Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
<<繼續談情>>>女朋友係內地人,點樣同佢SMS會化算啲??
superexcuser 12:48 AM 07-25-09
是這樣的:
現時我是用3仔的(2G),她是用中移動(動感地帶)的。都是沒太多附加服務的呢種。
現時她發一個短信給我要1块錢,我發給她就要兩块錢。這樣的話我們SMS跟打電話都是不太划算的。而且我快要買iphone了(她不會換手機,還是nokia中低檔呢種),說以我想問一下如果我用QQ for iphone,她用超級QQ/飛信QQ這類服務的話會不會是最划算的方法??各位版友有沒有其他密技??謝謝
管家婆 12:53 AM 07-25-09
作者: superexcuser:
是這樣的:
現時我是用3仔的(2G),她是用中移動(動感地帶)的。都是沒太多附加服務的呢種。
現時她發一個短信給我要1块錢,我發給她就要兩块錢。這樣的話我們SMS跟打電話都是不太划算的。而且我快要買iphone了(她不會換手機,還是nokia中低檔呢種),說以我想問一下如果我用QQ for iphone,她用超級QQ/飛信QQ這類服務的話會不會是最划算的方法??各位版友有沒有其他密技??謝謝
你地打電話仲平喎
臥底 01:04 AM 07-25-09
用大陸卡最好.. 有d漫遊卡你send msg都係$0.1左右 你換電話 用舊機插大陸卡剛剛好
二伍 01:09 AM 07-25-09
用msn化算好多
superexcuser 10:35 PM 07-26-09
如果打電話的話 skype out 她是不是最便宜的方法??
10:46 PM 07-26-09
MSN / skype會更化算...
0001 11:20 PM 07-26-09
上水有D叫短訊卡既物體...
$50左右....$0.1一條SMS
我在未來等你 11:58 PM 07-26-09
整張peoples嘅1卡2號!!
0001 12:10 AM 07-27-09
作者: 我在未來等你:
整張peoples嘅1卡2號!!
果D好X貴....
綾風祐希 07:18 AM 07-27-09
如果只是SMS……
可以考慮出大陸卡(並決定如何增值),然後網上有些服務/軟件可以用你這張SIM卡出SMS……

不過唯一難度都是話題和見面時間……
我都吃過虧,結果給人食回頭草都不要我
Tseee 10:56 AM 07-27-09
用 qq啦 好多手提電話都有 qq 呢樣野, 雖然我唔知點set/用, 但係我用 qq 個時 見到 10個有5個都係寫住 using qq on phone.
0001 11:53 AM 07-27-09
作者: Tseee:
用 qq啦 好多手提電話都有 qq 呢樣野, 雖然我唔知點set/用, 但係我用 qq 個時 見到 10個有5個都係寫住 using qq on phone.
QQ收錢的~~~
一個一個MGS咁收錢...
可能仲甘...
stephen1980 01:14 PM 07-27-09
我記得手提QQ都有月費PLAN
咩Feel 02:08 PM 07-27-09
有得Skype唔係最平咩?
2009 07:16 PM 07-27-09
我有個內地朋友..都係用QQ同佢啲內地朋友吹水...

不過要手機無限上網先...
elmond 10:24 PM 07-27-09
唔怕會斷線的話,用和記0088吧,58無限任打,不過你打到幾多都要睇下本身網絡的分鐘
我本身是這樣做的,一係自己打過去,一係女朋友打過黎,cut佢線,打番比佢
都慣左,打左年幾(不過之前是用hkbn,但貴,一個月+埋自己本身個台要成200埋單.....依家就百多)
沙律菜絲 06:49 AM 07-28-09
你唔买iphone的话呢就...

meizu m8 + gprs plan + ppc QQ/ppc 飞信
superexcuser 12:58 PM 07-31-09
謝謝各位的回應,
她剛改用了動感地帶的26元網聊套餐 有50M GPRS 和免費接聽,所以我還是搞定skype和QQ就可以了...
豆腐 04:40 PM 07-31-09
你已經算好啦,最近香港好多電話公司都做緊大陸promo,
好多一分鐘好似樓上咁講0.1一分鐘
我呢邊一個月要俾15X長途電話費....(每個月1500min免費,之後0.19一分鐘)
見到自己D fd唔洗咁貴....差D激到嘔血 = =
KIM 05:01 PM 07-31-09
選個HK算啦~

在YAHOO開個M A/C, 再用MIC傾囉~

返回主題版面