Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 07-09-15, 11:37 PM   #551
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
想細d 咪SONY TCD-D3 囉

直頭連amp 都唔洗帶, 一歩當天~直上西天
都買唔到…天價收例外
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-15, 11:55 PM   #552
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: teealpha 查看文章
都買唔到…天價收例外
TCD-D3.............一万円左右之嘛

二手手提DAT 平均抵買過二手HiMD 三兄弟架

但一餅120mins 帶過百蚊同你預兩年換一個磁頭噤解

當然.............前題係你有無方法買到個磁頭自已動手換

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 07-10-15 12:01 AM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-15, 12:07 AM   #553
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
sony 部SONY PHA-1A 性價比如何? 想買部耳擴比A15用, 之前有師兄提意大陸果D咩藍鳥, 但又無得試 驚買左番黎無乜用 同埋幾百蚊貨仔唔知質素點
同價位既耳擴仲有咩選擇? 反正唔跳都跳左坑 唔差左整多部耳擴..~
1同1A又差幾遠?

未得閒上sorrystyle去試...(好似mk sony style得部pha-3C試?)

<<岩岩入門既玩家

此篇文章於 07-10-15 12:12 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-15, 12:15 AM   #554
teealpha

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
sony 部SONY PHA-1A 性價比如何? 同價位既耳擴仲有咩選擇? 反正唔跳都跳左坑 唔差左整多部耳擴..~

未得閒上sorrystyle去試...(好似mk sony style得部pha-3C試?)

<<入門級玩家
PHA1同ZX1兩者評價都幾差下,所以兩部都係話都冇咁快就出左第二代PHA2同ZX2
不過差別在於PHA1幾乎要跳樓清貨,而ZX1係企硬

之不過PHA1我冇試過,答你唔到
已經好多年冇想/需要換手提AMP既衝動,而家果部仲係好滿意
舊 07-10-15, 12:23 AM   #555
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
PHA1同ZX1兩者評價都幾差下,所以兩部都係話都冇咁快就出左第二代PHA2同ZX2

大大你用緊果部係..自己砌 ?

咁$2-3k左右價位amp有無好介紹?

大陸果d 藍鳥 幾百蚊貨仔真係唔知佢質素點

Fiio呢個brand 評價如何?~ 好似都係大陸brand黎?

新手唔熟呢方面既牌子

此篇文章於 07-10-15 12:26 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 07-10-15, 12:33 AM   #556
teealpha

引用:
大大你用緊果部係..自己砌 ?

咁$2-3k左右價位amp有無好介紹?

大陸果d 藍鳥 幾百蚊貨仔真係唔知佢質素點

Fiio呢個brand 評價如何?~ 好似都係大陸brand黎?

新手唔熟呢方面既牌子
我D低手懶鬼邊會自己砌
我仲用緊部好多年前已經停產左既Meier Corda Stepdance(得返二手)

大陸藍鳥聽D人講過個評價都幾正面,不過多數都偏向再MOD下佢,細細地投資hea玩都可以
講真我成日都會以為D人講緊N年前隻紅雀AMP

FiiO係大陸牌子,以前係以平價高CP做賣點,不過近幾年越賣越貴價但質素普通,真係預2~3K的話唔好諗佢
舊 07-10-15, 01:44 AM   #557
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
引用:

ZX1之前評價係麻麻
但近半年評價好左好多,至少我去開既兩三個forun/group都正評多d
主要係之前5千幾的確唔值,但依家3千中至尾有交易(如你搵倒現貨的話)
其實都ok
二手可以再平d,我見平均2500-2800,而且買得依個價dap既人,多數錫機
其實3千左右有好多選擇
ㄧ手: AK Jr, X5ii, DX90
二手: AK100ii, AK100 mkii, HM802, ZX1
etc.
其實最緊要出去試左先,你鍾意聽乜得你自已知
上網收集意見都只係收窄範圍

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-15, 02:02 AM   #558
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Justine 查看文章
ZX1之前評價係麻麻
但近半年評價好左好多,至少我去開既兩三個forun/group都正評多d
主要係之前5千幾的確唔值,但依家3千中至尾有交易(如你搵倒現貨的話)
其實都ok
二手可以再平d,我見平均2500-2800,而且買得依個價dap既人,多數錫機
其實3千左右有好多選擇
ㄧ手: AK Jr, X5ii, DX90
二手: AK100ii, AK100 mkii, HM802, ZX1
etc.
其實最緊要出去試左先,你鍾意聽乜得你自已知
上網收集意見都只係收窄範圍
其實我係問amp
岩岩買左a15無耐

舊 07-10-15, 02:46 AM   #559
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

引用:
其實我係問amp
岩岩買左a15無耐
頂,盲左
Amp我推介VorzAMP pure
特色係音場好立體同易夾機
仲有就係都算細部
我換過接近十部dap,但都一直有用佢
另網上有傳,pha1a係專為a15調音既
夾a15會有巨大提升,反而夾其他機表現平平
你可以試埋

舊 07-10-15, 10:07 AM   #560
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Fungfelix 查看文章
呢部香菜版係抽定予約?
引用:
作者: money 查看文章
発売時期などの詳細は追って告知する予定。
以前からお伝えしている通り、人気声優の花澤香菜さんをモチーフにした、アユートのハイレゾ対応オーディオプレーヤー「Astell&Kern AK100II KANA HANAZAWAエディション」が、限定300台で、7月10日より予約販売されることが明らかとなった。発売日は7月31日。価格はオープンプライスだが、直販サイト「アキハバラ e市場」での販売価格は119,800円(税込)となる。

舊 07-10-15, 11:56 AM   #561
teealpha

引用:
頂,盲左
Amp我推介VorzAMP pure
特色係音場好立體同易夾機
仲有就係都算細部
我換過接近十部dap,但都一直有用佢
另網上有傳,pha1a係專為a15調音既
夾a15會有巨大提升,反而夾其他機表現平平
你可以試埋
係咪講緊A15用WM打出去PHA1?
舊 07-10-15, 12:51 PM   #562
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

引用:
係咪講緊A15用WM打出去PHA1?
Sorry....唔明乜係WM
其實我講緊A系例夾pha1A,非pha1

舊 07-10-15, 01:34 PM   #563
teealpha

引用:
Sorry....唔明乜係WM
其實我講緊A系例夾pha1A,非pha1
Sony Walkman果個USB線接口,WM Port
舊 07-10-15, 01:41 PM   #564
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

引用:
Sony Walkman果個USB線接口,WM Port
Line-out?
係呀,用埋個DAC

舊 07-12-15, 02:36 AM   #565
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
PHA2是123入面最好聽,不過會有D力不從心既感覺...因為佢粒TPA6120工作方式同一般ic不同,聲底非常暖,但點攪都係怪怪地........

藍烏如會手痕自己調下既係非常好玩....
因為佢夠簡單...換下ic換下電換下電容就唔同聲了

舊 07-12-15, 10:55 PM   #566
朝霧 海斗
Crazy Gamer

PHA2 可唔可以當家用USB DSD?
如果可以$3XXX 可以充當USB DSD都值得...我見水貨2900 TIM
當然要去親身試左先..~

不過SOFMAP上網買有10%POINT送...
53000 yen 回贈番 5300 yen..當送隻game..
不過唔知pha2 日版同行版入面d野有無唔同

此篇文章於 07-12-15 11:07 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 07-13-15, 09:48 PM   #567
朝霧 海斗
Crazy Gamer

試左pha1 同 2 感覺竟然pha1 好聽過2..(夾a15)

pha2拿上手覺得都幾重..

BTW PHA系列係咪唔可以一路叉電一路用? 今日唔記得問Sales

同埋3.5mm line out 同wm port line out 有咩分別??

此篇文章於 07-13-15 10:24 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 07-13-15, 10:45 PM   #568
teamkiller

引用:
試左pha1 同 2 感覺竟然pha1 好聽過2..(夾a15)

pha2拿上手覺得都幾重..

BTW PHA系列係咪唔可以一路叉電一路用? 今日唔記得問Sales

同埋3.5mm line out 同wm port line out 有咩分別??
1定1A?....好似有部新既1A....果部好似3外型

我用sony電話駁佢用dac功能...123入面2把聲最好聽....

舊 07-13-15, 10:51 PM   #569
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: teamkiller 查看文章
1定1A?....好似有部新既1A....果部好似3外型

我用sony電話駁佢用dac功能...123入面2把聲最好聽....
1A先岩~

上網睇介紹話2 開HIGH GAIN 只岩用係D難推既耳機度, 用係易推既易機話會容易整壞個耳機..真??

此篇文章於 07-13-15 11:03 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 07-14-15, 12:54 AM   #570
teamkiller

引用:
1A先岩~

上網睇介紹話2 開HIGH GAIN 只岩用係D難推既耳機度, 用係易推既易機話會容易整壞個耳機..真??
1A好過2正常....近來先出的

邊會壞...只有好聽同唔好聽既分別,只要唔過大聲就得....
同埋果個Gain..多數只係音量Gain,唔會加大電流...唔夠力都係會唔夠力..
那些出面mod機改什麼恆流電阻那些都只係加大左少少...在耗電量上已經反映到佢無咩大改善
只有用晶體管做電流放大先係真正可調電流輸出

舊 07-18-15, 08:44 PM   #571
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: teamkiller 查看文章
1A好過2正常....近來先出的

邊會壞...只有好聽同唔好聽既分別,只要唔過大聲就得....
同埋果個Gain..多數只係音量Gain,唔會加大電流...唔夠力都係會唔夠力..
那些出面mod機改什麼恆流電阻那些都只係加大左少少...在耗電量上已經反映到佢無咩大改善
只有用晶體管做電流放大先係真正可調電流輸出
用左兩日1A.....
xba-a2+a15

發覺用左1A 音域闊左, 多左d音樂感
但反而低音d bass 好似唔係好出咁
用a15直推 a2 d bass 好勁下, 夾左1a 層次的確分明左, 但d bass唔出

床下底有部z1050都唔知.....但估唔到係支援z1050(好歹你都係部an機= =)...wm port既問題?

a15+1A+Marshall MODE EQ..反正D BASS 重到聽唔到D高音......

(我呢個POST 應該去番樓下個TOPIC先岩)

此篇文章於 07-18-15 08:57 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 07-18-15, 09:01 PM   #572
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
用左兩日1A.....
xba-a2+a15

發覺用左1A 音域闊左, 多左d音樂感
但反而低音d bass 好似唔係好出咁
用a15直推 a2 d bass 好勁下, 夾左1a 層次的確分明左, 但d bass唔出

床下底有部z1050都唔知.....但估唔到係支援z1050(好歹你都係部an機= =)...wm port既問題?

a15+1A+Marshall MODE EQ..反正D BASS 重到聽唔到D高音......
如果Sony 個Line out 輸作方式無變的話.............就試吓321123

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-18-15, 09:04 PM   #573
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
如果Sony 個Line out 輸作方式無變的話.............就試吓321123
請問咩叫321123

舊 07-18-15, 09:10 PM   #574
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
請問咩叫321123
Equalizer..............

Sony 機由卡式機/ MD 到MP3 都可以用依個setting

基本上就係順次序將0.4khz 至16khz 兩端推高

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-21-15, 12:23 PM   #575
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
1A先岩~

前個排係sony試過1a
都係覺得 2好d
空間感同分離感都係2正d
自己係:F887 + PHA2 +ESW11

此篇文章於 07-21-15 01:54 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 06:46 PM

手機版 | APP版