Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-21-13, 06:58 PM   #851
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: clie 查看文章
就係上年開櫻大戰2用最普通既VIDEO線駁LCD,畫面爛得驚人
無法忍受,玩左兩話停左,之後週街搵二手VGA BOX都無
買唔到VGA既話,我諗2,3,4都要封印
千萬不要再玩下去
因為這不是人看的畫面XD

得閒留意下YAHOO 拍賣吧 , 我早一兩年都不時見有人放
櫻大戰真的要用VGA 玩, 清好多好多…不要浪費這麼靚的遊戲畫面

舊 03-21-13, 07:00 PM   #852
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: backtomac 查看文章
如果17吋果個幾千銀可以BID 到,我覺得你值得一試~
不過我最想都係搵番個HD 16:9 既CRT TV,可以用黎打槍GAME~
我以前有部16:9CRT TV,

玩光線槍GAME玩唔到, 會走位跳位,

所以我依家玩都用呢部

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 07:07 PM   #853
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
平時公司用 Victor 27"

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 08:04 PM   #854
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
再毒一下想買VGA BOX 的版友

SF3.3 , 特登在blocking 時hold capture的XD
我覺得顏色方面靚過隻HD ONLINE VER.

莎木一disc 4

舊 03-21-13, 08:07 PM   #855
backtomac
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: harakuma 查看文章
我以前有部16:9CRT TV,

玩光線槍GAME玩唔到, 會走位跳位,

所以我依家玩都用呢部

可能用左120khz ,我記得後期好多CRT 用左升頻處理攪到玩唔到鎗GAME。

此篇文章於 03-21-13 08:10 PM 被 backtomac 編輯。
backtomac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 08:45 PM   #856
harakuma
Game Master

引用:
可能用左120khz ,我記得後期好多CRT 用左升頻處理攪到玩唔到鎗GAME。
可能係真係關100HZ事啦,

因為玩SHOOTING GAME或FIGHTING GAME有D怪怪地,

唔夠閃, 最明顯係街霸D人個8BIT影一係實色, 一係無咗, 正常應該閃閃感覺

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 03-21-13, 08:47 PM   #857
harakuma
Game Master

引用:
作者: Dreamcast肥仔 查看文章

SF3.3 , 特登在blocking 時hold capture的XD

莎木一disc 4

同街機部BLAST CITY一樣, 超正

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 03-21-13, 09:10 PM   #858
backtomac

引用:
講起CRT TV , 我住元朗
早兩個月去合益一間好耐的遊戲店
佢有一部SONY 的 CRT TV , 唔知咩model, 24" 左右
永遠都只會播著PS2 的機戰impact
唔個佢用咩介面
顏色還原,清澄度真係好高
係我見過最靚的crt 遊戲畫面

同佢吹水佢話好耐之前係日本買
我話部電視真係好靚就走左
下次落到去問下佢係咩model 先
睇下可唔可以影張相比大大家睇下
如果有vga 真係不得了
正常PS2 可以出到色差同RGB,理論上RGB 會靚過色差,RGB 色域係0﹣255,色差係16﹣235,
出色出黎感覺會好爆,比較刺眼,因為要夾硬推高個CONTRAST先夠白同夠黑,又會冇左部份DETAIL。
RGB 出黎會柔和舒服好多,但RGB 又出唔到480P。
佢果部日版SONY CRT 可係有PS MULIT VIDEO PLUG 既RGB IN 都未定~~

PS2 如果用SOFTWARE enable VGA OUT 都可以,不過唔係隻隻都可以正常玩到,有D GAME 會OUT SYNC,有D出到畫面但會錯FIELD 攪到爛溶溶咁。

此篇文章於 03-21-13 10:22 PM 被 backtomac 編輯。
舊 03-21-13, 09:33 PM   #859
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
其實會唔會果部係對應PS映像輸出插頭的TV?

我記得見過SONY有出果隻水貨TV,如果無記錯插TV果條線個頭係同插PS2果個係一樣的。

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 09:43 PM   #860
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
我試過幾隻副廠VGA Box,宜家屋企用緊果隻同原廠果隻一樣...仲要細隻啲
如果係齋線果隻基本上可以當垃圾咁掉落垃圾筒wwww

DC+LCD=downgrade....千萬唔好試XD

合益果部係PS電視來,用專用RGB端子,等於以前超任用21pin RGB一樣,靚到不得了!

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享

此篇文章於 03-21-13 09:46 PM 被 antony chan 編輯。
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 10:01 PM   #861
Irwin
愛.ROCK.友

引用:
作者: antony chan 查看文章
我試過幾隻副廠VGA Box,宜家屋企用緊果隻同原廠果隻一樣...仲要細隻啲
如果係齋線果隻基本上可以當垃圾咁掉落垃圾筒wwww

DC+LCD=downgrade....千萬唔好試XD

合益果部係PS電視來,用專用RGB端子,等於以前超任用21pin RGB一樣,靚到不得了!
OH…

仲諗住用客廘部32" SONY KLV-32W400A去插VGA俾DC試添…

因為部機插PS3 / TV-BOX 出HDMI的色好靚的說…

舊 03-21-13, 10:04 PM   #862
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

果部電視我唔識點講點靚法
總之就第一眼感覺比自己平時用色差玩靚十倍的感覺
真係好正

其實我都知LCD 無甘靚, 不過又真係無計
想像唔到放部29" 大牛龜係房會點……
錢就無所謂呀, 打得機都想要部靚少少電視
而家房部32" lcd遲下 壞左都係買返LEDTV 算了

舊 03-21-13, 10:22 PM   #863
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:

莎木一disc 4

莎木到而家既角度來睇都唔差!!!!!!!!

舊 03-21-13, 10:31 PM   #864
backtomac

引用:
作者: Irwin 查看文章
OH…

仲諗住用客廘部32" SONY KLV-32W400A去插VGA俾DC試添…

因為部機插PS3 / TV-BOX 出HDMI的色好靚的說…
其實只係唔及得用CRT 咁靚姐,唔代表畫質差的說~
唔理用乜野款既電視,總之用果部機最高質既影像OUTPUT 就包冇錯的了。
舊 03-21-13, 10:37 PM   #865
Irwin
愛.ROCK.友

搵到圖了…PS專用CRT TV

係SONY的 KV-21SP1

舊 03-21-13, 10:53 PM   #866
backtomac

其實GAF 有冇一個地方係專吹RETRO CONSOLE 架呢?我發覺吹吹下淨係講SEGA 好似唔多夠~~
舊 03-21-13, 10:55 PM   #867
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我記得我果時買DC VGA Box係2千年!!
到依家都重安好XD
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 11:04 PM   #868
rwtk

註冊日期: Jul 2007
引用:
其實GAF 有冇一個地方係專吹RETRO CONSOLE 架呢?我發覺吹吹下淨係講SEGA 好似唔多夠~~
現在講sega已經奇毒無比,很難想象多一個topic

不過,我一定支持。自己無,睇下其他人的收藏、分享也好呀
rwtk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 11:07 PM   #869
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: Irwin 查看文章
搵到圖了…PS專用CRT TV

係SONY的 KV-21SP1

KV-21SP1 只係普通TV 有RGB...
當年都算叫好過沒......

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 11:16 PM   #870
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
任記有
我們都是不要騎劫八爺個topic 講sony 喇
Sony 好似真係無topic , 可以開返個XDDDDDD

舊 03-21-13, 11:17 PM   #871
backtomac

引用:
作者: rwtk 查看文章
現在講sega已經奇毒無比,很難想象多一個topic

不過,我一定支持。自己無,睇下其他人的收藏、分享也好呀
其實係因為我每部機既收藏都得好少,淨講一樣好快就冇野好講~~
舊 03-21-13, 11:26 PM   #872
backtomac

引用:
任記有
Sony 好似真係無topic , 可以開返個XDDDDDD
係囉,我就係發覺講講下開始OT
舊 03-21-13, 11:48 PM   #873
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
FC:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=99813
NeoGeo:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=165533
SFC:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=131343
PC-E:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=132153
Game Cube:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=134167
N64:http://www.gaforum.org/showthread.php?t=99297

我們的電視遊戲:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=142783
懷舊游戲總合討論區:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=38095

引用:
任記有
引用:
係囉,我就係發覺講講下開始OT
不用理我,太離題版大就會出聲。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-13, 11:56 PM   #874
backtomac

嘩!唔該哂!真係唯獨冇SONY!
舊 03-22-13, 01:19 AM   #875
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
是這樣的...

這是毒品,打開前請注意。如有心臟病,請勿打開,多謝合作

由於部機收得好入...懶得拎了...(會俾老媽子殺掉的w)
同埋原來手掣我都有買到的....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Maker綜合] circus『D.C.III ~ダ・カーポIII~』11月18日制作発表会生中継 HM H-GAMEの部屋 64 10-21-23 11:33 AM
[多機種] Diablo III (暗黑破壞神 III) 玩家收集區 八仙果 攻略及心得交流區 11 10-08-14 03:59 PM
BlackSite: Area 51 神祕人1號 電視遊戲討論版 35 10-20-07 07:44 PM
The Apprentice III (飛黃騰達 III) Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 223 09-23-05 08:11 AM
[PS2]Ys III イースIII 圖片, 3月24日發售 neo2046 電視遊戲討論版 13 03-18-05 10:38 PM

現在的時間是 05:47 PM

手機版 | APP版