Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
<<繼續談情>>>大家既另一半向你呻d不如意既事, 你地會點做?
斯羅 12:31 PM 01-06-11
例如工作辛苦呢d事咁, 吾知點解好似永遠都開解吾到佢咁
有人教路話就咁聽對方講, 和應下就得

遇到咁既情況會點做呢?
irismong 12:36 PM 01-06-11
女仔既話聽佢講就ok啦~~~
如果個女仔夠rational, 都可以同佢講下d解決方法
但係要避重就輕
因為女仔最主要係想呻下~

男仔多數都未必講, 佢肯講, 可能都會想聽下意見吧?
綾小路雷太 12:42 PM 01-06-11
呻,無非係有道怨鬱氣積住,不吐不快
由得佢吐出黎就無事

不過如果有敏銳既觀察力同埋同感心的話
適當時候提問去關心佢既感受
掌握得宜,效果自會事半功倍,而且可以增進感情。
才子 01:09 PM 01-06-11
聽完就算, 唔好咁認真比意見, 因為忠言逆耳
斯羅 01:29 PM 01-06-11
作者: 才子:
咁就死啦, 今日講多左幾句, 而家佢吾想理我咁..
小海獅 02:10 PM 01-06-11
其實普遍上對女性的話你肯聽下佢呻就得,
適當的時候表示認同、用一些引導佢繼續講野的問題等,
另佢覺得真係有個人聽梗佢講野就得。
irismong 03:18 PM 01-06-11
作者: 斯羅:
咁就死啦, 今日講多左幾句, 而家佢吾想理我咁..
好明顯你講錯野
斯羅 03:26 PM 01-06-11
作者: irismong:
好明顯你講錯野
我講左d好無建設性既野...
我講完都覺得自己好似將佢講既野置身事外, 好吾負責任咁...
Ryokoryoko 04:40 PM 01-06-11
如果係女既話,只要你俾kui覺得你有留心聼kui呻, 就more than enough啦
Cobra 04:52 PM 01-06-11
"女仔最主要係想呻o下"係非常普遍o既情況. 時至今日, 聽緊另一半吐苦水之時, 小弟偶然都會忍唔住分析o下, 結果佢多數都唔受落, 反而有機會更唔高興. 結論係: 要認真聽, 但唔駛認真同佢討論件事, 就算佢問你意見, 當時都要避免直接指出佢o既問題, 等佢心情平復d有機會再同佢全面探討.

晌唔適當o既時間對女人太直接, 非但幫唔到佢仲會燒著埋自己.
斯羅 04:55 PM 01-06-11
作者: Cobra:
"女仔最主要係想呻o下"係非常普遍o既情況. 時至今日, 聽緊另一半吐苦水之時, 小弟偶然都會忍唔住分析o下, 結果佢多數都唔受落, 反而有機會更唔高興. 結論係: 要認真聽, 但唔駛認真同佢討論件事, 就算佢問你意見, 當時都要避免直接指出佢o既問題, 等佢心情平復d有機會再同佢全面探討.

晌唔適當o既時間對女人太直接, 非但幫唔到佢仲會燒著埋自己.
我而家咪係囉...燒著晒, 突然發我脾氣
又話我幫佢吾到, 同我講, 搵我都吾知有咩用, 話我講都吾明, 吾想同我講, 話大家做d野都吾同, 叫我吾好理佢...
Cobra 05:07 PM 01-06-11
作者: 斯羅:
我而家咪係囉...燒著晒, 突然發我脾氣
又話我幫佢吾到, 同我講, 搵我都吾知有咩用, 話我講都吾明, 吾想同我講, 話大家做d野都吾同, 叫我吾好理佢...
非常同情你. 下次試o下只係用心聽, 安慰o下佢, 唔去評論, 結果可能同呢次完全相反, 佢會lum晒咁感謝你......
Busconcamp 11:55 AM 01-07-11
若自問無能為力安慰...不善辭令...
做個用心聆聽者已經足夠
bonedog 03:30 PM 01-07-11
死火啦 我想佢聽我呻之餘又會有野講, 俾下意見我
可惜....

聽完就算種感覺好似hea我咁 又感覺無心聽我講野..
irismong 05:42 PM 01-07-11
作者: bonedog:
死火啦 我想佢聽我呻之餘又會有野講, 俾下意見我
可惜....

聽完就算種感覺好似hea我咁 又感覺無心聽我講野..
咁唔係個個人一樣既~~
二伍 07:39 PM 01-07-11
作者: 才子:
冇錯
等佢撞一次板好過你講一千句
baby仔 03:14 AM 01-08-11
用心鈴聽對方苦水...可以既話加以安慰...等他心情平靜時先慢慢分析一下事件的問題所在比d意見...^^
beagleflash 10:17 AM 01-08-11
咁如果佢不斷重複呻同一種類似既事呢?
例如每星期都呻兩次。可以點處理?
YALIU 02:07 PM 01-08-11
作者: beagleflash:
咁如果佢不斷重複呻同一種類似既事呢?
例如每星期都呻兩次。可以點處理?
有次我男友狠狠咁插完我之後
我呻一個話題唔會重覆2次以上…
POKA 08:37 PM 01-08-11
細心傾聽
你能幫就幫,幫唔到就細心聽佢呻,呻完佢都會好少少
Seppie 03:08 PM 01-09-11
靜心聽下佢呻lor!
beagleflash 09:36 AM 01-10-11
作者: shion_rei:
有次我男友狠狠咁插完我之後
我呻一個話題唔會重覆2次以上…
結果係意見接受,態度照舊。

有時呻,聽下,開解下係無問題。
但有可能變成單方面發放……長時間會好攰……
YALIU 01:36 PM 01-11-11
作者: beagleflash:
結果係意見接受,態度照舊。

有時呻,聽下,開解下係無問題。
但有可能變成單方面發放……長時間會好攰……
開解下太多唔多好
如果份工令到佢咁太怨言
不如轉工啦

有一段時間我番個份工都成日呻
最後我男友叫我轉工就乜事都無

反而而家成日同佢傾下公司D開心事
起碼唔係負能量先啦
beagleflash 04:18 PM 01-12-11
作者: shion_rei:
開解下太多唔多好
如果份工令到佢咁太怨言
不如轉工啦

有一段時間我番個份工都成日呻
最後我男友叫我轉工就乜事都無

反而而家成日同佢傾下公司D開心事
起碼唔係負能量先啦
呢啲都要睇人,因為佢本身係負能量底。
容易諗啲負面野,所以比較難,而且轉左工都係咁。
都有試過狠插,不過效果都係唔顯著……

返回主題版面