Games Animation Forum

查看單個文章
舊 05-28-12, 04:03 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
寬頻價錢、質素及其他問題 2012

本身用開PCCW 30M(銅線)月費$145,
已忘記當初簽約時有什麼回贈,大約係$500超市現金券吧?!大概係24個月合約。
另外,有室外一機無限WiFi服務,同埋佢自家個防毒軟件PC Guard(4條KEY)等等…
之前PCCW免費升級到光纖100M,月費一樣係$145。

下個月就到期,PCCW新合約大概係咁:
(因為唔係我本人接聽電話,係屋企人轉述,資料可能有出入)

1.如果唔簽約,照舊用返100M,月費$183,其他贈值服務維持不變(室外一機無限WiFi服務、PC Guard、雲端儲存空間)。

2.簽約30個月,頭3個月免費,回贈$400超市現金券,月費$178,平均每月$147,
服務由100M升至300M(月費計劃是200M,但額外再提升速度),
其他贈值服務維持不變。

3.簽約24個月,回贈$500超市現金券,月費$178,平均每月$157,
服務由100M升至300M(月費計劃是200M,但額外再提升速度),
其他贈值服務維持不變。

-------------------------
小小額外資料:
本身我同一個地址有兩條獨立寬頻線都係用開PCCW,
因為N年前6M年代平分真係唔夠用…
宜家我另一條PCCW線大概係簽咗24個月合約,光纖200M服務,月費$165,PCCW提供埋一個ZTE品牌的Router for室內WiFi服務用,贈值服務應該只有室外一機無限WiFi服務。
(不過個Router有點癈,而且使用限制多,連XBOX 360都連唔到,官方CS話只係比電腦用…)
--------------------------
問題:
PCCW $157 24個月合約 300M,簽唔簽得過?
因為3台及HKBN都有類似月費計劃,一直用PCCW只係覺得佢賬目算計算得幾清楚同服務穩定。

從實際角度,睇其實我用30M時候已經覺得夠用,
因為我無乜機會長時間需要大容量資料傳輸,
大部份時間都係一部PC+一部XBOX 360咁用,
最多都係間中下載XBOX 360 GAME的DEMO(大部份約1GB SIZE)
所以升到100M我都唔覺得有乜大分別…

同埋我想問就算佢比300M服務我用,
我可以點"用盡"佢?

目前一般家用電腦的配備買返嚟的時候如果無改動,
直插有線行到最高速係咪都係100Mbps?(個單位應該無錯吧?都係=100M?)
XBOX 360都一樣?

系統要求
http://www.netvigator.com/chi/pages....=download_page

以前30M(銅線)年代,我係乜都插晒落佢提供果個modem果4個port位的,
無用router,無用WiFi,只用嚟插PC、nowTV、PS3、XBOX 360等。
雖然佢官方CS話呢個方法應該唔可行,因為咩派IP問題,一定要另加router嚟分流先得,但我一直係咁接駁用…
直至轉光纖100M先用返個N年前買落本身用嚟玩NDS用的Buffalo router,用嚟分流。

我N年前買落果個router係Buffalo WHR-G125,
最高應該只得WiFi b/g 54Mbps。

問題:
想問下目前較新的router係咪支援到WiFi b/g/n的,最高速係咪可以去到450Mbps?
咁個電腦要咩配備先支援到呢個速度?XBOX 360方面又點?

此篇文章於 05-28-12 05:28 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

返回主題: 寬頻價錢、質素及其他問題 2012