Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-23-08, 07:46 AM   #1
天~sky
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
第一次求職

岩岩考完al
諗住搵返份暑假工幫補下家計
不過去到勞工署,花多眼亂,睇睇下有幾個問題
1.點為之中七程度?我去yahoo知識搵過d人話"考過"al就算,現實公司係唔係咁計?
2.一般履歷表要用中文定英文?有冇咩格式?
3.普通文員工作姐係做咩?
麻煩解答一下
天~sky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 08:08 AM   #2
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
1. 其實唔係差太遠or要專業資格, 冇乜所謂.
2. 最好都係用英文啦.
3. 多數都係做阿四, 好聽d係文員, 唔好聽即係做boy

舊 04-23-08, 08:23 AM   #3
sqling
God of Gamer

註冊日期: Sep 2005
文員應該幾難搵parttime
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 09:13 AM   #4
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
1. 人地請得summer,就預左你未有AL成績,但都當你中七程度架喇
2. CV用英文比較好,有大概格式的,上網搵搵唔難搵到,不過公司都唔太著重你格式,最緊要料齊、整齊
3. 文員做咩好睇間公司係咩行業,行行D文件都唔同,但基本打下字、影下印、filing都走唔甩,基本上無指定staff去跟進的都係你做 XD

舊 04-23-08, 09:15 AM   #5
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: sqling 查看文章
文員應該幾難搵parttime
都有d入data pt.....

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
1. 其實唔係差太遠or要專業資格, 冇乜所謂.
2. 最好都係用英文啦.
3. 多數都係做阿四, 好聽d係文員, 唔好聽即係做boy
3. (助理)文員先係boy, 如果只係文員, 公司應該係比較細, 一腳踢又a/c又shipping又跟單果種

舊 04-23-08, 11:26 AM   #6
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
1.點為之中七程度?我去yahoo知識搵過d人話"考過"al就算,現實公司係唔係咁計?
現實中公司要睇cert,冇cert會比較難令人信
當然你有文憑證書果d,到時見工一次過show出黎

英文會好d....冇話咩特定格式
如果唔清楚/想有sample睇
上網搵/到勞記拎 (因為我都係勞記做緊,但記得只係參考)

範圍太大...好難講
講衰d...可以話係打雜...東奔西跑都有
不過到時見工可以問佢
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 11:33 AM   #7
二伍

註冊日期: Sep 2002
我見有d bank會請F7,樓主可以試下
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 11:55 AM   #8
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 天~sky 查看文章
岩岩考完al
諗住搵返份暑假工幫補下家計
不過去到勞工署,花多眼亂,睇睇下有幾個問題
麻煩解答一下
提多少少,
如果搵暑期工可以試吓聯絡私營教育機構,
通常暑假檔期都會大量需求part time

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 12:25 PM   #9
天~sky

唔該曬上面咁多位
希望真係可以搵到份工做下
舊 04-23-08, 12:30 PM   #10
sqling

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: 天~sky 查看文章
唔該曬上面咁多位
希望真係可以搵到份工做下
除左錢, 呢個亦係珍貴的工作機會(?)
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-08, 12:34 PM   #11
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
提多少少,
如果搵暑期工可以試吓聯絡私營教育機構,
通常暑假檔期都會大量需求part time
雖然係事實,但如果考慮第日搵工的reference
我會覺得情願搵份人工低D的,都唔好去做補習/馬會
我都做過HR,補習/馬會/telemarketer真係10個大學生有8個有
基本上我見到都唔會睇

當然啦,如果只係想搵下外快,梗係搵人工高架啦

舊 04-23-08, 01:09 PM   #12
天~sky

岩岩search下暑期工
見到原來政府都請好多暑期工
不過搵左成個勞工署website同政府一站通都搵唔到
係咪係第二d網?

論壇跳轉