Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
<<繼續談情>>>朋友結婚了
歌絲˙暮斯 03:01 AM 02-08-09
係一個至少十年既好朋友, 直頭係兄弟果隻

有 d 野我好懷疑佢女老婆份人, 不過自己係局外人, 又唔敢直接講, 怕傷感情

雖然要假扮無野唔難, 但係唔講又唔安落.

我遲 d 再講係乜事
綾小路雷太 06:13 AM 02-08-09
作者: 歌絲˙暮斯:

有 d 野我好懷疑佢女老婆份人, 不過自己係局外人, 又唔敢直接講, 怕傷感情

我遲 d 再講係乜事
即係點? 覺得佢老婆好爛玩? 花心? 抑或其他?

雖然係唔講唔安落,不過冇乜事就唔好講太多野啦,如果唔係節外生枝惹多左麻煩 / 甚至影響人地夫妻感情就唔好

事前講制唔過。有乜事都等到真係爆左鑊先做應對措施更佳。
FarSeer 10:06 AM 02-08-09
作者: 綾小路雷太:
即係點? 覺得佢老婆好爛玩? 花心? 抑或其他?

雖然係唔講唔安落,不過冇乜事就唔好講太多野啦,如果唔係節外生枝惹多左麻煩 / 甚至影響人地夫妻感情就唔好

事前講制唔過。有乜事都等到真係爆左鑊先做應對措施更佳。
知情不報同出賣兄弟一樣
我知寧教人打仔, 莫教人分妻
KAGA08 11:09 AM 02-08-09
如果件事係嚴重的話...
遲早佢都知...
最後結果可能都係令你老友唔開心...
最少係你講...佢都無得收埋...
真係傷心你都識安慰...
我會講...(個人意見...兄弟同屋企人一樣)
若果真係咁而絕交...緣盡...
Ringo 12:00 PM 02-08-09

我遲 d 再講係乜事
你又想破壞人地家庭呀?
POKA 12:09 PM 02-08-09
無用~而家講佢都唔會聽得入耳架啦
綾小路雷太 01:04 PM 02-08-09
作者: FarSeer:
知情不報同出賣兄弟一樣
我知寧教人打仔, 莫教人分妻
作者: KAGA08:
如果件事係嚴重的話...
遲早佢都知...
最後結果可能都係令你老友唔開心...
最少係你講...佢都無得收埋...
真係傷心你都識安慰...
我會講...(個人意見...兄弟同屋企人一樣)
若果真係咁而絕交...緣盡...
其實最大既問題係『一家唔知一家事』
可能樓主朋友已經知呢d事,又可能唔知,但個老婆想係結婚後從良。
如果樓主係未知情況下貿貿然講出黎
最嚴重者一陣搞到人地婚變,到時真係唔知樓主擔唔擔當得起 / _ \
歌絲˙暮斯 03:56 PM 02-08-09
是咁的

我朋友係乖乖仔, 雖然讀書唔得, 但出來撈左幾年, 捱左陣, E+ 都有 30K 一個月, 但係屋企有負擔.

老婆係廣州人, 大家起 SKYPE 度識, 仲係傾左一陣識左一陣就好快結婚 (由 SKYPE 到 E+ 結左婚唔夠半年) 仲話想快 d 去外國生仔, 係為左大家既未來 wor~

咁我都係聽完就算, 畢竟人地事, 好多野外人唔知, 就無謂插嘴.

咁有一次我同佢老婆單獨相處, 傾開先發覺佢成日有問題, 又話咩野快快脆生仔, 生左佢, 人又起外國, 就海闊天空可以做自己想做既事. 加上佢成日吹噓自己同 d fd 幾有錢, 我心諗..... 係有錢就唔洗屈住起內地, 晨早搞左移民定留學啦......

所以我覺得好可疑

作者: Ringo:
你又想破壞人地家庭呀?
上次好似唔知邊個, 俾好多人情, 邊個想破壞人地呢
DevilElvis 01:06 AM 02-09-09
正常內地女仔同香港男仕結婚的思想及計劃,互助互利姐
綾小路雷太 01:13 AM 02-09-09
作者: DevilElvis:
正常內地女仔同香港男仕結婚的思想及計劃,互助互利姐
原來個重點係樓主擔心佢老友係純情小鴨鴨
DevilElvis 02:10 AM 02-09-09
作者: 綾小路雷太:
原來個重點係樓主擔心佢老友係純情小鴨鴨
樓主想做天下無賊裡的劉華嗎?

個人認為,人要跌過才會成長,一世風調雨順反而會害死佢

何況,連婚都結埋,你同佢講完都左耳入右耳出啦
ELT 09:08 AM 02-09-09
是咁的

我朋友係乖乖仔, 雖然讀書唔得, 但出來撈左幾年, 捱左陣, E+ 都有 30K 一個月, 但係屋企有負擔.

老婆係廣州人, 大家起 SKYPE 度識, 仲係傾左一陣識左一陣就好快結婚 (由 SKYPE 到 E+ 結左婚唔夠半年) 仲話想快 d 去外國生仔, 係為左大家既未來 wor~

咁我都係聽完就算, 畢竟人地事, 好多野外人唔知, 就無謂插嘴.

咁有一次我同佢老婆單獨相處, 傾開先發覺佢成日有問題, 又話咩野快快脆生仔, 生左佢, 人又起外國, 就海闊天空可以做自己想做既事. 加上佢成日吹噓自己同 d fd 幾有錢, 我心諗..... 係有錢就唔洗屈住起內地, 晨早搞左移民定留學啦......

所以我覺得好可疑
咁都係吹下水o者, 又唔係出去vv wet wet/ons果d
佢對你個fd真心就得啦

你個fd幾歲? 咁急結婚?
歌絲˙暮斯 01:55 PM 02-09-09
只係講, 但係真係有心想移民外國, 佢地都成日問我去外國定居既問題.

開頭就話外國環境好, 為細路仔著想, 俾佢接受外國教育 wor

之後講講下就變左...... 快快脆生左佢, 咁就可以真正自由做自己想做既野, 無晒拘束 (唔係生左先係拘束既開始咩 ?? 囧). 佢就話: 我唔會管教佢太多 (係咪自生自滅 ?囧)

再加上我自己睇..... 真係覺得呢個唔會係好母親囉.....
Ringo 02:05 PM 02-09-09
你朋友就是你
Middle 02:53 PM 02-09-09
我覺得要勸朋友、都要慢慢勸。
而且人心始終會變(不論變好或變壞),太早就一野定罪又好似唔係咁合理。
如果佢老婆係呢段時間受你朋友感染或感動會變得好d 、咁就最好喇,
如果之後仍然令你覺得有問題,你再試試同你朋友傾;
又可能,話唔定你朋友唔係唔知佢老婆o既心態,
一家真係唔知一家事。
mihimaru GT 03:11 PM 02-09-09

我遲 d 再講係乜事
我勸你乜都唔好理囉!
佢老婆份人係點,唔關你事,
你朋友有權簡得佢,遷就佢,做埋佢老公,即係你老友愛佢,
就算佢地有問題都係佢地兩個人既事,
假如佢無向你過問意見,
即使你係好朋友,十幾件既好朋友,
講心果句,都唔關你事囉

假如因為你一句說話,令佢地產地誤會,猜忌,
你正正係係一個大損友
ELT 03:42 PM 02-09-09
作者: mihimaru GT:
我勸你乜都唔好理囉!
假如佢無向你過問意見,
講心果句,都唔關你事囉

你正正係係一個大損友
係lor, 除非你好sure果個女人有死罪, 都係唔好出聱為妙
依家只係你"覺得"佢人品唔係幾好", 女友係你個fd自己揀, 既然o岩佢心水, 你咪祝福佢地lor
DevilElvis 05:50 PM 02-09-09
講多無謂,如果你唔講唔舒服,頂多咪單獨同你老友講兩句囉,比D預告佢等佢有D心理準備
kasim 06:16 PM 02-09-09
都叫做十年知已, 比我就早D同你朋友講,
之後就算你朋友同佢老婆有事都唔好插手, 等佢地自已諗~
講左唔聽都冇法~
jamsquare 10:54 PM 02-09-09
作者: kasim:
都叫做十年知已, 比我就早D同你朋友講,
之後就算你朋友同佢老婆有事都唔好插手, 等佢地自已諗~
講左唔聽都冇法~
我都係咁話
如果係我個friend既話
我會平鋪直述咁同佢講law, 阿未來老婆講過d咩law
跟住, 等佢自己judge啦

但係其實未必有你諗咁壞既
唔好話國內人
even香港, 有邊個女人唔想嫁個有錢人
飛埋去杜拜做少奶奶咩
歌絲˙暮斯 12:04 PM 02-11-09
作者: ELT:
咁都係吹下水o者, 又唔係出去vv wet wet/ons果d
佢對你個fd真心就得啦

你個fd幾歲? 咁急結婚?
作者: mihimaru GT:
我勸你乜都唔好理囉!
假如佢無向你過問意見,
講心果句,都唔關你事囉

你正正係係一個大損友
所以, 我係咩都無講到

但係真係好懷疑.....

我朋友 25.

據兩個人既說話所知, 佢地見左一兩次面就結婚, 結婚時都無擺酒, 只係去左蜜月.

作者: Ringo:
你朋友就是你
煩不煩呀你
Kojiro Fuuma 12:46 PM 02-11-09
作者: Middle:
我覺得要勸朋友、都要慢慢勸。
而且人心始終會變(不論變好或變壞),太早就一野定罪又好似唔係咁合理。
如果佢老婆係呢段時間受你朋友感染或感動會變得好d 、咁就最好喇,
如果之後仍然令你覺得有問題,你再試試同你朋友傾;
又可能,話唔定你朋友唔係唔知佢老婆o既心態,
一家真係唔知一家事。
婚都結埋啦..仲邊有得慢慢勸..

我都覺有時婚前婚後真係兩個人黎~
我以前都話過唔會結婚生仔啦..最後咪又..
ELT 04:10 PM 02-11-09
所以, 我係咩都無講到

但係真係好懷疑.....

我朋友 25.

據兩個人既說話所知, 佢地見左一兩次面就結婚, 結婚時都無擺酒, 只係去左蜜月.
見過1, 2次就結婚....
先唔好諗果個女人有冇問題, 你個fd都好純下喎
KammyKammy 08:41 PM 02-11-09
作者: ELT:
見過1, 2次就結婚....
先唔好諗果個女人有冇問題, 你個fd都好純下喎
係囉, 使唔使咁趕?
25仲好後生姐, 見一, 兩次面既大陸女人…感覺都幾靠唔住

不過婚都結埋, 算吧啦, 講咩都冇用
11281984 03:36 AM 02-12-09
樓主真係講又死~唔講又死
好難選擇