Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 14 18 19 20 21 22 23 24 25 
攻略及心得交流區>スーパーロボット大戦V | PS4 PSV | 攻略吹水區(所有隱藏條件已更新)(劇透請spoil)(手機app無得spoil請慎入)
Gundam MK-2 01:32 PM 04-01-17
作者: f3488:
請問大家

26話初號機暴走,我見個個都係 5 回合內扣到 10000 以下就有 SR

但係點解我唔係既?

有無人知佢講咩呢?

謝謝大家

因為你gameover過,重玩就一定無得攞sr pt

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送
拉基亞斯 01:33 PM 04-01-17
DEL..
sund 01:35 PM 04-01-17
Gameover後繼關,不能獲得SR點數……
f3488 04:09 PM 04-01-17
謝謝大家

LOAD 過就無事啦

我一直 S/L,咩方法都試過

原來係要 LOAD
Gundam MK-2 04:35 PM 04-01-17
完全攻略本入手
今晚出中文版條件俾大家

識日文可去頭post第三個攻略網睇住先,網主已update

血之淚 05:48 PM 04-01-17
原來100萬關要第8關用メルダ打死1個以上敵人
唔怪得2周目果陣入唔到
Gundam MK-2 06:14 PM 04-01-17
作者: 血之淚:
原來100萬關要第8關用メルダ打死1個以上敵人
唔怪得2周目果陣入唔到
我都估唔到竟然第8話定生死

Gundam MK-2 05:28 PM 04-04-17
找數遲左
所有隱藏條件已update於#2

搞左我成個下午,今次隱藏野堅多
fmptsrhk 05:40 PM 04-04-17
辛苦了
昨晚先龜速完成一週目(男主)
剛好有完整隱藏條件出了, 可以繼續二週目

少少感想
其實難度方面, 我覺得近代設定還好
想要易, 可以大幅改機, 無視SR
想難, 又可以零改, 逐關追SR
咁樣比玩家有得自由調節其實不俗

劇情方面(我玩的if線)原創組算最後貫通了整個故事, 雖然中間來說都頗影薄, 但都收了畫龍點睛之效
反而大和號其實先算是主角吧
另外明人同百合香的後續總算完了一份多年怨念
整體爽快度比Z系列高, 尤其第二次Z, 可能唔駛賣太多關子都有影響
寺田話版權作唔再開大長篇系列都好, 版權作keep住爽快d, 集中OG那邊埋尾先啦
真!DC 05:52 PM 04-04-17
作者: Gundam MK-2:
找數遲左

辛苦了
多d隱藏野先過癮
由手機版發出
PatrickNo42 06:20 PM 04-04-17
找數遲左

クスィー追加武器果度好似正常50話b有?
我冇入過宇宙線,但去到if路線同全裝甲ZZ、相轉移炮一齊加左
Gundam MK-2 07:29 PM 04-04-17
作者: PatrickNo42:
クスィー追加武器果度好似正常50話b有?
我冇入過宇宙線,但去到if路線同全裝甲ZZ、相轉移炮一齊加左
謝提示,改ed
HM 10:38 PM 04-05-17
作者: fmptsrhk:
劇情方面(我玩的if線)原創組算最後貫通了整個故事, 雖然中間來說都頗影薄, 但都收了畫龍點睛之效
反而大和號其實先算是主角吧
另外明人同百合香的後續總算完了一份多年怨念
整體爽快度比Z系列高, 尤其第二次Z, 可能唔駛賣太多關子都有影響
寺田話版權作唔再開大長篇系列都好, 版權作keep住爽快d, 集中OG那邊埋尾先啦
感想有捏
原創系列難聽d講句只係大和號既附屬品,設定同劇情都係依附係大和號上面
甚至最後既最後都係大和號既劇情,只係地球再生裝置發動時俾原創最終boss亂入左一下
本來一下子完既劇情,插多場最後決戰咁解

另外想講就係,機戰V既世界觀根本就係天龍舞直接改出黎
天龍舞原作既世界觀同設定係非常方便好用,只係最終BOSS太低能呢個原罪解決唔到
最後要借用黑暗諾亞黎解釋咸濕佬既低能行為,只係巨大之惡係背後操縱,呢部份先處理得無咁難睇

玩家會感覺到大和號貫穿緊整個劇本,都係多得呢個平行世界設定
前半同後半淨係講大和號,中段講其他版權作時都不忘俾沖田艦長出黎刷存在感
加上拯救三個世界既KEY ITEM同最強武器都係出自大和號(本作神格最高既只有魔神ZERO同初號機,令波動炮戰略價值變得無可取代)
基本上寺田已經俾足晒面
本身大和號同其他機戰V既版權作好難match得埋

Z2同Z3其中一樣衰係分割商法,導致大量灌水版面,果120+120版根本係可以縮番做60+60版
真!DC 03:09 PM 04-14-17
想問問
48話d ELS可唔可以殺?
見佢寫唔好比拉米加斯殺又冇講唔比自軍殺
由手機版發出
由手機版發出
Gundam MK-2 03:10 PM 04-14-17
作者: 真!DC:
想問問
48話d ELS可唔可以殺?
見佢寫唔好比拉米加斯殺又冇講唔比自軍殺
由手機版發出
由手機版發出
可以

真!DC 03:15 PM 04-14-17
Thx
可以自己殺但唔比人殺咁奇怪
由手機版發出
Gundam MK-2 03:18 PM 04-14-17
作者: 真!DC:
Thx
可以自己殺但唔比人殺咁奇怪
由手機版發出
為左配合大和號尾聲劇情需要嘛

mario0606 04:36 PM 04-14-17
相転移砲我睇個版本話二週目無條件提早入手
(雖然正常二週目好難未ACE琉璃)
Gundam MK-2 04:56 PM 04-14-17
作者: mario0606:
相転移砲我睇個版本話二週目無條件提早入手
(雖然正常二週目好難未ACE琉璃)
又打漏
已改
PatrickNo42 04:58 PM 04-14-17
為左配合大和號尾聲劇情需要嘛

果段我最初仲以為一部都唔打得,只要00Q去到隻大型ELS度就過關

直到我發現要打隻???血既Boss先知原來可以任打(暈)
mario0606 04:59 PM 04-14-17
作者: PatrickNo42:
果段我最初仲以為一部都唔打得,只要00Q去到隻大型ELS度就過關

直到我發現要打隻???血既Boss先知原來可以任打(暈)
我關要拎SR堅趕,基本上要谷爆個移動力
唔係正常第2回合已經會比敵人hi爆左D ELS
HakiK 08:27 PM 04-14-17
作者: mario0606:
我關要拎SR堅趕,基本上要谷爆個移動力
唔係正常第2回合已經會比敵人hi爆左D ELS
巴納吉開NTD 就衝左上去
真!DC 09:50 PM 04-14-17
剛過左
我係入艦加速衝過去
最煩係d超機人配置去下面會趕唔切打大ELS
配上面又會比ELS打扣氣力
由手機版發出
怪盜小G 09:59 PM 04-14-17
開NTD再覺醒一開始已經清哂右邊D飛機

派傻那奈々由衣同宗介4個夠打大ELS
Gundam MK-2 10:00 PM 04-14-17
我係用降氣力part等ガミラス俾ELS一擊即死
再用戰艦搭載+Excバック玩2回移動送人上去無雙
第一 ... 14 18 19 20 21 22 23 24 25 

返回主題版面