目前離線  
舊 06-25-17, 12:25 AM   #8439
Fio

註冊日期: Dec 2001
其實比起以前打機,而家小朋友(或者大人)youtube或者手機game餸飯個情況更玩物喪志吧
感覺上比起打遊戲機,父母好似冇咁抗拒佢地玩手機

我反而接受到自己小朋友玩mario, pm多過手提d online game或者課金
不過就算自己係打機打大,有小朋友之後都唔想小朋友太早打機,even自己都會覺得自己以前打少d機讀多d書或者做多d運動好過
Fio 目前離線  
舊 06-25-17, 01:28 AM   #8440
MultiPASS
Crazy Gamer

有人將GBA SP改成Switch docking...

舊 06-25-17, 02:13 AM   #8441
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
自從改裝左pro 掣,除左改好o個日外
一直都無正式測試過誤判情況

前幾日買左 Puyopuyo tetris,
玩左幾個鐘,未有任何誤判發生
新月 目前離線  
舊 06-25-17, 06:22 PM   #8442
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
【6/25(日)】ARMS&スプラトゥーン 2 任天堂ステージ [次世代ワールドホビーフェア’17 Summer]
DAY2

信長 目前離線  
舊 06-25-17, 09:42 PM   #8443
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
---DEL----

出錯POST
lineage19 目前離線  
舊 06-25-17, 10:37 PM   #8444
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
其實家陣D GAME好難吸引細路就真
講真COLORFUL,CUTIE既2D一定係吸引過正常比例既人周圍打打射射,畫面黑蚊蚊既3D(其實3D就算好卡通化細路都比較難接受)
手機GAME就算唔好玩都贏左呢點

加陣既GAME其實用我細個時既標準既講係屬於唔多鐘意既鬼佬GAME

D所謂大作本身都無迎合細路,無得講

3DS既存在其實都幾珍貴,如果NS唔做埋以前3DS手提機果份其實好大問題

此篇文章於 06-25-17 10:49 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線  
舊 06-25-17, 11:03 PM   #8445
golan
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code1977 0103 7669
引用:
作者: Kain 查看文章
其實家陣D GAME好難吸引細路就真
講真COLORFUL,CUTIE既2D一定係吸引過正常比例既人周圍打打射射,畫面黑蚊蚊既3D(其實3D就算好卡通化細路都比較難接受)
手機GAME就算唔好玩都贏左呢點

加陣既GAME其實用我細個時既標準既講係屬於唔多鐘意既鬼佬GAME

D所謂大作本身都無迎合細路,無得講

3DS既存在其實都幾珍貴,如果NS唔做埋以前3DS手提機果份其實好大問題
NS睇似針對青少年或年輕人市場為主,可能覺得小朋友市場己比apple食左
其實3DS有d針對小朋友既軟件做得幾好,好似繪心教室咁,冇左係好可惜
golan 目前離線  
舊 06-25-17, 11:27 PM   #8446
leungky1

引用:
作者: golan 查看文章
NS睇似針對青少年或年輕人市場為主,可能覺得小朋友市場己比apple食左
其實3DS有d針對小朋友既軟件做得幾好,好似繪心教室咁,冇左係好可惜
我又覺得依家3DS新嘅兒童向作品唔算少
不過老任話唔定會睇埋動物之森手機版表現先確定成套策略
至於NS個勢,我覺得老任係想用潮流原素攻入出錢最闊綽嘅機迷市場
之後先重新定位番去攻較多顧慮嘅家庭客
由手機版發出
舊 06-25-17, 11:40 PM   #8447
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
唔重視細路市場又會點會搞ARMS同魷魚嘅EVENT

老任自家GAME唔係一向老少咸宜嘅咩?點會突然唔重視細路市場…
其他廠仲有DQM、妖怪手錶等,細路大把嘢玩啦
野良猫 目前離線  
舊 06-25-17, 11:42 PM   #8448
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
老任自家GAME不嬲都係全年齡

淨係睇隻MK8D加左防出界同自動踩油就知,
我D有小朋友的朋友話返我知, 呢2個功能令佢地D小朋友玩得好快樂
lineage19 目前離線  
舊 06-25-17, 11:57 PM   #8449
MultiPASS
Crazy Gamer

似乎缺貨問題繼續,又排隊抽
不過亦好佩服班日本人嘅根性...

http://switchsoku.com/switch/7563
舊 06-26-17, 12:06 AM   #8450
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
似乎缺貨問題繼續,又排隊抽
不過亦好佩服班日本人嘅根性...

http://switchsoku.com/switch/7563
一切都係毒果嘅錯

只係抽選都排成咁
野良猫 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5812 昨天 12:58 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 07:05 PM

手機版 | APP版